1η έκδοση Ιούνιος 2015
Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης: Ο ασώματος άνθρωπος του ιδίου συγγραφέα & Η παραλλαγή του Γιώργου Δαρσινού του Νεοκλή Γαλανόπουλου
Ο σερ Χένρι Μεριβέιλ, δικηγόρος και ερασιτέχνης ντετέκτιβ, αναλαμβάνει την υπεράσπιση του νεαρού Τζέιμς Κάπλον Άνσγουελ, που κατηγορείται για τον φόνο του μέλλοντα πεθερού του Έιβορι Χιουμ. Ο Χιουμ βρέθηκε νεκρός από βέλος, σε κλειδαμπαρωμένο δωμάτιο. Μοναδικός μάρτυρας ο Άνσγουελ, που δεν θυμόταν τίποτα γιατί είχε λιποθυμήσει, πιθανόν από ναρκωτικό που περιείχε το ουίσκι του, ενώ στo βέλος βρέθηκαν αργότερα δικά του αποτυπώματα. Ο Μεριβέιλ εξιχνιάζει το έγκλημα στη διάρκεια της δίκης, χρησιμοποιώντας με μαεστρία πλήθος ανορθόδοξων τεχνικών. «Τείνω να πιστέψω», του λένε στο δικαστήριο, «πως με τις πράξεις σου ντροπιάζεις όλες τις ένδοξες παραδόσεις του ακριβοδίκαιου αγγλικού νόμου». «Υποθέτω πως έχεις δίκιο», συμφωνεί ο Μεριβέιλ με αυταρέσκεια.
Στο βρετανικό σωφρονιστικό σύστημα «παραθυράκι του Ιούδα» αποκαλείται το παράθυρο στην πόρτα του κελιού απ’ όπου μπορεί ο φρουρός να παρακολουθεί αθέατος τους φυλακισμένους. Όμως, ο σερ Χένρι Μεριβέιλ επισημαίνει ένα διαφορετικό «παραθυράκι του Ιούδα» που βρίσκεται σε κάθε δωμάτιο, αλλά κανείς δεν το παρατηρεί ποτέ.
Ένα δικαστικό μυστήριο από τον αριστοτέχνη συγγραφέα μυστηρίων «κλειδωμένου δωματίου» Τζον Ντίξον Καρ, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1938 και γνώρισε αλλεπάλληλες επανεκδόσεις.
Παρουσίαση στην Εποχή από τον Κώστα Αθανασίου
Μάστορας των αστυνομικών «κλειστού δωματίου»
Στη «χρυσή εποχή» μιας μάλλον ανέμελης αστυνομικής λογοτεχνίας των γρίφων και της αναζήτησης του ενόχου μάς γυρίζει Το παραθυράκι του Ιούδα, του Τζον Ντίξον Καρ. Ο βορειοαμερικανός συγγραφέας, που έγραψε πάνω από εβδομήντα μυθιστορήματα, ένας μάλλον ξεχασμένος πια βασικός εκπρόσωπος εκείνου του παλαιού στιλ αστυνομικού μυθιστορήματος, θεωρείται μάστορας των αστυνομικών «κλειστού δωματίου»: στο λογοτεχνικό κόσμο του Καρ, τα πτώματα βρίσκονται μέσα σε δωμάτια ερμητικά κλειστά από το εσωτερικό, έτσι ώστε στα μάτια ενός απλού αστυνομικού μοιάζει εντελώς ανεξήγητο πώς ο δολοφόνος μπήκε ή βγήκε από εκεί. Μέσα σε αυτήν τη σχεδόν εξωπραγματική ατμόσφαιρα μυστηρίου, για να λυθεί το αίνιγμα απαιτείται η καταλυτική παρέμβαση κάποιου από τους ιδιοφυείς ντετέκτιβ που εμπνεύστηκε η φαντασία του Τζον Ντίξον Καρ.
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα κινείται σε αυτό το κλίμα, θεωρείται μάλιστα ένα από τα καλύτερα του είδους του «κλειστού δωματίου», με στοιχεία δικαστικού δράματος, μιας και μεγάλο μέρος του εκτυλίσσεται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Με τις διαρκείς και απρόσμενες ανατροπές, ο (παντογνώστης, προφανώς) συγγραφέας παίζει με τον αναγνώστη –ο τίτλος του πρώτου κεφαλαίου είναι χαρακτηριστικός: «Τα γεγονότα κατά μία εκδοχή»– υφαίνοντας μια πλοκή που θα οδηγήσει στην τελική ανακάλυψη του ενόχου, αφήνοντας, όμως, αρκετά σκοτεινά σημεία στα μάτια του αναγνώστη. Όλα βέβαια θα εξηγηθούν με την «τελική αφήγηση», όπου ο ιδιόρρυθμος δικηγόρος σερ Χένρι Μέριβεϊλ (ένας από τους σταθερούς πρωταγωνιστές του Τζον Ντίξον Καρ) θα αποκαλύψει και θα εξηγήσει τους συλλογισμούς, τις εμπνεύσεις και τις φαεινές του που τον οδήγησαν στη διαλεύκανση όλων των σκοτεινών πλευρών της ιστορίας και τελικά στην επίλυση του προβλήματος.
Κώστας Αθανασίου, Εποχή 23.06.15
Παρουσίαση στην Bookpress από την Χίλντα Παπαδημητρίου
Κλασικό δείγμα μυστηρίου «κλειδωμένου δωματίου», από έναν αμερικανό συγγραφέα της επονομαζόμενης «Χρυσής Εποχής» του αστυνομικού μυθιστορήματος. Ο Dickson Carr ήταν επηρεασμένος από ευρωπαίους ομοτέχνους του, όπως ο Gaston Leroux και o G. K. Chesterton, και το ύφος του είναι αμιγώς «βρετανικό».
Χίντα Παπαδημητρίου, Bookpress, 07.07.15
Παρουσίαση στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα
Ο Καρ είναι ένας κλασικός συγγραφέας που αξίζει την προσοχή σας, ενώ ο επιθεωρητής Μεριβέιλ θα σας γοητεύσει.
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει ο Γιάννης Καλογερόπουλος
Διαβάστε στον Οδηγό Ανάγνωσης τα περιεχόμενα και τον πρόλογο του βιβλίου. Επίσης, διαβάστε εδώ μια παρουσίαση του βιβλίου στο blog Egomio, και εδώ μια παρουσίαση στο plusmag.gr, από την Αλεξάνδρα Παναγοπούλου.
Διατυπώστε τη γνώμη σας για το βιβλίο εδώ |