ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
''Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής'': παρουσίαση του συλλογικού έργου που επιμελήθηκε ο Στέλιος Στυλιανίδης
Σάββατο 23 Οκτωβρίου: παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ηλία Κουρκούτα στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου: Παρουσίαση του βιβλίου "Συναντήσεις με τον πατέρα" στα εκπαιδευτήρια "Παιδαγωγική" στον Πειραιά
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου:''Όταν γεννιέσσαι τρεις φορές'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στην Άρτα
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου: ''Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία'' παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα στον κήπο του κτηρίου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Κυριακή 10 Οκτωβρίου: συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου ''Πόλεμος ή Ειρήνη'',πολυχώρος πολιτισμού ''Σκαλί art'' στην Ηλιούπολη
Πέμπτη 7 Οκτωβρίου: παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Λούκα στη Θεσσαλονίκη, στον Πολυχώρο Πολιτισμού & Αθλητισμού WE
Δευτέρα 11 Οκτωβρίου: ''Ψηφιακή εποχή'' του Γιάννη Τόλιου, παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα στον κήπο του κτηρίου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Συλλεκτική Έκδοση

Συλλεκτική Έκδοση

Χαριτόπουλος Διονύσης

Σελ.: 344
Σχήμα: 12 x 20,4
ISBN: 978-960-499-076-4
Τιμή: 18,00 €
Τιμή online: 16,36 €


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Μάιος 2013

Oι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ σας προσφέρουν τη Συλλεκτική Έκδοση με όλες τις νουβέλες και όλα τα διηγήματα του Διονύση Χαριτόπουλου. Πέντε σημαντικά και δυσεύρετα βιβλία, συγκεντρωμένα σε ένα τόμο, με τη χρονολογική σειρά που εκδόθηκαν.

Δανεικιά γραβάτα (1976)
Δέσποινα (1984)
Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι (1989)
Εναντίον του Marlboro (1991)
Aπό δω πέρασε ο Κιλρόι (1992)

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος, μέσα από τα παραπάνω έργα του, αποδομεί με αριστουργηματικό τρόπο τη μεταπολιτευτική εποχή των μεγάλων θριάμβων, της παραφροσύνης και της επίπλαστης ευμάρειας, που οδήγησαν στο οδυνηρό σήμερα. Η κρίση αναβλύζει από παντού και σιγά-σιγά διαβρώνει τα πάντα. Η διεισδυτική ματιά του συγγραφέα διαβάζει σωστά, πίσω από τα μεγάλα μυστικά και ψέματα, την καταιγίδα που έρχεται.

Μια ιδιαίτερα προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο και χρυσοτυπίες, που αξίζει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί και να πάρει την θέση της στη βιβλιοθήκη μας. Για να καταλάβουμε το πώς φτάσαμε ως εδώ.


"Ύμνος στον Χαριτόπουλο" από τη Νίκη Κόλλια στο protagon.gr

Πιστεύω και τιμώ ένα προς ένα τα βιβλία του Διονύση Χαριτόπουλου. Πρώτα για χάρη κάποιων απ’ τους ήρωές του, που γρατζουνάνε πάλι και πάλι την καρδιά μου. Στη Δανεικιά Γραβάτα (1976) ο Ντάρλιγκ, ένας πλανόδιος φιλόσοφος, με όλα του τα σύνεργα -χάρτες, πυξίδα, λάμπες θυέλλης και κόλπα του δρόμου- μαθαίνει σ’ ένα παιδί, πώς να φέρνει βόλτα με το μυαλό ολόκληρο τον κόσμο. Παρακάτω η Δέσποινα (1984), κοπέλα μιας ανελέητης επαρχίας, μαζεύει κουράγιο για να φύγει μακριά, ενώ ο άξιος Γιάννης στηρίζει δίχως ανταπόδοση ένα-ένα τα χαμένα Παιδιά της Χελιδόνας (1983).

