ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Δευτέρα 22 Απριλίου: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη στη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 12 Απριλίου: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νέας Σμύρνης
Παρασκευή 19 Απριλίου: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ
Σάββατο 13 Απριλίου Λουτράκι: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου
Κυριακή 7 Απριλίου Ναύπλιο: ''Στον καιρό της Λιλιπούπολης'' παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Ι. Αλλαμανή στη Βιβλιοθήκη του Φουγάρου
Παρασκευή 5 Απριλίου Λάρισα: ''21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821'' παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Αλεξίου
Τρίτη 9 Απριλίου-Iανός Αθήνα: ''Ο κόσμος καίγεται Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα!'' παρουσίαση του βιβλίου των Π Κόκκαλη & Ξ. Κοντιάδη
Δευτέρα 8 Απριλίου: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη στο κτίριο του ΣΦΕΑ- Πάρκο Ελευθερίας
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Πολιτική
Η άνοδος και η πτώση των εργατικών διεθνών: Γ΄ κύκλος

Η άνοδος και η πτώση των εργατικών διεθνών: Γ΄ κύκλος
Η 3η Κομμουνιστική Διεθνής, Α΄ Τόμος

Μαστρογιαννόπουλος Τάκης

Σελ.: 576
Σχήμα: 17 x 24
ISBN: 978-960-499-446-5
Τιμή: 24,00 €
Τιμή online: 21,82 €

::. Μαρξιστική θεωρία


  Προσθήκη στο καλάθι

Δελτίο τύπου & Εξώφυλλο

1η έκδοση: Φεβρουάριος 2023

Κυκλοφορούν επίσης:
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Κύκλος 1ος: Από τους Προδρόμους στην 1η Διεθνή (2013)

Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Β' Κύκλος. Η 2η Σοσιαλιστική Διεθνής (2019)

Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ' Κύκλος. Η 3η Σοσιαλιστική Διεθνής, Β΄ Τόμος (2024)

Η 3η, Κοµµουνιστική ∆ιεθνής ή Κοµιντέρν σηµάδεψε την ταραχώδη πορεία του παγκόσµιου εργατικού κινήµατος στον 20ό αιώνα. Την ιστορία της πραγµατεύεται σε δύο τόµους ο παρών Γ΄ –και τελικός– κύκλος της τριλογίας του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου για την ιστορία των εργατικών ∆ιεθνών.

Ο Α΄ τόµος αναφέρεται στα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ευρώπη τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα: ο µεγάλος ιµπεριαλιστικός πόλεµος, η εθνικιστική παρέκκλιση των σοσιαλιστικών κοµµάτων, η χρεοκοπία της 2ης ∆ιεθνούς, τα επαναστατικά ξεσπάσµατα, µε αποκορύφωµα την επικράτηση της οκτωβριανής επανάστασης υπό την ηγεσία του κόµµατος του Λένιν. Συζητά επίσης τα πρώτα κρίσιµα βήµατα της νέας ∆ιεθνούς –τα τέσσερα πρώτα καθοριστικά συνέδρια, η ίδρυση της Κόκκινης Συνδικαλιστικής ∆ιεθνούς κ.λπ.– όπως και τη συγκρότηση των κοµµουνιστικών κοµµάτων στις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες – Γερµανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Ουγγαρία.

Στον Β΄ τόµο αναλύεται η συγκρότηση των κοµµάτων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Πολωνία, Φινλανδία, Αγγλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.ά.), στις Ηνωµένες Πολιτείες και την Κίνα. Και ολοκληρώνεται µε την πορεία της Κοµµουνιστικής ∆ιεθνούς µέσα στα ταραγµένα χρόνια του µεσοπολέµου. Χρόνια που σηµαδεύτηκαν από µεγάλες επαναστάσεις, αλλά και από την άνοδο του φασισµού στη Γερµανία και την Ιταλία και την επιβολή αυταρχικών καθεστώτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Την ίδια περίοδο οι σκληρές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό του κινήµατος οδηγούν στην επικράτηση του σταλινικού φαινοµένου, µε αποτέλεσµα µια σειρά από οδυνηρές ήττες και, τελικά, την αυτοδιάλυση της 3ης ∆ιεθνούς στα 1943.


