Τριμηνιαίο περιοδικό για τη μαρξιστική θεωρία
Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013
Διεύθυνση έκδοσης: Χρήστος Κεφαλής
Ο τόμος 11 της Μαρξιστικής Σκέψης περιλαμβάνει αφιερώματα στον Παύλο Φύσσα και τη διαδικασία εκφασισμού, τις αραβικές επαναστάσεις, το βαλκανικό ζήτημα και την αμερικανίδα ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα Μόλι Κραμπάπλ.
Το πρώτο μέρος του τόμου αφιερώνεται στις εξελίξεις μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί. Ο Αλέξανδρος Πραντούνας αναφέρεται στην αγωνιστική φυσιογνωμία του Παύλου Φύσσα, ενώ ο Αντρέας Παγιάτσος εξετάζει τις μελλοντικές προοπτικές του αντιφασιστικού κινήματος και οι Χρήστος Αβραμίδης και Αντώνης Γαλανόπουλος μιλούν για τη διαδικασία του εκφασισμού που οδήγησε αναπόφευκτα σε αυτό το ωμό έγκλημα. Ακολουθούν μερικά υποκεφάλαια από την Καταστροφή του Λογικού του Λούκατς, πραγματευόμενα τα πρόδρομα ιδεολογικά ρεύματα του φασισμού. Και το μέρος ολοκληρώνεται με κείμενα διαπρεπών επιστημόνων (Ντόκινς, Μόντεγκιου) και μαρξιστών που καταρρίπτουν τη φυλετική θεωρία.
Ακολουθεί ένα μέρος για τις αραβικές εξεγέρσεις. Περιλαμβάνονται κείμενα μαρξιστών, ακτιβιστών, κ.λπ., αλλά και επαναστατικών οργανώσεων της περιοχής, για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Τυνησία. Συγκεκριμένα, ο αναγνώστης θα βρει για την Αίγυπτο κείμενα της Χριστίνε Μπούχολτζ, των Αιγύπτιων Επαναστατών Σοσιαλιστών, κ.ά., για τη Συρία γράφουν οι Γιάσερ Μανίφ, Γιόζεφ Ντάχερ, Μπασέμ Τσιτ, κ.ά., στην Τυνησία αναφέρεται ο Φατί Τσαμκί, ενώ οι Τζον Ρίντελ και Χρήστος Κεφαλής επιχειρούν μια θεωρητική συνολική προσέγγιση των αραβικών εξεγέρσεων.
Στο τρίτο μέρος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, γίνεται ένα αφιέρωμα στο βαλκανικό ζήτημα. Περιλαμβάνονται κλασικά κείμενα μαρξιστών (Λούξεμπουργκ, Ρακόφσκι, Λένιν, Τρότσκι, Δημητρόφ και Ράντεκ), ανακοινώσεις των συνδιασκέψεων των βαλκανικών σοσιαλιστικών κομμάτων του 1915 και 1920 και δυο άρθρα των Λουκιανού Χασιώτη και Δημήτρη Αστερίου που εξετάζουν την ιστορία της ιδέας της Βαλκανικής Ομοσπονδίας στο απελευθερωτικό και σοσιαλιστικό κίνημα των βαλκανικών εθνών.
Ακολουθεί μια ιστορική πραγματεία του Μάριου Μαρκοβίτη με θέμα τις τύχες των Ελλήνων κομμουνιστών που κατέφυγαν κατά το Μεσοπόλεμο στην ΕΣΣΔ, για να βρουν οι περισσότεροι ένα τραγικό θάνατο στην περίοδο των σταλινικών διώξεων. Στο μέρος αυτό περιλαμβάνονται και πολλά άγνωστα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα.
Το αφιέρωμα στη διακεκριμένη Αμερικανίδα ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα Μόλι Κραμπάπλ, η οποία φιλοτέχνησε και το εξώφυλλο του τεύχους, περιλαμβάνει μια συνέντευξή της στη Μαρξιστική Σκέψη και κείμενά της για την εμπειρία από τη φυλάκισή της στην επέτειο του Occupy Wall Street και την επίσκεψή της στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Και ο τόμος ολοκληρώνεται με ένα μέρος βιβλιοκριτικών.
-------------------------------
Aκούστε εδώ το πεντάλεπτο των εκδόσεων Τόπος σχετικά με το τεύχος στον ραδιοσταθμό "Στο κόκκινο 105,5".
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο της Μαρξιστικής Σκέψης στο www.marxistikiskepsi.gr.
|