ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

Τα νέα του Τόπου
::. Περί καθεστωτικής κριτικής συνέχεια… (08-02-2009 14:26)
Υπό τον τίτλο «Ασήκωτα μυγάκια και ελαφρές χρυσόμυγες στο σπαθί τους» ο Δημοσθένης Κούρτοβικ συνέχισε στη γνωστή στήλη του στο «Βιβλιοδρόμιο», (εφημ. Τα Νέα, 07.02.09) την κατά μέτωπο επίθεση στους εκπροσώπους της προσδιορισμένης από τον ίδιο ως «καθεστωτικής» κριτικής. Έχουν προηγηθεί λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτές τοποθετήσεις / απαντήσεις του Αλέξη Ζήρα (στο περ. «Διαβάζω»), του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και της Ελισάβετ Κοτζιά.

Η δική μας στάση στο θέμα έχει εκφραστεί παντοιοτρόπως στο παρελθόν*1: παράδειγμα η σφοδρή αντιπαράθεση με τον ποιητή Διονύση Καψάλη*2, η αντιπαράθεση με αφορμή το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη Ελένη ή ο Κανένας έναντι της άκριτης παρανάγνωσής του που έγινε κατά τον ίδιο τρόπο τόσο από την Ελισάβετ Κοτζιά*3 όσο και από τον Β. Χατζηβασιλείου*4, η πρόσφατη αντιπαράθεσή μας με μερίδα της ίδιας κριτικής με αφορμή την απόδοση κλασικών νεοελληνικών κειμένων στη σύγχρονη γλώσσα*5 η ακόμα πιο πρόσφατη κριτική μας για την παρανάγνωση που ο  Β. Χατζηβασιλείου επεφύλαξε στο True Love (βλ. εδώ, στον «Οδηγό Ανάγνωσης» για το True Love) κ.λπ. κ.λπ.
Τα γράφουμε όλα αυτά ώστε να μη θεωρηθεί, από τους νεότερους αναγνώστες, ότι εύκολα και άκριτα υπερασπιζόμαστε σήμερα μια «αντικαθεστωτική» στάση όπως αυτή του Δημοσθένη Κούρτοβικ. Τα γράφουμε επίσης ώστε να γίνει κατανοητό κάτι ακόμα σοβαρότερο, το οποίο ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, λόγω της επικαιρότητας του άρθρου του, δεν επισημαίνει: το γεγονός δηλαδή ότι η καθεστωτική κριτική είναι ανέκαθεν η μόνη κριτική στην Ελλάδα – κι αυτό ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, από τα χρόνια των «καθεστωτικών» Γιώργου Κατσίμπαλη και Ανδρέα Καραντώνη, όπως κι αργότερα, στα χρόνια του Βάσσου Βαρίκα και του Κώστα Σταματίου ή, πιο πρόσφατα, επί της μεταπολιτευτικής «τρόικας» Αλέξανδρου Κοτζιά - Σπύρου Τσακνιά - Αλέκου Αργυρίου…
Η απάντηση στο όποιο ειλικρινές ερώτημα επ' αυτής της δυστυχίας είναι περίπου η ίδια που αφορά την πορεία της χώρας και της νεοελληνικής λογοτεχνίας όλα αυτά τα χρόνια:
Μια περιφερειακή χώρα, μια φοβική χώρα, ένας εισαγόμενος μοντερνισμός, αποκομμένος από την παράδοση, που εκλαμβάνεται ως εκσυγχρονισμός, επαρχιακή στάση στα πράγματα, μικροαστική νοοτροπία της αριστεράς που διαμόρφωσε μεταπολεμικά το λογοτεχνικό κατεστημένο*6, πελατειακή σχέση κριτικού - συγγραφέα, ακριβώς όπως και η σχέση πολιτικού - πολίτη,  χαμηλό επίπεδο επί της θεωρίας της λογοτεχνίας, αδιαφορία / άγνοια των κριτικών για τη διεθνή εμπειρία, φαντασιακά ψευδοϊδεολογήματα που υποκαθιστούν το Πραγματικό (ελληνοκεντρισμός ή ευρωπαϊκή στάση, σοσιαλρεαλισμός ή αφαίρεση, πολυτονικό ή μονοτονικό, δημοτική ή καθαρεύουσα, πρόζα ή ποιητικότητα, κ.λπ. κ.λπ.), αδιαφορία για την πραγμάτευση του Πολιτικού στη μυθιστορία,  μετά την κατάρρευση της Αριστεράς υποκατάσταση των ανθρωπιστικών αξιών και της λογοτεχνικότητας από ένα φτηνό κοσμοπολιτισμό τηλεοπτικής κοπής, αδιαφορία για ένα παρεμβατικό, συλλογικών συμφερόντων σωματείο Συγγραφέων, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των εφημεριδογράφων επί του βιβλίου (εξαιρέσεις ελάχιστες), λοιδορία των συγγραφέων από τους κρατικούς φορείς που αγοράζουν με ψίχουλα τις συγγραφικές συνειδήσεις (βλ. π.χ. τον απαράδεκτο θεσμό των λεγόμενων τιμητικών συντάξεων) κ.λπ.
Ναι, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ το γνωρίζουν αλλά ποιούν τη νήσσα: το πρόβλημα είναι πολλά και ταυτόχρονα ένα: επειδή απλά αποτελεί πρόβλημα μιας συντηρητικής, ακαλλιέργητης, απαίδευτης και αδιάφορης για τον πολιτισμό χώρας, μιας χώρας που οι πολιτικοί της αποδείχτηκαν όλοι ανεξαιρέτως ανίκανοι να στεριώσουν μια σύγχρονη Εθνική βιβλιοθήκη, ένα σύγχρονο Δίκτυο δανειστικών βιβλιοθηκών για όλη τη χώρα, μια σύγχρονη, μη ιδρυματική, βασική εκπαίδευση, ένα σύγχρονο Παν/μιο που να βασίζεται στην έρευνα και όχι στην κονσέρβα των πληροφοριών κ.λπ. κ.λπ.
Σε ένα από την κορυφή έως τη βάση πελατειακό κράτος όλα είναι πελατειακά, όλα λειτουργούν με τη φτηνή συναλλαγή, με το λιγότερο δυνατό κόστος (έχει και η κριτική το κόστος της), με την κομπίνα – και το χειρότερο: όπως στο πρόσφατο  Βατοπέδι, δηλ. ανενδοίαστα, δίχως την παραμικρή αισχύνη.
Παραφράζοντας λοιπόν ελαφρά αυτό που σημειώσαμε σχετικά πρόσφατα, με αφορμή τις λέσχες ανάγνωσης και τον σχετικό διαγωνισμό του ΕΚΕΒΙ, δεν μένει παρά να επαναλάβουμε: κατά τη χώρα και η κριτική της…