Διαβάστε εδώ στην Εφημ. Εποχή το απόσπασμα (σελίδες 274–279) από το κεφάλαιο του βιβλίου, με τίτλο «Η τραγική υποχώρηση στον εθνικισμό», που αναφέρεται στη στάση του ιστορικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, του γνωστού μας SPD, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

 

Βιβλιοκριτική από τον Χρήστο Κεφαλή στο left.gr
Μια πολύτιμη μελέτη για την ιστορία της Κομμουνιστικής Διεθνούς

Η ελληνική και ακόμη η διεθνής φιλολογία για την ιστορία των τριών εργατικών Διεθνών, παραμένει –αν εξαιρέσουμε την έρευνα του Τζον Ριντέλ και μερικών ακόμη μαρξιστών ιστορικών– αρκετά ελλιπής. Λείπουν γενικά οι σοβαρές ιστορικές μελέτες από τη σκοπιά του ίδιου του επαναστατικού εργατικού, σοσιαλιστικού κινήματος, αποκρυσταλλώσεις του οποίου υπήρξαν οι τρεις Διεθνείς.

Από αυτή την άποψη, η κυκλοφορία, από τις Εκδόσεις Τόπος, του τρίτου, αφιερωμένου στην Κομμουνιστική Διεθνή (Κομιντέρν), μέρους της μεγάλης μελέτης του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών αποτελεί μια ευπρόσδεκτη και ουσιώδη προσθήκη στην υφιστάμενη φιλολογία. Πολύ περισσότερο που το έργο του Μαστρογιαννόπουλου αποτελεί καρπό μιας ευσυνείδητης και επίπονης εργασίας δεκαετιών, στηριζόμενης σε μια πλούσια ειδική φιλολογία.

Ο τόμος πραγματεύεται την πρώτη, πιο γόνιμη περίοδο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η οποία συνδέεται με το έργο και τον αντίκτυπο της Οκτωβριανής Επανάστασης, εκτεινόμενη στα πρώτα τέσσερα συνέδριά της (1919-22) και το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με έναν δεύτερο τόμο, αφιερωμένο στη μετέπειτα περίοδο ως τη διάλυση της Κομιντέρν το 1943, το διάστημα κυριαρχίας του σταλινισμού.

Η πορεία του εργατικού κινήματος, με όλες τις αντιφάσεις, τις ανατροπές και τις εναλλαγές της, συνιστά μια ενιαία ιστορική διαδικασία, ώστε είναι σαφές ότι ο τρίτος κύκλος της εργασίας του Μαστρογιαννόπουλου μπορεί να διαβαστεί πιο παραγωγικά σε συνέχεια με τους δυο προηγούμενους. Στέκει όμως και ανεξάρτητα, καθώς ο συγγραφέας κάνει τις απαραίτητες αναδρομές στα ορόσημα της 2ης, Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με τα πεπρωμένα της οποίας, πρώτα και κύρια τη χρεοκοπία της στη δοκιμασία του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου, συνδέθηκε η δημιουργία της νέας Διεθνούς.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
γράφει ο Χ. Κεφαλής left.gr (02/03/2023)

 

Παρουσίαση στο artinews.gr, γράφει η Κατέ Καζάντη

Εάν όντως Ιστορία είναι, όπως παραδίδει ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, η ιστορία της οδύνης του κόσμου, τότε η εξιστόρηση του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, η εξιστόρηση των παθημάτων αλλά και των κατορθωμάτων, των σχάσεων και των επανενώσεων, της αμηχανίας και της αγωνιστικότητας του προλεταριάτου, πρέπει να αφορά την καθεμιά και τον καθένα. Τους από κάτω, αφού τα παθήματα του παρελθόντος είναι τα μαθήματα του μέλλοντος αλλά και τους από πάνω, για να εμπεδώνουν πως, αφού εν τέλει δεν τέλειωσε η ιστορία, τα φαντάσματα πλανώνται ακόμα πάνω απ΄ τα κεφάλια τους.  

