ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Lifestyle
Management
Αθλητικά Βιβλία
Γονείς και παιδί
Λευκώματα
Μαγειρική
ΤΕΣΤ
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Πέμπτη 20 Ιουνίου στην Καλλιθέα: ''Θεωρίες Συνωμοσίας' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Λένη
Σάββατο 22 Ιουνίου στην Αιγείρα Αχαΐας: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου
Τετάρτη 19 Ιουνίου στην ΕΣΗΕΑ: ''Μεταπολίτευση'' παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου
Τετάρτη 19 Ιουνίου στη Μυτιλήνη: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη
Κυριακή 2 Ιουνίου στα Μέγαρα: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη
Πέμπτη 30 Μαΐου στη Λαμία: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου
Πέμπτη 30/05, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: «Σεξουαλική βία και κακοποίηση. Νομοθεσία και πραγματικότητα» εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο του Ευτύχη Φυτράκη
Σάββατο 18 Μαΐου Signing: «Ένα καινούργιο χθες» του Φώτη Πεχλιβανίδη στο COMICDOM CON ATHENS
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ » Γονείς και παιδί
Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας

Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας

Χρυσανθοπούλου Κατερίνα

Σελ.: 240
Σχήμα: 14 x 21
ISBN: 978-960-6610-28-8
Τιμή: 13,30 €
Τιμή online: 12,09 €

::. Γονείς και παιδί


  Προσθήκη στο καλάθι

Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης:
Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία των Γ. Τσούμπα & Κ. Τζωρτζακάκη


Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2012

Με τόσα βιβλία που κυκλοφορούν και μαθαίνουν στους γονείς πώς να «εκπαιδεύσουν» το μωρό τους να κοιμάται μόνο του όλη τη νύχτα, αφήνοντάς το να κλαίει, ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα βιβλίο που υπερασπίζεται τα μωρά που δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα, σύμφωνα με την επιθυμία και το πρόγραμμα των γονιών και των παιδιάτρων τους. Όπως, επίσης, να υπερασπίζεται και εκείνους τους γονείς που διαφωνούν με τη σκληρότητα των μεθόδων αυτών, αλλά ωστόσο πρέπει, με κάποιο τρόπο, να κατανοήσουν και να «χειριστούν» αυτή τη δύσκολη κατάσταση, για να καταφέρουν τελικά κάποτε να κοιμηθούν και οι ίδιοι… Διαλύοντας το ταμπού του κοινού ύπνου, το βιβλίο αυτό εξηγεί αναλυτικά πού, πώς και κυρίως πόσο κοιμούνται τα μωρά και τα νήπια, με βάση τι θεωρείται φυσιολογικός ύπνος για το ξεκίνημα της ζωής τους, και προτείνει ήπιες μεθόδους για να διευκολυνθεί ο ύπνος τους, χωρίς όμως να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική τους υγεία.

Σημείωμα της Καλλιόπης Μάλφα, τέως προέδρου
του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών Αθήνας

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εμπεριστατωμένη πραγματεία για το θέμα του ύπνου των μωρών και των μικρών παιδιών. Κατά κύριο λόγο, όμως, η συγγραφέας οδηγεί στην ενεργοποίηση του συναισθήματος και της σκέψης των νέων γονιών, με αστείρευτο, κατανοητό λόγο και χαρισματική γραφή. Τους βοηθά να αντιληφθούν ότι το μωρό δεν λέει ποτέ ψέματα για τις βιολογικές και ψυχολογικές του ανάγκες.

Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας είναι ένας «οδηγός ύπνου» ενάντια στη θεωρία του Προκρούστη που πρεσβεύει σε ένα και μοναδικό μοντέλο ανθρώπου. Αναγνωρίζει και υποστηρίζει το δικαίωμα του βρέφους και του νηπίου στη μοναδικότητα, και προσφέρει όλες, μα όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι νέοι γονείς για την κοινή ζωή τους με το ανθρωπάκι που έφεραν στον κόσμο. Τους καθοδηγεί, επί της ουσίας, να λειτουργήσουν με γνώμονα τον σεβασμό και την αγάπη, γιατί τα μωρά… είναι άνθρωποι.

