ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Ο Αμερικάνος στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο στις 23, 25 και 25 Μαίου 2022
Πέμπτη 2 Ιουνίου: ''Το Σύνταγµα της Ελεύθερης Ελλάδας'' παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο
Πέμπτη 26 Μαΐου: ''Οταν γεννιέσαι τρεις φορές'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στην Πάτρα
Τετάρτη 18 Μαΐου: παρουσίαση του μυθιστορήματος του Θανάση Σκρουμπέλου στον Πειραιά
''O Αμερικάνος'': παρουσίαση του μυθιστορήματος του Νίκου Αραπάκη την Τετάρτη 18 Μαΐου στο Άνω Καλαμάκι
Πέμπτη 19 Μαΐου: ''Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά Η πρόκληση της μεθόδου'' παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
Παρασκευή 13 Μαΐου: ''Για το θέατρο'' παρουσίαση του βιβλίου του Βσέβολοντ Μέγερχολντ στην Αθήνα
Πέμπτη 12 Μαΐου: παρουσίαση του βιβλίου ''Το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας'' στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Δοκίμιο
Προσεχώς Εμείς Μεγαλώνουμε

Προσεχώς Εμείς Μεγαλώνουμε
Μαρτυρίες εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων

Συλλογικό Έργο

Επιστημονική επιμέλεια: Δανιήλ Χρήστος Χοντολίδου Ελένη

Σελ.: 224
Σχήμα: 17 x 24
ISBN: 978-960-499-134-1
Τιμή: 16,90 €
Τιμή online: 15,36 €

::. Διαπολιτισμική εκπαίδευση
::. Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
::. Μαρτυρίες
::. Παιδαγωγικά


  Προσθήκη στο καλάθι

Κωδικός Ευδόξου: 59397090
1η έκδοση Σεπτέμβριος 2015

Εισαγωγή: Άννα Φραγκουδάκη & Θάλεια Δραγώνα

Οι συγγραφείς του βιβλίου: Μαρία Αλεξίου, Βενετία Αποστολίδου, Χρήστος Δανιήλ, Αλέξανδρος Δημαράς, Ελπινίκη Μουτίδου, Ζωή Μπάρμπα, Φωτεινή Νεστορίδου, Αντώνης Στεργίου, Έλενα Χατζή, Ελένη Χοντολίδου

Ήταν Ιούνιος του 2014, τέλος της δεύτερης χρονιάς της Πιλοτικής και συγκεκριμένα η μέρα των εξετάσεων στο μάθημα της λογοτεχνίας, όταν μπήκα να δώσω και να εξηγήσω τα θέματα στο τμήμα Β1. Πριν ξεκινήσω να μιλάω, ένας μαθητής είπε αυθόρμητα: «Καλά, κυρία, τι θα γράψουμε; Αφού όλη τη χρονιά δεν κάναμε μάθημα!». Στιγμιαία άλλαξα μάλλον πολλά χρώματα. Με κατέκλυσε μια ασυναίσθητη ντροπή και σκέψεις του τύπου «Τι θα σκεφτεί άραγε ο συνάδελφος επιτηρητής που ακούει;». Πολύ γρήγορα, ωστόσο, ευτυχώς, βρήκα την ψυχραιμία μου, έβαλα τον συντηρητικό εαυτό μου στη θέση του και, γυρνώντας στον μαθητή με χαμόγελο, του είπα: «Πολύ χαίρομαι, Γιάννη, που το βλέπεις έτσι!».

Την περίοδο 2002-2007 το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων παρήγαγε εκπαιδευτικά υλικά για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Τα υλικά αυτά συνόδευαν μέθοδοι διδασκαλίας που ανατρέπουν την από καθέδρας διδασκαλία, αξιοποιώντας τη διδασκαλία σε ομάδες και τη μέθοδο project. Το 2012 ξεκίνησε η Πιλοτική, δηλαδή η εφαρμογή των υλικών σε περιορισμένο αριθμό σχολείων της Θράκης για τρία χρόνια.

