1η έκδοση: Νοέμβριος 2011
Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το συνοδευτικό κείμενο για το Queer ήμουν καθηλωμένος συγγραφικά, με παντελή απουσία θέλησης να το γράψω, ένα συγγραφικό αδιέξοδο δεσμευτικό σαν ζουρλομανδύας: «Ρίχνω μια ματιά στο χειρόγραφο του Queer και αισθάνομαι πως πολύ απλά δεν μπορώ να το διαβάσω. Το παρελθόν μου ήταν ένα δηλητηριασμένο ποτάμι από το οποίο είχα την τύχη να δραπετεύσω, και το οποίο ακόμα αισθάνομαι ως άμεση απειλή, χρόνια μετά τα γεγονότα που καταγράφονται − πρόκειται για κάτι αρκούντως οδυνηρό ώστε να δυσκολεύομαι να το διαβάσω, πόσο μάλλον να γράψω γι’ αυτό. Κάθε λέξη και χειρονομία μού προκαλεί ανησυχία». Η αιτία της απροθυμίας μου γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη όταν αναγκάζω τον εαυτό μου να παρατηρήσει προσεκτικά: κινητήρια και δημιουργική δύναμη του βιβλίου αποτελεί ένα γεγονός το οποίο δεν αναφέρεται ποτέ, μάλιστα οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό αποφεύγεται συστηματικά: το ατύχημα του πυροβολισμού της γυναίκας μου, της Τζόαν, τον Σεπτέμβριο του 1951.
(Απόσπασμα από την εισαγωγή εισαγωγή του Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ για την έκδοση του 1985)
Παρόλο που ο Μπάροουζ έγραψε το Queer το 1952, σε μια εποχή που ήδη απολάμβανε κάποιας φήμης, το έργο παρέμεινε ανέκδοτο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες επειδή περιέγραφε ξεκάθαρα τον πόθο ενός ομοφυλόφιλου. Με φόντο τη σκοτεινή και βουτηγμένη στη διαφθορά πόλη του Μεξικού της δεκαετίας του ’40, το μυθιστόρημα αφηγείται τη ζωή του Ουίλιαμ Λι, ενός άντρα που βασανίζεται στην προσπάθειά του να κόψει την ηρωίνη, αλλά και από τον ανεκπλήρωτο ερωτικό του πόθο για έναν άλλο χρήστη. Η αφήγηση είναι διάσπαρτη με ευφυείς κωμικούς μονολόγους που προετοιμάζουν το έδαφος για το Γυμνό Γεύμα – ωστόσο η ατμόσφαιρα παραμένει βαριά, δυσοίωνη, queer. Ένα τολμηρό αυτοβιογραφικό πορτρέτο με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, μια δυνατή ιστορία αγάπης αλλά και ένα μωσαϊκό κωμικών και τραγελαφικών φαντασιώσεων.
Η νέα, οριστική έκδοση, που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό με αφορμή τα 25 χρόνια του μυθιστορήματος και που ο Τόπος παρουσιάζει σε νέα μετάφραση, περιλαμβάνει την εισαγωγή του επιμελητή Όλιβερ Χάρις και ένα εκτενές παράρτημα με σχόλια του επιμελητή και με την αποκαλυπτική εισαγωγή του Μπάροουζ στην έκδοση του 1985, όπου ο συγγραφέας αναλογίζεται τις συγκλονιστικές προσωπικές του εμπειρίες που τον οδήγησαν στη συγγραφή αυτού του προκλητικού αριστουργήματος.
Παρουσίαση του βιβλίου από τον Πάνο Ραμαντάνη στο Left.gr
(...) Το Queer δεν είναι ένα απλό βιβλίο. Δεν είναι καν μια ιστοριούλα πάθους και πρέζας που ξεπηδά από το Γυμνό Γεύμα. Το Queer είναι μια αριστουργηματική σκεπτικιστική πρόζα που «σκιαγραφεί» την πιο άρρωστη και δημιουργική συγγραφική αυθεντία που ονομάζεται Ουίλιαμ Μπάροουζ! Προκλητικό, εμετικό, εξαιρετικό, θεϊκό, αηδιαστικό ή αριστουργηματικό το Queer του Μπάροουζ αποτελεί ένα «ενθύμιο φρίκης», έναν «οδηγό» της βίας και της αθλιότητας που χαρακτήρισαν τον καπιταλιστικό κόσμο το τελευταίο μισό του περασμένου αιώνα…
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ.
Παρουσίαση στο periodiko.gr από τον Αλέξανδρο Στεργιόπουλο
(...) Μπάροουζ στο “Queer” ξεδιπλώνει τις λογοτεχνικές αρετές που τον έκαναν διάσημο. Το φαινομενικά άναρχο υλικό αποκτά σχήμα και μορφή μέσα από τη μέθοδο cut up, τον τεμαχισμό και την ανασύνθεση κειμένου, την ξεκάθαρη πρόθεση του να αφηγηθεί αυτό που βιώνει και τον ταλαιπωρεί και τους παραληρηματικούς ευφυείς μονολόγους του. Η ιστορία είναι απλή, αλλά ο τρόπος που εξελίσσεται η πλοκή έχει κάτι το τρικυμιώδες, ένα σπιράλ που σε παρασύρει και εκεί που νομίζεις ότι θα σε εκτοξεύσει σε άγνωστα μέρη, απότομα σε προσγειώνει και σου αφήνει χώρο και χρόνο να σκεφτείς.
Η συγκεκριμένη έκδοση, από τις εκδόσεις “Τόπος”, είναι η οριστική έκδοση και κυκλοφόρησε στο εξωτερικό με αφορμή τα 25 χρόνια του μυθιστορήματος. Περιλαμβάνει την εισαγωγή του επιμελητή Ολιβερ Χάρις, διαφωτιστική και κατατοπιστική, ενώ υπάρχει εκτενές παράρτημα με σχόλια του επιμελητή και την αποκαλυπτική εισαγωγή του Μπάροουζ στην έκδοση του 1985. Η μετάφραση ανήκει στον Γιώργο Μπέτσο και καταφέρνει να μας συστήσει το “Queer” και τον Μπάροουζ όπως μας άφησε να τον γνωρίσουμε.
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Αλέξανδρος Στεργιόπουλος, toperiodiko.gr (22/01/18)
------------------------------------------------
Δείτε στον οδηγό ανάγνωσης τις πρώτες σελίδες της εισαγωγής του επιμελητή Όλιβερ Χάρις.
Διαβάστε εδώ μια παρουσίαση του βιβλίου στο periodiko.gr από τον Αλέξανδρο Στεργιόπουλο (02/01/18).
|