Α.Μ.

1. Βλ. περισσότερα επί του θέματος στο βιβλίο του Άρη Μαραγκόπουλου: Διαφθορείς, Εραστές, Παραβάτες, το κεφάλαιο «Η πεζογραφία ως Ελλάδα» σελ. 90-127, εκδ. Ελλ. Γράμματα, 2005 – αλλά και στον Οδηγό Ανάγνωσης του Τrue Love το άρθρο (που είχε δημοσιευτεί στο περ. «Διαβάζω», 12/05, τ. 458, σ. 121-125) «Έξι δεδομένα για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία».
2. Αφορμή της διαμάχης εκείνης: οι τρόποι κριτικής στην παραλογοτεχνία και ουσιαστικό θέμα η «ποιητική» αλαζονεία βλ. εφημ. Αυγή, «Ενθέματα», Νοέμβριος 1997.
3. Βλ. εφημ. Καθημερινή 06.09.98.
4. Βλ. εφημ. Ελευθεροτυπία, 07.08.98.
5. Σε όλη τη διάρκεια του 2005-2006 βλ. πρόχειρα: περ. «Διαβάζω» τ. 459/2006, σελ. 48-61.
6. Βλ. πχ. την περίφημη λογοκρισία των Βουρνά-Αργυρίου στο ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού  «Η Διαθήκη μου» ή τη λυσσαλέα σύγκρουση στους κόλπους της Αριστεράς για την Τριλογία του Στρατή Τσίρκα κ.λπ.
Επιστροφή »

rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         
 

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι
Γιάννης Μόσχος
Ο φασιστικός ιός
Καρλ Πολάνυι
Ο Γευστικός Πολιτισμός
Σούλα Μπόζη
Ευερεθιστότητα στα παιδιά & τους εφήβους
Αργύρης Στριγγάρης - Eric Taylor
Οµαδική Ψυχοθεραπεία και ∆ιαπροσωπική Νευροβιολογία
Susane Gantt - Bonnie Badenoch
Ψηφιακή Εποχή
Γιάννης Τόλιος
Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Συναντήσεις με τον πατέρα
Γεωργία Τσούμπα - Κατερίνα Τζωρτζακάκη
Ο σκύλος της αγάπης
Ηλίας Κουρκούτας
Μια ντουζίνα στα δύο
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Μια γυναίκα απολογείται
Μαρία Λούκα
21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821
Σπύρος Αλεξίου
Από τον Κεμαλισμό στον Ριζοσπαστισμό
Νίκος Χριστοφής
Φρενολογία στα ελληνικά
Θανάσης Καράβατος
Ο μοιρολάτρης Ζακ και ο αφέντης του
Ντενί Ντιντερό
Η Δημοσιογραφία ως Τέχνη
Έργο Συλλογικό
Κατακτώντας την ευημερία
Έργο Συλλογικό
Ο κήπος μας στην άκρη της ερήμου
Μαρώ Κάργα
Διαλεκτά κείμενα
Φρίντριχ Ενγκελς
Από την αναστροφή πάνω από τον Ατλαντικό προς τον πολυπολικό κόσµο
Έργο Συλλογικό
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών
Λεωνίδας Μοίρας
Ξερολιθιά
Βασίλης Τσιράκης
Μια λοξή ματιά στην ιστορία
Διονύσης Ελευθεράτος
Πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού
Άρης Μαραγκόπουλος
Πόλεμος ή Ειρήνη
Kώστας Ησυχος - Δημήτρης Καλτσώνης
Ηγεµονία, στρατηγική, οργάνωση
Παναγιώτης Σωτήρης
20 χρόνια χωρίς τον Καπετάνιο
Μανώλης Σαριδάκης
Sempre Viva
Ισίδωρος Λεοντής - Χριστίνα Κοτσαρίνη
Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα (Β' ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
Άννα Χριστοπούλου
Κοινοτική κοινωνική εργασία
Βασίλης Καραγκούνης
Είμαστε ο λαός των ρομά
Ian Hancock
Ελληνική Σοφία: Τα θεμέλια της Ιατρικής
Πάνος Κορωνάκης-Rohlf - Μαρία Μπατζίνη
Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ
Άρης Μαραγκόπουλος
Επικινδυνότητα
Μαργαρίτα Γασπαρινάτου
Ο Εθνικισμός στα Σχολικά Εγχειρίδια
Δημήτρης Γληνός - Σωκράτης Κουγέας
Το Πηγάδι
Βασίλης Βασιλικός
Το φύλλο
Βασίλης Βασιλικός
Τ' Αγγέλιασμα
Βασίλης Βασιλικός
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