Στο βιβλίο αυτό ο λόγος δίνεται στους εκπαιδευτικούς που εφάρμοσαν την Πιλοτική στο μάθημα της λογοτεχνίας. Το μάθημά τους βασίστηκε στη διδασκαλία θεματικών και ειδολογικών ενοτήτων και στην ανάγνωση ολόκληρων βιβλίων (και όχι αποσπασματικών κειμένων), με τελικό σκοπό την ενεργοποίηση των μαθητών και την παραγωγή δικού τους λόγου.

Οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν εδώ την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, εστιάζουν στους μαθητές και στις αντιδράσεις τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά επεισόδια από τα μαθήματά τους, καταγράφουν τις προσδοκίες, τις ανασφάλειες και τις αγωνίες τους, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο στην ελληνική βιβλιογραφία: να δίνεται ο λόγος στους εκπαιδευτικούς για να παρουσιάσουν με βιωματική μέθοδο τη δουλειά τους στην τάξη. Επιπλέον, οι ιστορίες αυτές υπερβαίνουν το πλαίσιο εφαρμογής ενός προγράμματος καθώς αφορούν ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από την εκπαιδευτική κοινότητα: αναδεικνύουν τις «ατέλειες» του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος και προβάλλουν μια νέα προσέγγιση διδασκαλίας, μια διαφορετική τάξη που οι μαθητές αγαπούν επειδή δίνεται η ευκαιρία τόσο σε αυτούς όσο και στους καθηγητές τους να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να μεγαλώσουν.


Παρουσίαση στο Βήμα

Το έχω στα χέρια μου κάποιους μήνες. Και ανακαταρτίζομαι με αυτό. Στην κυριολεξία μαθαίνω για όσα έπρεπε έγκαιρα να ξέρω. Πρόκειται για ένα βιβλίο. Χρήσιμο για τον κάθε εκπαιδευτικό.

Το συμπέρασμά του - είναι αναγκαίο από εκεί να αρχίσω, όπως το υπογραμμίζουν η Αννα Φραγκουδάκη και η Θάλεια Δραγώνα, πρωτεργάτριες για μια άλλη σχεδίαση της εκπαιδευτικής πράξης - είναι η αξία μιας παιδαγωγικής «που καλλιεργεί στα παιδιά την περιέργεια για τη γνώση και τα κίνητρα για την απόκτησή της. Που μετατρέπει τα παιδιά από παθητικούς δέκτες σε ενεργά υποκείμενα που ερευνούν και δημιουργούν...».

Στο πλαίσιο του «Προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης» προέκυψε μια γνώση που η χρησιμότητά της ξεπερνά τον χώρο και την αφορμή που προκάλεσαν και το πρόγραμμα και το βιβλίο.

Με αφορμή τη μειονοτική διάσταση - ως ακραία δυσκολία - για έναν συνολικό και ελεύθερο εγκοινωνισμό σε μια πολιτεία, δηλαδή με σεβασμό στην αρχή της θετικής διάκρισης, της discrimination positive, μια ομάδα εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τους εκπαιδευομένους παρήγαγε ένα έργο αναφοράς.

Επιλέγοντας τη λογοτεχνία ως συζητητική αφετηρία - απέναντι στην οποία η περιέργεια και η απόλαυση παρακάμπτουν σε μεγάλο βαθμό το «roman national» - οι ερευνητές εφάρμοσαν τη συλλογική συμμετοχή στη διαδικασία της μάθησης και, κυρίως, προκάλεσαν την παραγωγή μοιραζόμενης ευτυχίας με όσα διεξάγονταν εντός αλλά και εκτός του σχολείου.

