Είµαι ακόµη ζωντανός, παλεύω, αγωνίζοµαι, δίνω µάχες καθηµερινά να σταθώ όρθιος. Πέφτω και σηκώνοµαι για να ξαναπέσω και να ξανασηκωθώ. Πιο δυνατός; Όχι απαραίτητα, αλλά σηµασία έχει να σηκωθώ. Να βρω τρόπο από κάπου να πιαστώ, να αγκιστρωθώ για να µην ξαναπέσω. Τουλάχιστον να κρατηθώ όρθιος για όσο το δυνατόν µεγαλύτερο διάστηµα. Και φυσικά, γνωρίζω ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα. Θα πέσω ξανά, αλλά η «µαγκιά» είναι να επινοείς εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα σε βοηθήσουν να σηκωθείς ξανά και ξανά και ξανά...
Ο Βαγγέλης Μάστορας κάνει µια λυτρωτική κατάθεση ψυχής, καταγράφοντας τις εµπειρίες του ζώντας πενήντα και πλέον χρόνια µε τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής. Μιας σοβαρής ψυχικής νόσου που δεν είναι πλήρως ιάσιµη, αλλά απλώς διαχειρίσιµη και ελέγξιµη υπό προϋποθέσεις.
Σε µια εποχή µε σηµαντική έξαρση των ψυχικών ασθενειών, ο συγγραφέας, µε τον άµεσο, γλαφυρό, χωρίς φτιασίδια και ωραιοποιήσεις λόγο του, έχει στόχο να συµβάλει στη µείωση του κοινωνικού στίγµατος και των προκαταλήψεων, ακόµα και του φόβου που ακολουθεί τους ψυχικά νοσούντες, και φυσικά να απαντήσει στην ανάγκη να κατανοήσουµε τι σηµαίνει να ζεις ως ψυχικά ασθενής. Με αυτή την έννοια απευθύνεται σε όλους µας, και ιδιαίτερα σε όσους ζουν µε τον εφιάλτη της ψυχικής νόσου, αλλά και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.
Παρουσίαση στο Πρώτο Θέμα Μια σπαρακτική ανταπόκριση από τη «χώρα» της διπολικής διαταραχής Ο Βαγγέλης Μάστορας αποφάσισε να κάνει το ρεπορτάζ της ζωής του, στέλνοντας μια σειρά από συγκλονιστικές ανταποκρίσεις απευθείας από το πεδίο της προσωπικής του μάχης με την διπολική διαταραχή
Το βιβλίο «Ακροβασίες του μυαλού» είναι από τα ελάχιστα, ενδεχομένως το μοναδικό μη-μυθοπλαστικό σύγγραμμα στα ελληνικά το οποίο μεταφέρει, σε πρώτο πρόσωπο και απευθείας από τον πάσχοντα τη βιωμένη εμπειρία ενός πολύ σοβαρού ψυχικού νοσήματος. Ο αναγνώστης παρασύρεται από την αμεσότητα, από την ωμή δύναμη της γραφής του Βαγγέλη Μάστορα, ακριβώς διότι ο συγγραφέας δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια να εξωραΐσει ή να απαλύνει τις περιγραφές των επαναλαμβανόμενων κρίσεων που καθόρισαν την πορεία της ζωής του επί 50 και πλέον χρόνια.
Ο Βαγγέλης Μάστορας δεν εκβιάζει κανενός είδους συναίσθημα. Απευθύνεται απλώς στον αναγνώστη του για να του συστήσει μια γνωστή και ταυτόχρονα άγνωστη ψυχοπαθολογία. Στόχος του βιβλίου είναι να ενημερώσει, να διαφωτίσει, εν τέλει να δώσει κουράγιο σε ανθρώπους οι οποίοι είτε γνωρίζουν ότι πάσχουν από διπολική διαταραχή είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, το «Ακροβασίες του μυαλού» είναι ένα πόνημα γραμμένο με αγωνία και πόνο, αυθεντικό και γνήσιο πόνο, από την πρώτη έως την τελευταία λέξη. Και ακριβώς όπως φιλοδοξεί ο Βαγγέλης Μάστορας, μέσα από το βαθύ σκοτάδι της νόσου, ο ομοιοπαθής και οι οικείοι του, αλλά και ευρύτερα η ελληνική κοινωνία, ίσως βοηθηθούν στο να βρουν το φως σε σχέση με την διπολική διαταραχή.
Συνεπώς, αντί οποιασδήποτε περαιτέρω εισαγωγικού σχολίου, ο λόγος δίνεται στον Βαγγέλη Μάστορα. Το (εκτενές) απόσπασμα που παρατίθεται ακολούθως λέει όλα όσα χρειάζεται να μάθει ο αναγνώστης για το περιεχόμενο και το ύφος του βιβλίου «Ακροβασίες του μυαλού» (...)
