ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Μυθιστόρημα
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
6 -22 Σεπτεμβρίου: οι Εκδόσεις Τόπος στο 52ο Φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως -περίπτερο 223-224
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου: ''Μεγάλη Ιδέα'' και "Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών" παρουσίαση των βιβλίων του Σπύρου Αλεξίου και του Λεωνίδα Μοίρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: ''Το Γκρίζο Κύμα'' παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στην ΕΣΗΕΑ
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου: ''Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας'' παρουσίαση στο 52o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου-ΙΑΝΟΣ Aθήνα: ''Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα'' ομιλία του συγγραφέα Robert Elliott & παρουσίαση του βιβλίου
Τρίτη 13 Αυγούστου στο Ναύπλιο: Παρουσίαση του βιβλίου ''Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;''
Κλειστά λόγω θερινών διακοπών 10/08-25/08
Δευτέρα 29 Ιουλίου στη Λήμνο: ''Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα'' παρουσίαση του βιβλίου της Μαρώς Κάργα
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Λευκώματα
Βασικά θεατής: Ελληνικό θέατρο 1950-1960, Φωτογραφικό Αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου

Βασικά θεατής: Ελληνικό θέατρο 1950-1960, Φωτογραφικό Αρχείο Κ. Μεγαλοκονόμου

Ξανθούλης Γιάννης

Επιμέλεια: Μαραγκόπουλος Άρης

Σελ.: 176
Σχήμα: 23 x 27
ISBN: 978-960-6760-92-1
Τιμή: 33,30 €
Τιμή online: 30,27 €

::. Θέατρο
::. Τέχνη


  Προσθήκη στο καλάθι

1η Έκδοση: Νοέμβριος 2008

Οι αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο επέλεξαν επίσης το:
Η άλλη Ελλάδα: 1950-1965.

Το φωτογραφικό αρχείο του φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου, του αποκαλούμενου «Καθηγητή» από τους συναδέλφους του, αποτυπώνει όλη την κοινωνική και πολιτισμική ζωή της χώρας από τον Μεσοπόλεμο μέχρι και τη Μεταπολίτευση. Το 2007 οι εκδόσεις Τόπος παρέδωσαν έναν πρώτο τόμο βασισμένο στο πλούσιο αρχειακό υλικό τού μεγάλου φωτογράφου: Η άλλη Ελλάδα: 1950-1965, ένα λεύκωμα με επιλογή φωτογραφιών και κείμενα από τον Άρη Μαραγκόπουλο, που αναφέρεται στην πολυτάραχη κοινωνική και πολιτική ζωή του Τόπου.

Στο νέο λεύκωμα με τίτλο Βασικά Θεατής: Ελληνικό Θέατρο 1950-1960, η θεματολογία μετατίθεται από την κοινωνική στην πολιτισμική ζωή της Ελλάδας. Το υλικό συγκροτήθηκε από τον συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη μέσα από μια δύσκολη επιλογή εκατοντάδων φωτογραφιών με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά των συντελεστών του θεάτρου. Ο Γιάννης Ξανθούλης με το χιούμορ, την οξύτητα του πνεύματος και τη γνώση τόσο του θεάτρου αυτής της περιόδου όσο και των θεμάτων που ταλάνιζαν την τότε κοινωνία (θεμάτων που με επιτυχία ανέδειξε στο έως τώρα συγγραφικό του έργο) έγραψε μια μαγική εισαγωγή στο λεύκωμα και σχολίασε με ιδιαίτερη δύναμη τις φωτογραφίες – παραθέτοντας στοιχεία διαφωτιστικά (και εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό) για τον βίο και την πολιτεία των καλλιτεχνών του θεάτρου εκείνης της περιόδου.

Αρκεί να φυλλομετρήσει κανείς το λεύκωμα Βασικά Θεατής: Ελληνικό Θέατρο 1950-1960 με τις σπάνιες (οι περισσότερες είναι αδημοσίευτες) φωτογραφίες του, για να αισθανθεί τη δύναμη των φωτογραφιών του Κωνσταντίνου Μεγαλοκονόμου αλλά και τη δύναμη του τότε θεάτρου, τη γοητεία, καθώς και την επιρροή που ασκούσε στη ζωή της ελληνικής κοινωνίας της εποχής.