Ύστερα είναι η γραφή του. Αφτιασίδωτη και ευθύβολη κρύβει πάντα δυο αναγνώσεις. Χορταστική ιστορική βιογραφία και μαζί το πρώτο ολοκληρωμένο μνημόσυνο για την ψυχή του Άρη ο Αρχηγός των Ατάκτων (1997-2001, 2003), δωρικό μυθιστόρημα και ταυτόχρονα σιωπηρός θρήνος τα Παιδιά της Χελιδόνας (1983) για μια διαλυμένη οικογένεια και έναν καμένο κόσμο μετά τον Εμφύλιο· δύσκολος αποχαιρετισμός και μαζί προσφορά Ο άνεμος κουβάρι (2005), πρώτη καταγραφή η Δανεικιά Γραβάτα, τα πλαγιαστά αποσπάσματα του Από δω πέρασε ο Κιλροϊ (1992) και παράλληλα προοικονομία του τελευταίου του βιβλίου για τον Πειραιά (2012). (...)

2/02/2013, www.protagon.gr

Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ.

 

Παρουσίαση στην Εφημερίδα των Συντακτών από τον Γιώργο Περαντωνάκη

Η ελληνική ταυτότητα, όπως εκφράζεται δεκαετίες τώρα στη λογοτεχνία μας, τόσο στην ποίηση όσο και στην πεζογραφία, ριζώνει αφενός στο τοπικό, λαϊκό, ενδογενές υπέδαφος και αφετέρου στο δυτικό, εξωστρεφές, εκσυγχρονιστικό έδαφος. Ετσι, σε ποικίλα έργα συναντάμε την κίνηση της γραφής και της σκέψης τόσο από τον λαό προς τη διανόηση όσο και από τη διανόηση προς τον λαό, ώστε και οι δυο κατευθύνσεις να συγκεράσουν το αυθόρμητο με το εξεζητημένο και το απλοϊκό με το ελιτίστικο.

Ο Δ. Χαριτόπουλος ξεκίνησε κυριολεκτικά από το πιο λαϊκά στρώματα του Πειραιά και σταδιακά μπόλιασε τα πρώτα του ερεθίσματα με μια υψηλότερη παιδεία, χωρίς ποτέ να στρέψει την πλάτη στο παρελθόν του. Ετσι, σε ό,τι γράφει διακρίνεται αυτή η αυθεντικότητα της αντικομφορμιστικής ψυχής με την πατίνα μιας ματιάς που μπορεί και αντιλαμβάνεται όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής.

Από το 1976 με τη συλλογή διηγημάτων «Δανεικιά γραβάτα», το 1984 με τη «Δέσποινα» και το 1989 με τη «Νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι» μέχρι τη νουβέλα «Εναντίον του Marlboro» (1991) και το «Από δω πέρασε ο Κίλροϊ» (1992) καλύπτει την πορεία από τα αλώνια… στα σαλόνια κι από το λιμάνι στα γραφεία των διαφημιστικών εταιρειών. Τα διηγήματά του αποτελούν προσωπογραφίες του λαϊκού στοιχείου που όλες μαζί σκιτσάρουν ανθρώπινους τύπους, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια φτωχή και ασφυκτική Ελλάδα. Ο άνεργος που πουλάει το αίμα του, ο πλασιέ που δεν πιστεύει στη δουλειά του, μια λούμπεν παρέα που αποκτά ξαφνικά αλληλεγγύη, ο αξιωματικός που ψάχνει στην Αλεξανδρούπολη γκόμενα, αλλά αυτή, η Δέσποινα, θέλει να το σκάσει για τη Θεσσαλονίκη κ.ά. είναι πορτρέτα των κατώτερων στρωμάτων, που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Κι από κοντά συναντάμε τον Ολυμπιακό που είναι θρησκεία, αλλά και τις σεξουαλικές ορμές που γυρεύουν διέξοδο, τη φτώχεια και την περιπλάνηση, τις μικροαπατεωνιές και την ελπίδα για ένα φωτεινότερο αύριο. (...)

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 21/07/13

Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ.

 

Παρουσίαση στo diastixo.gr από τον Χρίστο Παπαγεωργίου

(...) Ο Χαριτόπουλος ως συγγραφέας έχει τα εξής τρία χαρακτηριστικά: μινιμαλισμό, θεατρικότητα, ρεαλισμό. Η Δανεικιά γραβάτα, καθώς αποτελεί την αρχή μιας καθοριστικής πορείας στον χώρο της πεζογραφίας, περιέχει διηγήματα νωπά, υγρά, αληθοφανή, διεισδυτικά, κανονικής φόρμας και πιστής έκτασης, άρα έναν βατό προσανατολισμό εμμονών τέτοιων, που συγκροτούν μια αφήγηση αποσπασματική και σπονδυλωτή. Η Δανεικιά γραβάτα δείχνει από πολύ νωρίς, ακριβεστέρα απ’ την αρχή, πως ο Χαριτόπουλος θα διασχίσει ένα πεζογραφικό τοπίο με τα όπλα που κατέχει, χωρίς συμβιβασμούς θεματικούς και γλωσσικούς, και προπάντων χωρίς εκκεντρικότητες, καθώς ο ίδιος, όσο τουλάχιστον η προσωπικότητά του μπορεί να διαγραφεί μέσα απ’ τα γραπτά του, είναι και γνήσιος και αυθεντικός.

