Κυκλοφορεί επίσης σε μαλακό εξώφυλλο, τιμή: 22,00 €
1η έκδοση: Δεκέμβριος 2013
Η θρυλική εποχή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού (1960-1975) σε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα
Το αρχείο Τάκη Πανανίδη διασώζει τις εμβληματικές εκείνες φωτογραφίες μέσα από τις οποίες αναγνωρίζουμε, εδώ και μερικές δεκαετίες, το ελληνικό λαϊκό τραγούδι του εξήντα. «Αυτόπτης φωτομάρτυρας», όπως ο ίδιος ο φωτογράφος αποκαλούσε τον εαυτό του, αποτύπωσε στο φιλμ τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ανατρεπτικής αλλαγής που συνέβη στο λαϊκό τραγούδι στη δεκαετία του εξήντα, παρακολουθώντας τους στις πρόβες, στις ηχογραφήσεις, στις συναυλίες, στις μπουάτ, στις επιθεωρήσεις, στα αναψυκτήρια, στα λαϊκά κέντρα, στα σπίτια τους.
Όλα τα γνωστά ονόματα που διαμόρφωσαν το νέο λαϊκό τραγούδι της εποχής, συνθέτες όπως ο Τσιτσάνης. ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος, μουσικοί δεξιοτέχνες όπως ο Μανώλης Χιώτης και ο Γιώργος Ζαμπέτας, τραγουδιστές που σφράγισαν με την ερμηνεία τους χιλιοτραγουδισμένες μελωδίες όπως οι Μπιθικώτσης, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Πόλυ Πάνου, Πάνος Γαβαλάς κ.ά. διατηρούνται στην ιστορική μνήμη χάρη και στις φωτογραφίες του Αρχείου Τάκη Πανανίδη.
Σεβαστό δείγμα αυτού του αρχείου περιλαμβάνει ο τόμος Αυτόπτης φωτομάρτυρας στην οδό των ονείρων με γνωστές αλλά και άγνωστες στο ευρύ κοινό φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά.
Χάρη στο έμφυτο ταλέντο του, ο Τάκης Πανανίδης (1935-2010) κατάφερνε να αφήνει ανεπιτήδευτη, με αδιόρατες παρεμβάσεις, τη στιγμιαία φωτογράφισή του, ακόμα και όταν, για λόγους επαγγελματικής σκοπιμότητας, όφειλε να τη σκηνοθετήσει. Παράλληλα, χάρη στην εξοικείωσή του με τον χώρο της μουσικής και του θεάματος, είχε ασκηθεί να συλλαμβάνει τις εικόνες του στη μαγική εκείνη στιγμή που το θέμα παρουσιάζεται στην πιο χαρακτηριστική του έκφραση, στην πλήρη κορύφωσή του.
Όποιος ερευνά τη μουσική των δεκαετιών εξήντα και εβδομήντα υποχρεωτικά διασταυρώνεται με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Αρχείο Πανανίδη. Αυτό που με σιγουριά μπορεί κανείς να πει γι' αυτόν τον παθιασμένο με το τραγούδι δημιουργό, είναι ότι υπήρξε ο αποκλειστικός φωτογράφος των θρυλικών τραγουδιών και των λαϊκών θεαμάτων μιας ολόκληρης εποχής. Συνηθίζουν πολλοί να λένε για τον Τάκη Πανανίδη: οι φωτογραφίες του δεν μιλούν, τραγουδάνε. Αυτό το λεύκωμα αποδεικνύει την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού.
Κάνετε κλικ στην υπογραφή Πανανίδη για να δείτε ένα teaser για το βιβλίο βασισμένο σε εκπομπή του Γιάννη Ξανθούλη στον ΣΚΑΪ (01.12.13 εκπομπή: «Κυριακή είσαι και φαίνεσαι»)
Mπορείτε να επισκεφθείτε το blog του Αρχείου Πανανίδη εδώ.
-------------------------------
Παρουσίαση του λευκώματος στο Ποντίκι art
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος ένα ιδιαίτερο λεύκωμα που μας μεταφέρει στις μουσικές απαρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ο Τάκης Πανανίδης, ένας νεαρός ρεπόρτερ, ανακάλυπτε την επαγγελματική του κλίση μέσα από τις καταιγιστικές εξελίξεις στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Η αφοσίωσή του στο ελληνικό τραγούδι μάς άφησε μια σειρά φωτογραφικών στιγμιοτύπων της εποχής κατά την οποία αυτό ετοίμαζε τη δική του επανάσταση! Έτσι, μέσα από αυτό το φωτογραφικό ταξίδι - ντοκουμέντο, όπου ο φακός αποτυπώνει αυθόρμητες ή και σκηνοθετημένες στιγμές που θα δώσουν το στίγμα τους στην εποχή ως σημεία αναφοράς, παρουσιάζονται «εν τη γενέσει τους» οι πρωταγωνιστές που θα βάλουν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα της εποχής τους αλλά και του μέλλοντός τους. Μέσα από δυο δεκαετίες φωτογραφικών καταγραφών, του ’60 και του ’70, διαβάζει κανείς την ιστορία του τραγουδιού όπου αναδεικνύονται τραγούδια, συνθέτες, τραγουδιστές αλλά και ηθοποιοί που ερμήνευσαν διάφορες επιτυχίες στη μεγάλη οθόνη – μια ολόκληρη εποχή!
Ξενοφών Μπρουντζάκης, Ποντίκι art, 05.12.13
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ.
Ακούστε στον οδηγό ανάγνωσης τον συγγραφέα του τόμου να εξηγεί το ιδιαίτερο είδος της φωτογράφισης του Τάκη Πανανίδη, στη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Βαρσάμη, σε εκπομπή στον "Σκάι 100,3" και διαβάστε την παρουσίαση του λευκώματος στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, στα Νέα και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Επίσης, δείτε εδώ μια παρουσίαση του λευκώματος στην Ελευθεροτυπία.
Διατυπώστε τη γνώμη σας για το βιβλίο εδώ
|