Πολλές ειδικότητες ενεπλάκησαν εδώ. Αλλοτε σε διακλαδικό και άλλοτε σε διεπιστημονικό επίπεδο - ακριβέστερα, σε μια ανοικτή συνάντηση - ώστε ό,τι θα προέκυπτε να είναι κοινωνιολογικά σε επαφή με την πραγματικότητα και επιστημολογικά ελέγξιμο.

Δεν έχω τον χώρο για να αναφέρω τα «πολύτιμα» ονόματα που συγκροτούν την ομάδα με την οποία μια άλλη ουμανιστική εκπαιδευτική πολιτική εφαρμόστηκε. Και με κύριο χαρακτηριστικό την σε κάθε επόμενη φάση αυτοδιόρθωση της προσέγγισης.

Το βιβλίο στις εκδόσεις Τόπος με τίτλο «Προσεχώς Εμείς Μεγαλώνουμε», τολμώ να πω πως θα πρέπει να θεωρηθεί διεθνές πρότυπο. Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο εκμοντερνίζει και την πρόθεση και τη σχεδίαση.

Το Βήμα (11.09.16), γράφει ο Γιάννης Μεταξάς
*Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι τακτικό μέλος
της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.
 

 

Παρουσίαση στο diastixo από τον Γιώργο Μαρέτη

(...) Διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο διαπιστώνει ότι η αδιαφορία και η πλήξη των μαθητών στο ελληνικό σχολείο είναι προϊόν του ίδιου του σχολείου και ότι κανένας μαθητής δεν είναι ανίκανος για μάθηση, αρκεί να λάβει κανείς υπόψη τις ιδιαίτερες δυσκολίες τους και να στοχεύσει στην άμβλυνσή τους. Οι μαθητές με αυτή την παιδαγωγική αρχή ανέπτυξαν την περιέργεια για τη γνώση και τη μάθηση, όπως και τα κίνητρα για την απόκτησή της, και από παθητικοί δέκτες έγιναν ενεργά υποκείμενα που ερευνούν και δημιουργούν.

Η ενεργητική εμπλοκή των μαθητών, η διαμόρφωση ευνοϊκών μαθησιακών συνθηκών και συνεργατικού περιβάλλοντος με βιωματική προσέγγιση δίνει ιδιαίτερο προσωπικό νόημα στην αναζήτηση της γνώσης, παράλληλα με τον μεθοδολογικό πλουραλισμό, ώστε με την ενεργοποίηση των μαθητών να αυξάνεται η διάθεση για συμμετοχή και να μεγιστοποιείται η σχολική επίδοση. Στα κείμενα των εκπαιδευτικών τα βασικά πρόσωπα των αφηγήσεων είναι οι ίδιοι οι μαθητές και οι ιστορίες τους, όπως τις βίωσαν και τις αξιοποίησαν στη διδασκαλία οι εκπαιδευτικοί. Προφανώς όμως αυτές οι ιστορίες υπερβαίνουν το πλαίσιο εφαρμογής ενός προγράμματος και αποτελούν ψηφίδες μιας πραγματικότητας όχι μόνο της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αλλά της συνολικής πολιτισμικής και κοινωνικής πραγματικότητας της σύγχρονης Ελλάδας.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
diastixo.gr (27/03/18), γράφει ο Γιώργος Μαρέτης

 


Διαβάστε στον Οδηγό Ανάγνωσης τα περιεχόμενα, τον πρόλογο και την εισαγωγή του βιβλίου, την βιβλιοπαρουσίαση στην εφημερίδα Τα Νέα από τον Χ. Ιερείδη και την παρουσίαση του βιβλίου στη εφ. Εμπρός Ξάνθης από τον Χ. Διαφωνίδη. Διαβάστε εδώ μια παρουσίαση του βιβλίου στο ηλεκτρονικό περιοδικό Αναγνώστης,  εδώ μια παρουσίαση στην εφημερίδα Εμπρός Ξάνθης και εδώ μια παρουσίαση στην εφ. Ο Χρόνος, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στην Κομοτηνή. 

