Ένα πολιτικό και δικαστικό θρίλερ, βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα.
Η ιστορία του Παύλου Φύσσα και της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μια αφήγηση που εκδιπλώνεται ακολουθώντας τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της. Μία ιστορία που πηγαίνει πίσω στον χρόνο, φτάνοντας μέχρι τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το ακροδεξιό παρακράτος, ακριβώς πενήντα χρόνια νωρίτερα.
Εκείνο το βράδυ του Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη και η νύχτα στην Αμφιάλη τον Σεπτέμβριο του 2013 όπως τις έζησαν τα θύματα και οι θύτες. Ο σχεδιασμός των δολοφονιών, ο εκφοβισμός, οι θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και συνδικαλιστών, οι απόπειρες συγκάλυψης, το παιχνίδι με το βαθύ κράτος, η σπαρακτική κραυγή της Μάγδας Φύσσα «Γιε μου, τα κατάφερες», η νίκη απέναντι στον φόβο, η αγωνία για την επόμενη μέρα.
Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα του βιβλίου από την προδημοσίευση στην Εφημερίδα των Συντακτών (Εφ. Συντακτών, 04.09.2023).
Ακούστε εδώ την εκπομπή Απολύτως σχετικό με τον Α. Παπασταματίου στο πρώτο πρόγραμμα Ερτ (37:10) με καλεσμένο τον συγγραφέα του βιβλίου (02.10.2023) και εδώ μια συζήτηση του συγγραφέα με τον Θανάση Λαζαρίδη (Στο Κόκκινο, 21.10.2023).
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στον Χρόνη Διαμαντόπουλου για το libre.gr (08.09.2023) & εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στο larissanet: «Ξαναγυρίζουμε στη μνήμη ως αίτημα» (17.09.2023).
Ο συγγραφέας μιλάει στην στην εκπομπή “Restart” Attica tv για το βιβλίο, δείτε τη σχετική ευνέντευξη εδώ (14.09.2023).
Συνέντευξη του συγγραφέα στον Βασίλη Σκουρή για το ieidiseis.gr Πολιτικό και δικαστικό θρίλερ, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα - Πίσω στο χρόνο, μέχρι τη δολοφονία Λαμπράκη - Ο ρόλος της Μάγδας Φύσσα, ο Ν. Τεμπονέρας και η ακροδεξιά σήμερα.
Συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά ο Ξενοφών Κοντιάδης, με το νέο του βιβλίο «Ή νύχτα που έφυγε ο Παύλος» (Εκδόσεις «Τόπος») που μόλις κυκλοφόρησε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Πίσω από τον σοβαρό και ιδιαίτερα καταρτισμένο καθηγητή δείχνει να κρύβεται μια πολύ ευαίσθητη καρδιά, μεγάλες ανησυχίες για την πατρίδα και τους πολίτες της, αλλά και μια (ανερχόμενη) λογοτεχνική φλέβα.
Το προηγούμενο βιβλίο του «Η τρέλα ν' αλλάξουν τον κόσμο», ήταν αφιερωμένο στο Νίκο Μπελογιάννη, το νέο του αναφέρεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», μια ιστορία που -όπως σωστά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου- πηγαίνει πίσω στο χρόνο, φτάνοντας μέχρι τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το ακροδεξιό παρακράτος, ακριβώς πενήντα χρόνια αργότερα! Σε πολλά κεφάλαια του βιβλίου, μάλιστα, πρωταγωνιστεί η Μάγδα Φύσσα, ενώ η αφήγηση συνδέεται και από τις δολοφονίες Τεμπονέρα και Πέτρουλα- και εδώ από το ακροδεξιό παρακράτος.