Στη Δέσποινα –νουβέλα που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο, ίσως η κορωνίδα στο μέχρι σήμερα έργο του δημιουργού– παρακολουθούμε την απίστευτα μεγάλη θέληση μιας γυναίκας να ξεφύγει από τον τόπο της, κάπου στην ανατολική Θράκη, και το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνει σεξουαλική τροφή σε όσους είναι πρόθυμοι να τη μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη Γερμανία. Παρά τη σεμνοτυφία της γίνεται εύκολο θύμα επιτήδειων, ενώ η τρίτη φορά είναι και φαρμακερή καθώς την περιμένει ένα οδυνηρό φινάλε. Ξαναγυρίζοντας στο διήγημα, ο Χαριτόπουλος, στο Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι βάζει καινούργιους θεματικούς προορισμούς και πάλι ανακαλώντας τους από τη μνήμη του και ανακυκλώνοντάς τους ποιοτικά, πάντα κάτω από το τρίπτυχο: συμπύκνωση, υποκριτική και καθημερινότητα. Ολόκληρο το υλικό που ο συγγραφέας κατέχει γύρω από την πόλη του και τη ζωή των απόκληρων, των περιθωριακών και των άστεγων παίρνει χαρακτήρα εκδικητικό, που περιγράφεται με τρόπο δραματικό, κερδίζει όμως τη συμπάθεια του δέκτη. Για χρόνια ο πεζογράφος Διονύσης Χαριτόπουλος εργάστηκε στη διαφήμιση, αποτέλεσμα δε αυτού είναι η νουβέλα Εναντίον του Marlboro. Η από κάθε άποψη πιεστική εργασιακή συνθήκη, οι συμβιβασμοί, η επαφή που πάντα κάτι κρύβει από πίσω με τα ΜΜΕ, οι δημόσιες σχέσεις, τα πάρτι των επωνύμων, οι κοσμικές στήλες, οι ξεπέτες με την ιδιαιτέρα, ένα πρόβλημα υγείας που δεν αξιολογείται και, τέλος, τα αναπάντητα τηλεφωνήματα ακόμη και της μητέρας, συνιστούν ένα συνειδησιακό τοπίο ακρωτηριασμένο και προβληματικό. Τέλος, στο Από δω πέρασε ο Κιλρόι, οι δύσκολες ώρες που περνά κάποιος ασθενής κάνουν τον ίδιο εξαιρετικά σκληρό απέναντι στη γυναίκα του, η οποία τον συνοδεύει σε νοσοκομείο της Γερμανίας, διακωμωδώντας τον εαυτό του και τους άλλους, ολοκληρωτικά με διεστραμμένα αστεία και παραβολές, σε μια προσπάθεια να ξορκίσει τον θάνατο. Ο ασθενής, που όπως αφήνει να εννοηθεί ο συγγραφέας θα γυρίσει στον κόσμο των ζωντανών υγιής, ίσως αποτελεί τη συνέχεια του «προβλήματος υγείας που δεν αξιολογήθηκε» από το Εναντίον του Marlboro.

Είμαι της γνώμης πως τα πεζά του Χαριτόπουλου δεν επιθυμούν πολλές διαμεσολαβητικές προσθήκες και αναλυτικές κριτικές, γι’ αυτό σταματώ εδώ. Να προσθέσω μόνο τούτο: οι Εκδόσεις Τόπος χαρακτηρίζουν το βιβλίο με τα διηγήματα και τις νουβέλες «συλλεκτική έκδοση» και πράγματι έτσι είναι. Καθώς, έχοντας ολοκληρωμένη μια συγγραφική παραγωγή δεκαπέντε χρόνων μπροστά σου, ως αναγνώστης, βρίσκεσαι έτοιμος να δεχθείς και μια γροθιά στο στομάχι και ένα χάδι συμπονετικό ταυτόχρονα.

www.diastixo.gr, 22/07/13

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ.