Ακούστε εδώ μια ωριαία συζήτηση στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο, 105,5» για τη σημαντικής αξίας παιδαγωγική αυτή μαρτυρία. Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι: Αλεξάνδρα Χριστακάκη και Τζούλη Τσίγκα.
Καλεσμένοι η Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Καποδιστριακό παν/μιο και ο Ανδρέας Νοταράς, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο παν/μιο. Παρεμβαίνουν ο επιμελητης του βιβλίου Χρήστος Δανιήλ και η καθηγήτρια και μία από τους συγγραφείς του βιβλίου Ζωή Μπάρμπα.


Δείτε εδώ την παρουσίαση που έγινε για το βιβλίο στο Polis Art Cafe στην Αθήνα (13.05.16) και εδώ το ρεπορτάζ του bookia για την εκδήλωση.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Μαρίζα Ντεκάστρο (Παιδαγωγός και κριτικός βιβλίων για παιδιά), Κατερίνα Σχινά (Κριτικός λογοτεχνίας-μεταφράστρια), Ευαγγελία Φρυδάκη (Καθηγήτρια Διδακτικής του Τμήματος ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ) και οι υπεύθυνες του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων: Άννα Φραγκουδάκη & Θάλεια Δραγώνα

Παρακολουθείστε εδώ
την εκπομπή του Δημήτρη Τρίκα FACTORY στην ΕΡΤ2 (28.06.16), με φιλοξενούμενους τον επιμελητή του βιβλίου Χρήστο Δανιήλ και μία από τους συγγραφείς-εκπαιδευτικούς, τη  Μαρία Αλεξίου, όπου γίνεται εμφανής η σπουδαιότητα αυτού του βιβλίου για γονείς και εκπαιδευτικούς.
 

