ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Παρασκευή 8 Ιουλίου: ''Ταξίδι στ’ αστέρια: Η ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών-Champions League (1956-2021)'' παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Σωτηρακόπουλου στα Χανιά
Τετάρτη 29 Ιουνίου: ''Οταν γεννιέσαι τρεις φορές'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στo Γαλάτσι
Τετάρτη 22 Ιουνίου: παρουσίαση του βιβλίου ''Ο Μάρξ στο ουφάδικο'', στο στέκι της λ.σ. Γκύζη (Ι.Σούτσου 62, Γκύζη)
Aφιέρωμα για τον Τζόις στο περ. «Χάρτης» σε επιμέλεια Άρη Μαραγκόπουλου
Δευτέρα 20 Ιουνίου: ''Επανάσταση στη δίνη του Eμφυλίου: Οι ταξικοί αγώνες στην Ισπανία (1874-1939)'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μπελαντή στο βιβλιοπωλείο ''επί λέξει''
Κυριακή 5 Ιουνίου: Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας ''Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο''
''Αίνιγμα Τζόις - Γιατί; 100 χρόνια Ulysses / Οδυσσέας'' εκδήλωση με τον Άρη Μαραγκόπουλο ανήμερα της Bloomsday (16 Ιουνίου στην Αθήνα)
Τρίτη 14 Ιουνίου: ''Στον καιρό της Λιλιπούπολης'' παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αλλαμανή στην Αθήνα
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΟΜΕΝΑ » ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Φρενολογία στα ελληνικά

Φρενολογία στα ελληνικά

Καράβατος Θανάσης

Σελ.: 336
Σχήμα: 13 x 20,5
ISBN: 978-960-499-350-5
Τιμή: 15,40 €
Τιμή online: 14,00 €


  Προσθήκη στο καλάθι

H Φρενολογία στα ελληνικά παρουσιάζει την εξ Εσπερίας «μετακένωση» στον τόπο μας της Οργανολογίας του Franz Joseph Gall (1758-1828) που έμεινε γνωστή στην ιστορία των περί εγκεφάλου αντιλήψεων ως φρενολογία. Πρόκειται για τη «μετατόπιση» των ψυχονοητικών λειτουργιών από τις κοιλίες του εγκεφάλου, όπου «κατοικούσαν» από τον 4ο μ.Χ., στον εγκεφαλικό φλοιό για τον οποίο έως τότε επικρατούσε αδιαφορία. Θα παραμείνει ένα ατελές «πρελούδιο» όσων θα επακολουθήσουν στο πέρας του 19ου αιώνα, έπειτα από τον εντοπισμό (1861) του έναρθρου λόγου στον μετωπιαίο λοβό από τον Paul Broca (1824-1880).

Η πρώτη φρενολογική «χαρτογράφηση» του εγκεφαλικού φλοιού «εντόπιζε» 27 ιδιότητες που καθόριζαν συμπεριφορές, χωρίς αντίστοιχη μελέτη των εγκεφαλικών περιοχών. Βασική αρχή της ήταν η παραδοχή του «έμφυτου», χωρίς να παραγνωρίζεται η επίδραση της εκπαίδευσης και των συνθηκών ζωής. Η ψυχή δεν ταυτίζεται με τον εγκέφαλο, αλλά για να παραχθεί ψυχισμός απαιτείται η λειτουργία του. Η φρενολογία είναι ένα «πεδίο έρευνας» των επιπτώσεών της, θετικών μεν στο σωφρονιστικό και το παιδαγωγικό σύστημα, αρνητικών δε με τις ρατσιστικές τους προεκτάσεις.

Η φρενολογία «έρχεται» στην Ελλάδα μέσω της ψυχολογίας. Ειδικότερα, της Ψυχολογίας την οποία εξέδωσε το 1841 ο λόγιος και Γυμνασιάρχης της Ερμούπολης Γεώργιος Σερούιος (1783-1849) που τη διδάσκει –με κεντρικό πυρήνα το «έμφυτο του προορισμού του ανθρώπου»– και την εφαρμόζει στην εκπαιδευτική του πράξη, ασκώντας ένα είδος επαγγελματικού προσανατολισμού. Στην ελληνική υποδοχή της φρενολογίας διαπιστώνονται ποικίλες στάσεις: συνηγορία, απόρριψη, αναίρεση, παρασιώπηση, ακόμα και αντιγραφή.


 

Παρουσίαση στην Εφ. Συντακτών από τον Σ. Μανουσέλη

Το πανάρχαιο όνειρο της επιστήμης -αλλά και κάθε εξουσίας- να καταφέρει με κάποιον τρόπο να «διαβάσει» απευθείας τις πιο μύχιες σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων, καθώς αυτά γεννιούνται στο μυαλό τους, φαίνεται να υλοποιείται στις μέρες μας χάρη στην ανάπτυξη εντυπωσιακών τεχνικών νευροαπεικόνισης των εγκεφαλικών δομών και λειτουργιών. Πράγματι, χάρη σε μια σειρά από νέες τεχνικές απεικόνισης του ανθρώπινου εγκεφάλου έγινε, πρώτη φορά, εφικτός ο ακριβής εντοπισμός των περίπλοκων εγκεφαλικών λειτουργιών και η ανάλυση των νευρωνικών μικροκυκλωμάτων που εμπλέκονται στην ανάδυσή τους.

Ομως, όπως αποκαλύπτουν τα πρώτα πέντε κεφάλαια του βιβλίου «Φρενολογία στα ελληνικά», ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα ήταν σαφές ότι οι ψυχικές ή πνευματικές ικανότητες των ανθρώπων έχουν την έδρα τους στο εσωτερικό του ανθρώπινου εγκεφάλου. Και η «φρενολογία» ήταν η πρόωρη επιστημονική-εμπειρική προσπάθεια ανατομικού εντοπισμού των ιδιαίτερων πνευματικών ικανοτήτων μας πάνω στον φλοιό του εγκεφάλου μας και, μέσω αυτού, πάνω στα μορφώματα του κρανίου μας.

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, ο Θανάσης Καράβατος, δεν χρειάζεται συστάσεις - είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, όπου και διετέλεσε, από το 1998 έως το 2007, διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ. Πολυγραφότατος, μας έχει προσφέρει μια σειρά από αξιολογότατα βιβλία γύρω από διάφορα επίκαιρα ψυχιατρικά, νευρολογικά θέματα. Επίσης είναι ο εκδότης και πρωτεργάτης του διεπιστημονικού περιοδικού «Σύναψις», μιας πρωτοπόρας τριμηνιαίας Επιθεώρησης Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και των Επιστημών του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Θ. Καράβατο, το πρόσφατο βιβλίο του «Φρενολογία στα ελληνικά» παρουσιάζει την εξ Εσπερίας «μετα-κένωση» στον τόπο μας της Οργανολογίας του Franz Joseph Gall (1758-1828), που αργότερα μετονομάστηκε και έμεινε γνωστή στην Ιστορία των περί εγκεφάλου αντιλήψεων ως Φρενολογία. Πρόκειται για τη «μετατόπιση» των ψυχονοητικών λειτουργιών από τις κοιλίες του εγκεφάλου, όπου «κατοικούσαν» από τον 4ο αι. μ.Χ., στον εγκεφαλικό φλοιό, για τον οποίο έως τότε επικρατούσε αδιαφορία.

Η φρενολογική «χαρτογράφηση» του εγκεφαλικού φλοιού από τον Gall «εντόπιζε» 27 ιδιότητες που καθόριζαν συμπεριφορές, χωρίς όμως να μελετά τις αντίστοιχες εγκεφαλικές περιοχές. Πάντως, ενώ η παραδοχή του «έμφυτου» χαρακτήρα των 27 ιδιοτήτων ήταν βασική αρχή της φρενολογίας, δεν παραγνωρίζει την επίδραση της εκπαίδευσης και των συνθηκών ζωής στην τελική διαμόρφωσή τους. Για τους φρενολόγους, η ψυχή δεν ταυτίζεται με τον εγκέφαλο, όμως, για να παραχθεί ο ψυχισμός απαιτείται η λειτουργία του εγκεφάλου.

