ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Λεξικό
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Παρασκευή 19 Ιουλίου στο Λαύριο: ''Πάρε τα χνάρια που άφησα'' παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Δερβενιώτη
Δευτέρα 12 Αυγούστου Ιθάκη: ''Μεταπολίτευση'' παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου
Σάββατο 29 Ιουνίου στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: ''Επιχείρηση Νόστος" παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Ζηργάνου
Πέμπτη 27 Ιουνίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: Σεμινάριο "Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα" με αφορμή το νέο βιβλίο του Ευτύχη Φυτράκη
Πέμπτη 20 Ιουνίου στην Καλλιθέα: ''Θεωρίες Συνωμοσίας" παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Λένη
Σάββατο 22 Ιουνίου στην Αιγείρα Αχαΐας: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου
Τετάρτη 19 Ιουνίου στην ΕΣΗΕΑ: ''Μεταπολίτευση'' παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου
Τετάρτη 19 Ιουνίου στη Μυτιλήνη: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Δίκαιο
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ

SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
To Σεξουαλικό Ποινικό Δίκαιο με απλά λόγια
 

Φυτράκης Ευτύχης

Σελ.: 192
Σχήμα: 12 x 16,5
ISBN: 978-960-499-488-5
Τιμή: 16,00 €
Τιμή online: 14,55 €

::. Σεξουαλικό Δίκαιο


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Μάρτιος 2024

Εξώφυλλο & Δελτίο τύπου

Τί είναι, τελικά, βιασμός και τι δεν είναι; Ήταν ποτέ πλημμέλημα; Μπορεί μια 12χρονη να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη; Πώς τιμωρείται η κατάχρηση ανηλίκου; Τι σημαίνει «μαστροπεία»; Είναι κακούργημα η «παιδική πορνογραφία; Πώς εξετάζεται ένα κακοποιημένο παιδί; Και τέλος: Πως αποφασίζουν τα δικαστήρια;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά το βιβλίο του ποινικολόγου Ευτύχη Φυτράκη με απλό και εύληπτο τρόπο, με βάση τη νομοθεσία, τη νομολογία και την ποινική επιστήμη. Συνολικά το βιβλίο περιέχει 176 ερωταπαντήσεις γύρω από το ‘Σεξουαλικό Ποινικό Δίκαιο’, όπως ισχύει στη χώρα μας. Χωρίζεται σε τρία μέρη: «Σεξουαλικό ‘έγκλημα & τιμωρία’», «Τα σεξουαλικά εγκλήματα ‘ένα προς ένα’», και «Πώς εφαρμόζεται ο νόμος;». Ενδεικτικές θεματικές που καλύπτει το βιβλίο: Σεξουαλικά εγκλήματα & σεξουαλικοί δράστες, Τι τιμωρείται και τι όχι στην Ελλάδα, Ποινές για τα σεξουαλικά εγκλήματα, Βιασμός, Σεξουαλική κατάχρηση εξουσίας, Σεξουαλική παρενόχληση, Παιδική κακοποίηση, Πορνεία, Το έγκλημα ενώπιον του Δικαστηρίου, Από το Δικαστήριο στη φυλακή. Τέλος, σε παράρτημα παρατίθενται όλα τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τα σεξουαλικά εγκλήματα (336-353).

Τα θέματα που θίγει το βιβλίο του Ε. Φυτράκη έρχονται συχνά στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο, μέσα δηλ. από υποθέσεις σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, ιδίως παιδιών. Κάποιες φορές η δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων αυτών προκαλεί ερωτηματικά ή και έντονες διαμαρτυρίες. Πολλές φορές οι «νομικοί τύποι» φαίνονται ακατανόητοι. Σ’ αυτό το θολό τοπίο προσπαθεί να ρίξει λίγο φως το βιβλίο «SEX-NOMOΣ-ΕΓΚΛΗΜΑ», με υπεύθυνο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, αλλά σε απλή γλώσσα, αποφεύγοντας -όσο είναι δυνατόν- τη δυσνόητη ορολογία. Αναγκαστικά γίνονται «αφαιρέσεις» ώστε να βγει σε κάθε «ερωταπάντηση» η ‘ουσία’ με συντομία. Το βιβλίο αυτό  δεν «συνθηματολογεί»· είναι κατά βάση περιγραφικό (δηλ. τι ισχύει) και περιορισμένα κριτικό (δηλ. γιατί είναι έτσι).  

Το βιβλίο απευθύνεται σ’ όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, τους εκπαιδευτικούς αλλά επίσης στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης· γι’ αυτό και προλογίζεται από την έμπειρη δημοσιογράφο-δικαστική ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ντίνα Τσουκαλά.


Δείτε εδώ τα περιεχόμενα και διαβάστε τον πρόλογο της δημοσιογράαφου Ντίνας Τσουκαλά. Επίσης, διαβάστε εδώ κάποιες σελίδες του βιβλίου.

Ακούστε εδώ μια συζήτηση του συγγραφέα με τον Ραφίκ Αμπντίν για την εκπομπή Ραδιοκοινότητες, Στο Κόκκινο (01/04/2024) και εδώ μια συζήτηση με τον Χ. Πουλόπουλο για τα σεξουαλικά εγκλήματα και την εφαρμογή του Νόμου, εκπομπή «Μαθήματα Αναπνοής» (Ράδιο Παρατηρητής 94,0 Fm σε συνεργασία με το Beton Art Radio).
Μένουμε Πρώτο με την Έλενα Καραγιάννη και καλεσμένο στο στούντιο τον Ευτύχη Φυτράκη.  Ακούστε εδώ την εκπομπή (Πρώτο πρόγραμμα ΕΡΤ, 15/04/2024).

Ακούστε εδώ την εκπομπή «Στιγμιότυπα» του Β. Κουφόπουλου Σκαι με καλεσμένο τον συγγραφέα (ΣΚΑΙ,radio 00:50 - 01:36).

Συνέντευξη στο Talk radio 98.9 fm, ακούστε εδώ (26/05/2024).

Ακούστε εδώ μια συνέντευξη του συγγραφέα στο Κανάλι Ένα 90.4 (25/05/24) και εδώ την συνέντευξη στον Γ. Μελιγγώνη για την εκπομπή Πολιτική Αθήνα  (Αθήνα 984, 30/05/2024, ακούστε μετά το 40:30).

 

 

Συνέντευξη του συγγραφέα στον Κωστα Μανιάτη για το news247

Ο γνωστός ποινικολόγος εξηγεί με απλά λόγια στο νέο του βιβλίο “SEX-ΝΟΜΟΣ-ΕΓΚΛΗΜΑ” όλα αυτά που πρέπει να ξέρουμε γύρω απ’ τα σεξουαλικά εγκλήματα και την ελληνική νομοθεσία.

Ένα βιβλίο που χρειαζόταν, ειδικά σήμερα, ειδικά αυτήν την εποχή, το “SEX-NOMOΣ-ΕΓΚΛΗΜΑ” του ποινικολόγου Ευτύχη Φυτράκη από τις εκδόσεις Τόπος, εξηγεί με απλά λόγια αυτά που όλοι θέλουμε να γνωρίζουμε για τα σεξουαλικά εγκλήματα αλλά δεν ξέρουμε ποιον να ρωτήσουμε για να μας τα εξηγήσει. Και που καμια φορά, ακόμα και αν ξέρουμε κάποιον, δεν θα καταλάβουμε, θα χαθούμε μέσα στους νομικούς όρους και η ζημιά που θα γίνει θα είναι χειρότερη και απ’ το να είχαμε απλά στηρίξει όλες μας τις ελπίδες στο Google.

Από όλα αυτά μας γλιτώνει εδώ ο Ευτύχης Φυτράκης. Μας παίρνει απ’ το χέρι και με τις 176 ερωταπαντήσεις που έχει μέσα στο βιβλίο του γύρω από το ‘Σεξουαλικό Ποινικό Δίκαιο’, όπως αυτό ισχύει στη χώρα μας, μας εξηγεί και μας γλιτώνει από τόνους παραπληροφόρησης.

Το βιβλίο του χωρίζεται σε τρία μέρη: “Σεξουαλικό ‘έγκλημα & τιμωρία’”, “Τα σεξουαλικά εγκλήματα ‘ένα προς ένα’”, και “Πώς εφαρμόζεται ο νόμος;”. Ενδεικτικές θεματικές που καλύπτει είναι τα σεξουαλικά εγκλήματα και σεξουαλικοί δράστες, τι τιμωρείται και τι όχι στην Ελλάδα, ποιες είναι οι ποινές για τα σεξουαλικά εγκλήματα, αλλά και τι θεωρείται βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, παιδική κακοποίηση κλπ.

Εμείς μιλήσαμε μαζί του με αφορμή το βιβλίο του και είδαμε από πρώτο χέρι ότι τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από όσο νομίζαμε, ότι κάποιοι μύθοι που καλά κρατούν μπορούν να καταριφθούν σε δευτερόλεπτα, αρκεί κάποιος να σταθεί απέναντί τους με απλό και εύληπτο τρόπο, με βάση τη νομοθεσία, τη νομολογία και την ποινική επιστήμη.