****

Προλογικό σημείωμα της παιδίατρου Μ.Α. Μαλλιαρού

Τα παιδιά είναι μωρά και απόλυτα εξαρτημένα από τη μητέρα τους για πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Το μωρό, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, που θεωρείται ότι είναι ψυχικά συγκύτιο με τη μητέρα του, θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην αγκαλιά της και να την αποχωρίζεται μόνο όταν κοιμάται. Δεν «κακομαθαίνει» έτσι, αντίθετα χτίζει μια υγιή προσωπικότητα. Η αγάπη κανέναν δεν έβλαψε.

Είναι εντυπωσιακό πόσα έχουν γραφτεί για τον ύπνο των παιδιών και είναι ακόμα περισσότερο εντυπωσιακός ο τρόπος που η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου τα παραθέτει στο βιβλίο αυτό: με βιβλιογραφική αρτιότητα και συγχρόνως τρυφερή ματιά και αγάπη προς το παιδί. Αναλύει τις διάφορες θεωρίες, αλλά αισθάνεται και την ανάγκη να υποστηρίξει, να προστατεύσει το παιδί, από τις κακές πρακτικές που πολλές φορές προκύπτουν από τις θεωρίες αυτές. Προτείνει στη μητέρα να κινηθεί με γνώμονα την κοινή λογική και την αγάπη. Να μην φοβηθεί να κάνει λάθος, αντί να εφαρμόσει έτοιμες συνταγές που αγνοούν την προσωπικότητα του παιδιού.

Χαίρομαι που κυκλοφορεί το βιβλίο. Αποτελεί ένα βοήθημα στον αγώνα για περισσότερο μητρικό θηλασμό στη χώρα μας, για την πολυπόθητη συνδιαμονή μητέρας-παιδιού στο μαιευτήριο, για την αναγνώριση της μητρικής αγκαλιάς και τρυφερότητας σαν τα κύρια εφόδια στην ανατροφή των παιδιών.

Τα παιδιά χρειάζονται πρεσβευτές στην κοινωνία των ενηλίκων: με αυτό το βιβλίο βρήκαν ακόμα έναν.

Μαρία-Αδαμαντία Μαλλιαρού
παιδίατρος
διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού

Η κυρία Μαλλιαρού διατηρεί την ιστοσελίδα: http://www.mothereducation.gr/

****

Παρουσίαση του βιβλίου στην Ελευθεροτυπία

Το βιβλίο (...)  έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό για ένα θέμα που προβληματίζει κάθε γονιό: τον ύπνο του βρέφους ή του μικρού παιδιού.

Μέσα από μια εμπεριστατωμένη και ολιστική θεώρηση του θέματος, και ενάντια σε αντιεπιστημονικές πρακτικές τυφλοσούρτη, που καλούν όλους τους γονείς να επιβάλλουν «πρόγραμμα» ύπνου στο βρέφος τους, το βιβλίο επαναπροσδιορίζει τη φυσιολογία του μικρού παιδιού στο θέμα του ύπνου.

Ναι, τα μικρά παιδιά είναι φυσιολογικό να κοιμούνται στο στήθος της μητέρας τους, να χρειάζονται βοήθεια από τους γονείς τους, ώστε να πέσουν για ύπνο, να ξυπνούν τη νύχτα για να θηλάσουν, γιατί ζεσταίνονται ή κρυώνουν, γιατί διψούν, γιατί είναι άρρωστα ή βγάζουν δοντάκια ή γιατί αναζητούν τη μητέρα τους ή έχουν άγχος αποχωρισμού.

