Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο
παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.
Όροι χρήσης
Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Χαριτόπουλος Διονύσης
Ο Διονύσης Χαριτόπουλος γεννήθηκε το 1947 στον Πειραιά όπου έζησε τα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής του κάνοντας από μικρή ηλικία διάφορες χειρωνακτικές δουλειές στο λιμάνι και τα γύρω μηχανουργεία και εργοστάσια, άφησε ημιτελείς δύο ενάρξεις σπουδών στην Αθήνα και το Λονδίνο, παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε δυο γιούς από τον πρώτο του γάμο, δούλεψε αρκετά χρόνια στη διαφήμιση, ενώ από το 1990 εγκατέλειψε οριστικά κάθε βιοποριστική δραστηριότητα.
Μεταξύ των ετών 1976-1996 εξέδωσε τα πεζά: Δανεικιά γραβάτα (διηγήματα), 525 τάγμα πεζικού (μυθιστόρημα), Τα παιδιά της Χελιδόνας (μυθιστόρημα), Δέσποινα (νουβέλα), Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι (διηγήματα), Εναντίον του Marlboro (μυθιστόρημα), Από εδώ πέρασε ο Κιλρόι (νουβέλα). Στη συνέχεια εξέδωσε το ιστορικό έργο Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων, μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη βιογραφία του Άρη Βελουχιώτη, τα θεατρικά έργα Λίστα γάμου και Αυγά μαύρα, το δοκιμιακό Ημών των ιδίων και το 2005 το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα Ο άνεμος κουβάρι.
Tο δοκιμιακό του εγχειρίδιο με τους αφορισμούς (Εγχειρίδιο βλακείας, εκδ. Τόπος) παρέμεινε για οκτώ μήνες στις πρώτες θέσεις σε όλες τις λίστες ευπώλητων βιβλίων. Η νέα, οριστική έκδοση του βιβλίουΗμών των ιδίων, ξανακοιταγμένη από τον συγγραφέα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος το φθινόπωρο του 2008.
Η ιστορική βιογραφία του Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2009 σε πανηγυρική επανέκδοση, και το 2022 κυκλοφόρησε το ιστορικό ακολούθημα Οι άτακτοι, με όλα τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες, που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, φωτίζοντας ξεχωριστά, πρόσωπα και γεγονότα που έχει σκεπάσει η μεγάλη σκιά του αρχηγού.
Το μυθιστόρημα με τίτλο Εκ Πειραιώς, μια ανθρωπογεωγραφία του Πειραιά της περιόδου 1947-1967, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος τον Οκτώβριο 2012, ενώ το 2013 κυκλοφόρησε η Συλλεκτική έκδοση, που περιλαμβάνει όλες τις νουβέλες και όλα τα διηγήματά του. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τόπος το θεατρικό Αυγά Μαύρα, ενώ το Πρόβες Πολέμου, κυκλοφόρησε το 2014 & η νέα έκδοση του βιβλίου είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2017. To 2015 επανακυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Τόπος και τα σύγχρονα κλασικά μυθιστορήματά του: 525 τάγμα πεζικού και Τα παιδιά της Χελιδόναςκαι το 2016 το θεατρικό έργο Λίστα Γάμου.
"(...) Ο τίτλος της ζωής μου θα μπορούσε να ήταν «έγινα αυτό που είμαι» προς εκπλήρωση του νιτσεϊκού «να γίνεις αυτό που είσαι». Στη ζωή ερχόμαστε για να ζήσουμε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Σαν τουρίστες που βλέπουμε όσα προλάβουμε και φεύγουμε. Πίσω μας έρχονται άλλοι και σπρώχνουν για να δουν κι αυτοί. Όταν αναζητάς το νόημα αλλού, έξω από σένα, αρνείσαι τον εαυτό σου, την ίδια σου την ύπαρξη. Το νόημα είμαστε εμείς, ό,τι ζούμε. Ο τρόπος εναπόκειται στον καθένα ξεχωριστά, σε γκρίνιες, γλεντοκόπια, έρωτες, μίση, πάθη, απληστία, μιζέρια, μικρότητες. Δεν είσαι πιόνι ενός ευρύτερου σχεδίου. Δεν είναι η ζωή που σε απογοητεύει αλλά ο εαυτός σου. Η ζωή δεν είναι καλή ή κακή. Είναι απλώς ζωή και είναι αυτό που βλέπουμε γύρω μας, άλλο δεν υπάρχει. Στη ζωή δεν ήρθαμε για να κάνουμε καριέρα, λεφτά, όνομα. Ήρθαμε για να ζήσουμε. Και για να αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ' ό,τι τον βρήκαμε γι' αυτούς που θα ακολουθήσουν".