Διατυπώστε τη γνώμη σας για το βιβλίο εδώ 

 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Μαρξισμός και φιλοσοφία της μουσικής
Πάνος Ντούβος
Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα
Ηλίας Μπιστολάς
Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός στη μετααμερικανική εποχή  
Θέµης Τζήµας
Πράξεις των Αποστόλων
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο
Άρης Μαραγκόπουλος
Στον καιρό της Λιλιπούπολης
Γιώργος Αλλαμανής
Ο Μαρξ στο ουφάδικο
Jamie Woodcock
Άρωμα από ρίγανη
Σπύρος Μπούσιας
Τα μάτια του λόγου
Χόρχε Μποκανέρα
Τούμπα στα πλακάκια
Δέσποινα Σιμάκη
Το βλέμμα της αιωνιότητας 2022
Ηλίας Μπουργιώτης
Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα (Νέα Εμπλουτισμένη Έκδοση)
Σπύρος Σακελλαρόπουλος - Γρηγόρης Σακελλαρόπουλος
Το Σύνταγµα της Ελεύθερης Ελλάδας
Έργο Συλλογικό
«Ο Πύργος της Βαβέλ» του Μάικλ Όουξοτ
Παντελής Λέκκας
Οµάδες Balint
Δημήτρης Καλαϊτζίδης
Οι άτακτοι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Αχ! Μουρλοσκοτωμένο
Δημήτρης Παπαχρήστος
Κοινωνική Πολιτική, Αυταρχικός Νεοφιλελευθερισμός και Πανδημία
Έργο Συλλογικό
Η προσωποκεντρική συμβουλευτική στην πράξη
Έργο Συλλογικό
Υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση;
Έργο Συλλογικό
Η πάλη των σκοπιών
Αντώνης Γεωργούλας
Καταστάσεις άρνησης: Μαθαίνοντας για τις θηριωδίες και τον πόνο
Stanley Cohen
Εγώ, το δέντρο
Ηλίας Μπουργιώτης
Παιδιά στις γειτονιές του κόσμου
Μιχάλης Μπολιάκης
Καμένη Χώρα
Νότης Ανανιάδης
Το kineziko δωμάτιο
Κατερίνα Χρυσανθοπούλου
Θραύσµατα του χρόνου
Βασίλης Ζαβέρδας
Τα άγρια αγόρια
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Το κεντρί
Ζωή Αποστόλου
Για το θέατρο
Βσέβολοντ Μέγερχολντ
Ταξίδι στ’ αστέρια
Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Κατίνα Μπέλο
Θανάσης Σκρουμπέλος
Προυντόν, Μαρξ, Πικάσο
Μαξ Ράφαελ
Η εξέγερση του 1931, η στάση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κύπρου και η Γ΄ ∆ιεθνής
Σπύρος Σακελλαρόπουλος - Μανώλης Χουµεριανός
Ο Αμερικάνος
Νίκος Αραπάκης
Επανάσταση, κρίση, επανάσταση;
Έργο Συλλογικό
Για τη διδακτική της φιλοσοφίας
Έργο Συλλογικό
Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής
Έργο Συλλογικό
O Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο»
Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες
Κοινωνική εργασία: Από την θεωρία στην πράξη 
Malcolm Payne
Διαζώνη
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χαμένες ταυτότητες
Ρεζά Γκολαμί
Sempre Viva
Ισίδωρος Λεοντής - Χριστίνα Κοτσαρίνη
One day a kite flying... μια μέρα ένα πέταγμα αετού
Ανδρέας Ζαχαράτος
Καχάμπρε
Αρμάντο Ρομέρο
Επανάσταση στη δίνη του Eμφυλίου
Δημήτρης Μπελαντής
Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία
Έργο Συλλογικό
Όλα τα έχουν πει οι μοίρες
Νίκος Καζής
Η καρδιά του Σίσυφου
Τάσος Κανταράς
Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι
Γιάννης Μόσχος
Ο φασιστικός ιός
Καρλ Πολάνυι
Ο Γευστικός Πολιτισμός
Σούλα Μπόζη
Ευερεθιστότητα στα παιδιά & τους εφήβους
Αργύρης Στριγγάρης - Eric Taylor
Οµαδική Ψυχοθεραπεία και ∆ιαπροσωπική Νευροβιολογία
Susan Gantt - Bonnie Badenoch
Ψηφιακή Εποχή
Γιάννης Τόλιος
Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Συναντήσεις με τον πατέρα
Γεωργία Τσούμπα - Κατερίνα Τζωρτζακάκη
Ο σκύλος της αγάπης
Ηλίας Κουρκούτας
Μια ντουζίνα στα δύο
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Μια γυναίκα απολογείται
Μαρία Λούκα
21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821
Σπύρος Αλεξίου
Από τον Κεμαλισμό στον Ριζοσπαστισμό
Νίκος Χριστοφής
Φρενολογία στα ελληνικά
Θανάσης Καράβατος
Ο μοιρολάτρης Ζακ και ο αφέντης του
Ντενί Ντιντερό
Απελευθερωθείτε από την ΙΨΑΔ
Έργο Συλλογικό
Η Δημοσιογραφία ως Τέχνη
Έργο Συλλογικό
Κατακτώντας την ευημερία
Έργο Συλλογικό
Ο κήπος μας στην άκρη της ερήμου
Μαρώ Κάργα
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών
Λεωνίδας Μοίρας
Ξερολιθιά
Βασίλης Τσιράκης
Μια λοξή ματιά στην ιστορία
Διονύσης Ελευθεράτος
Πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού
Άρης Μαραγκόπουλος
Πόλεμος ή Ειρήνη
Kώστας Ησυχος - Δημήτρης Καλτσώνης
Ηγεµονία, στρατηγική, οργάνωση
Παναγιώτης Σωτήρης
Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα (Β' ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
Άννα Χριστοπούλου
Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ
Άρης Μαραγκόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