ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Λεξικό
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Σάββατο 22 Ιουνίου στην Αιγείρα Αχαΐας: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου
Τετάρτη 19 Ιουνίου στην ΕΣΗΕΑ: ''Μεταπολίτευση'' παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου
Τετάρτη 19 Ιουνίου στη Μυτιλήνη: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη
Κυριακή 2 Ιουνίου στα Μέγαρα: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη
Πέμπτη 30 Μαΐου στη Λαμία: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου
Πέμπτη 30/05, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: «Σεξουαλική βία και κακοποίηση. Νομοθεσία και πραγματικότητα» εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο του Ευτύχη Φυτράκη
Σάββατο 18 Μαΐου Signing: «Ένα καινούργιο χθες» του Φώτη Πεχλιβανίδη στο COMICDOM CON ATHENS
Τετάρτη 5 Ιουνίου στα Γιάννενα: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Φιλοσοφία
Διαλέξεις για την ιστορία της πολιτικής σκέψης

Διαλέξεις για την ιστορία της πολιτικής σκέψης

Όουξοτ Μάικλ

Μετάφραση: Λέκκας Παντελής

Σελ.: 752
Σχήμα: 14 x 21
ISBN: 978-960-499-314-7
Τιμή: 31,90 €
Τιμή online: 29,00 €

::. Ιστορία
::. Πολιτική


  Προσθήκη στο καλάθι

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ:  94689652

1η έκδοση: Μάρτιος 2020
Επίμετρο: Παντελής Λέκκας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Με τις Διαλέξεις για την ιστορία της πολιτικής σκέψης οι εκδόσεις Τόπος παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό τον Μάικλ Όουξοτ (1901-1990), καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο London School of Economics and Political Science. Ο Όουξοτ είναι πολύ γνωστός στον αγγλόφωνο κόσμο και το έργο του προξενεί μεγάλο ενδιαφέρον. Απόδειξη του ενδιαφέροντος για τη σκέψη του είναι η έκδοση της πεντάτομης σειράς των Επίλεκτων Έργων του στα αγγλικά. Ο δεύτερος τόμος αυτής της σειράς περιλαμβάνει και τις ανά χείρας Διαλέξεις για την ιστορία της πολιτικής σκέψης, που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 2006.

Γιατί, όμως, θα διάβαζε κάποιος σήμερα τις Διαλέξεις για την ιστορία της πολιτικής σκέψης του Μάικλ Όουξοτ; Τι έχουν να προσφέρουν μισό αιώνα μετά τη συγγραφή τους;  Παρά την ηλικία τους και παρά τις ιδιαιτερότητές τους (ή μάλλον χάρη σε αυτές), οι Διαλέξεις του Όουξοτ δεν μοιάζουν με παρόμοιες συνθέσεις, εισαγωγές ή εγχειρίδια. Η μοναδικότητα οφείλεται σε πολλές επιμέρους αρετές, αλλά κυρίως στον απλό, κατανοητό και πειστικό τρόπο με τον οποίο ο Όουξοτ αντιλαμβάνεται τόσο την πολιτική σκέψη όσο και την ιστορία της.  Απαλλαγμένες από δυσνόητα θεωρητικά σχήματα και περίπλοκες ορολογίες, οι Διαλέξεις του Όουξοτ καθιστούν κατανοητές τις πολιτικές αντιλήψεις άλλων εποχών, ενόσω περιγράφουν τις ιστορικές συνθήκες που τις διαμόρφωσαν. Εξετάζουν τις διερωτήσεις για τη νομιμοποίηση της εξουσίας που απασχόλησαν την πολιτική σκέψη (α) των αρχαίων Ελλήνων, (β) των Ρωμαίων, (γ) των Ευρωπαίων των Μεσαιωνικών Χρόνων, και (δ) των Ευρωπαίων των Νεότερων Χρόνων. Οι Διαλέξεις, διατυπωμένες σε στρωτή και διαυγή γλώσσα, αποτελούν ένα ελκυστικό και στοχαστικό κείμενο, με γλαφυρές νοητικές αναλογίες, αναπάντεχες ανατροπές παραδεδεγμένων αντιλήψεων και διεισδυτικές ιστορικές ερμηνείες.