Γράψατε ένα βιβλίο για τον Παύλο Φύσσα και την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, με αναφορές στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που μόλις κυκλοφόρησε. Πώς αποφασίσατε να αφήσετε για δεύτερη φορά τον επιστημονικό και δοκιμιακό λόγο για ένα λογοτεχνικό αφήγημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα;
Το στοίχημα ήταν να αφηγηθώ την ιστορία του Παύλου Φύσσα και της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής με έναν τρόπο που δεν θα περιγράφει απλά τα γεγονότα, αλλά θα αγγίζει την καρδιά. Δεν αρκεί η περιγραφή και η εκλογίκευση. Νομίζω ότι για να προσεγγίσουμε το βάθος των προσώπων και των γεγονότων χρειάζεται ένας λόγος πιο άμεσος. Στο πρώτο μου μυθιστόρημα «Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο», που κυκλοφόρησε πέρσι, έβαλα στο στόμα ενός από τους κεντρικούς ήρωες, τον Νίκο Μπελογιάννη, τα εξής λόγια:
«Η θεωρητική ανάλυση δεν αρκεί για να κατανοήσουμε την κοινωνική πραγματικότητα, ιδίως για να την εξηγήσουμε στους ανθρώπους. Χρειάζεται το λογοτεχνικό έργο, που φωτίζει έναν μικρόκοσμο, για να φανεί η αλήθεια των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων. Τα σκοτάδια της πραγματικότητας που ζούμε μόνο η λογοτεχνία μπορεί να τα φέρει στο φως, με έναν τρόπο που οι κοινωνικές επιστήμες δεν καταφέρνουν».
Διαβάστε την πρώτη συνέντευξη του συγγραφέα εδώ
Συνέντευξη στον Β. Σκουρή (26.08.2023).
Σκέψεις του δημοσιογράφου Θανάση Καραμπάτσου για το documentonews.gr Οι χρυσές εφεδρείες του φιδιού: Σκέψεις για το βιβλίο του Ξ. Κοντιάδη «Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος»
Τι κάναμε τη νύχτα που έφυγε ο Παύλος; Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια. Οι περισσότεροι βρισκόμασταν βυθισμένοι στην καθημερινότητα. Ρουτίνα.
Το εύληπτο βιβλίο του Ξενοφώντα Κοντιάδη «Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος» μας βοηθά να ανασυγκροτήσουμε στη μνήμη μας εκείνη τη βραδιά, εκείνη την περίοδο που πολλά ήταν ρουτίνα. Χρησιμοποιώντας ντοκουμέντα και μαρτυρίες που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ξεδιπλώνει γλαφυρά και παραστατικά όλο το φονικό σύμπαν δράσης της νεοναζιστικής οργάνωσης. Τρέχει μπρος και πίσω στον χρόνο της Τρίτης 17 προς Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013. Ευφυώς κάνει και μια τομή στον χρόνο, προβάλλοντας το αντικαθρέφτισμα του παρακράτους στη δολοφονία Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 στο σκιώδες παρακράτος των αρχών της δεκαετίας του 2010, πέντε δεκαετίες μετά.(...)
(...)Η νύχτα είναι ακόμη μεγάλη και πολύ σκοτεινή και το φίδι είναι ξάγρυπνο. Ο Ξεν. Κοντιάδης με το βιβλίο του δεν κουράζεται να μας το υπενθυμίζει χτυπώντας συναγερμό στη δημοκρατία. Ειδικά σε εποχές όπως η σημερινή που η άγρια φτωχοποίηση συνήθως γεννά φασιστικά τέρατα.
Γράφει ο Θ. Καραμπάτσος, documentonews.gr (22.09.2023)
Συνέντευξη στον Δημήτρη Κούλαλη για το 24/7 Ο Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης εκφράζει ένα αίτημα να μην ξεχάσουμε πως έφυγε ο Πάυλος
(...) Αναμφίβολα, το νέο βιβλίο του Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Γιατί δεν μιλά μόνο για τη «νύχτα που έφυγε ο Παύλος», όπως είναι ο τίτλος τους, αλλά για όλα εκείνα που ανέδειξε η δολοφονία του. Τον αγώνα απέναντι στο «τέρας», τους διαχρονικούς συνοδοιπόρους του, τη λαγνεία του μίσους, το δημοκρατικό έλλειμμα· ένα πολιτικό και δικαστικό θρίλερ, βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα της προηγούμενης δεκαετίας. Κι όμως, τόσο επίκαιρο.
