ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Σάββατο 22 Ιουνίου στην Αιγείρα Αχαΐας: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου
Τετάρτη 19 Ιουνίου στην ΕΣΗΕΑ: ''Μεταπολίτευση'' παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου
Τετάρτη 19 Ιουνίου στη Μυτιλήνη: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη
Κυριακή 2 Ιουνίου στα Μέγαρα: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη
Πέμπτη 30 Μαΐου στη Λαμία: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου
Πέμπτη 30/05, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: «Σεξουαλική βία και κακοποίηση. Νομοθεσία και πραγματικότητα» εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο του Ευτύχη Φυτράκη
Σάββατο 18 Μαΐου Signing: «Ένα καινούργιο χθες» του Φώτη Πεχλιβανίδη στο COMICDOM CON ATHENS
Τετάρτη 5 Ιουνίου στα Γιάννενα: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ » ΟΥΤΟΠΙΑ
Ουτοπία  τ.133

Ουτοπία τ.133

Συλλογικό Έργο

Σχήμα: 16,5 x 23,5
ISBN: 1105-914133
Τιμή: 11,00 €
Τιμή online: 10,00 €


  Προσθήκη στο καλάθι

Τριμηνιαία Έκδοση Θεωρίας και Πολιτισμού
Διεύθυνση Έκδοσης: Ευτύχης Μπιτσάκης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ψηφιακότητα – Αισθητικοποίηση –Αυτονομία Συναισθήματος

Σημείωμα Σύνταξης

Τα ψηφιακά δίκτυα έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας. Δεν χρειαζόταν η πανδημία του SARS-CoV-2 να το φανερώσει αυτό. Με την κατεπείγουσα συνθήκη της καραντίνας, όμως, παρουσιάζεται και κάτι άλλο: ότι ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών πολιτικοποιείται ως ένας επερχόμενος τρόπος μιας κοινωνικότητας και εργασιακής καθημερινότητας που θα διαμεσολαβείται από ψηφιακά εργαλεία. Ας ήταν μόνο ζήτημα τεχνολογικής ανασυγκρότησης. Δεν είναι μόνο αυτό. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η κοινωνική δικτύωση έχει δείξει τη δυσάρεστη πλευρά της. Οι μηχανικοί και θεωρητικοί των μέσων το έχουν διαπιστώσει αυτό. «Ψευδείς ειδήσεις» που βασίζονται πάνω σε ατεκμηρίωτες πληροφορίες, απόκτηση δημοσιότητας μέσα από τη διαχείριση αλγορίθμων, «καθεστώτα αλήθειας» που παράγονται από κέντρα εξουσίας, όλα αυτά έχουν υποκαταστήσει την υπόσχεση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης για αμεσότητα στην επικοινωνία και την ανταλλαγή.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι η νέα υποδομή του κοινωνικού. Είναι η βάση της οικονομικής δραστηριότητας στον 21ο αιώνα- είναι τα μέσα και οι σχέσεις παραγωγής. Και όμως στην ελληνική βιβλιογραφία έχουμε αμελήσει να τα εξετάσουμε ως τέτοια. Τα περιβάλλουμε με μια επιφάνεια φετίχ για όλα αυτά που μας παρέχουν: τις ειδήσεις στα ακροδάχτυλά μας, την γνώμη μας διαθέσιμη στο κοινό, τα πολιτιστικά προϊόντα δωρεάν προς κατανάλωση, να νιώθουμε μέρος της παγκόσμιας «φυλής». Η «αξία χρήσης» των δικτύων έχει συσκοτίσει την «ανταλλακτική αξία» τους: ο χρόνος που καταναλώνουμε στα κοινωνικά μέσα παράγει χρήμα κάπου αλλού. Και αν η εκφερόμενη γνώμη μας αποκτά αξία εντός μιας οικονομίας ιδεών, πληροφοριών και σοκαριστικών ειδήσεων, τότε ως «παραγωγοί» αποξενωνόμαστε ακόμα και από αυτήν· από την ίδια μας τη γνώμη. Την αναγνωρίζουμε για την αποδοχή που έχει.

Στην μαρξιστική θεωρία, κάθε τί που καταγράφεται στο νου ως εμπειρία ανταποκρίνεται σε υλικές συνθήκες οι οποίες πλάθουν τον διανοητό ορίζοντα των αισθητήριων προσλήψεων και της συνείδησης. Τα νέα ψηφιακά μέσα, ως υποδομή, καθίστανται υλικότητα αλλά μιας άλλης τάξης, εικονικής, η οποία διανοίγει σε οικονομική διαπραγμάτευση αγαθά που μέχρι πρότινος δε θεωρούνταν ύλη: ιδεολογίες, συναισθήματα, απόψεις, επιθυμίες, μέλλοντα. Το τεύχος 133 της Ουτοπίας επιχειρεί να κάνει ακριβώς αυτό: Να καταδείξει και να εξετάσει τα ψηφιακά δίκτυα ως υποδομές που αναπτύσσουν νέους τύπους οικονομιών, νέα πλαίσια στη μηχανιστική διαχείριση της υποκειμενικότητας και του κοινωνικού, νέες συνθήκες στην πλανητική διακυβέρνηση των πληθυσμών. Με έμφαση στην ανθρωπολογική κατανόηση των σημερινών (και επερχόμενων) κοινωνικο-πολιτικών μετατοπίσεων, η θεματική επενδύει στην ανάπτυξη μιας συζήτησης που θα ανανεώσει την κριτική και αισθητική θεωρία στη βάση των νέων πληροφοριακών τεχνολογιών.