Παρουσίαση στο περιοδικό Hot doc

(...) Η διεισδυτική και ακριβής πένα του συγγραφέα αποδομεί το μεταπολιτευτικό ελληνικό όνειρο της μικροαστικής καλοπέρασης, που οδήγησε μαθηματικά στη σημερινή κρίση. Καθαρή γραφή, ειλικρινής ματιά απέναντι στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδα και συναρπαστικός τρόπος αφήγησης.

Παναγιώτης Πασπαλιάρης, 25/07/2013

Διατυπώστε τη γνώμη σας για το βιβλίο εδώ 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ο Αμερικάνος
Νίκος Αραπάκης
Επανάσταση, κρίση, επανάσταση;
Έργο Συλλογικό
Για τη διδακτική της φιλοσοφίας
Έργο Συλλογικό
Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής
Έργο Συλλογικό
O Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο»
Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες
Καταστάσεις άρνησης: Μαθαίνοντας για τις θηριωδίες και τον πόνο
Stanley Cohen
Η πάλη των σκοπιών
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία: Από την θεωρία στην πράξη 
Malcolm Payne
Διαζώνη
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χαμένες ταυτότητες
Ρεζά Γκολαμί
Sempre Viva
Ισίδωρος Λεοντής - Χριστίνα Κοτσαρίνη
One day a kite flying...μια μέρα ένα πέταγμα αετού
Ανδρέας Ζαχαράτος
Καχάμπρε
Αρμάντο Ρομέρο
Επανάσταση στη δίνη του Eμφυλίου
Δημήτρης Μπελαντής
Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία
Έργο Συλλογικό
Όλα τα έχουν πει οι μοίρες
Νίκος Καζής
Η καρδιά του Σίσυφου
Τάσος Κανταράς
Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι
Γιάννης Μόσχος
Ο φασιστικός ιός
Καρλ Πολάνυι
Ο Γευστικός Πολιτισμός
Σούλα Μπόζη
Ευερεθιστότητα στα παιδιά & τους εφήβους
Αργύρης Στριγγάρης - Eric Taylor
Οµαδική Ψυχοθεραπεία και ∆ιαπροσωπική Νευροβιολογία
Susan Gantt - Bonnie Badenoch
Ψηφιακή Εποχή
Γιάννης Τόλιος
Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Συναντήσεις με τον πατέρα
Γεωργία Τσούμπα - Κατερίνα Τζωρτζακάκη
Ο σκύλος της αγάπης
Ηλίας Κουρκούτας
Μια ντουζίνα στα δύο
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Μια γυναίκα απολογείται
Μαρία Λούκα
21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821
Σπύρος Αλεξίου
Από τον Κεμαλισμό στον Ριζοσπαστισμό
Νίκος Χριστοφής
Φρενολογία στα ελληνικά
Θανάσης Καράβατος
Ο μοιρολάτρης Ζακ και ο αφέντης του
Ντενί Ντιντερό
Απελευθερωθείτε από την ΙΨΑΔ
Έργο Συλλογικό
Η Δημοσιογραφία ως Τέχνη
Έργο Συλλογικό
Κατακτώντας την ευημερία
Έργο Συλλογικό
Ο κήπος μας στην άκρη της ερήμου
Μαρώ Κάργα
Διαλεκτά κείμενα
Φρίντριχ Ενγκελς
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών
Λεωνίδας Μοίρας
Ξερολιθιά
Βασίλης Τσιράκης
Μια λοξή ματιά στην ιστορία
Διονύσης Ελευθεράτος
Πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού
Άρης Μαραγκόπουλος
Πόλεμος ή Ειρήνη
Kώστας Ησυχος - Δημήτρης Καλτσώνης
Ηγεµονία, στρατηγική, οργάνωση
Παναγιώτης Σωτήρης
20 χρόνια χωρίς τον Καπετάνιο
Μανώλης Σαριδάκης
Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα (Β' ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
Άννα Χριστοπούλου
Κοινοτική κοινωνική εργασία
Βασίλης Καραγκούνης
Είμαστε ο λαός των ρομά
Ian Hancock
Ελληνική Σοφία: Τα θεμέλια της Ιατρικής
Πάνος Κορωνάκης-Rohlf - Μαρία Μπατζίνη
Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ
Άρης Μαραγκόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