Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα: Χαίρε νύμφη ανύμφευτε!
1η έκδοση Οκτώβριος 2018
Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι μια ποιητική συλλογή που παρ’ ολίγον να συνταξιοδοτηθεί σ’ ένα σκοτεινό συρτάρι μπαλώνοντας υποδήματα και πετυχαίνοντας την τσάκιση σε μια ζωή που δεν μπορεί να κρύψει τις ζάρες της. Είναι μια σύμβαση αορίστου χρόνου στα πιο ηλιόλουστα κοιμητήρια και ο θάνατος κατά παραγγελία που έρχεται στην πόρτα μας delivery.
Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι η ρέμπελη ζωή συνταγογραφημένη από συμβεβλημένο με την αιωνιότητα ποιητή. Είναι η εξαγγελία πως το επάγγελμα που επιλέξατε, ακόμα και αν δεν θα σας βοηθήσει να αποπληρώσετε τα δάνειά σας, μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα ζήσετε μια δανική ζωή. Όλα αυτά πιθανόν να γεννούν ερωτήματα για το τι είναι «Επαγγελματικός Προσανατολισμός», αλλά για τις απαντήσεις καλό είναι να ρωτήσετε τον προϊστάμενο, ο οποίος όμως απουσιάζει. Επίσης, πρέπει να έρθετε μια άλλη μέρα, γιατί μόλις σχολάσαμε.
Συνέντευξη του Ιωάννη Πανουτσόπουλου στο Open Mind
(...) Ο «Επαγγελματικός προσανατολισμός» δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πουλήσουμε την εργατική μας δύναμη. Δεν είναι επίσης ένα υπόδειγμα για να φτιάξουμε ένα καλό βιογραφικό ούτε αποτελεί πρόταση για ένα μεταπτυχιακό που μπορεί να μας θωρακίσει απέναντι στον ανταγωνισμό.
«Επαγγελματικός προσανατολισμός» είναι η ποιητική της εργασίας. Είναι τα επαγγέλματα που πεθαίνουν και ο άνεργος που μαραζώνει. Είναι τα αδιέξοδα ενός ταλαντούχου μπουκαδόρου και η εύρυθμη αρχιτεκτονική του σύμπαντος. Είναι δηλαδή ένα ταξίδι στον κόσμο των επαγγελμάτων το οποίο καταλήγει να γίνει ένα ταξίδι στην εσωτερική απεραντοσύνη. Είναι η διαπίστωση ότι «τα γράμματα δεν χόρτασαν ποτέ/όποιον πάλεψε στα έντεκα να βγάλει μεροκάματο» και η δυστυχία μπορεί κάλλιστα να κρύβεται εκεί που επενδύουμε σε «Μετρητά και παιδιά που σπουδάζουν/Και παιδιά που γερνούν λυπηρά και ασυγκίνητα».
Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ
Γράφει η Αλεξία Βλάρα, Openmind, 18.02.19
Παρουσίαση στον Αναγνώστη από τον Διονύση Καρατζά
Μπορεί η ποίηση να μιλήσει για τα επαγγέλματα; Έχουν, άραγε, αυτά μέσα τους ποίηση; Η απάντηση είναι καταφατική, αφού η ποίηση υπάρχει όπου αναδύεται η ευωδία παθών, πάθους και αλήθειας. Από την άλλη ο επαγγελματικός προσανατολισμός, ως επιστημονικός όρος με αναφορές ιδίως στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο δράσης, διερευνά τον χαρακτήρα, τις κλίσεις, τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του ατόμου, προηγείται της επιλογής του επαγγέλματος και διασφαλίζει την ορθότερη, κατά το δυνατόν απόφαση.
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός ως τόσο, ως ποιητικό θέμα, αναφέρεται στο αποτέλεσμα της επιλογής, αποτιμά εμπειρίες και βιώματα και ανάγει το επάγγελμα από διαδικασία ενεργειών σε δοκιμασία χαρακτήρων στον «Γαλαξία αναγκών, όπου μεσουρανούν οι επιθυμίες, (σελ. 86), όπως γράφει ο ποιητής.
Όλα αυτά τα λέω γιατί ο Ιωάννης Πανουτσόπουλος Ίστωρ (έμπειρος και ειδήμων) παλαιοβιβλιοπώλης εξ ανάγκης και αγάπης και, μαζί, ποιητής εξ ορισμού και πεποιθήσεως, στην ποιητική του συλλογή με τίτλο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, που αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας ποιητικής τριλογίας με ανέκδοτα τα άλλα δύο βιβλία, μεταπλάθει τον μόχθο σε αγώνισμα, το όνειρο σε όραμα, τις ιδέες σε αξίες. Τον ποιητικό μύθο, που συνιστά την κοσμοθεωρία του, ο Πανουτσόπουλος τον υφαίνει με τρεις πολύσημες και πολύχρωμες λέξεις: τον χρόνο, την καρδιά και την αλήθεια. Αυτές οι έννοιες προσδιορίζουν αντίστοιχα τις τρεις ενότητες, επαγγέλματα εξ ανάγκης, εκ πεποιθήσεως και εξ ορισμού, ενώ διαχέονται και διαπλέκονται σε όλη τη ποιητική συλλογή, αισθητοποιώντας διαθέσεις και προθέσεις. Τα επαγγέλματα ως ποιητικό εύρημα, δίνουν σχήμα στις ιδέες και χρώμα στους προβληματισμούς, γύρω από τον έρωτα, την αγάπη και τον θάνατο μέχρι την αδικία, την ανεργία, τη βία και την πολιτική.
Ο ποιητής χειρίζεται τον χρόνο όχι ως ανάμνηση που τρέφεται νοσταλγικά από το παρελθόν, αλλά ως μνήμη που τρέφει παραγωγικά το μέλλον. Ανακαλεί εικόνες ανθρώπων, που, με την εργασία τους, αφενός διευκολύνουν τις καθημερινές ανάγκες των άλλων, αφετέρου εξασφαλίζουν την δική τους επιβίωση. Δημιουργεί χρήσιμες συναντήσεις και από την υλικότητα των υπηρεσιών, του αραμπατζή -για παράδειγμα- του γανωτή, ή του παπουτσή, περνάει σε μια πνευματικότητα ωφέλιμων διαλόγων και σχολιασμών.(...)
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
γράφει ο Διονύσης Καρατζάς, anagnostis.gr
Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη του Ιωάννη Πανουτσόπουλου στην Τέσυ Μπάιλα για το literature.gr (06/02/19) και εδώ μια συνέντευξη στην Ράνια Παπαδοπούλου για το Culturepress.gr (26.02.19).
Δείτε μια συνέντευξη του συγγραφέα στο e-evros TV, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Τριήμερης Μουσικοποιητικής Διαδρομής στη Θράκη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης".