ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Χιλή, Ελλάδα, Αργεντινή: 50 χρόνια από την ανατροπή του Αλιέντε, πενήντα χρόνια κοινές μνήμες
Δευτέρα 02/10: Στην Αθήνα ο βραβευμένος Αργεντίνος ποιητής Χόρχε Μποκανέρα,  παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής ''Τα μάτια του λόγου'' στο βιβλιοπωλείο ''Επί λέξει''
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου: ''Θεωρίες Συνωμοσίας'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Λένη στην Πρέβεζα
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου: ''Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου (1923-1944)'' παρουσίαση του βιβλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου: ''Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος'' παρουσίαση του βιβλίου του Ξ. Κοντιάδη
Σας περιμένουμε στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Πεδίον Άρεως 1-17/9/2023
Κλειστά λόγω θερινών διακοπών 07/08-21/08
Ενημέρωση Εκδόσεις Τόπος
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Βιογραφίες
Χαμένες ταυτότητες

Χαμένες ταυτότητες

Γκολαμί Ρεζά

Σελ.: 128
Σχήμα: 12 x 20
ISBN: 978-960-499-371-0
Τιμή: 10,90 €
Τιμή online: 9,91 €

::. Μαρτυρίες


  Προσθήκη στο καλάθι

Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2021

Εξώφυλλο & δελτίο τύπου

Το βάθος της ταλαιπωρίας που βίωσα δεν υπάρχει λέξη για να του δώσει μορφή. Για να γίνει κανείς φάλαινα πρέπει να πιει θαλασσινό νερό, να γευτεί τη γλυκόπικρη γεύση που αφήνει κάθε ιστορία. Συνήθως στη ζωή έχουμε επιλογές, αλλά υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να ζήσεις. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μου ζωή, δίχως επιλογή, δίχως όνειρα.

Ο Ρεζά Γκολαμί γεννήθηκε το 1988 στην πόλη Καμπούλ του Αφγανιστάν. Στις Χαμένες ταυτότητες μας αφηγείται την ιστορία του: την παιδική ηλικία του σε μια χώρα διαλυμένη από εμφύλιους πολέμους και φυλετικές διαφορές, και τις μεταναστεύσεις του πρώτα στο Πακιστάν κι ύστερα στο Ιράν, ώσπου το 2006, σε ηλικία δεκαεπτά ετών κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα. Η συγκλονιστική μαρτυρία του, γραμμένη χωρίς μελοδραματισμούς και κατηγορώ, δίνει στον αναγνώστη να καταλάβει οριστικά και αμετάκλητα γιατί η προοπτική μιας ξεφούσκωτης βάρκας που θαλασσοδέρνεται στα κύματα μοιάζει για τον πρόσφυγα με ταξίδι προς την ελευθερία.


«Έγραψα για να αλλάξει το στερεότυπο της κοινωνίας για τους πρόσφυγες»

Ο Ρεζά Γκολαμί στα 33 χρόνια του είναι πρότυπο. Πριν από δυο μήνες εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του «Χαμένες Ταυτότητες» (εκδόσεις Τόπος), πριν από μία δεκαετία δημιούργησε τη «Folia» στα Εξάρχεια που φτιάχνει τα ωραιότερα φαλάφελ της πόλης, ενώ σταθερά συνεργάζεται με ανθρωπιστικές οργανώσεις και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα θέματα της ένταξης των προσφύγων. Είναι ενεργό μέλος (πρώην πρόεδρος) της Αφγανικής Κοινότητας, σπουδάζει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει ξεκινήσει το επόμενο βιβλίο του, μυθιστόρημα αυτή τη φορά, με θέμα τις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Εκεί όπου ζουν τα αδέλφια, οι συγγενείς και οι φίλοι, εκεί που γεννήθηκε ο ίδιος, στην πάλαι ποτέ όμορφη Καμπούλ, από την οποία θυμάται κυρίως ζόφο, πείνα, εμφύλιους πολέμους και φυλετικές διαφορές, βιασμούς γυναικών, Ταλιμπάν, ξένες δυνάμεις, διεφθαρμένες κυβερνήσεις, εκρήξεις βομβών, εξαθλίωση, καταπίεση, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καθημερινή βάση.

Ο Ρεζά Γκολαμί είναι Αφγανός πρόσφυγας στην Ελλάδα από τα 17 χρόνια του. Στο βιβλίο του, δίχως μελοδραματισμούς, καταθέτει τη μαρτυρία που έζησε όταν έφυγε από την Καμπούλ για το Πακιστάν, σε ηλικία δέκα ετών, επέστρεψε στην πατρίδα, για να δραπετεύσει εκ νέου στο Ιράν και από εκεί να κάνει το μεγάλο άλμα, να έρθει μέσω διακινητών με μια φουσκωτή βάρκα στη Μυτιλήνη και μία εβδομάδα αργότερα να βρεθεί στην Αθήνα, το 2006. Ενας σύγχρονος περιπλανώμενος Οδυσσέας που όμως δεν τον περίμενε καμιά Ιθάκη, παρά εκείνη που δημιούργησε ο ίδιος σε μια ξένη χώρα, την Ελλάδα, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο το 2011 και την ελληνική υπηκοότητα το 2016.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να γράψετε τις «Χαμένες Ταυτότητες»;

Υστερα από 15 χρόνια παραμονής στη χώρα ήθελα να δείξω ότι οι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα είναι κομμάτι της κοινωνίας και μπορούν να συμμετέχουν στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, να γράψουν βιβλία. Ηθελα να κάνω κάτι για να αλλάξει το στερεότυπο που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες είναι αμόρφωτοι, χωρίς δυνατότητες. Από την άλλη, ήθελα να δώσω μια ώθηση, ένα κίνητρο στους πρόσφυγες, να τους πω ότι είναι εφικτό να γίνεις ακόμα και συγγραφέας...

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στη Βασιλική Τζεβελέκου για την Εφημερίδα των Συντακτών (21/8/21)

 

«Ποτέ δεν είχαμε ειρήνη στο Αφγανιστάν»

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έπειτα από 20 χρόνια επιστρέφουμε σε αυτό τον εφιάλτη» λέει ο Ρεζά Γκολαμί, ο οποίος γεννήθηκε στο Αφγανιστάν και από το 2006 ζει στη χώρα μας... Το 1996, όταν ήταν μόλις οκτώ ετών, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία επιβάλλοντας τον νόμο της Σαρία και βυθίζοντας μια ήδη ταλαιπωρημένη χώρα στο σκοτάδι. Ο Ρεζά Γκολαμί θυμάται πως μέσα σε μια μέρα άλλαξε η ζωή τους. «Οι αδερφές μου ήταν νοσηλεύτριες και ξαφνικά δεν μπορούσαν να πάνε στη δουλειά τους. Επρεπε να κυκλοφορούν με μπούρκα ακόμη και στον κήπο. Θυμάμαι επίσης ότι απαγορεύτηκαν όλα τα δίκτυα, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, οι κασέτες, τα βιντεοπαιχνίδια, τα πάντα. Οι Ταλιμπάν περνούσαν με κάτι τσουβάλια και μας ανάγκαζαν να πετάμε μέσα τις κασέτες με τα τραγούδια που ακούγαμε. Αυτά τα τσουβάλια τα έκαιγαν. Πολλές φορές τα κρεμούσαν στα δέντρα για να τα βλέπουν οι πολίτες». 

Μια φορά η αδερφή του υπέστη μαστίγωμα στα πόδια επειδή παρέβη τον κανόνα που απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν λευκά παπούτσια, διότι θεωρείται ασέβεια στη σημαία των Ταλιμπάν που είναι λευκή. Παρά τα 25 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε, δεν μπορεί να ξεχάσει τα κομμένα χέρια και πόδια που έβλεπε κρεμασμένα στις πλατείες. «Αυτήν τη στιγμή οι Ταλιμπάν βρίσκονται στο μικροσκόπιο του πλανήτη και θέλουν να δείξουν καλό προφίλ, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι μόλις ανακοινώσουν την κυβέρνησή τους τα πάντα θα αλλάξουν προς το χειρότερο. Αυτό που στηρίζουν είναι μια ακροφασιστική ιδεολογία με βάση τη θρησκεία, επιβάλλοντας τον νόμο της Σαρία. Αλλο πράγμα είναι τι γράφει το Κοράνι και άλλο πράγμα η ανάγνωση που κάνουν εκείνοι».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στην Έμυ Ντούρου για την εφημερίδα Documento (22/8/21)

 

"Η αδικία μου έμαθε το δίκιο"

Τα βιώματά μου, όλα αυτά που έχω περάσει, μου έχουν δώσει ένα μάθημα ζωής, να έχω κουράγιο, υπομονή, να αγωνίζομαι και να έχω αισιοδοξία. Με έχουν κάνει καλύτερο άνθρωπο. Η αδικία μου έμαθε το δίκιο. Μια αφγανική παροιμία λέει: «Από πού έμαθες την ευγένεια και τα γράμματα;» - «Από έναν αγενή και αγράμματο. Επειδή αυτός ο άνθρωπος, όπου μιλούσε, τον έβριζαν, έκανα ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έκανε εκείνος…». 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στον M. Hulot για τη Lifo (26/9/2021)


Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαζαχαρίου (2/7/2021). Ακούστε εδώ (από το 40' και μετά) τη συνέντευξη του συγγραφέα στον Αθήνα 9,84, στην Ελευθερία Κουμάντου (εκπομπή Ντάμες Σπαθί, 8/7/2021). Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του βιβλίου στην εφήμ. Αυγή από τον Κώστα Παπαντωνίου (12/7/21), εδώ στο popaganda από τη Λουίζα Σολομών-Πάντα (12/7/21) και εδώ στην εφημερίδα Δημοσιογράφος από τον Γιώργο Λαουτάρη. Δείτε εδώ τον συγγραφέα να περιγράφει την κατάσταση στη χώρα του στο δελτίο της ΕΡΤ (από το 29' και μετά).

Ακούστε εδώ το συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ» του  δημοσιογράφου-σκηνοθέτη Θωμά Σίδερη (Α' πρόγραμμα της ΕΡΤ) με κεντρικό ομιλητή τον Ρεζά Γκολαμί. Ακούστε εδώ τον Ρεζά να αφηγείται την ιστορία του και να απαντά στις ερωτήσεις της Λίνας Νικολακοπούλου και της Αλεξάνδρας Χρηστακάκη στη ραδιοφωνική εκπομπή του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΤ "Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια" (02/10/2021). Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του βιβλίου από τη Μαρία Μοίρα στις "Αναγνώσεις" της Αυγής (28/11/21), εδώ ένα σύντομο άρθρο για τις γυναίκες του Αφγανιστάν (Αυγή 26/9/2021), εδώ το ρεπορτάζ από την παρουσίαση του βιβλίου στη Λάρισα (15/12/2021), εδώ μια συνέντευξη στην Ιωάννα Γιαννακοπούλου για το alterthess (8/1/2022) και εδώ ένα δημοσίευμα στο roza.gr με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στη Μυτιλήνη. Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη του συγγραφέα στην εφημερίδα του ΕΑΠ όπου σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων. 

Παρακολουθείστε την παρουσίαση του βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, στον Κεραμεικό. Μίλησαν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Εύα Σαββοπούλου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο συγγραφέας. Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Φιλιώ Κοντραφούρη. 

Παρακολουθείστε εδώ το εξαιρετικό αφιέρφωμα του Vice στη ζωή του Ρεζά Γκολαμί με τίτλο "15 χρόνια μακριά από τους Ταλιμπάν". Παρακολουθείστε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή της Δώρας Αναγνωστοπούλου "Ιστορίες προσφύγων" (17/2/2022) στο MEGA, όπου εκτός από τον Ρεζά αφηγουνται την ιστορία τους και άλλοι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος
Ξενοφών Κοντιάδης 
Η κοινωνική ασφάλιση ως θεσμός αλληλεγγύης
Βαγγέλης Κουμαριανός
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Εικαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Αντώνης Βάος
Μία μέρα στους σταυρούς
Αρμάντο Ρομέρο
Η κρυφτή γυναίκα
Έργο Συλλογικό
100 αποτυπώματα
Μαριάννα Τζιαντζή
Ο Τόπος των Νεκρών Δρόμων
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Στιγμές από το καρτιέ
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Θεωρίες Συνωμοσίας
Δημήτρης Λένης
Ροδόπη
Έργο Συλλογικό
The Working Deadline!
Πάνος Ζάχαρης
Σαμοθράκη
Μιχάλης Μπολιάκης
Ω! Τι υπέροχη εκδρομή!
Άρης Μαραγκόπουλος
Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι
Αλέξις Ραβέλο
Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (2ος Τόμος)
Έργο Συλλογικό
Η Δύναμη του Πλίθινου Σπιτιού
Πόπη Δέδε-∆εσύλλα
Όψεις Εργασιακής Ενσωµάτωσης των Προσφύγων
Χρήστος Μπάγκαβος - Νίκος Κουραχάνης
Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Δημήτρης Πεπόνης
Εκλογές 1981
Έργο Συλλογικό
Επιχείρηση ''Νόστος''
Νικόλας Ζηργάνος
Παιδικό άγχος
Αγορίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου
Η κόρη και η νύχτα
Αθηνά Τσάκαλου
Η άνοδος και η πτώση των εργατικών διεθνών: Γ΄ κύκλος
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου (1923-1944)
Αλέξης Αλέκου - Σπύρος Σακελλαρόπουλος
Βία κατά των ανηλίκων
Έργο Συλλογικό
8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα
Δημήτρης Στρατούλης
Το δίκιο
Νίκος Αραπάκης
Το μπαράζ / Καλλιθέα, αγάπη μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Μια μέρα
Αντιγόνη Ντόκα
Κοινωνική θεωρία και κοινωνική πολιτική
Έργο Συλλογικό
Η Κατερίνα και το φεγγάρι
Θανάσης Σκρουμπέλος
Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση
Άρης Χατζηστεφάνου
Τo Πρεκαριάτο
Guy Standing
Μεγάλη Ιδέα (1844-1922)
Σπύρος Αλεξίου
Χωρίς αφεντικά
Michael Albert
Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο
Ξενοφών Κοντιάδης 
Οι πόλεις της κόκκινης νύχτας
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Ο Ελληνικός Καπιταλισμός
Αποστόλης Παλιούρας
Το τελευταίο κορίτσι
Γιάννης Ξανθόπουλος
Ημερολόγιον Εκστρατείας Στρατιωτικού Νοσοκόμου  Αθανασίου Σ. Πεφάνη
Έργο Συλλογικό
Ακροβασίες του μυαλού
Βαγγέλης Μάστορας
Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης
Σούλα Μπόζη
Εντός Εκτός
Ολύμπιος Δαφέρμος
Η µεγάλη εργασιακή απορρύθµιση
Γιάννης Κουζής
Αντι-κείμενα σεξουαλικότητας
Έργο Συλλογικό
Η εμπλαισίωση των θεωριών της Κοινωνικής Εργασίας
Karen Healy
Λογική
Greg Restall
Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία Στην Αρχαία Ελλάδα
Νίκος Δηµητρακόπουλος
Η καλύτερή μου φίλη
Αγγελική Σπανού
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