Η γοητεία του θεάτρου είναι εντελώς διαφορετική από τη γοητεία του κινηματογράφου. Οι ίδιοι ηθοποιοί δημιουργούν διαφορετικά στο σανίδι και διαφορετικά στην οθόνη. Παίζουν δίχως τη δυνατότητα να ξαναπαίξουν μια σκηνή, παίζουν εμπρός σε ένα κοινό που τους κρίνει «εδώ και τώρα». Αντίστοιχα και η απόλαυση των θεατών μιας θεατρικής παράστασης διαφέρει από αυτήν που παρέχει η οθόνη (είτε είναι η μεγάλη είτε η λεγόμενη «μικρή» οθόνη). Εξάλλου, την περίοδο των φωτογραφιών του Μεγαλοκονόμου υπάρχουν ηθοποιοί κατεξοχήν θεατρικοί, όπως π.χ. ο Δημήτρης Χορν, η Έλλη Λαμπέτη, ο Δημήτρης Μυράτ, η Κατερίνα κ.ά., που η γοητεία τους δεν έχει παγιωθεί στο φιλμ αλλά κυρίως στη συλλογική μνήμη.

Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια: το θέατρο ζει μέσα από τη συλλογική μνήμη. Το θέατρο είναι μια αύρα, μια διαρκής ζύμωση μέσα στις ψυχές των θεατών. Ο Κωνσταντίνος Μεγαλοκονόμου δεν αποτύπωσε ψυχρά ενσταντανέ από τις πρόβες ή τις παραστάσεις των φίφτις και σίξτις. Αποτύπωσε τη βαθύτερη σχέση μεταξύ των ηθοποιών πάνω στο σανίδι. Με τη μορφή εξαιρετικών ταμπλό βιβάν κατέγραψε την εσωτερική ζωή του θεάτρου: τη δραματική κορύφωση αλλά και το χιούμορ, την ένταση των στιγμών αλλά και τη χαλάρωση, την ομορφιά των σωμάτων αλλά και την κάποτε πνευματική τους ομορφιά, τις χειρονομίες και τις γκριμάτσες, τα βλέμματα και τη συγκίνηση.

Οι φωτογραφίες από τον Κωνσταντίνο Μεγαλοκονόμου του Αλέκου Αλεξανδράκη, του Κώστα Χατζηχρήστου, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Λάμπρου Κωνσταντάρα, του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, της Γεωργίας Βασιλειάδου, της Τζένης Καρέζη, της Άννας Φόνσου αλλά και της Κυβέλης, της Κατερίνας, της Κατίνας Παξινού, του Αλέξη Μινωτή, του Δημήτρη Χορν, της Έλλης Λαμπέτη, του Αλέξη Σολωμού, του Καρόλου Κουν και όλων των άλλων –λιγότερο ή περισσότερο γνωστών– ανθρώπων του θεάτρου δεν προκαλούν την εύκολη νοσταλγία. Αφυπνίζουν με συναρπαστικό τρόπο τη συλλογική πολιτισμική μνήμη. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά αυτού του τόμου στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Η αισθητική των φωτογραφιών του Αρχείου κινείται σαφέστατα στο επίπεδο των καλύτερων φωτογράφων των διεθνούς φήμης πρακτορείων. Αλλά, πέρα από τη διαπιστωμένη ποιότητα αυτών των φωτογραφιών, υπάρχει πάντα κάτι άλλο που αφορά άμεσα τον αναγνώστη. Αυτό είναι, ξανά και ξανά, η μνήμη. Ακόμα και μέσα από την αισθητική τής ενδυματολογίας, των σκηνικών, αλλά και των κομμώσεων που αποτυπώνουν με έμφαση οι φωτογραφίες του Κ. Μεγαλοκονόμου, ο αναγνώστης απολαμβάνει μια διαφορετική όψη τής τότε Ελλάδας, της ίδιας που, από διαφορετική οπτική γωνία, έχουν ήδη διαπιστώσει και οι χιλιάδες αναγνώστες που διάβασαν το προηγούμενο λεύκωμα, Η άλλη Ελλάδα: 1950-1965, των εκδόσεων Τόπος.



