Κωδικός Ευδόξου: 68392934
1η έκδοση Νοέμβριος 2016
Η κρίση που ξεκίνησε το 2008 κρατάει ακόμη τον κόσμο με κομμένη την ανάσα. Η αγωνία για το αύριο συνοδεύεται και ενισχύεται από μια γενική ανεπάρκεια κατανόησης του τι συμβαίνει και πώς ξεκίνησε.
O Βόλφγκανγκ Στρεκ, ένας από τους κοινωνιολόγους και πολιτικούς οικονομολόγους με μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη, τοποθετεί την κρίση στο πλαίσιο του μακρού νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού του μεταπολεμικού καπιταλισμού, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970. Αναλύει τις συνεπακόλουθες εντάσεις και συγκρούσεις, στις οποίες εμπλέκονται κράτη, κυβερνήσεις, ψηφοφόροι και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανιχνεύει τον μετασχηματισμό του δημοσιονομικού κράτους σε κράτος χρέους και στη συνέχεια στο σημερινό κράτος προσαρμογής.
Η ανάλυσή του εστιάζει στη μεταβαλλόμενη σχέση ανάμεσα στον καπιταλισμό και τη δημοκρατία, καθώς και στην προοδευτική ανοσοποίηση του πρώτου από τη δεύτερη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση κονιορτοποιεί τις κυρίαρχες απόψεις περί κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω του κοινού νομίσματος και αποδεικνύει ότι το ευρώ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαίρεση της Ευρώπης, στη λεηλασία της περιφέρειας και στην έκρηξη των εθνικισμών. Η συντεταγμένη υπέρβασή του με ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τη δημοκρατία, την εργασία και το περιβάλλον αποτελούν σημαντικό βήμα και προϋπόθεση εξόδου από την κρίση.
…η εμπεριστατωμένη και εμπειρικά θεμελιωμένη έρευνα του Στρεκ θυμίζει την 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη του Καρλ Μαρξ.
Γιούργκεν Χάμπερμας
Ένα εξαίσια προβοκατόρικο έργο πολιτικής οικονομίας.
Aditya Chakrabortty, Guardian
Παρουσίαση στην εφημ. Πριν
Ο συγγραφέας, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών Βερολίνου-Βραδεμβούργου και της Academia Europaea, μιλάει για την κρίση στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού και τις εντάσεις που δημιουργεί μεταξύ κρατών, κυβερνήσεων και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Πρόκειται για μια ουσιαστική αποδόμηση του οικοδομήματος-ιδεολογήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αποδεικνύοντας πως η ΕΕ αποτελεί την υλοποίηση του φιλελεύθερου καπιταλιστικού οράματος. Όπως σημειώνει και στο επίμετρο ο Λεωνίδας Βατικιώτης: «Καλύτερη συγκυρία δεν θα μπορούσε να βρεθεί για να εκδοθεί στα ελληνικά αυτό το βιβλίο. Από τη μια η κατάσταση απογοήτευσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική Αριστερά μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, και από την άλλη η αναμονή αλυσιδωτών αντιδράσεων τις οποίες προκαλεί η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ και είναι θέμα χρόνου να μεταφερθούν στο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης, προκαλώντας κλυδωνισμούς εφάμιλλους της κατάρρευσης της Λίμαν Μπράδερς, ανοίγουν ξανά τη συζήτηση για την κρίση του πολιτικού συστήματος και θέτουν επί τάπητος το πρόγραμμα της Αριστεράς».
Αφιέρωμα στην εφημ. Πριν (19.12.16)
Επιμέλεια αφιερώματος: Γ. Λαουτάρης, Θ. Σκαμνάκης, Μ. Τζιαντζή
Συνέντευξη του Β. Στρεκ στον Τάσο Τσακίρογλου για την Εφημερίδα των Συντακτών
Ο Στρεκ στο νέο του βιβλίο ιχνηλατεί τις μεταμορφώσεις του καπιταλιστικού κράτους, από εκείνο που μπορεί και συλλέγει φόρους για να εκπληρώνει την κοινωνική του αποστολή, σε εκείνο που ανέχεται την υψηλή φοροδιαφυγή και χρεώνεται για να αντεπεξέλθει στις δαπάνες και, τέλος, στο κράτος της δημοσιονομικής προσαρμογής - της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων
Διαβάστε την συνέντευξη εδώ
του Τάσου Τσακίρογλου, Εφημερίδα των Συντακτών (06.01.17)
Περιοδικό Κοινωνική Πολιτική τ. 8
Βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Τζαρέλλα
(...) Το βιβλίο του Στρεκ, προσφέρει μια σημαντική αναγνωστική εμπειρία και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο κατανόησης της κρίσης ως παράγωγου της ανάπτυξης και ως προπομπού νέων κρίσεων. Ο συγγραφέας συνεισφέρει στην απομυστικοποίηση των κυρίαρχων ερμηνειών και καταδεικνύει πως τα πορίσματα των οικονομολόγων τεχνοκρατών όσο και αν παρουσιάζονται σαν αυταπόδεικτες αλήθειες, εκφράζουν συγκεκριμένα υλικά συμφέροντα. Ο Στρεκ εγκαλεί εκείνους που υποτάσσουν τις ζωές των πολιτών στα συμφέροντα των αγορών και προειδοποιεί πως και οι πολίτες μπορούν να υπερασπιστούν, ακόμα και με βίαιο τρόπο, τη δημοκρατία και τα δικαιώματά τους, θρυμματίζοντας έστω προσωρινά την απατηλή κανονικότητα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ (σελ. 74)
Κοινωνική Πολιτική τ.8, Ιούνιος 2017
Επιστημονική Εταιρεία Κοινωνικής Πολιτικής
Διαβάστε εδώ την προδημοσίευση του βιβλίου στο info-war.gr & εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο του Β. Στρεκ για το New Left Review (Mar.- Apr. 2017).
Δείτε στον Οδηγό Ανάγνωσης τα περιεχόμενα του βιβλίου, την συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Στρεκ στην Εφημερίδα των Συντακτών και μια κριτική του Γκούσταβ Άουερνχάϊμερ που δημοσιεύτηκε στην Athens Review of Books (Iανουάριος 2017).
Επίσης, διαβάστε μια συνέντευξη του συγγραφέα στον Δημήτρη Κούλαλη για το Νόστιμον Ήμαρ (Νόστιμον Ήμαρ, Δρόμος της Αριστεράς 31/03/18)
|