Τριμηνιαίο περιοδικό για τη μαρξιστική θεωρία
Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2013
Διεύθυνση έκδοσης: Χρήστος Κεφαλής
Στο θέμα του φασισμού είναι αφιερωμένος ο νέος τόμος 10 της Μαρξιστικής Σκέψης. Συνεχίζοντας την προβληματική του επίσης αφιερωμένου στο φασισμό τόμου 5 του περιοδικού, βαθαίνει σε μια σειρά κομβικά και επίκαιρα θέματα όπως: η φύση και η ιδεολογία του φασισμού· η σύνδεση της φασιστικής ιδεολογίας με την ιρασιοναλιστική και ακροδεξιά παράδοση· η ιστορική εμπειρία της αντίστασης στο φασισμό από τον μεσοπόλεμο ως τις μέρες μας. Όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα από κλασικά κείμενα μαρξιστών θεωρητικών, πηγές και ντοκουμέντα του φασισμού αλλά και του κομμουνιστικού κινήματος και πρόσφατες αναλύσεις, σε τρία αντίστοιχα μέρη.
Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται κείμενα μεγάλων μαρξιστών: πρώιμες αναλύσεις του Γκράμσι για το φασισμό· ο ιστορικός λόγος της Κλάρα Τσέτκιν στο Ράιχσταγκ τον Αύγουστο του 1932· μια κριτική του Τρότσκι στον ηγέτη του ΚΚ Γερμανίας Ε. Τέλμαν και ένα κείμενο του Μπουχάριν για τη φυλετική θεωρία από το τελευταίο, γραμμένο στη φυλακή, προτού εκτελεστεί ως «πράκτορας των ναζί», έργο του, Φιλοσοφικά Αραβουργήματα.
Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης θα βρει μερικά βασικά ντοκουμέντα του γερμανικού και ιταλικού φασισμού: το πρώτο πρόγραμμα των Ιταλών φασιστών και των ναζί· το «Το δόγμα του Φασισμού» του Μουσολίνι, γραμμένο από κοινού με τον επίσημο φιλόσοφο του ιταλικού φασισμού Τζεντίλε· οι φυλετικοί νόμοι και ψηφίσματα των ναζί για την προστασία του γερμανικού αίματος, τον αποκλεισμό των Εβραίων από την οικονομική ζωή, την παιδεία, κ.λπ., διαχρονικά ντοκουμέντα της ναζιστικής κτηνωδίας. Ακολουθούν κείμενα του κομμουνιστικού κινήματος: δυο αναλύσεις της αντιφασιστικής τακτικής από την επαναστατική πτέρυγά του, του Αντρέ Νιν και ενός μέλους της γερμανικής κομμουνιστικής αντιπολίτευσης· μερικές τυπικές προσεγγίσεις της σταλινικής πτέρυγας από τους Ερλ Μπρόουντερ, Ντολόρες Ιμπαρούρι, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και ένα κείμενο του Γκεόργκι Δημητρόφ.
Στο τρίτο μέρος ο αναγνώστης θα βρει αναλύσεις για την άνοδο του γερμανικού και ιταλικού φασισμού, καθώς και την αντίσταση του εργατικού κινήματος σε αυτή από τους Φλόριαν Βίλντε, Δημήτρη και Ελένη Αστερίου. Ο Βασίλης Λιόσης αναλύει το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ενώ ακολουθούν κείμενα για τα κινήματα αντίστασης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εβραϊκή εξέγερση του 1943 στο Γκέτο της Βαρσοβίας. Οι Άρης Τόλιος και Ντέιβιντ Ρέντον εξετάζουν διαστάσεις του σύγχρονου φασισμού και του αντιφασιστικού κινήματος. Στη συνέχεια οι Τάκης Γιαννόπουλος και Νίκος Κανελλής αναφέρονται στο πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής και την πρόσφατη εμπειρία του αντιφασιστικού κινήματος στη χώρα μας, ενώ η Σόλες Γκόντγουιν μιλά για τα προβλήματα των δεύτερης γενιάς μεταναστών. Ακολουθούν κείμενα των Χρήστου Κεφαλή, Ρίτσαρντ Σέιμουρ και Κόρεϊ Ρόμπιν με θέμα τη φασιστική ιδεολογία, παλιότερη και σύγχρονη. Και ο τόμος ολοκληρώνεται με κείμενα των Τζακ Χουντ, Λίλας Μαράκα, Βαγγέλη Κούταλη και Γιουτζίν Χίρσφελντ για τη σχετική με το θέμα του φασισμού λογοτεχνία και τέχνη.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο της Μαρξιστικής Σκέψης στο www.marxistikiskepsi.gr
|