1η έκδοση: Μάρτιος 2016
Eκδότης: Public Issue
Το βιβλίο των Γιάννη Μαυρή και Γιώργου Συμεωνίδη καλύπτει τρία διακριτά, πλην όμως άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, αντικείμενα: Πρώτο, τις θεωρητικές αφετηρίες και τη μεθοδολογία της πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος, με χρήση πολιτικών δημοσκοπήσεων. Δεύτερο, τη διαχρονική παρακολούθηση και ανάλυση της πολιτικής σκηνής και των εκλογικών τάσεων του κομματικού συστήματος της ύστερης Μεταπολίτευσης. Τρίτο, το συγκρουσιακό περιβάλλον και τις συνεχείς πολιτικές αντιπαραθέσεις, που είναι αδιαχώριστες από την εισαγωγή, την καθιέρωση της χρήσης και τη θεσμική ενσωμάτωση των δημοσκοπήσεων στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Η εξέλιξη της μεθοδολογίας για την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, δεν προέκυψε μόνο χάρη στην ερευνητική εμπειρία της Public Issue, αλλά και μέσα από έντονες αντιπαραθέσεις. Οι συχνές δημόσιες διενέξεις, σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, που χαρακτηρίζουν την ελληνική περίπτωση, δεν είναι καθόλου τυχαίες. Οφείλονται, αντιθέτως, στον ιδιαίτερα αυξημένο πολιτικό και ιδεολογικό ρόλο που απέκτησαν οι τελευταίες στην Ελλάδα, εξαιτίας της χειραγωγικής χρήσης τους από τα Μέσα Ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα, στην εποχή της μέσης και της ύστερης Μεταπολίτευσης.
Τα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα που περιλαμβάνονται στην έκδοση, καλύπτουν χρονικά περίπου την τελευταία δεκαετία (2004-2015). Καταθέτουν έναν θεωρητικό και όχι μόνον απολογισμό μιας 20ετούς και άνω διαδρομής και της 2 μεθοδολογικής εμπειρίας στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος που αποκτήθηκε, κατά την περίοδο 1994-2015. Το βιβλίο στοχεύει να συμβάλει σε μια νηφάλια κατανόηση των πραγματικών δυνατοτήτων, των δυσχερειών και της χρησιμότητας των δημοσκοπήσεων από το αναγνωστικό κοινό.
Ο τόμος διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη, τα οποία διατηρούν σχετική αυτοτέλεια. Τα δύο πρώτα μέρη του βιβλίου είναι αφιερωμένα στην πρόβλεψη του αποτελέσματος και της εκλογικής γεωγραφίας, που επιχειρήθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου της ύστερης Μεταπολίτευσης, από το 2004 μέχρι σήμερα (2015). Το τρίτο μέρος του τόμου είναι και το πλέον θεωρητικό. Σε αυτό, εκτίθεται ολοκληρωμένα η μεθοδολογία για την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, που ανέπτυξαν σταδιακά από το 2004 οι συγγραφείς, στηριζόμενοι στην έρευνα του Πολιτικού Βαρόμετρου και στην ερευνητική εμπειρία της εταιρείας Public Issue. Το τέταρτο μέρος του τόμου έχει διαφορετικό αντικείμενο. Συγκεντρώνει τεκμήρια από τις αντιπαραθέσεις, που σφράγισαν, εξ αρχής, την ερευνητική δραστηριότητα της εταιρείας και τη δημοσίευση των δημοσκοπήσεών της. Επιπλέον, ο τόμος περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα χρηστικό λεξικό όρων που καλύπτει επιστημονικά τις περιοχές της θεωρίας των πιθανοτήτων, της στατιστικής, της θεωρίας χρονολογικών σειρών και της θεωρίας των δημοσκοπήσεων.
Παρουσίαση στην Αυγή από την Αγγέλα Νταρζάνου
Εκλογική έρευνα και χειραγώγηση της δημοσιότητας
(...) Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολιτικούς επιστήμονες και τους μελετητές των τάσεων του εκλογικού σώματος, περιέχει όμως και μαρτυρίες για τη χειραγωγική χρήση των δημοσκοπήσεων, με την ένταξή τους στην πολιτική προπαγάνδα, τόσο από τα ΜΜΕ που τις δημοσιεύουν όσο και από τα πολιτικά κόμματα.
(...) Ιδιαίτερα σημειώνεται η προβληματική συνεργασία των εταιρειών δημοσκοπήσεων με τα ΜΜΕ, όχι όμως σε προεκλογικές περιόδους, όπως, ίσως είναι η διάχυτη αντίληψη, αλλά, αντίθετα, σε μη προεκλογικές περιόδους για την «πρόθεση ψήφου», όταν το αποτέλεσμα είναι σε δυσαρμονία με την πολιτική ή κομματική ταύτιση του Μέσου.
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Α. Νταρζάνου, Αυγή (26.05.16)
Παρουσίαση στην Αυγή από τον Κοσμά Κέφαλο
Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων
Οι πολιτικές δημοσκοπήσεις ασκούν σημαντική, αν και αμφιλεγόμενη επίδραση στην κοινή γνώμη. Ένα μέρος της επηρεάζεται ακόμη και στην επιλογή της ψήφου του από το κλίμα που δημιουργούν. Ένα άλλο, πιθανά μεγαλύτερο, αμφιβάλλει δικαιολογημένα για την εγκυρότητα των προβλέψεων, θεωρώντας ότι συχνά υπαγορεύονται από πολιτικές σκοπιμότητες.
Μια πρόσφατη έκδοση της Public Issue, μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων με μακρόχρονη παρουσία στον χώρο, «Δημοσκοπήσεις και Πρόβλεψη των Εκλογών στην Ελλάδα, 2004-2015», των Γ. Μαυρή και Γ. Συμεωνίδη (κεντρική διάθεση εκδόσεις Τόπος), μας βοηθά να γνωρίσουμε τα μυστικά των δημοσκοπήσεων: την επιστημονική μεθοδολογία που ακολουθείται, τις διαμάχες που έχουν πυροδοτηθεί στην ελληνική και διεθνή φιλολογία, τις επιτυχημένες και αποτυχημένες προβλέψεις των εκλογικών αποτελεσμάτων στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Η μελέτη περιλαμβάνει αναλύσεις για όλες τις ελληνικές εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου 2004-2105, με συγκρίσεις των προβλέψεων των εταιρειών του χώρου. Ακόμη δε μοντέλα και μαθηματικά εργαλεία, που θα ενδιαφέρουν τους ειδικούς. (...)
Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Κ. Κέφαλος, Αυγή (18.08.16)
|