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι, κάποιες κοινές πεποιθήσεις που όμως δεν ισχύουν παρότι ο μέσος άνθρωπος τις πιστεύει; Αν ναι, θα μπορούσατε να μας αναφερετε μία ή περισσότερες; Και αν προσπαθήσατε στο βιβλίο σας να διαλύσετε αυτούς τους μύθους.
Γύρω από το σεξουαλικό έγκλημα έχουμε μια ολόκληρη μυθολογία: Θα διέκρινα ανάμεσα σε μύθους που αφορούν την νομοθεσία π.χ. ότι ο βιασμός με τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 έγινε πλημμέλημα (αλήθεια: δεν έγινε ποτέ), μύθους που αφορούν την εγκληματικότητα π.χ. ότι είναι πολύ μεγάλη (κάτω από το 5% των εγκλημάτων) ή ότι είναι σε έξαρση (οι στατιστικές δεν το επιβεβαιώνουν), και, τέλος, μύθους που αφορούν τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων π.χ. ότι είναι άρρωστοι (αλήθεια: ελάχιστοι έχουν ψυχοπαθολογία), ότι είναι υπότροποι (αλήθεια: δεν υποτροπιάζουν περισσότερο από τους άλλους εγκληματίες) και ότι έχουν ιδιαίτερο προφίλ π.χ. ξένου, ψυχασθενούς, βίαιου (αλήθεια: είναι, κατά κανόνα, εντελώς συνηθισμένοι τύποι που “δεν είχαν δώσει ποτέ δικαίωμα”…).
Στο βιβλίο μου προσπάθησα να δώσω, με απλή γλώσσα, την πραγματική εικόνα του σεξουαλικού εγκλήματος, του σεξουαλικού δράστη και, κυρίως, του νόμου που ισχύει γύρω απ’ αυτές τις αξιόποινες πράξεις.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
του Κ. Μανιάτη για το News 24/7

 

Παρουσίαση από την Μαρία Αλμπανίδου για την εφημ. Θεσσαλία

(...) Σε τι αφορά όμως αυτό το τόσο χρήσιμο μικρό βιβλιαράκι που δεν ενδιαφέρει μόνο νομικούς, αλλά όλο τον κόσμο;
Το βιβλίο περιέχει 176 ερωτήσεις και απαντήσεις συνοπτικές γύρω από το «Σεξουαλικό Ποινικό Δίκαιο» όπως ισχύει σήμερα στη χώρα μας. Χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Σεξουαλικό «έγκλημα και τιμωρία», τα σεξουαλικά εγκλήματα ένα προς ένα, πώς εφαρμόζεται ο νόμος και τέλος τι λέει ο ίδιος ο νόμος. Σας αναφέρω ενδεικτικές θεματικές: Τι είναι το σεξουαλικό ποινικό δίκαιο; Τι είναι η σεξουαλική ελευθερία; Έχουμε πράγματι έξαρση των σεξουαλικών εγκλημάτων; Είναι η «διγαμία» σεξουαλικό έγκλημα; Ποιες ποινές προβλέπονται για τα σεξουαλικά εγκλήματα; Τι είναι ο βιασμός; Τι ρόλο παίζει η «συναίνεση» στον βιασμό; Υπάρχει βιασμός μεταξύ συζύγων; Αν όμως το θύμα ήταν μεθυσμένο και δεν μπορούσε να πει «όχι» ή να αντιδράσει (στον βιασμό); Αν ο εργοδότης «απλώς» κάνει σεξουαλικές χειρονομίες ή προτάσεις; Τι προστατεύει ο νόμος με τα εγκλήματα παιδικής κακοποίησης; Σε ποιες ηλικίες τιμωρείται το σεξ; Η πορνεία απαγορεύεται; Η πορνογραφία γενικώς τιμωρείται; Μπορεί ένα έργο τέχνης να θεωρείται πορνογραφικό; Ποιον ρόλο έπαιξε το κίνημα «#MeToo»; Αν ο κατηγορούμενος καταδικαστεί θα πάει σίγουρα φυλακή; 

(...) Όλο το βιβλίο περιέχει τέτοιου είδους ερωτήσεις και απαντήσεις σε πάρα πολλά θέματα που άπτονται της καθημερινότητά μας και παρουσιάζονται είτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε στα social media και όλοι γινόμαστε κοινωνοί με τον έναν ή άλλον τρόπο αυτών των περιστατικών και καλό είναι να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται και ποια είναι η αλήθεια και η πραγματική τους διάσταση. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση γύρω από όλα αυτά. Κι όσο πιο ενημερωμένος είναι ο καθένας, τόσο καλύτερα τα αντιλαμβάνεται και ξέρει τι συμβαίνει κι όχι τι θέλουν οι άλλοι να συμβαίνει. 
Το να έχουμε ένα τέτοιο βιβλίο σπίτι μας είναι πραγματικά ένα δώρο στον εαυτό μας. Θα μας κάνει λιγότερο στόχους της παραπληροφόρησης και του λαϊκισμού και αυτό από μόνο του είναι κέρδος.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
Εφημ. Θεσσαλία (07/07/2024)

 

***

Συνέντευξη του συγγραφέα στην εκπομπή RESTART με τους Ε. Βόσνου &  Α. Κλώσσα, Attica TV (05/04/2024)


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση
Αλέξις Ραβέλο
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Ψηλαφώντας την Έννοια της Αρετής
Σωτήρης Βαρνάβας
Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Αποστέρηση
Έργο Συλλογικό
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