Διαβάστε εδώ το άρθρο & απόσπασμα του βιβλίου Πρώτο Θέμα (22.102022)
Παρουσίαση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όταν η διπολική διαταραχή χτύπησε πριν από πολλά χρόνια την πόρτα του Βαγγέλη Μάστορα, απλώς έμαθε να συμπορεύεται μαζί της. Αυτή η παράλληλη συμπόρευση αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου «Ακροβασίες του μυαλού. Η ιστορία ενός διπολικού» (εκδ. Τόπος), όπου με βιωματικό τρόπο αφηγείται τη δική του εμπειρία ζωής.
Ο Βαγγέλης Μάστορας είναι ένας καταξιωμένος επαγγελματίας, ενεργός δημοσιογράφος -έχει διατελέσει και δήμαρχος- ο οποίος, παράλληλα με τις κοινωνικές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις, αντιμετωπίζει και τη συγκεκριμένη χρόνια πάθηση του συναισθήματος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», εξήγησε πώς ξεκίνησε το ταξίδι αυτό, με πολλές στάσεις, με άγνωστους προορισμούς και πώς προέκυψε η γραφή και η επιθυμία να μοιραστεί με τον κόσμο τα δικά του συναισθήματα.
«Η αρρώστια, είτε σωματική είτε ψυχική -και δεν κάνω καμιά διάκριση και μακάρι να μην κάνει κανείς, καθώς υπάρχει προκατάληψη, κοινωνικά ταμπού και κοινωνικό στίγμα- με χτύπησε νωρίς. Κι έχει αυτό το χαρακτηριστικό, να χτυπά σε νεαρή ηλικία και από τότε εξακολουθώ να την κουβαλώ», δήλωσε ο συγγραφέας.
Θυμάται πως η πρώτη ...γνωριμία έγινε στη δεκαετία του εβδομήντα, τότε που και τα μέσα και οι θεραπείες δεν ήταν όπως είναι σήμερα, αλλά άμεσα έγινε αντιληπτό από το οικείο περιβάλλον του. Απευθύνθηκαν σε γιατρό, ακολούθησαν αγωγές και, όπως λέει ο κ. Μάστορας, έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια απ' έξω όλα τα φάρμακα για τη διπολική διαταραχή.
Η ασθένεια ήταν συνοδοιπόρος μέχρι τις σπουδές, όπου ήρθε μια ύφεση για να επανέλθει στα 29 του και μάλιστα δριμύτερη, όπως λέει, με νοσηλείες και με πολλές περιπέτειες.
Ο συγγραφέας καταγράφει την προσωπική του πυκνή σε εμπειρίες ιστορία, όπου συμπυκνώνονται κοινά μοτίβα και ανησυχίες ασθενών με διπολική διαταραχή. Όπως εξηγεί, στο βιβλίο του περιγράφεται εκτός από την επαφή με τη φύση της διαταραχής, η εμπειρία με το σύστημα ψυχικής υγείας και η αναζήτηση κατάλληλου θεραπευτή και θεραπείας, μέσα από την παράλληλη και απαραίτητη αποδοχή της πραγματικότητας, ότι η διαταραχή θα είναι ένας παράγοντας, την ύπαρξη του οποίου κανένας πάσχων δεν μπορεί να αγνοήσει, η «φίλη» του, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, μια σχέση ζωής.
«Η διπολική συναισθηματική διαταραχή ως όρος περιγράφει μία απρόβλεπτη διακύμανση του συναισθήματος από την ακραία θλίψη (ψυχωσικό καταθλιπτικό επεισόδιο) έως την ασυγκράτητη ευφορία (μανιακό επεισόδιο), με ενδιάμεσες περιόδους νορμοθυμίας, που σημαίνει ότι υπάρχει μια περίοδος που όλα μοιάζουν καλά και τότε ακριβώς είναι σημαντικό να μην σταματήσει την αγωγή ο θεραπευόμενος», σημειώνει ο κ. Μάστορας.
Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη του συγγραφέα στην Άννα Ρω για το maxmag.gr
Όταν γυρίσει η νόσος, πάλι θα παλέψω: Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Βαγγέλη Μάστορα στον Σταύρο Τζίμα για την Καθημερινή (29.01.2023).
Παρακολουθήστε την παρουσίαση του βιβλίου στην Θεσσαλονίκη, στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022).
Για το βιβλίο θα μίλησαν οι: Θοδωρής Ξενιτόπουλος (δημοσιογράφος ερευνητικής ψυχικής υγείας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Ψυχολογικού Φάρου»), Δρ. Γεώργιος Φλώρος (ψυχίατρος ΕΣΥ), Σταύρος Τζίμας (δημοσιογράφος) και ο συγγραφέας.
Παρακολουθήστε την παρουσίαση του βιβλίου στα Γιάννενα,Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου. Για το βιβλίο μίλησαν οι Πέτρος Σκαπινάκης, καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βάσω Παπαδιώτη, π. Αν. καθηγήτρια Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και o συγγραφέας Συντονιστής συζήτησης: Θοδωρής Παπαφωτίκας, πρόεδρος Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.