«Η παράδοση των καταπιεσμένων μας διδάσκει ότι η "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" που ζούμε τώρα δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας»*, λέει ο Μπένγιαμιν. «Πρέπει να κατορθώσουμε να συλλάβουμε την ιστορία έχοντας αυτή την επίγνωση», συνεχίζει. Και έχει, προφανώς, δίκιο. Προς τούτο, κάθε αναδρομή στο παρελθόν έχει βαρύνουσα, σήμερα, σημασία, σε μια εποχή κάμψης του αγωνιστικού φρονήματος των λαϊκών/προλεταριακών τάξεων.

Έτσι, το έργο του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου «Η άνοδος και η πτώση των εργατικών διεθνών», δεν είναι μοναχά σημαντικό υπό την έννοια  της ιστοριογραφίας. Κρίνεται τέτοιο διότι αποτελεί πολιτική παρακαταθήκη: ο δρόμος για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, ο δρόμος της επανάστασης, ένας δρόμος όλο αγκάθια, μπορεί ν’ ανοίγει, να κλείνει και ν’ ανοίγει ξανά σε κάθε χώρα αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, αφού η καπιταλιστική ηγεμονία μπορεί να αποδειχτεί εν τέλει μια παρενθετική υπόθεση.

Ο Τ. Μαστρογιαννόπουλος έχει επιδοθεί σε ένα τιτάνιο έργο: στην καταγραφή των Εργατικών Διεθνών, από τον 19ο αι., όταν έμπαιναν τα θεμέλια για τα κινήματα που άλλαξαν, έτσι κι αλλιώς, προσωρινά, τον κόσμο. Το πρώτο βιβλίο, ο πρώτος κύκλος, «Από τους πρόδρομους στην 1η Διεθνή» εκκινεί «από τη βασανιστική συγκρότηση του εργατικού κινήματος» για να φτάσει στο δεύτερο και στη «2η Σοσιαλιστική Διεθνή, και συνολικά στην περίοδο που ακολούθησε την αιματηρή καταστολή της Παρισινής Κομμούνας και ολοκληρώθηκε με το ολοκαύτωμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου».

Το πρώτο βιβλίο του τρίτου κύκλου του έργου του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου εκδόθηκε πρόσφατα και θα ολοκληρωθεί σε δύο τόμους. Στον παρόντα πρώτο τόμο, την «3η Κομμουνιστική Διεθνή», ή Κομιντέρν, εξιστορούνται, όπως γράφεται στο οπισθόφυλλο, όλα τα εκείνα τα συμβάντα που συντάραξαν τον κατά Χομπσμπάουμπ αιώνα των επαναστάσεων: από τον λεγόμενο «μεγάλο πόλεμο» (Α΄ Παγκόσμιος) και την οκτωβριανή επανάσταση ως τα πρώτα κρίσιμα βήματα της νέας Διεθνούς και τη συγκρότηση των κομμουνιστικών κομμάτων στις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Ουγγαρία.  

«Η συγκρότηση, η ανάπτυξη και η πορεία των κομμουνιστικών κομμάτων και της Κομμουνιστικής Διεθνούς μέσα στους ταραγμένους καιρούς του μεσοπολέμου, μια πορεία που η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1919 και έληξε άδοξα μέσα στους σπασμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1943, αποτελεί το βασικό αντικείμενο του τρίτου κύκλου αυτής της εργασίας», μας λέει, στην εισαγωγή, ο συγγραφέας.

Το έργο του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου αποτελεί μια πραγματεία του κατεξοχήν  λαϊκού – προλεταριακού υποκειμένου, ιδωμένου μέσα από τη συγκρότηση της Διεθνούς, με όλα τα λάθη και τις αντιφάσεις του. Επί της ουσίας πρόκειται περί ενός ακαδημαϊκού πονήματος -υπό συνθήκες, θα έπρεπε να αποτελεί φοιτητικό εγχειρίδιο-  το οποίο έρχεται να συμπληρώσει σημαντικά βιβλιογραφικά κενά. Δεν είναι όμως γραμμένο για να αφορά μοναχά ειδικούς/ές ή  επιστήμονες/ισσες. Στην πραγματικότητα, κι επειδή ανασύνθεση του παρελθόντος δεν είναι παρά «το άρπαγμα μιας μνήμης καθώς αστράφτει σε μια στιγμή κινδύνου»*, ο δε εχθρός δεν έχει πάψει να νικά, το έργο του Τ.Μ. αφορά όλες και όλους. Και διότι μπορεί να γίνει κοινό κτήμα, καθότι ευκολοδιάβαστο, και διότι η εποχή μας το καλεί. Σε καιρούς ιστορικού αναθεωρητισμού, όταν η ιστοριογραφία αποκτά ιδεολογική χρήση ως κομμάτι της δεξιάς ηγεμονίας, αναδρομές όπως αυτές του Τ.Μ. έχουν εξέχουσα πολιτική σημασία. Αποτελούν χρήσιμο εργαλείο σκέψης, άρα και δράσης, για τους προλετάριους και τις προλετάριες όλων των χωρών όπως, φυσικά, για τους πολιτικούς σχηματισμούς (κόμματα) που εκπροσωπούν τις τάξεις των από κάτω.

*Σε αναμονή για τον Β' τόμο, όπου  αναλύεται η συγκρότηση των κομμάτων στις άλλες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Ολοκληρώνεται με την πορεία της Κομμουνιστικής Διεθνούς στο μεσοπόλεμο, εποχή των μεγάλων επαναστάσεων, αλλά και της ανάδυσης του ναζισμού στη Γερμανία, του φασισμού την Ιταλία και την επιβολή αυταρχικών καθεστώτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

artinews.gr
γράφει η Κατέ Καζάντη, 23/03/2023


Παρακολουθήστε την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στις 27/04/2023, καφέ «Κήπος του Μουσείου» Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Για τι βιβλίο μίλησαν οι: Νίκος Βούτσης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Πρόεδρος της Βουλής) Χάρης Γολέμης (μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Εποχή, εκδότης του περιοδικού transform!) Κατέ Καζάντη (δημοσιογράφος) και ο συγγραφέας.

 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Η Αριστερά και ο Ίψεν
Έργο Συλλογικό
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε
Δημήτρης Παπαχρήστος
Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος
Ξενοφών Κοντιάδης 
Η κοινωνική ασφάλιση ως θεσμός αλληλεγγύης
Βαγγέλης Κουμαριανός
Sakis Papadimitriou- Piano Diary / Ημερολόγιο Πιάνου- Σάκης Παπαδημητρίου
Ανδρέας Ζαχαράτος
Εικαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Αντώνης Βάος
Μία μέρα στους σταυρούς
Αρμάντο Ρομέρο
Η κρυφτή γυναίκα
Έργο Συλλογικό
100 αποτυπώματα
Μαριάννα Τζιαντζή
Ο Τόπος των Νεκρών Δρόμων
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Στιγμές από το καρτιέ
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Θεωρίες Συνωμοσίας
Δημήτρης Λένης
Ροδόπη
Έργο Συλλογικό
The Working Deadline!
Πάνος Ζάχαρης
Σαμοθράκη
Μιχάλης Μπολιάκης
Ω! Τι υπέροχη εκδρομή!
Άρης Μαραγκόπουλος
Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι
Αλέξις Ραβέλο
Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (2ος Τόμος)
Έργο Συλλογικό
Όψεις Εργασιακής Ενσωµάτωσης των Προσφύγων
Χρήστος Μπάγκαβος - Νίκος Κουραχάνης
Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Δημήτρης Πεπόνης
Εκλογές 1981
Έργο Συλλογικό
Επιχείρηση ''Νόστος''
Νικόλας Ζηργάνος
Παιδικό άγχος
Αγορίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου
Η κόρη και η νύχτα
Αθηνά Τσάκαλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