Στα πρώτα κεφάλαια αυτού του εξαιρετικά καλογραμμένου βιβλίου, επιχειρείται η επιστημονική και επιστημολογική ανασυγκρότηση της πρώτης συστηματικής προσπάθειας εντοπισμού των ανθρώπινων ψυχονοητικών λειτουργιών σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές δομές. Μια προσπάθεια που, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, θα παραμείνει ένα ατελές -αλλά αναγκαίο!- «πρελούδιο» των μετέπειτα εντοπιστικών ερευνών στη Νευρολογία, που θα εμφανιστούν στο πέρας του 19ου αιώνα, έπειτα από τον εντοπισμό -το 1861- του έναρθρου λόγου στον μετωπιαίο λοβό από τον Paul Broca.

Με όχημα αυτήν την ιστορική-επιστημολογική ανασυγκρότηση των φρενολογικών ιδεών, τα τελευταία πέντε κεφάλαια διερευνούν το πώς και από ποιους «έρχεται» η φρενολογία στην Ελλάδα μέσω της ψυχολογίας. Ειδικότερα, της «Ψυχολογίας» την οποία εξέδωσε το 1841 ο λόγιος και γυμνασιάρχης της Ερμούπολης Γεώργιος Σερούιος (1783-1849), ο οποίος όχι μόνο τη διδάσκει αλλά και την εφαρμόζει στην εκπαιδευτική του πράξη, ασκώντας ένα είδος πρώιμου επαγγελματικού προσανατολισμού που βασίζεται στη φρενολογική ανάλυση των μαθητών του.

Εφημ. Συντακτών, 17.04.2021
Γράφει ο Σ. Μανουσέλης

 


Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του Ανδρέα Κ. Παπανικολάου για την εφημ. Το Βήμα  (21.03.2021)
Η φρενολογία κάποτε και τώρα. Στο πόνημα του καθηγητή Ψυχιατρικής Θανάση Καράβατου η επίδραση της φρενολογίας στη νευρολογία τού χθες γίνεται αφορμή για επίκαιρους παραλληλισμούς, οι οποίοι αφορούν τόσο την ίδια την επιστήμη όσο και την εκλαΐκευσή της.


 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Η καλύτερή μου φίλη
Αγγελική Σπανού
Η χρήση του παιδικού βιβλίου ''Το μικρό εγώ είμαι εγώ''
Έργο Συλλογικό
Ριβερράν
Τρύφωνας Κρανιώτης
Ρεόντων έλεγχος
Ανδρέας Παπανικολάου
Λεωνίδας Παπαστεφάνου: Ένας φωτισμένος λόγιος αγωνιστής, στα Τρίκαλα του 1930
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου
Μαρξισμός και φιλοσοφία της μουσικής
Πάνος Ντούβος
Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα
Ηλίας Μπιστολάς
Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός στη μετααμερικανική εποχή  
Θέµης Τζήµας
Πράξεις των Αποστόλων
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο
Άρης Μαραγκόπουλος
Στον καιρό της Λιλιπούπολης
Γιώργος Αλλαμανής
Ο Μαρξ στο ουφάδικο
Jamie Woodcock
Άρωμα από ρίγανη
Σπύρος Μπούσιας
Τα μάτια του λόγου
Χόρχε Μποκανέρα
Τούμπα στα πλακάκια
Δέσποινα Σιμάκη
Το βλέμμα της αιωνιότητας 2022
Ηλίας Μπουργιώτης
Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα (Νέα Εμπλουτισμένη Έκδοση)
Σπύρος Σακελλαρόπουλος - Γρηγόρης Σακελλαρόπουλος
Το Σύνταγµα της Ελεύθερης Ελλάδας
Έργο Συλλογικό
«Ο Πύργος της Βαβέλ» του Μάικλ Όουξοτ
Παντελής Λέκκας
Οµάδες Balint
Δημήτρης Καλαϊτζίδης
Οι άτακτοι
Διονύσης Χαριτόπουλος
Αχ! Μουρλοσκοτωμένο
Δημήτρης Παπαχρήστος
Κοινωνική Πολιτική, Αυταρχικός Νεοφιλελευθερισμός και Πανδημία
Έργο Συλλογικό
Η προσωποκεντρική συμβουλευτική στην πράξη
Έργο Συλλογικό
Υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση;
Έργο Συλλογικό
Η πάλη των σκοπιών
Αντώνης Γεωργούλας
Καταστάσεις άρνησης: Μαθαίνοντας για τις θηριωδίες και τον πόνο
Stanley Cohen
Εγώ, το δέντρο
Ηλίας Μπουργιώτης
Παιδιά στις γειτονιές του κόσμου
Μιχάλης Μπολιάκης
Καμένη Χώρα
Νότης Ανανιάδης
Το kineziko δωμάτιο
Κατερίνα Χρυσανθοπούλου
Τα άγρια αγόρια
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Το κεντρί
Ζωή Αποστόλου
Ταξίδι στ’ αστέρια
Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Κατίνα Μπέλο
Θανάσης Σκρουμπέλος
Η εξέγερση του 1931, η στάση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κύπρου και η Γ΄ ∆ιεθνής
Σπύρος Σακελλαρόπουλος - Μανώλης Χουµεριανός
Ο Αμερικάνος
Νίκος Αραπάκης
Για τη διδακτική της φιλοσοφίας
Έργο Συλλογικό
Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής
Έργο Συλλογικό
Ο Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο»
Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες
Κοινωνική εργασία: Από την θεωρία στην πράξη 
Malcolm Payne
Διαζώνη
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χαμένες ταυτότητες
Ρεζά Γκολαμί
Καχάμπρε
Αρμάντο Ρομέρο
Επανάσταση στη δίνη του Eμφυλίου
Δημήτρης Μπελαντής
Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία
Έργο Συλλογικό
Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι
Γιάννης Μόσχος
Ο φασιστικός ιός
Καρλ Πολάνυι
Ο Γευστικός Πολιτισμός
Σούλα Μπόζη
Ευερεθιστότητα στα παιδιά & τους εφήβους
Αργύρης Στριγγάρης - Eric Taylor
Οµαδική Ψυχοθεραπεία και ∆ιαπροσωπική Νευροβιολογία
Susan Gantt - Bonnie Badenoch
Ψηφιακή Εποχή
Γιάννης Τόλιος
Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Συναντήσεις με τον πατέρα
Γεωργία Τσούμπα - Κατερίνα Τζωρτζακάκη
Ο σκύλος της αγάπης
Ηλίας Κουρκούτας
Μια ντουζίνα στα δύο
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Μια γυναίκα απολογείται
Μαρία Λούκα
21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821
Σπύρος Αλεξίου
Από τον Κεμαλισμό στον Ριζοσπαστισμό
Νίκος Χριστοφής
Ο μοιρολάτρης Ζακ και ο αφέντης του
Ντενί Ντιντερό
Απελευθερωθείτε από την ΙΨΑΔ
Έργο Συλλογικό
Η Δημοσιογραφία ως Τέχνη
Έργο Συλλογικό
Κατακτώντας την ευημερία
Έργο Συλλογικό
Ο κήπος μας στην άκρη της ερήμου
Μαρώ Κάργα
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών
Λεωνίδας Μοίρας
Ξερολιθιά
Βασίλης Τσιράκης
Μια λοξή ματιά στην ιστορία
Διονύσης Ελευθεράτος
Πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού
Άρης Μαραγκόπουλος
Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα (Β' ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
Άννα Χριστοπούλου
Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ
Άρης Μαραγκόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