Ο Γιάννης Ξανθούλης γράφει για το λεύκωμα Βασικά Θεατής: Ελληνικό Θέατρο 1950-1960 στη στήλη του στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου

Μου έφεραν καμιά χιλιάδα φωτογραφίες από το θέατρο, φωτογραφίες του Κώστα Μεγαλοκονόμου. Φοβερός στη φωτογραφία τού ρεπορτάζ, μάρτυρας της ελληνικής Ιστορίας από τον πόλεμο και δώθε. Αυτές οι φωτογραφίες, όμως, αφορούσαν έναν κόσμο που κάποτε με μάγευε. Κι όχι μόνο την αφεντιά μου. Θεατρίνες και θεατρίνοι με ισχύ ηρώων και η εποχή, μακρινή, αθώα, εγκληματική, γραφική, υπέροχη και αενάως μίζερη. Παρ' όλα αυτά... αμιγώς ερωτική... Οπως θα 'λεγε κι ο Μάνος Χατζιδάκις, συμπαραστάτης πολλών απ' τους απαθανατισμένους του φωτογραφικού φακού. Διάλεξα κάπου εκατόν πενήντα φωτογραφίες κι έγραψα λεζάντες. Κειμενολεζάντες για την ακρίβεια. Για πρόσωπα που πέρασαν τα όρια του «μύθου», όχι βέβαια με τη σημερινή εύκολη πρόσβαση στη νεόπλουτη μυθολογία του νεοελληνικού αίσχους. Πρόσωπα που πέρασαν στη βαριά συναισθηματική περιοχή, όπως αυτή -έτσι ελπίζω- και διασώθηκαν με γόνιμα ερωτικό φωτισμό και εθνική συνείδηση μακριά απ' το εμετικό «σέβας» των ημερών μας: Ετσι λοιπόν, με τις εκατόν πενήντα φωτογραφίες από τα «παραλειπόμενα» του θεάτρου της δεκαετίας του '50 και ελάχιστα του '40, έβαλα σε δοκιμασία τα θαυμαστικά της μνήμης μου.

Γιάννης Ξανθούλης, Ελευθεροτυπία, 1.11.08

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Ξανθούλη.



"Όταν η Ελλάδα είχε αστέρια"

Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα στεκόμαστε με έκπληξη και συγκίνηση μπροστά σε ανθρώπους που μας έκαναν να γελάσουμε, που μας καθήλωσαν, μας γοήτευσαν. Ίσως επειδή τότε «τα “μέσα” ήταν μόνο οι άνθρωποι», όπως λέει ο Γιάννης Ξανθούλης. Και στις φωτογραφίες του Κώστα Μεγαλοκονόμου έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε «πρόσωπα και στιγμιότυπα αποκομμένα από τη μίζερη αισιοδοξία της τότε Ελλάδας». Πρόσωπα που απολάμβαναν τη στιγμή τους. Και τη δουλειά τους.

Όλγα Σελλά, Περιοδικό "Κ”, Καθημερινή της Κυριακής, 23.11.08


Το Βασικά θεατής στη "Βιβλιοθήκη" της Ελευθεροτυπίας

Ο Γιάννης Ξανθούλης, ως επαγγελματίας θεατρόφιλος (ας μας επιτραπεί το οξύμωρο) ανταποκρίθηκε στην «αποστολή», γράφοντας τις συνοδευτικές λεζάντες σαν να γράφει το προσωπικό του ημερολόγιο, αξιολογώντας υποκειμενικά τα πολύτιμα «τεκμήρια». Έτσι, ο εκμυστηρευτικός τρόπος με τον οποίο ανακαλεί στη μνήμη του παραστάσεις που είδε ή άκουσε γι' αυτές και πρόσωπα που γνώρισε, κάνει και τους αναγνώστες κοινωνούς στο συγκεκριμένο κεφάλαιο της ιστορίας του θεάτρου.

Χρύσα Κακατσάκη, Ελευθεροτυπία "Βιβλιοθήκη", 30.04.09

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική της Χρύσας Κακατσάκη εδώ


Στον Οδηγό Ανάγνωσης μπορείτε ακόμη να δείτε το άρθρο του Βασίλη Καλαμαρά "Θεατρίνοι χωρίς την ασφάλεια του ρόλου" στην Ελευθεροτυπία καθώς και το άρθρο του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη στο Ποντίκι art με τίτλο "Το θεατρικό παρελθόν σε πόζες".

rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Κοινωνική εργασία με ομάδες στο σχολείο
Ειρήνη Κατσαμά
Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος / Calabria Mani, Mondi Vicini
Τζένη Λυκουρέζου - Ανδρέας Ζαχαράτος
Βιολογία και Κοινωνία
Ευάγγελος Καφετζόπουλος
Θεραπεία εστιασμένη στο συναίσθημα
Robert Elliott - Leslie Greenberg
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση
Αλέξις Ραβέλο
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Ψηλαφώντας την Έννοια της Αρετής
Σωτήρης Βαρνάβας
Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Αποστέρηση
Έργο Συλλογικό
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