ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Παρασκευή 8 Ιουλίου: ''Ταξίδι στ’ αστέρια: Η ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών-Champions League (1956-2021)'' παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Σωτηρακόπουλου στα Χανιά
Τετάρτη 29 Ιουνίου: ''Οταν γεννιέσαι τρεις φορές'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στo Γαλάτσι
Τετάρτη 22 Ιουνίου: παρουσίαση του βιβλίου ''Ο Μάρξ στο ουφάδικο'', στο στέκι της λ.σ. Γκύζη (Ι.Σούτσου 62, Γκύζη)
Aφιέρωμα για τον Τζόις στο περ. «Χάρτης» σε επιμέλεια Άρη Μαραγκόπουλου
Δευτέρα 20 Ιουνίου: ''Επανάσταση στη δίνη του Eμφυλίου: Οι ταξικοί αγώνες στην Ισπανία (1874-1939)'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μπελαντή στο βιβλιοπωλείο ''επί λέξει''
Κυριακή 5 Ιουνίου: Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας ''Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο''
''Αίνιγμα Τζόις - Γιατί; 100 χρόνια Ulysses / Οδυσσέας'' εκδήλωση με τον Άρη Μαραγκόπουλο ανήμερα της Bloomsday (16 Ιουνίου στην Αθήνα)
Τρίτη 14 Ιουνίου: ''Στον καιρό της Λιλιπούπολης'' παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αλλαμανή στην Αθήνα
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ » ΟΥΤΟΠΙΑ
Ουτοπία  τ.133

Ουτοπία τ.133

Συλλογικό Έργο

Σχήμα: 16,5 x 23,5
ISBN: 1105-914133
Τιμή: 11,00 €
Τιμή online: 10,00 €


  Προσθήκη στο καλάθι

Τριμηνιαία Έκδοση Θεωρίας και Πολιτισμού
Διεύθυνση Έκδοσης: Ευτύχης Μπιτσάκης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ψηφιακότητα – Αισθητικοποίηση –Αυτονομία Συναισθήματος

Σημείωμα Σύνταξης

Τα ψηφιακά δίκτυα έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας. Δεν χρειαζόταν η πανδημία του SARS-CoV-2 να το φανερώσει αυτό. Με την κατεπείγουσα συνθήκη της καραντίνας, όμως, παρουσιάζεται και κάτι άλλο: ότι ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών πολιτικοποιείται ως ένας επερχόμενος τρόπος μιας κοινωνικότητας και εργασιακής καθημερινότητας που θα διαμεσολαβείται από ψηφιακά εργαλεία. Ας ήταν μόνο ζήτημα τεχνολογικής ανασυγκρότησης. Δεν είναι μόνο αυτό. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η κοινωνική δικτύωση έχει δείξει τη δυσάρεστη πλευρά της. Οι μηχανικοί και θεωρητικοί των μέσων το έχουν διαπιστώσει αυτό. «Ψευδείς ειδήσεις» που βασίζονται πάνω σε ατεκμηρίωτες πληροφορίες, απόκτηση δημοσιότητας μέσα από τη διαχείριση αλγορίθμων, «καθεστώτα αλήθειας» που παράγονται από κέντρα εξουσίας, όλα αυτά έχουν υποκαταστήσει την υπόσχεση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης για αμεσότητα στην επικοινωνία και την ανταλλαγή.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι η νέα υποδομή του κοινωνικού. Είναι η βάση της οικονομικής δραστηριότητας στον 21ο αιώνα- είναι τα μέσα και οι σχέσεις παραγωγής. Και όμως στην ελληνική βιβλιογραφία έχουμε αμελήσει να τα εξετάσουμε ως τέτοια. Τα περιβάλλουμε με μια επιφάνεια φετίχ για όλα αυτά που μας παρέχουν: τις ειδήσεις στα ακροδάχτυλά μας, την γνώμη μας διαθέσιμη στο κοινό, τα πολιτιστικά προϊόντα δωρεάν προς κατανάλωση, να νιώθουμε μέρος της παγκόσμιας «φυλής». Η «αξία χρήσης» των δικτύων έχει συσκοτίσει την «ανταλλακτική αξία» τους: ο χρόνος που καταναλώνουμε στα κοινωνικά μέσα παράγει χρήμα κάπου αλλού. Και αν η εκφερόμενη γνώμη μας αποκτά αξία εντός μιας οικονομίας ιδεών, πληροφοριών και σοκαριστικών ειδήσεων, τότε ως «παραγωγοί» αποξενωνόμαστε ακόμα και από αυτήν· από την ίδια μας τη γνώμη. Την αναγνωρίζουμε για την αποδοχή που έχει.

Στην μαρξιστική θεωρία, κάθε τί που καταγράφεται στο νου ως εμπειρία ανταποκρίνεται σε υλικές συνθήκες οι οποίες πλάθουν τον διανοητό ορίζοντα των αισθητήριων προσλήψεων και της συνείδησης. Τα νέα ψηφιακά μέσα, ως υποδομή, καθίστανται υλικότητα αλλά μιας άλλης τάξης, εικονικής, η οποία διανοίγει σε οικονομική διαπραγμάτευση αγαθά που μέχρι πρότινος δε θεωρούνταν ύλη: ιδεολογίες, συναισθήματα, απόψεις, επιθυμίες, μέλλοντα. Το τεύχος 133 της Ουτοπίας επιχειρεί να κάνει ακριβώς αυτό: Να καταδείξει και να εξετάσει τα ψηφιακά δίκτυα ως υποδομές που αναπτύσσουν νέους τύπους οικονομιών, νέα πλαίσια στη μηχανιστική διαχείριση της υποκειμενικότητας και του κοινωνικού, νέες συνθήκες στην πλανητική διακυβέρνηση των πληθυσμών. Με έμφαση στην ανθρωπολογική κατανόηση των σημερινών (και επερχόμενων) κοινωνικο-πολιτικών μετατοπίσεων, η θεματική επενδύει στην ανάπτυξη μιας συζήτησης που θα ανανεώσει την κριτική και αισθητική θεωρία στη βάση των νέων πληροφοριακών τεχνολογιών.

Η θεματική έχει τον τίτλο Ψηφιακότητα- Αισθητικοποίηση- Αυτονομία Συναισθήματος, και τις σχέσεις αυτών, όπως και το διακύβευμα της θεματικής, το ανιχνεύει και περιγράφει ο επιμελητής της Λέανδρος Κυριακόπουλος. Αμέσως μετά, ο Alexander Galloway, θα θέσει το ερώτημα του τι κάνουν τα ψηφιακά μέσα και τι είδους φιλοσοφία απαιτείται ώστε η θεωρία μας να ανταποκριθεί στις δυνατότητές τους. Στην κοινωνιο-ψυχολογία των Μπετίνας Ντάβου και Ανθής Σιδηροπούλου, τίθενται σε διερεύνηση οι ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες από την επαναλαμβανόμενη επαφή με τις διεπαφές των έξυπνων συσκευών. Ο επίσης κριτικός των μέσων, Geert Lovink, κάνει ένα βήμα πιο πέρα (ή πιο μέσα) και διερωτάται για το κατά πόσο τα κοινωνικά δίκτυα είναι πραγμοποιημένη ιδεολογία, και εν τέλει, το κατά πόσο τα υποκείμενα υποκειμενοποιούνται από τις κοινωνικές μηχανικές των μέσων δικτύωσης.