Η θεματική έχει τον τίτλο Ψηφιακότητα- Αισθητικοποίηση- Αυτονομία Συναισθήματος, και τις σχέσεις αυτών, όπως και το διακύβευμα της θεματικής, το ανιχνεύει και περιγράφει ο επιμελητής της Λέανδρος Κυριακόπουλος. Αμέσως μετά, ο Alexander Galloway, θα θέσει το ερώτημα του τι κάνουν τα ψηφιακά μέσα και τι είδους φιλοσοφία απαιτείται ώστε η θεωρία μας να ανταποκριθεί στις δυνατότητές τους. Στην κοινωνιο-ψυχολογία των Μπετίνας Ντάβου και Ανθής Σιδηροπούλου, τίθενται σε διερεύνηση οι ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες από την επαναλαμβανόμενη επαφή με τις διεπαφές των έξυπνων συσκευών. Ο επίσης κριτικός των μέσων, Geert Lovink, κάνει ένα βήμα πιο πέρα (ή πιο μέσα) και διερωτάται για το κατά πόσο τα κοινωνικά δίκτυα είναι πραγμοποιημένη ιδεολογία, και εν τέλει, το κατά πόσο τα υποκείμενα υποκειμενοποιούνται από τις κοινωνικές μηχανικές των μέσων δικτύωσης.

Ο Λέανδρος Κυριακόπουλος επαναδιατυπώνει το ερώτημα της εικόνας όπως έχει τεθεί με την φωτογραφική και κινηματογραφική κάμερα, αλλά στα κοινωνικά μέσα, φέρνοντας στο προσκήνιο τη διαμεσολάβηση του υποκειμένου μέσω του μηχανικού χειρισμού των συναισθημάτων. Η Πηνελόπη Παπαηλία, από την μεριά της, εξετάζει την ιική κυκλοφορία φωτογραφιών από νεκρούς επισφαλείς Άλλους και τις αναπαραστατικές λογικές που διέπουν την συναισθηματική αξία που αποκτούν στους «δημόσιους» ψηφιακούς χώρους. Ο Πέτρος Πετρίδης θα χρησιμοποιήσει το παράδειγμα των βιντεοπαιχνιδιών –την νέα αλληγορία του κοινωνικού μετά τον κινηματογράφο– για να ρωτήσει το κατά πόσο στα δίκτυα υπάρχει τελικά «φωνή» που παρέχει ορατότητα στο υποκείμενο, και δεν είμαστε μάρτυρες της παραγωγικής απελευθέρωσης της επιθυμίας και του συναισθήματος. Τέλος, ο Peter Fenves, επαναδιατυπώνει το ερώτημα του Μπένγιαμιν για την αισθητικοποίη­ση του πολιτικού –ένα ερώτημα που διαπερνά όλη την θεματική– μέσα από την έννοια της πολιτικοποίησης, ήτοι την –μέσα από τεχνικούς όρους– κανονικοποίηση των διεκδικήσεων σε πολιτικές νόρμες.

Το τεύχος συνεχίζει με το δοκίμιο του Πέτρου Πέτκα, Lex Animata, το οποίο εντοπίζει την αστυνομική πρακτική της κατάργησης των δικαιωμάτων του σύγχρονου πολίτη σε μια γενεαλογία πολιτειακών παραδόσεων που ορίζουν την Αρχή του Νόμου. Η μελέτη των Στέλλας Χατζίκου και Ιωάννη Ν. Μαρκόπουλο, εξερευνά τα ίχνη των σημερινών τεχνοεπιστημών στις διάφορες εκφάνσεις της φιλοσοφικής σκέψης στην Δύση: Από τους προσωκρατικούς χρόνους μέχρι την δυτική νεωτερικότητα. Το τεύχος κλείνει με την βιβλιοκριτική του Χρίστου Αλεξίου στο έργο του Φώτου Λαμπρινού, Παλαμηδίου 10 – ένα αυτοβιογραφικό ντοκυμανταίρ με φόντο την ιστορία πολέμων και διωγμών του 20ού αιώνα. Η ΟΥΤΟΠΙΑ στο εξώφυλλο,
και στις σελίδες της , φιλοξενεί έργα του εικαστικού Μπάμπη Παπαγιάννη, ο οποίος επαναπροσδιορίζει τις αναφορές των μεσοπολεμικών κινημάτων με στόχο την εξερεύνηση του δικού μας ιστορικού παρόντος.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Ψηλαφώντας την Έννοια της Αρετής
Σωτήρης Βαρνάβας
Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Αποστέρηση
Έργο Συλλογικό
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