Ο νέος τόμος 28 της Μαρξιστικής Σκέψης επιχειρεί να τιμήσει την 60ή επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης με ένα αφιέρωμα αντάξιο της σημασίας της. Στόχος του είναι να φωτίσει την ιστορία της επανάστασης, με τις επιτυχίες και τις αντιθέσεις της, όσο και την παρούσα σύνθετη οικονομικο-πολιτική κατάσταση στην Κούβα.
Η Κουβανική Επανάσταση, αναμφισβήτητα η πιο σημαντική παγκόσμια στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, όχι μόνο νίκησε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στην αυλή του, αλλά κατόρθωσε να ξεπεράσει τις τεράστιες δυσκολίες της δεκαετίας του 1990. Σε πείσμα όλων των προβλέψεων, ήταν η μόνη που επέζησε από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Σε αυτή την εξέλιξη έβαλε τη σφραγίδα του ο Φιντέλ Κάστρο, ο ιστορικός της ηγέτης, ήταν όμως ταυτόχρονα μια απόδειξη της ζωτικότητας και της αντοχής της.
Τα 60 χρόνια από τη νίκη της επανάστασης στις 1 Γενάρη του 1959, όταν οι αντάρτες του Φιντέλ και του Τσε έμπαιναν νικητές στην Αβάνα, μετά από ένα τρίχρονο ηρωικό ένοπλο αγώνα ενάντια στην αιματηρή δικτατορία του Μπατίστα, δεν είναι έτσι μια συνηθισμένη επέτειος. Προσφέρει πλούσιες αφορμές σε έναν αναστοχασμό για την πορεία της επανάστασης που ενέπνευσαν ο Φιντέλ και ο Τσε, αλλά και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος στον 20ό αιώνα.
Το αφιέρωμα της Μαρξιστικής Σκέψης χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει πηγές για την επανάσταση, από τη μεριά των υπερασπιστών αλλά και των πολεμίων της. Ο αναγνώστης θα βρει λόγους του Φιντέλ και του Τσε, προγραμματικά ντοκουμέντα του Κινήματος 26ης Ιούλη, μαρτυρίες οπαδών και συμπαθούντων όπως οι Μάθιους, Κεβέδο, Ντανιέλ, Αλμέιδα Μαρτς, αλλά και μετέπειτα ντοκουμέντα της CIA, επιστολές Αμερικανών αξιωματούχων όπως ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και ο Ερλ Σμιθ, διακηρύξεις Κουβανών και Αμερικανών αντικαθεστωτικών, κ.ά., αποκαλυπτικά για τις πολυποίκιλες συνωμοσίες τους ενάντια στην Κούβα.
Στο δεύτερο μέρος, ο αναγνώστης θα βρει αναλύσεις της πορείας της επανάστασης από την έναρξή της ως σήμερα: από το χρονολόγιο και την επισκόπηση της επανάστασης, κείμενα για τις στρατιωτικές πτυχές της, το ρόλο της εργατικής τάξης και βιογραφίες του Τσε, ως αναλύσεις για τη θεμελίωση του ΚΚ της Κούβας, το καθεστώς του Μπατίστα, τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας και ΕΣΣΔ-Κούβας, την Ειδική Περίοδο και τις τωρινές προκλήσεις της επανάστασης.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο της Μαρξιστικής Σκέψης στο www.marxistikiskepsi.gr
Παρουσίαση στην Αυγή από τον Κοσμά Κέφαλο
Σε μια σκλαβωμένη χώρα η επανάσταση αποτελούσε πάντοτε όραμα, ελπίδα, διέξοδο, προοπτική. Η ιστορία της Κούβας, του μαργαριταριού της Καραϊβικής, είναι γεμάτη ξεσηκωμούς, ανυπακοή, αιματηρούς αγώνες για την ανεξαρτησία. Οι Ισπανοί κατακτητές και αργότερα οι Αμερικανοί «προστάτες» διέθεταν οργανωμένο στρατό, σύγχρονο οπλισμό, ικανές μεθόδους καταστολής. Οι Κουβανοί είχαν ως αντίβαρο τον ηρωισμό τoυς.