Ο Λέανδρος Κυριακόπουλος επαναδιατυπώνει το ερώτημα της εικόνας όπως έχει τεθεί με την φωτογραφική και κινηματογραφική κάμερα, αλλά στα κοινωνικά μέσα, φέρνοντας στο προσκήνιο τη διαμεσολάβηση του υποκειμένου μέσω του μηχανικού χειρισμού των συναισθημάτων. Η Πηνελόπη Παπαηλία, από την μεριά της, εξετάζει την ιική κυκλοφορία φωτογραφιών από νεκρούς επισφαλείς Άλλους και τις αναπαραστατικές λογικές που διέπουν την συναισθηματική αξία που αποκτούν στους «δημόσιους» ψηφιακούς χώρους. Ο Πέτρος Πετρίδης θα χρησιμοποιήσει το παράδειγμα των βιντεοπαιχνιδιών –την νέα αλληγορία του κοινωνικού μετά τον κινηματογράφο– για να ρωτήσει το κατά πόσο στα δίκτυα υπάρχει τελικά «φωνή» που παρέχει ορατότητα στο υποκείμενο, και δεν είμαστε μάρτυρες της παραγωγικής απελευθέρωσης της επιθυμίας και του συναισθήματος. Τέλος, ο Peter Fenves, επαναδιατυπώνει το ερώτημα του Μπένγιαμιν για την αισθητικοποίη­ση του πολιτικού –ένα ερώτημα που διαπερνά όλη την θεματική– μέσα από την έννοια της πολιτικοποίησης, ήτοι την –μέσα από τεχνικούς όρους– κανονικοποίηση των διεκδικήσεων σε πολιτικές νόρμες.