Παρουσίαση στο περιοδικό Σύγχρονα Θέματα

Ο Μάικλ Όουξοτ (1901-1990) –Βρετανός αντιθεμελιοκρατικός πολιτικός φιλόσοφος και ιστορικός των ιδεών– είναι ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα, εξαιτίας ίσως του ιδιότυπου συντηρητισμού του, παρότι η πρωτότυπη συμβολή του στην πολιτική σκέψη αναγνωρίζεται στον αγγλοσαξονικό κόσμο, και πέραν αυτού, όλο και περισσότερο μετά τον θάνατό του.
Ο Παντελής Λέκκας (ΕΚΠΑ) έπραξε σοφά επιλέγοντας να συστήσει τον Όουξοτ στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μεταφράζοντας το συγκεκριμένο έργο. Οι (πανεπιστημιακές) Διαλέξεις –πρωτοεκδόθηκαν στην Αγγλία μόλις το 2007– αποτυπώνουν την πολιτική φιλοσοφία του Όουξοτ «εν κινήσει» σε μιαν εύληπτη και διεισδυτική ανασύνθεση της πολιτικής σκέψης από την αρχαιότητα μέχρι την ευρωπαϊκή νεωτερικότητα. Η εξαιρετική μετάφραση του κειμένου συνοδεύεται από κατατοπιστικό επίμετρο (91 σ.), στο οποίο ο Λέκκας παρουσιάζει και αξιολογεί το όλο έργο του Όουξοτ. Πρόκειται για μιαν άρτια έκδοση, εξοπλισμένη με επεξηγηματικές σημειώσεις του μεταφραστή, χρήσιμο γλωσσάριο και χρηστικά ευρετήρια ονομάτων και θεμάτων.

Σύγχρονα Θέματα τ.147-148 (Απρίλιος 2020) 

 

 

Παρουσίαση στο ηλεκτρονικό περιοδικό Αναγνώστης από τον Ιάσονα Ζαρίκο.
Ο Μάικλ Όουξοτ στην Ελλάδα: Οι Διαλέξεις για την ιστορία της πολιτικής σκέψης

(...) η επικαιρότητα του Όουξοτ βρίσκεται κυρίως στην επιμονή του για οριοθέτηση των ανθρώπινων ιδιωμάτων: η ασύντακτη «διεπιστημονικότητα» των ημερών μας όπου νομοθετικές και ιδιογραφικές λογικές εξήγησης εναλλάσσονται αμέριμνες από σελίδα σε σελίδα συνιστά, κατά τον φιλόσοφο, «σφάλμα ασυνάφειας». Αλληλοκατάργηση, δηλαδή, κατόπιν αμοιβαίου επαίνου τόσο του επιστημονικού (scientific) όσο και του ιστορικού ιδιώματος.
Η αξία του βιβλίου ωστόσο δεν εξαντλείται στα επιστημολογικά διδάγματα. Στον αναγνώστη που δεν ενδιαφέρεται για τις φιλοσοφικές αψιμαχίες, οι Διαλέξεις προσφέρουν μια εισαγωγή στην δυτική πολιτική σκέψη γραμμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να απαλλάσσει τις λέξεις από το βάρος τους.
Ονόματα οικεία και βαριά, εγγεγραμμένα στις απαιτήσεις μιας κάποιας « εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης», όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Αυγουστίνος, ο Χόμπς και άλλοι παρουσιάζονται ως συμμετέχοντες στην μακρά συζήτηση για το πώς πρέπει να δομηθεί ο συλλογικός βίος, για το πως πρέπει να ζούμε υπό το φως όχι κάποιας δυσνόητης αφαίρεσης αλλά της εμπειρίας μας: της απτής -και αναπόφευκτης- γνωριμίας μας με τον κόσμο.
Για να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατή (κατά βάση προπτυχιακών φοιτητών), ο Όουξοτ ήξερε ότι πρέπει να παρουσιάσει με τρόπο σαφή το τεχνικό λεξιλόγιο των στοχαστών αυτών.
Πράγματι, έννοιες με σκόνη αιώνων, έννοιες που ίσως συνάντησε ( και πιθανώς βαρέθηκε ) ο σημερινός αναγνώστης στο Λύκειο ή σε κάποια Ανώτατη Σχολή όπως η ελληνική πόλις και τα θέσμιά της, οι Ρωμαίες res publica, libertas, auctoritas, η φεουδαρχία και τελικά, το νεωτερικό «κυρίαρχο» κράτος συστήνονται με προσοχή στον αναγνώστη και διαδέχονται η μία μετά την άλλην σε ένα στρωτό, λείο κείμενο που πετυχαίνει να κάνει το παρελθόν «λιγότερο μυστηριώδες και περισσότερο κατανοητό». Η εξαιρετικά φροντισμένη μετάφραση και τα συνοδευτικά σχόλια του Παντελή Λέκκα επιτρέπουν στον αναγνώστη να  κρίνει αν, πως και γιατί το παρελθόν αυτό μας ακολουθεί μέχρι σήμερα.
Από μια άλλην άποψη, βέβαια, είμαστε σίγουρα πολύ μακριά. Η πολιτική παράδοση της Δύσης μας αφορά, αλλά οι κόσμοι που θέλησαν να ανασυστήσουν οι Διαλέξεις – και αυτός στον οποίον γράφτηκαν – έχουν ήδη χαθεί.  Μπορούν μόνο να ιστορηθούν.
Αξίζει ο κόπος. Είτε ως εισαγωγή στην Δυτική πολιτική παράδοση είτε ως γνωριμία με τον πρωτότυπο και οξύ στοχασμό του Μάικλ Όουξοτ, οι Διαλέξεις για την ιστορία της πολιτικής σκέψης αποτελούν σημαντικό εκδοτικό εγχείρημα και αξίζει να διαβαστούν.
Ας διαβαστούν χωρίς απαιτήσεις για συγκεκριμένα διδάγματα και οδοδείκτες.  Πέραν, ίσως, αυτού το οποίο προσπάθησε να διαλευκάνει σε όλη την σταδιοδρομία του ο Όουξοτ: η Ιστορία δεν έχει μεγαλύτερο βάθος από αυτό που γεννάει η περιστασιακή συνάντηση ανθρώπων, συμβάντων και ιδεών ούτε μεγαλύτερο βάρος από αυτό ενός ξετυλιγμένου νήματος. Γι αυτό και δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Και ούτε χρειάζεται: αυτάρκης και κάπως υπεροπτική έναντι της αγωνίας μας για καθοδήγηση αφού αποκαλύπτει μόνον ό,τι έχει ήδη χαθεί, η ματιά της παραμένει το καλύτερο διαβατήριο για όποιον θέλει να συναναστραφεί την ανθρώπινη περιπέτεια.
 

Διαβάστε την βιβλιοκριτική εδώ
γράφει Ιάσων Ζαρίκος ιστορικός, διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου

 

 

 

Βιβλιοκρισία Περιοδικό Θέματα Ιστορίας της εκπαίδευσης, γράφει ο Ι. Κυριακαντωνάκης
Ιστορία, πολιτική και ϕιλοσοϕία στο έργο του Michael Oakeshott.
Μια διανοητική προσωπογραϕία από τον Παντελή Λέκκα 