Ο δεκαετής πόλεμος 1868-1878 με τους Ισπανούς στοίχισε πολλές ζωές και έληξε με ταπεινωτική συνθήκη. Το 1885 αρχίζει νέος πόλεμος με εμπνευστή τον Χοσέ Μαρτί. Ύστερα από 13 χρόνια οι Κουβανοί θα νικήσουν, αλλά με βαρύ τίμημα: Οι Αμερικανοί επεμβαίνουν, δήθεν για να βοηθήσουν, ουσιαστικά για να πάρουν τη θέση των Ισπανών. Το 1902 αποχωρούν, αλλά με την Τροπολογία Πλατ αποκτούν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στη χώρα όποτε θέλουν, όπως θα γίνει στα 1906,1912 και 1917.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 λίγοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του αγώνα του Φιντέλ Κάστρο. Ακόμα και μετά τον Δεκέμβριο του 1956, όταν με τον αδελφό του Ραούλ, τον θρυλικό Τσε Γκεβάρα, τον Καμίλο Σιενφουέγος και άλλους επαναστάτες εκπαιδευμένους στο Μεξικό αποβιβάζονται στην Κούβα και ανεβαίνουν στη Σιέρα Μαέστρα.
Την Πρωτοχρονιά του 1959 οι απελευθερωτικοί αγώνες ενός αιώνα παίρνουν την εκδίκησή τους. Οι επαναστάτες εισέρχονται θριαμβευτές στην Αβάνα, εκδιώκοντας τον μισητό Μπατίστα. Σύντομα θα φανεί ότι δεν πρόκειται μόνο για την κατάρρευση ενος δικτατορικού καθεστώτος, αλλά για μια ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Θα ακολουθήσει το 1961 η αποτυχημένη αμερικανοκίνητη απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων και το 1962 η κρίση των πυραύλων.
Με αυτά τα συναρπαστικά γεγονότα ασχολείται ο πλούσιος και περιεκτικός 28os τόμος της Μαρξιστικής Σκέψης με τίτλο «Κουβανική Επανάστας.60 χρόνια». Στις 480 σελίδες, με πολλές, σπάνιες φωτογραφίες, ο αναγνώστης θα βρει πηγές για την επανάσταση, από τη μεριά των υπερασπιστών αλλά και των πολεμίων της. Λόγους του Φιντέλ και του Τσε, προγραμματικά ντοκουμέντα του Κινήματος 26ης Ιούλη, μαρτυρίες οπαδών και συμπαθούντων όπως οι Μάθιους, Κεβέδο, Ντανιέλ, Αλμέιδα Μαρτς, αλλά και μετέπειτα ντοκουμέντα της CIA, επιστολές Αμερικανών αξιωματούχων όπως ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και ο Ερλ Σμιθ, διακηρύξεις Κουβανών και Αμερικανών αντικαθεστωτικών, κ.ά., αποκαλυπτικά για τις πολυποίκιλες συνωμοσίες τους ενάντια στην Κούβα.
Εμπεριέχονται επίσης αναλύσεις της πορείας της επανάστασης από την έναρξή της ως σήμερα, κείμενα για τις στρατιωτικές πτυχές της, τον ρόλο της εργατικής τάξης, τις σχέσεις ΗΠΑ- Κούβας και ΕΣΣΔ - Κούβας, την Ειδική Περίοδο και τις τωρινές προκλήσεις της επανάστασης.
Κοσμάς Κέφαλος
εφ. Αυγή (21.03.19)
Δείτε την εκδήλωση Κουβανική επανάσταση-60 χρόνια με αφορμή την κυκλοφορία του τεύχους, με ομιλητές τους: José Oriol Marrero Martínez (Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κούβας), Δημήτρη Καλτσώνη (Πανεπιστημιακός), Φοίβο-Σταύρο Μακρίδη (Ιστορικός). Tη συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Κεφαλής, Συντάκτης Μαρξιστικής Σκέψης (Polis Art Cafe 10.06.19)