«Το στοίχημα στο βιβλίο ήταν να αφηγηθώ την ιστορία του Παύλου Φύσσα και της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής με έναν τρόπο που δεν θα περιγράφει απλά τα γεγονότα, αλλά θα αγγίζει την καρδιά», λέει ο ίδιος στο Magazine. Χωρίς αμφιβολία, το κατάφερε.
«H νύχτα που έφυγε ο Παύλος»: Δέκα χρόνια μετά, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να δώσετε μια λογοτεχνική ματιά στα γεγονότα της φασιστικής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα;
Αυτό που επιδίωξα να κάνω σε αυτό το βιβλίο δεν ήταν ούτε ένα ιστορικό ή πολιτικό δοκίμιο ούτε μια απλή εξιστόρηση των γεγονότων. Πρώτα απ’ όλα επειδή πιστεύω ότι ένας λόγος που περιενδύεται μια λογοτεχνική φόρμα, που δεν είναι δηλαδή επιστημονικός ή δοκιμιακός, έχει μια άλλη δύναμη να αγγίξει τον αναγνώστη, να τον συγκινήσει, να του μεταφέρει μια ολόκληρη εποχή, χαρακτήρες, κίνητρα, διασυνδέσεις γεγονότων. Με αυτό το σκεπτικό έγραψα πέρσι και το μη μυθοπλαστικό μυθιστόρημα «Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο» που αφηγείται την ιστορία του Μπελογιάννη, του Δ. Μπάτση και των συντρόφων τους που εκτελέστηκαν το 1952. Έτσι σκέφτηκα να γράψω μία αφήγηση με πρωταγωνιστή τον Παύλο Φύσσα, συνδέοντας την ιστορία του με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη πενήντα χρόνια νωρίτερα. Ένα πολιτικό και δικαστικό θρίλερ, βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ
Δημήτρης Κούλαλης,news247.gr, The magazine (16.11.2023)
Παρουσίαση στο in.gr από τον Παναγιώτη Σωτήρη Για τον Παύλο, τη μνήμη, την αντίσταση
Ένα βιβλίο ανασυγκροτεί όσα ξέρουμε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
(...) Η γραφή του Κοντιάδη είναι μυθιστορηματική σε εκείνο τον βαθμό που είναι αναγκαίος για να υπάρχει αφηγηματική συνοχή και να παρουσιάζονται ακριβώς τα γεγονότα. Από εκεί και πέρα το βιβλίο στηρίζεται σε στοιχεία από τη δικογραφία και τις καταθέσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά και αντίστοιχα της υπόθεσης Λαμπράκη.
Όμως, ο τρόπος που οργανώνει το υλικό αυτό ο Κοντιάδης το κάνει ένα ανατριχιαστικό αφήγημα και ταυτόχρονα μια ανατομία της εκδοχής φασισμού που εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τη βία, αλλά και τη μικροπρέπεια απέναντι στο ενδεχόμενο καταδίκης.
Με αυτόν τον τρόπο είναι μια σημαντική συνεισφορά στη διατήρηση της μνήμης της βαναυσότητας που οδήγησε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μια μνήμη περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία ιδίως τώρα που ο φασισμός σηκώνει κεφάλι ξανά.
Μνήμη που πρέπει να γίνει πράξη και ανάστημα ανάλογο. Σαν κι αυτό που επέδειξε ο Παύλος Φύσσας εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ
γράφει ο Π. Σωτήρης, in.gr (18.09.23)
Παρουσίαση από την Σ. Σκαλίδη Η κοινοτοπία του Κακού
(...) Η συγκλονιστική διαπίστωση ότι η σημερινή Λεωφόρος Παύλου Φύσσα τέμνεται με τη Λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη κάτω στον Πειραιά, είναι μια τραγική ειρωνεία της ελληνικής ιστορίας. «Όμως γι’ αυτούς που νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω ότι δεν τρόμαξε. Το παιδί μου κοιμόταν. Ήταν ένας άγγελος. Κοιμόταν. Προσπαθώ λοιπόν να τον ζεστάνω. Να μπορέσει να σηκωθεί.»