Η μετάφραση για πρώτη ϕορά στα ελληνικά του αποστάγματος της ενασχόλησης ενός από τους σπουδαιότερους Βρετανούς ϕιλοσόϕους του 20ού αιώνα με την ιστορία του δυτικού πολιτισμού και ειδικότερα αυτή των ευρωπαϊκών πολιτικών θεσμών, αντιλήψεων και ιδεών στη μακρά της διάρκεια, αποτελεί αϕ’ εαυτή γεγονός εξαίρετης σημασίας. Για πάρα πολλούς λόγους αξίζει να καταπιαστεί κανείς και να μελετήσει το πόνημα του Michael Oakeshott Διαλέξεις για την ιστορία της πολιτικής σκέψης, που μεταϕράστηκε στα ελληνικά από τον Καθηγητή Παντελή Λέκκα και κυκλοϕόρησε στα τέλη του 2019 από τις εκδόσεις Τόπος. Παρά τον τίτλο, τα κεϕάλαια που αποτελούν το βιβλίο στην ουσία υπερβαίνουν τη συγκεκριμένη ακαδημαϊκή πειθαρχία, τουλάχιστον όπως γίνεται κατανοητή στις μέρες μας. Πέραν της εξέτασης των πολιτικών θεωριών, αναδεικνύουν έντονα ένα ιστορικό πλαίσιο γεγονότων-πράξεων, αντιλήψεωνσκέψεων, αναγκών, μύθων, μεταναστεύσεων και εγκαταστάσεων λαών, πολιτικής αναταραχής και εναλλαγής. Επιπλέον, μας προσϕέρουν τις σκέψεις του Oakeshott για την κατανοητική ϕύση της ιστορικής γνώσης και έρευνας. Η ιστορία δεν εξηγεί δίκην αιτίου, δε διέπεται από αυστηρούς νόμους αιτίου-αιτιατού, είναι άλλης τάξεως από την ϕύση, δυνάμει του συγκυριακού της χαρακτήρα, σε αντιδιαστολή με την ανάγκη – αναγκαιότητα που διέπει την τελευταία, αλλά και από την τέχνη που είναι προμελετημένη, ειδική και συγκεκριμένη.

Το έργο του Michael Oakeshott αναπτύσσεται κυρίως στα πεδία της ϕιλοσοϕίας της ιστορίας και της πολιτικής επιστήμης ως ιστορίας της πολιτικής σκέψης – και ευρύτερα των πολιτικών θεσμών, ιδεών και δράσης. Στη σκέψη του Βρετανού στοχαστή δύνανται να μας εισάγουν η λεγόμενη συντηρητική προδιάθεση (ο εμπειρικός και όχι ιδεολογικός συντηρητισμός που τον χαρακτηρίζει) και η διάκριση της ανθρώπινης εμπειρίας σε δύο μεγάλες κατηγορίες, την πρακτική και την κατανοητική. Ο εμπειρικός συντηρητισμός βασίζεται στην παράδοση, όπως αυτή εντοπίζεται στο πεδίο της πολιτικής, σε αντιδιαστολή με την ιδεολογία. Με άλλα λόγια ο όρος αναϕέρεται στη διάκριση της εμπειρίας από την αϕαίρεση. Η δε κατανοητική στάση απέναντι στην ανθρώπινη κατάσταση περιλαμβάνει τους τρόπους της ιστορίας, της ϕιλοσοϕίας και της επιστήμης, και βρίσκεται σε αντίστιξη με την πρακτική, την ποιητική και την ηθική στάση, οι οποίες εκϕράζουν απόψεις, πεποιθήσεις, επιθυμίες, ιδεώδη, ϕιλοδοξίες, ελπίδες, ϕόβους, στρατηγικές αλλαγής ή συντήρησης.  Αντίστοιχα, το παρελθόν διακρίνεται σε πρακτικό και ιστορικό. Το ιστορικό παρελθόν χαρακτηρίζεται, σύμϕωνα και με τον Weber, από εγγενή πολυπλοκότητα, σύνθετο χαρακτήρα. Από απουσία ενότητας και σαϕούς περιγράμματος, ιστορικών αρχών, προσθέτει ο Oakeshott. Τα ιστορικά γεγονότα δεν έχουν ένα σκοπό, δε διαμορϕώνονται από σταθερά και κυρίαρχα κίνητρα, δεν οδηγούν σε συγκεκριμένο «τέλος» και «συμπεράσματα». (...) 

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Θέματα Ιστορίας της εκπαίδευσης τ. 21-22,
γράφει ο Ι. Κυριακαντωνάκης

 


Διαβάστε τα περιεχόμενα και ένα ενδεικτικό κεφάλαιο του βιβλίου. 

Διαβάστε εδώ μια παρουσίαση του βιβλίου από τον Παντελή Λέκκα ertnews.gr 26/09/2021.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Ψηλαφώντας την Έννοια της Αρετής
Σωτήρης Βαρνάβας
Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Αποστέρηση
Έργο Συλλογικό
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