Μια απολαυστική συνέντευξη του Διονύση Χαριτόπουλου στον Δημήτρα Μανιάτη στα ΝΕΑ (10/2/18)
Ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος μοιάζει να έχει ζήσει πολλές ζωές διαφορετικές μεταξύ τους. Από τον βαθύ Πειραιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα βουνά που όργωσε για να καταγράψει τον βίο του Αρη Βελουχιώτη. Από το σκυλάδικο του Αλογάκου στο Ικόνιο και την Τρούμπα μέχρι την κοινή ζωή που μοιράστηκε με την Ελένη και τη Μαλβίνα ή τον χώρο της διαφήμισης όπου είχε για χρόνια μια μεγάλη πορεία. Το θαυμαστό είναι πως όλες αυτές οι αποσκευές έχουν στην πορεία του Διονύση δύο όψεις. Η μία είναι αυτή που βιώθηκε και η άλλη είναι αυτή που μεταπλάθεται σε έργο. Aπό το 1976 που πρωτοέγραψε λογοτεχνία («Δανεικιά γραβάτα») μέχρι σήμερα που ολοκληρώνει την τριλογία του για τον αγαπημένο του Πειραιά (και αυτό το κάνει από το σπίτι του στο Μετς). Ο Χαριτόπουλος ζει μια σχεδόν ασκητική ζωή, γράφοντας όμως με πάθος για τη δημόσια. Μας δέχεται σπίτι του και μιλά για τον Πειραιά, τον Ολυμπιακό, τον Αρη, την πατρίδα, τα συλλαλητήρια, τις γυναίκες, τη μετανάστευση. Απλά και απολαυστικά.
Πάντα χειμαρρώδης και αταξινόμητης ο Διονύσης Χαριτόπουλος μιλάει για τη ζωή που έζησε σαν έπος και τις μάχες της προσωπικός του επιβίωσης, ενώ αποκαλύπτει για πρώτη φορά το θέμα του νέου του βιβλίου.
Τι γράφετε αυτή την εποχή;
Συνήθως σε αυτή την ερώτηση απαντάω «τίποτα», ακόμα κι αν γράφω κάτι. Θα κάνω μια εξαίρεση, για πρώτη φορά, επειδή έχει ήδη δρομολογηθεί ένα βιβλίο κάπως απρόσμενο. Εχει τίτλο «Ερωτες στη Μεταπολίτευση» και θα είναι στα βιβλιοπωλεία τον Οκτώβριο. Περιγράφει την περίοδο 1974-1990, τη λεγόμενη πρώτη φάση της Μεταπολίτευσης. Στον εκδοτικό οίκο το χαρακτήρισαν «ένα πολιτικό βιβλίο σαν ερωτικό ανάγνωσμα». Και δεν έχουν άδικο. Είναι βουτηγμένο στην αιφνίδια τρέλα της πολιτικής και σεξουαλικής απελευθέρωσης που συνέβη τότε. Βέβαια η Μεταπολίτευση έχει πολλούς ιδιοκτήτες, περισσότερους και από τους πατέρες της νίκης, και ίσως ορισμένοι φρυάξουν από την οπτική που γράφω τα γεγονότα. Δεν πειράζει, αν δεν τους αρέσει, ας το κάψουν.
Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ
Ζωή Λιάκα για την Εφημ. ΤΑ ΝΕΑ (09.05.19)
Διαβάστε εδώ ένα άρθρο του Δημήτρη Φύσσα για τον συγγραφέα, με αφορμή την επανέκδοση των βιβλίων 525 τάγμα πεζικού (Τόπος 2015) και Τα παιδιά της Χελιδόνας (Τόπος 2015). Aκούστε εδώ μια συνέντευξη του συγγραφέα στην εκπομπή του Μάνου Τσιλιμίδη στον Real fm 97.8 (14.11.15).
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Πειραιάς Βαθύς διαβάστε εδώ την συνέντευξη του συγγραφέα στην Μυρτώ Λοβέρδου για το Bovary.gr (17.10.18) & εδώ μια συνέντευξη στη Εφημερίδα των Συντακτών στην Κυριακή Μπεϊόγλου (05.01.19).
Δείτε ένα απόσπασμα από την τιμητική εκδήλωση που έγινε για τον συγγραφέα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (09.05.16), διαβάστε επίσης ένα άρθρο για την εκδήλωση εδώ.
Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο στις Συναντήσεις Με Συγγραφείς στο café του ΙΑΝΟΥ (13.02.19).