Το τεύχος συνεχίζει με το δοκίμιο του Πέτρου Πέτκα, Lex Animata, το οποίο εντοπίζει την αστυνομική πρακτική της κατάργησης των δικαιωμάτων του σύγχρονου πολίτη σε μια γενεαλογία πολιτειακών παραδόσεων που ορίζουν την Αρχή του Νόμου. Η μελέτη των Στέλλας Χατζίκου και Ιωάννη Ν. Μαρκόπουλο, εξερευνά τα ίχνη των σημερινών τεχνοεπιστημών στις διάφορες εκφάνσεις της φιλοσοφικής σκέψης στην Δύση: Από τους προσωκρατικούς χρόνους μέχρι την δυτική νεωτερικότητα. Το τεύχος κλείνει με την βιβλιοκριτική του Χρίστου Αλεξίου στο έργο του Φώτου Λαμπρινού, Παλαμηδίου 10 – ένα αυτοβιογραφικό ντοκυμανταίρ με φόντο την ιστορία πολέμων και διωγμών του 20ού αιώνα. Η ΟΥΤΟΠΙΑ στο εξώφυλλο,
και στις σελίδες της , φιλοξενεί έργα του εικαστικού Μπάμπη Παπαγιάννη, ο οποίος επαναπροσδιορίζει τις αναφορές των μεσοπολεμικών κινημάτων με στόχο την εξερεύνηση του δικού μας ιστορικού παρόντος.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Η καλύτερή μου φίλη
Αγγελική Σπανού
Η χρήση του παιδικού βιβλίου ''Το μικρό εγώ είμαι εγώ''
Έργο Συλλογικό
Ριβερράν
Τρύφωνας Κρανιώτης
Ρεόντων έλεγχος
Ανδρέας Παπανικολάου
Μαρξισμός και φιλοσοφία της μουσικής
Πάνος Ντούβος
Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα
Ηλίας Μπιστολάς
Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός στη μετααμερικανική εποχή  
Θέµης Τζήµας
Πράξεις των Αποστόλων
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο
Άρης Μαραγκόπουλος
Στον καιρό της Λιλιπούπολης
Γιώργος Αλλαμανής
Ο Μαρξ στο ουφάδικο
Jamie Woodcock
Άρωμα από ρίγανη
Σπύρος Μπούσιας
Τα μάτια του λόγου
Χόρχε Μποκανέρα
Τούμπα στα πλακάκια
Δέσποινα Σιμάκη
Το βλέμμα της αιωνιότητας 2022
Ηλίας Μπουργιώτης
Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα (Νέα Εμπλουτισμένη Έκδοση)
Σπύρος Σακελλαρόπουλος - Γρηγόρης Σακελλαρόπουλος
Το Σύνταγµα της Ελεύθερης Ελλάδας
Έργο Συλλογικό
«Ο Πύργος της Βαβέλ» του Μάικλ Όουξοτ
Παντελής Λέκκας
Οµάδες Balint
Δημήτρης Καλαϊτζίδης
Οι άτακτοι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Αχ! Μουρλοσκοτωμένο
Δημήτρης Παπαχρήστος
Κοινωνική Πολιτική, Αυταρχικός Νεοφιλελευθερισμός και Πανδημία
Έργο Συλλογικό
Η προσωποκεντρική συμβουλευτική στην πράξη
Έργο Συλλογικό
Υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση;
Έργο Συλλογικό
Η πάλη των σκοπιών
Αντώνης Γεωργούλας
Καταστάσεις άρνησης: Μαθαίνοντας για τις θηριωδίες και τον πόνο
Stanley Cohen
Εγώ, το δέντρο
Ηλίας Μπουργιώτης
Παιδιά στις γειτονιές του κόσμου
Μιχάλης Μπολιάκης
Καμένη Χώρα
Νότης Ανανιάδης
Το kineziko δωμάτιο
Κατερίνα Χρυσανθοπούλου
Τα άγρια αγόρια
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Το κεντρί
Ζωή Αποστόλου
Ταξίδι στ’ αστέρια
Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Κατίνα Μπέλο
Θανάσης Σκρουμπέλος
Η εξέγερση του 1931, η στάση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κύπρου και η Γ΄ ∆ιεθνής
Σπύρος Σακελλαρόπουλος - Μανώλης Χουµεριανός
Ο Αμερικάνος
Νίκος Αραπάκης
Για τη διδακτική της φιλοσοφίας
Έργο Συλλογικό
Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής
Έργο Συλλογικό
O Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο»
Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες
Κοινωνική εργασία: Από την θεωρία στην πράξη 
Malcolm Payne
Διαζώνη
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χαμένες ταυτότητες
Ρεζά Γκολαμί
Καχάμπρε
Αρμάντο Ρομέρο
Επανάσταση στη δίνη του Eμφυλίου
Δημήτρης Μπελαντής
Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία
Έργο Συλλογικό
Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι
Γιάννης Μόσχος
Ο φασιστικός ιός
Καρλ Πολάνυι
Ο Γευστικός Πολιτισμός
Σούλα Μπόζη
Ευερεθιστότητα στα παιδιά & τους εφήβους
Αργύρης Στριγγάρης - Eric Taylor
Οµαδική Ψυχοθεραπεία και ∆ιαπροσωπική Νευροβιολογία
Susan Gantt - Bonnie Badenoch
Ψηφιακή Εποχή
Γιάννης Τόλιος
Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Συναντήσεις με τον πατέρα
Γεωργία Τσούμπα - Κατερίνα Τζωρτζακάκη
Ο σκύλος της αγάπης
Ηλίας Κουρκούτας
Μια ντουζίνα στα δύο
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Μια γυναίκα απολογείται
Μαρία Λούκα
21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821
Σπύρος Αλεξίου
Από τον Κεμαλισμό στον Ριζοσπαστισμό
Νίκος Χριστοφής
Ο μοιρολάτρης Ζακ και ο αφέντης του
Ντενί Ντιντερό
Απελευθερωθείτε από την ΙΨΑΔ
Έργο Συλλογικό
Η Δημοσιογραφία ως Τέχνη
Έργο Συλλογικό
Κατακτώντας την ευημερία
Έργο Συλλογικό
Ο κήπος μας στην άκρη της ερήμου
Μαρώ Κάργα
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών
Λεωνίδας Μοίρας
Ξερολιθιά
Βασίλης Τσιράκης
Μια λοξή ματιά στην ιστορία
Διονύσης Ελευθεράτος
Πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού
Άρης Μαραγκόπουλος
Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα (Β' ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
Άννα Χριστοπούλου
Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ
Άρης Μαραγκόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