Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου o αναγνώστης θα συναντήσει πολλούς ανθρώπους για τους οποίους ο κόσμος του Διαδικτύου αποτέλεσε ένα ταξίδι ανακάλυψης:
Ο Μπάντι είναι ανάπηρος εξαιτίας εγκεφαλικής παράλυσης, αλλά στον εικονικό κόσμο μπόρεσε να υπερβεί το αίσθημα κατωτερότητας, ενώ στον πραγματικό έκανε φίλους ανθρώπους οι οποίοι δέχτηκαν να αναλάβουν τη φροντίδα του, αν κάποια μέρα πάθαινε κάτι η μητέρα του που τον φρόντιζε. Η Ντέιζι ένιωσε ελεύθερη να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της στο Δίκτυο, ενώ οι μνήμες τής κακοποίησής της κατά την παιδική ηλικία δεν της επέτρεψαν το ίδιο στον πραγματικό κόσμο. Ο Μαρκ έφτιαξε μια νέα εικονική ζωή και καριέρα στο Δίκτυο, η οποία εξελίσσεται και αναπτύσσεται, ενώ η πραγματική του σιγά σιγά καταστρέφεται, οικονομικά και συναισθηματικά. Ο Ρόνι ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε σε έναν εικονικό κόσμο και τελικά χώρισε με τη γυναίκα του πριν καν τη συναντήσει στον πραγματικό κόσμο. Η Σάρα ανακάλυψε το αίσθημα του ανήκειν, στον κόσμο του Δικτύου, πράγμα που της έλειπε από τον πραγματικό της κόσμο, και τελικά αυτό τη βοήθησε να χτίσει τον χαρακτήρα της στα εφηβικά της χρόνια.
Η εξηνταοκτάχρονη Σάλι βρήκε στο Διαδίκτυο ένα περιβάλλον όπου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι αναπαρίστανται από τις πράξεις τους και όχι από τα γκρίζα τους μαλλιά. Ο Μπράιαν όχι μόνο εμφανίζεται σαν ένα θηλυκό άβαταρ στον εικονικό κόσμο, αλλά και ξεκίνησε μια λεσβιακή ιντερνετική σχέση η οποία και εξελίχτηκε σε μια καθαρά ετεροφυλοφιλική σχέση στον πραγματικό κόσμο. Ο Τζεφ έχει μια εικονική δουλειά πώλησης εικονικών ρούχων σε άβαταρ στον εικονικό κόσμο, η οποία του παρέχει αρκετά λεφτά για να πληρώνει τους λογαριασμούς του πραγματικού του κόσμου. Ο Ρίτσαρντ ανακάλυψε μια σκοτεινή πλευρά του εαυτού του μέσα από τα ομαδικά διαδικτυακά παιχνίδια, τόσο σκοτεινή που τον εξοικείωσε με το έγκλημα. Ο Σάιμον έζησε τη φαντασίωσή του να γίνει ροκ σταρ κατά τη διάρκεια μιας περίπλοκης διαδικτυακής φάρσας που κράτησε πολλά χρόνια…
«Αν το πρόσωπο αποτελεί εικόνα του μυαλού, τότε σίγουρα το σύγχρονο Διαδίκτυο έχει γίνει ο καθρέφτης της ψυχής» – αυτό ακριβώς υποστηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου τεκμηριώνοντάς το μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες πολλών χρηστών, όπως των παραπάνω.
Το βιβλίο απαντά απλά και καθαρά σε ερωτήματα που αφορούν
αυτό τον δικτυωμένο εαυτό, ερωτήματα του είδους:
Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Διαδίκτυο; Ποια είναι τα δικαιώματά μας στον ψηφιακό κόσμο; Υπό ποιους όρους αλήθεια συμβαίνει ο διαδικτυακός έρωτας; Μπορεί κανείς να διατηρεί μυστικά στα κοινωνικά δίκτυα; Είναι τα online παιχνίδια επικίνδυνα; Ποιες πλευρές του εαυτού μας καλύπτει η συμμετοχή στα κοινωνικά μέσα και στις συμμετοχικές πλατφόρμες τύπου There.com και Second Life; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην εικονική και τη φυσική ταυτότητά μας;
Εκατομμύρια άνθρωποι δαπανούν μεγάλος μέρος της καθημερινότητάς τους στο Διαδίκτυο. Το Web 2 και τα δημοφιλή κοινωνικά μέσα έχουν διαμορφώσει μια πραγματικότητα όπου το χρώμα, η φυλή, το έθνος, η σωματική κατάσταση, η ηλικία, η ιστορία του κάθε χρήστη έχουν μικρή έως καθόλου αξία εμπρός στην κυρίαρχη κατάσταση της online δικτύωσης, στην κατάσταση του χρήστη που εργάζεται, επικοινωνεί, αγοράζει, πουλάει, διαβάζει, βλέπει, παίζει, ερωτεύεται κ.λπ. – με δυο λόγια βιώνει τα πάντα στον ψηφιακό κόσμο.
Oι συγκλονιστικές ιστορίες χρηστών του Διαδικτύου που παραθέτει ο συγγραφέας μετατρέπουν την ανάγνωση αυτής της τεκμηριωμένης μαρτυρίας σε συναρπαστική μυθοπλασία καθώς ο αναγνώστης καλείται να εντοπίσει τα πιθανά όρια ανάμεσα στο εικονικό και το πραγματικό… Άραγε υπάρχουν;
Μια ερώτηση (περ. Soul): Από όλα τα βιβλία που πραγματεύονται τη θέση μας στον ψηφιακό κόσμο, τι σας εξώθησε στο να εκδώσετε το συγκεκριμένο; Η προσωπική ιστορία του συγγραφέα ίσως, ο οποίος χάνει τα πάντα και επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του μέσα από το διαδίκτυο; Η ιδιάζουσα ποικιλία των περιπτώσεων που παρελαύνουν στις σελίδες του;
…και μια απάντηση (Άρης Μαραγκόπουλος): Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά, σε σχέση με τα άλλα βιβλία που κυκλοφορούν με παρόμοιο θέμα, είναι ο τρόπος προσέγγισης του συγγραφέα. Σε τοποθετεί από την αρχή στη θέση του online χρήστη, στη θέση του δικτυωμένου εαυτού σου, κατά τον ίδιο πειστικό τρόπο που σε τοποθετεί, ως προς τους χαρακτήρες του, ένα πειστικό μυθιστόρημα. Οπωσδήποτε η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του συγγραφέα και το πλήθος των ετερόκλητων case studies που χρησιμοποιεί συγκροτούν μια πραγματική τοιχογραφία του σύγχρονου Διαδικτύου μέσα στην οποία πολλοί αναγνώστες θα βρούνε τον εαυτό τους – πάλι όπως συμβαίνει σ’ ένα άξιο μυθιστόρημα.
Διαβάστε στον Οδηγό Ανάγνωσης τα περιεχόμενα και την εισαγωγή του βιβλίου, καθώς και το αναλυτικό άρθρο της Εύης Καρκίτη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής γιατις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ της πραγματικής και της on line ταυτότητας. Δείτε επίσης, πάντα στον Οδηγό, ολόκληρη τη συνέντευξη του Άρη Μαραγκόπουλου στο περιοδικό Soul που έγινε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στη ΔΕΒΘ 2010 καθώς και ένα διαφωτιστικό άρθρο του ίδιου με θέμα τον πολιτισμό του Διαδικτύου που δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στο ένθετο περιοδικό Kοντέινερ της Ελευθεροτυπίας (τεύχη 6-7, Απρίλιος, Μάιος 2010).