Τριμηνιαίο περιοδικό για τη μαρξιστική θεωρία
Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014
Διεύθυνση έκδοσης: Χρήστος Κεφαλής
Στην ιστορία του ΣΕΚΕ και του ΚΚΕ αφιερώνεται ο νέος τόμος 14 της Μαρξιστικής Σκέψης. Το αφιέρωμα καλύπτει την περίοδο 1918-1957, από την ίδρυση του ΣΕΚΕ και του ΚΚΕ ως την απομάκρυνση του Ζαχαριάδη από την ηγεσία. Χωρίζεται σε δυο μέρη, ένα μέρος αναλύσεων και ένα ντοκουμέντων.
Στο πρώτο μέρος, ο αναγνώστης θα βρει κείμενα για τη συγκρότηση του ΣΕΚΕ, την πορεία του ΚΚΕ στη δεκαετία του ’20 και του ’30, το ΕΑΜ, τον εμφύλιο και τη μετεμφυλιακή περίοδο, για αντιπροσωπευτικές μορφές της περιόδου και για τη δημοκρατία στο κόμμα και στο κίνημα.
Ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος αναλύει την πρώιμη περίοδο του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος ως την ίδρυση του ΣΕΚΕ, ενώ ο Δημήτρης Αστερίου εξετάζει την πορεία του ΣΕΚΕ ως την ίδρυση του ΚΚΕ. Οι Γιώργος Πετρόπουλος και Βλάσης Αγτζίδης αναφέρονται στην πολιτική του ΣΕΚΕ στο Μικρασιατικό Ζήτημα. Οι Δημήτρης Κατσορίδας και Κώστας Παλούκης εξετάζουν τις εσωκομματικές διαμάχες στο ΣΕΚΕ και το ΚΚΕ των χρόνων 1922-1927, ενώ ο Κώστας Παλούκης αποτιμά την πορεία σταλινοποίησης του ΚΚΕ και τη διαμάχη του με τον αρχειομαρξισμό. Ο Θόδωρος Κουτσουμπός αναλύει τις μορφές της λαϊκής εξουσίας στην Εαμική Αντίσταση και ο Μιχάλης Λυμπεράτος την ήττα του ΔΣΕ και την πορεία του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ μετά τον εμφύλιο. Ο Νίκος Παπαδάτος αξιολογεί δυο ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ, τον Νίκο Ζαχαριάδη και τον Γιώργο Ασημίδη, ενώ ο Δημήτρης Καλτσώνης αναφέρεται στα ζητήματα της εσωκομματικής δημοκρατίας μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ντοκουμέντα από τους ιστορικούς πρωταγωνιστές: Ο λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία και η επιστολή του προς τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ· αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάννη Πετσόπουλου Τα Πραγματικά Αίτια της Διαγραφής μου από το ΚΚΕ (1946), μέρη από τις αναμνήσεις του Κώστα Σιαπέρα για τον αγώνα του ΔΣΕ, η πλατφόρμα του Κώστα Καραγιώργη στην 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ στα 1950, τα τρία γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη για τον πόλεμο καθώς και μια σειρά μετέπειτα κείμενά του, αποσπάσματα από τις αναμνήσεις του Γιάννη Ιωαννίδη, ένα κείμενο του Δημήτρη Μπάτση για τον Γληνό, η αλληλογραφία Στάλιν-Τσόρτσιλ για την Ελλάδα στα 1944-45 και τα πρακτικά από το Β΄ Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ στα 1924. Τα τελευταία προλογίζονται από τον Δημήτρη Χαροντάκη, ενώ το μέρος των ντοκουμέντων παρουσιάζεται με ένα εισαγωγικό κείμενο του Χρήστου Κεφαλή.
Όπως σημειώνεται και στο εισαγωγικό του τόμου: «Σε κάθε κρίσιμη καμπή στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος η επιστροφή στις αφετηρίες αποκτά μεγάλη σημασία. Η ιστορική έρευνα, η ακριβής γνώση των γεγονότων και η βάσει αρχών αποτίμησή τους, αποτελούν συστατικά στοιχεία της. Έτσι μπορεί να αντλήσει κανείς διδάγματα από το παρελθόν, να ξεκαθαρίσει εμπόδια και νόθες καταστάσεις, να δει το παρόν με νέο φως, αποσαφηνίζοντας προσανατολισμούς και προοπτικές».
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο της Μαρξιστικής Σκέψης στο www.marxistikiskepsi.gr
|