Δεν είναι άνθρωποι διπλανοί μας; Πώς προκύπτουν τα κίνητρά τους; Πώς σφυρηλατούνται μέσα στην εκάστοτε κοινωνία; Τα αποκαλύπτει όλα αυτά με ανθρωπιά, διαύγεια, ξεκάθαρη ματιά και τα παραδίδει με γραφίδα που ανατέμνει την πραγματικότητα «εν ψυχρώ» μεν και στάζει το καυτό αίμα της αλήθειας δε. Ο πάγος που σε καίει. Τι είναι το Κακό; Είναι τόσο μακρινό και άπιαστο;Τι κάνει με το βιβλίο του ο Ξενοφών Κοντιάδης; Με στοιχεία, ενδελεχή έρευνα, γεγονότα, τεκμηρίωση παρουσιάζει τη διάρθρωση του Κακού, τη «μικρότητά» του, την κλίμακα που φαίνεται να ξεκινάει από πολύ καθημερινά φαινομενικά ασήμαντα χαρακτηριστικά και συμβάντα. Πώς γεννιούνται και γίνονται οι δολοφόνοι;
Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι για να καταλάβουμε σε ποια κοινωνία βρισκόμαστε. Και το κάνει αυτό ένα μυθιστόρημα. Μας δίνει την ανάγνωση του κόσμου που είμαστε εντός του, που διαμορφώνουμε με τις επιλογές μας που τον κάνουμε είτε να σκοτεινιάζει από θάνατο είτε να λάμπει με αγάπη, πάθος και ανθρωπιά.
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
της Σταυρούλας Σκαλίδη, in.gr, 23.09.2023
Συγγραφείς Εκτός Βιβλίων της Κυριακή Μπεϊόγλου «Υπάρχουν και σήμερα απειλές για την δημοκρατία»
Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης μιλά για το βιβλίο του «Η νύχτα που έφυγε ο Πάυλος» όπου ανασυνθέτει τα γεγονότα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αλλά και πλευρές της δίκης. Συνδυάζει την υπόθεση Φύσσα με μια άλλη ιστορική περίοδο, αυτή της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από το μετεμφυλιακό παρακράτος λέγοντας ουσιαστικά πως πρόκειται για τους πολιτικούς προγόνους της Χρυσής Αυγής.
Ακούστε το pod.gr εδώ Συγγραφείς Εκτός Βιβλίων, Κυριακή Μπεϊόγλου (24.09.2023)
Η πολιτική βία και η αφηγηματική πληγή γράφει η Βασιλική Πέτσα για το τον Αναγνώστη
(...) Η πολιτική διάσταση της Νύχτας που έφυγε ο Παύλος δεν έγκειται τόσο στη δημοσιοποίηση πράξεων βίας που η ίδια η ΧΑ, εκ των υστέρων, επεδίωκε να συγκαλύψει, για τις οποίες επεδίωκε τη μικρότερη δυνατή έκθεση. Η πολιτική του διάσταση έγκειται μάλλον στο ότι μετατρέπει το χτύπημα, τη μαχαιριά στον Παύλο Φύσσα, σε οργανικό στοιχείο της πολιτικής τέχνης του, αδρανοποιώντας παράλληλα την ισχύ και εξουδετερώνοντας το πολιτικό, το φασιστικό, μήνυμα της ίδιας της μαχαιριάς. Μετατρέπεται, έτσι, η μαχαιριά της ΧΑ όχι μόνο σε καταλύτη για τη δικαστική εξόντωσή της, αλλά και σε κάτι ουσιαστικότερο: σε κινητήρια δύναμη μια τέχνης που επιδρά με πιο διαβρωτικό, με ευρύτερα πολιτικό και όχι απλώς θεσμικό, τρόπο στη δημοκρατική κουλτούρα. Ας ανατρέξουμε πάλι στον Κάφκα: ο γνήσιος καλλιτέχνης οφείλει να σηκώνει το πέπλο και ν’ αφήνει την πληγή να φανεί.[11] Εν προκειμένω, αυτή δεν συνίσταται αποκλειστικά σε μια βίαια πράξη εναντίον ενός συγκεκριμένου προσώπου, αλλά συνιστά ακριβώς μια σχισμή, μια ρωγμή στην ψευδαίσθηση μιας ενιαίας, συμπαγούς και άτρωτης, δημοκρατικής συναίνεσης. Σε αυτήν ακριβώς τη ρωγμή είναι που βρήκε χώρο η ΧΑ να βλαστήσει. Και από τη μαχαιριά και εξής, το βιβλίο μετατρέπεται ακριβώς στην απόπειρα απόσχισης αυτού του προσθετικού, παρασιτικού, σώματος από το ακμάζων πολιτικό σώμα. Επιδιώκεται η απόπειρα περιγραφής μιας άλλης πληγής, που θα προκύψει από μια απόσχιση, στο σημείο ακριβώς της πρωταρχικής πληγής, στη ρωγμή της δημοκρατικής συναίνεσης. (...)