Ενάντια σε βιβλία χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, το εν λόγω βοηθάει κάθε οικογένεια να κατανοήσει το δικό της παιδί και να βρει μέσα από συζήτηση τη δική της ισορροπία, χωρίς καθολικά «πρέπει» που απαιτούν την αυτόματη εργοστασιακή τυποποίηση του μικρού ανθρώπου. Η συγγραφέας καθοδηγεί και συμβουλεύει το γονιό, ώστε να πάρει ο ίδιος πραγματικά ενημερωμένες επιστημονικά αποφάσεις, μακριά από διαταγές και επιβολές.

16.02.2013, Στέλιος Παπαβέντζης, παιδίατρος
πρόεδρος του Δικτύου Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή IBFAN Ελλάδας

 

Διαβάστε αποσπάσματα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε η συγγραφέας στο www.creteplus.gr με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς σε σχέση με τον ύπνο των παιδιών τους;

"Μια σημαντική παρανόηση είναι ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι γονείς περιμένουν ότι τα μωρά κοιμούνται σαν ενήλικες – δηλαδή βαθιά και όλη τη νύχτα. Αυτό δεν ισχύει. Ο φυσιολογικός ύπνος των βρεφών είναι ελαφρύς και διακεκομμένος, γιατί αυτό έχει ανάγκη ο μικρός τους εγκέφαλος που μεγαλώνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Επειδή συχνά σήμερα οι γονείς που κάνουν το πρώτο τους μωρό δεν έχουν παρακολουθήσει άλλα μωρά ή παιδιά στην ευρύτερη οικογένειά τους, ανακαλύπτουν με έκπληξη ότι τα αγγελάκια τους είναι … άνθρωποι της νύχτας! Από κει και πέρα, όλες οι προσεγγίσεις σε κάθε οικογένεια είναι ζήτημα πεποιθήσεων και τρόπου ανατροφής. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τα βρέφη για πολλούς μήνες είναι προσκολλημένα στη μητέρα, γιατί απ’ αυτήν τρέφονται (απ’ το γάλα, την αγκαλιά, την επαφή, τη φωνή της) και γιατί αυτή είναι ο τρόπος τους να γνωρίσουν τον κόσμο. Αυτό λοιπόν που πολλοί σύγχρονοι γονείς δεν ξέρουν, ή ξεχνούν, είναι ότι τα μωρά μας έχουν ουσιαστική οργανική ανάγκη από εμάς – πολύ κουραστικό, πράγματι, ιδίως για μητέρες που είναι και εργαζόμενες, αλλά έτσι είναι η ανθρώπινη φύση και, πιστέψτε με, όλες οι μητέρες τα καταφέρνουν!"

Yπάρχουν τρόποι να διευκολυνθεί ο ύπνος των μωρών, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η ψυχική και συναισθηματική τους υγεία;

"Γράφω αρκετά πράγματα στο βιβλίο σχετικά. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ποιες είναι οι ανάγκες του μωρού και ότι για πολλούς μήνες η ζωή της οικογένειας θα αλλάξει άρδην. Στο βιβλίο προτείνω αρκετούς τρόπους ώστε η μητέρα ενός βρέφους να μπορέσει να οργανώσει το οικογενειακό – και το προσωπικό της – πρόγραμμα ώστε να δεθεί με το μωρό της, να αρχίσει να καταλαβαίνει τους ρυθμούς του και να «μάθει» να το κοιμίζει. Είμαι αντίθετη στις μεθόδους οι οποίες μας παροτρύνουν ν αφήνουμε τα μωρά μας να κλαίνε και γράφω για ποιους λόγους – εκτός από τους λόγους υγείας, που αναφέρετε, αν αγνοούμε το κλάμα του μωρού μας συχνά, ίσως μας διαφύγει κάποια ιατρική κρυμμένη αιτία, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε!"

Πόσο εύκολο είναι για τους γονείς να "εκπαιδεύσουν" το μωρό τους να κοιμάται μόνο του όλη τη νύχτα;

"Καθόλου εύκολο, γιατί κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κοιμηθεί αν δεν είναι έτοιμος να κοιμηθεί. Δεν υπάρχει κουμπί ύπνου! Αυτό που οι γονείς ελπίζω να μαθαίνουν στο βιβλίο είναι να «εκπαιδεύσουν» το μωρό τους να … νυστάζει! Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστικό! Και η νύστα βεβαίως οδηγεί στον ύπνο! Υπάρχουν μερικά μωρά που πραγματικά είναι υπναρούδικα, όμως άλλα ανησυχούν με το παραμικρό θρόισμα μιας κουρτίνας… αυτά τα μωρά έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας ώστε να καθησυχάσουν".

Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς αρκετές φορές αναγκάζονται να πάρουν το παιδί στο κρεβάτι μαζί τους, νιώθοντας ακόμα και τύψεις με τη λογική ότι "κακομαθαίνουν" τα παιδιά τους. Είναι υπερβολική μια τέτοια σκέψη;

"Τα παιδιά δεν κακομαθαίνουν αλλά μάλλον … καλομαθαίνουν! Γιατί περνούν καλύτερα μαζί μας! Δίνοντας στα μωρά μας, στα παιδιά μας, την αγάπη, την αγκαλιά, το χάδι, το στήθος, το χρόνο και την προσοχή μας, φτιάχνουμε παιδιά χορτασμένα από αγάπη, που μαθαίνουν ότι ο κόσμος είναι ένα όμορφο μέρος να ζει κανείς, παιδιά που νιώθουν σίγουρα για τον εαυτό τους και όταν έρθει η ώρα τους να ανεξαρτητοποιηθούν, έχουν πάντα τη σιγουριά της σχέσης με τους γονείς τους, που είναι πάντα εκεί – πάντα!" (...)

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.
 

                                                            Συνέντευξη στο follow me
                                                    Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας;
                       Ένα βιβλίο-αντίδοτο στις σκληρές μεθόδους εκπαίδευσης στον ύπνο

Μία διαφορετική πτυχή του παιδικού ύπνου παρουσιάζει στο βιβλίο με τίτλο «Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας» η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου. Ένα βιβλίο που παροτρύνει τους γονείς να αφήσουν στην άκρη τη λογική του «άστο να κλαίει και θα κοιμηθεί» και να υιοθετήσουν πιο ήπιες μεθόδους. Και εν τέλει να καταφέρουν και εκείνοι να κοιμηθούν σαν άνθρωποι τις ώρες που θα τους κρατήσουν ξεκούραστους και φρέσκους. Επειδή, λοιπόν, ο ύπνος είναι το παν και μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις αυτή της ζωής, ζήτησα από την Κατερίνα να μου εξηγήσει ποιο ήταν το σκεπτικό της πίσω από το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και να μοιραστεί με τους αναγνώστες του followme.gr δύο αποσπάσματα...
                                                                                                   follow me , 24 Nοεμβρίου 2014
                                                                                               Διαβάστε όλη τη συνέντευξη  εδώ

----------------------------------------

Διαβάστε στον οδηγό ανάγνωσης τα περιεχόμενα και τον πρόλογο του βιβλίου, τη βασική βιβλιογραφία και την ομιλία της Κ. Χρυσανθοπούλου με θέμα "Μέθοδοι εκπαίδευσης στον ύπνο και οι επιπώσεις τους" στο 7o Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων. Ακούστε επίσης τη συνέντευξή της στην εκπομπή "Δια χειρός" της Μαρίας Παύλου στον Αθήνα 9,84. Δείτε εδώ τη σελίδα του βιβλίου στο facebook.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση
Αλέξις Ραβέλο
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Ψηλαφώντας την Έννοια της Αρετής
Σωτήρης Βαρνάβας
Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Αποστέρηση
Έργο Συλλογικό
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