1η έκδοση: Ιούνιος 2014
Ο Γουίλ είναι στα δεκαεπτά του, στο δύσκολο μεταίχμιο εφηβείας και ενηλικίωσης. Λες κι αυτό δεν είναι από μόνο του βουνό, υποχρεώνεται να αντιμετωπίσει τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του. Απομονωμένος και θυμωμένος, ο νεαρός Γουίλ δοκιμάζει, συντροφιά με την παλιά φωτογραφική μηχανή της μητέρας του, ένα ταξίδι με στόχο να ανακαλύψει το νόημα της ζωής. Αυτή η αναζήτηση τον οδηγεί στα μονοπάτια σημαντικών συγγραφέων και φιλοσόφων, τον παρασύρει σε έναν έντονο (όσο και μπερδεμένο) έρωτα, ενώ του ανοίγει σιγά σιγά τους ορίζοντες στη σοφία που τον περιβάλλει.
Το μυθιστόρημα, γραμμένο σε μορφή ημερολογίου, μας μεταγγίζει τον πόνο, την οργή και τη σύγχυση που αισθάνεται ο κάθε έφηβος Γουίλ, και φωτίζει τα τολμηρά βήματα που κάνει, άλλοτε μπροστά, άλλοτε πίσω, ώστε να χαράξει τον δικό του δρόμο μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο ερωτηματικά και προκλήσεις.
Ο Oδηγός ζωής για αρχάριους είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα για εκείνες τις σπάνιες στιγμές στη ζωή, που θα θυμόμαστε για πάντα, επειδή μας σημάδεψαν καθοριστικά. Ένα μυθιστόρημα που δείχνει τόσο στον νέο αναγνώστη όσο και στον ενήλικα πόσο σπουδαίο είναι να παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου.
Για ηλικίες από 16 έως 106...
Παρουσίαση στην ηλ. εφημερίδα Bookpress.gr
Κάποιοι είπαν ότι μετά το «Twilight» το εφηβικό μυθιστόρημα έγινε βάμμα ιωδίου για τις πληγές από τους κοπτήρες των νεαρών βαμπίρ. Αυτό το υπερβολικό σχήμα έρχεται να ανατρέψει η νεοζηλανδή Λία Χίλς. Ένας 17άχρονος, στο μεταίχμιο των γονεϊκών του αδιεξόδων, αποφασίζει να ταξιδέψει και να εξερευνήσει τον κόσμο. Ο Πλάτωνας, ο Κίργκεγκορ, ο Νίτσε και λοιποί εκλεκτοί θα τον συνοδέψουν σ' αυτή την καταβύθιση στην αυτογνωσία. Εξάλλου ό,τι μάθαμε πιτσιρικάδες, το μάθαμε εξωσχολικά και... εξωθεσμικά. Ένα ποπ διαμαντάκι, που σερφάρει μαεστρικά πάνω στις εφηβικές αγωνίες.
Νίκος Κουρμουλής, Book Press 5/7/2014
Παρουσίαση στο TV Ζάπινγκ
Τυπικά εδώ έχουμε ένα νεανικό μυθιστόρημα, ωστόσο μπορεί να διαβαστεί από οποιονδήποτε επιθυμεί να νιώσει πώς είναι να ανακαλύπτεις τον κόσμο και καθέναν που αναρωτιέται γιατί πρέπει να παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου, όσο αδύνατα και αν είναι αυτά. Παρακολουθούμε λοιπόν την ιστορία ενός 17χρονου που χάνει τη μητέρα του ξαφνικά και μαζί την ασφάλεια που του παρείχε η παρουσία της. Θέλοντας και μη λοιπόν, βγαίνει στο ταξίδι για την «Ιθάκη», για να βρει το νόημα της δικής του ζωής. Αυτή είναι η ιστορία του, γραμμένη σαν ημερολόγιο με σελίδες γεμάτες «υπογραμμίσεις», ανακολουθίες, σύγχυση, αμφιβολίες, πόνο, οργή, αδιέξοδα, μα και ελπίδα, στόχους, χαρά, δύναμη και αυτοπεποίθηση. Ενόσω διαρκεί το ταξίδι του -κάτι που προφανώς δεν τελειώνει ποτέ, μιας και όλη η ζωή είναι ταξίδι· θα έρθει σε επαφή με φιλοσόφους, λογοτέχνες, κουλτούρες, συμπεριφορές, όπως πρέπει να γίνεται με κάθε άνθρωπο στην εφηβική του ηλικία δηλαδή. Και αν ο στόχος είναι η ωρίμανση, ο ήρωας του υπέροχου αυτού βιβλίου έχει ήδη μάθει ότι η ωρίμανση είναι τα σπουδαία γεγονότα (δυσάρεστα και ευχάριστα) που έζησες αυτοπροσώπως και τα «παράθυρα» που άνοιξαν στη σκέψη σου, μα και στην καρδιά σου.
Μπάμπης Νικολόπουλος, TV ΖΑΠΙΝΓΚ, Αύγουστος 2014
Παρουσίαση στο ηλ. περιοδικό Ο αναγνώστης
Όλα τα ερωτήματα και οι αναζητήσεις που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζουν την εφηβεία, αποκτούν άλλη υπόσταση σε μια τέτοια συνθήκη τραγωδίας, όπως εύλογα χαρακτηρίζει ο Γουιλ αυτό που συνέβη στην οικογένειά του. Η ζωή των τριών ανδρών που μένουν πίσω, πατέρας και δυο γιοι, κόβεται πια στα δυο, στο «πριν» και στο «μετά». Με τα λόγια του ήρωα:
"Η μητέρα σου", είπε ο μπαμπάς καθώς με οδηγούσε στο αυτοκίνητο. Πήγαμε στο νοσοκομείο, η σιωπή μας αψηφούσε τον θάνατό της, κι εγώ αναρωτιέμαι συνεχώς γιατί δεν μπορούσε να με είχε αφήσει λίγο παραπάνω σ’ εκείνο τον άλλο κόσμο –εκεί όπου είχα μητέρα. Όπου τα πράγματα δεν βάραιναν κι έμοιαζαν τόσο ανάλαφρα.
Το νήμα των πιεστικών ερωτήσεων ξετυλίγεται σιγά σιγά σαν κοχλίας. Στην πυρήνα ερωτήματα για το ίδιο το τραγικό γεγονός που εξελίσσονται στα γενικότερα ερωτήματα για τη ζωή: Γιατί πέθανε η μάνα; Είναι τρομακτική η στιγμή του θανάτου; Ποιος είναι υπεύθυνος για την ιστορία της μητέρας μου; Γιατί συμβαίνει κάποιοι να μένουν ζωντανοί και άλλοι να πεθαίνουν; Είναι δυνατό να γευτούν οι άλλοι τον πόνο σου; Όταν κάτι τελειώνει, πάντα αρχίζει κάτι άλλο; Τι αξίζει η ζωή μου; Υπάρχει αυτό που λέμε πεπρωμένο; Είμαι έτοιμος για την ανοιχτή θάλασσα (της ζωής); Τι γίνεται αν δεν έχω την ικανότητα να αναγνωρίσω την αλήθεια; Τι είναι ευτυχία; Φέρνει η γνώση ευτυχία; Ή μήπως η πίστη σε μια ιδέα για την οποία αξίζει να πεθάνεις είναι ο καλύτερος δρόμος προς αυτήν;
Ερωτήματα, δηλαδή, που θέτουν και επιχειρούν να απαντήσουν οι φιλόσοφοι. Και σε αυτούς καταφεύγει ο Γουιλ. Εξαιρετική ιδέα του Γουιλ και της συγγραφέως! Μέσα από τις περιπλανήσεις στις τοπικές βιβλιοθήκες προσεγγίζουμε κάποιες απαντήσεις που έδωσαν ο Σωκράτης, Σενέκας, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Κίρκεγκορ, ο Νίτσε, ο Βιτγκενστάιν, οι γκουρού της ανατολικής φιλοσοφίας… Ο Γουιλ περιπλανιέται στα έργα των φιλοσόφων γιατί φλέγεται από επιθυμία για απαντήσεις, είναι ζήτημα ζωής, επιβίωσης για κείνον. Δεν υπάρχει ίχνος πρόθεσης να μας κάνει μάθημα η συγγραφέας. Πόσο πολύ όμως καταφέρνει να εγείρει το ενδιαφέρον για τη Φιλοσοφία!
Ως ενήλικας, διαβάζοντας το βιβλίο απορείς που η Φιλοσοφία δεν είναι το αγαπημένο μάθημα των εφήβων. Ίσως οι εκπαιδευτικοί που τη διδάσκουν να ξεκινούσαν από αυτό το βιβλίο. (Η σκηνή με τον Σωκράτη να θέτει ερωτήματα για τον πόλεμο στον Γουιλ και στους περαστικούς της σύγχρονης Μελβούρνης είναι εξαιρετική.)(...)
Ένα εξαιρετικό βιβλίο που λέγεται Οδηγός ζωής για αρχαρίους, ενώ πρωταγωνιστεί ο θάνατος. Παράλογο; Εύλογο. Γιατί μπροστά στον θάνατο του αγαπημένου προσώπου είμαστε και θα είμαστε πάντα όλοι μας αρχάριοι.
Ελένη Σβορώνου, http://www.oanagnostis.gr, 18/11/2014
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ.
Διαβάστε στον οδηγό ανάγνωσης το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου καθώς και εκπαιδευτικό υλικό για καθηγητές και λέσχες ανάγνωσης. Επίσης ακούσετε εδώ το πεντάλεπτο των εκδόσεων Τόπος σχετικά με το βιβλίο στον ραδιοσταθμό Στο κόκκινο 105,5.
Διατυπώστε τη γνώμη σας για το βιβλίο εδώ |