διαβάστε την βιβλιοκριτική εδώ
Β. Πέτσα, Αναγνώστης (12.12.2023)
Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης,
καλεσμένος στην εκπομπή “Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια“ στο Δεύετερο πρόγραμμα της ΕΡΤ
Συζητά με την Λίνα Νικολακοπούλου και την Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το νέο του βιβλίο “ Την νύχτα που έφυγε ο Παύλος” εκδόσεις Τόπος. Το αίτημα του συγγραφέα είναι η μνήμη που δεν πρέπει να ξεφορτωθεί το άσχημο, αν θέλει να προστατέψει το καλό. Η ιστορία του Παύλου Φύσσα και της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή “, ξεδιπλώνεται μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της. Μια ιστορία που πηγαίνει μισό αιώνα πίσω, φτάνοντας στην δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος. Ο σχεδιασμός των δολοφονιών, ο εκφοβισμός, οι θανατηφόρες επιθέσεις, οι απόπειρες συγκάλυψης, το παιγνίδι με το βαθύ κράτος, η αγωνία για την επόμενη μέρα.
Ακούστε την εκπομπή εδώ Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια, ΕΡΤ Δεύτερο21/01/2024
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Ο Σύλλογος Πολιτισμού Παύλος Killah P. Φύσσας και οι Εκδόσεις Τόπος παρουσίασαν το βιβλίο του Ξενοφώντα Κοντιάδη "Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ .
Μίλησαν οι: Μάγδα Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου (δικηγόρος οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής) και ο συγγραφέας του βιβλίου Ξενοφών Κοντιάδης. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χρηστακάκη. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η σκηνοθέτις και ποιήτρια Μπρικένα Γκίστο.
Η εκδήλωση έγινε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ – ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΟΡΜΟΥ ΣΦΑΓΕΙΩΝ
Το Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Τόπος, διοργάνωσαν την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, με τίτλο: «Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος» (Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 αίθουσα «Γεώργιος Καραντζάς» (1ος όροφος) της ΕΣΗΕΑ).
Για το βιβλίο μίλησαν: Θανάσης Καμπαγιάννης (δικηγόρος στην Αθήνα, τ. μέλος ΔΣ ΔΣΑ με την «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή»), Βασιλική Πέτσα (συγγραφέας και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Ξενοφών Κοντιάδης (συνταγματολόγος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας), Γαβριήλ Σακελλαρίδης (οικονομολόγος και διευθυντής του Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή). Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού.