ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Μυθιστόρημα
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου: ''Ακροβασίες του μυαλού'' παρουσίαση του βιβλίου του Βαγέλη Μάστορα στην Άρτα
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου: ''Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε'' παρουσίαση του νέο βιβλίου του Δημήτρη Παπαχρήστου στον Πειραιά
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου: ''Η Δύναμη του Πλίθινου Σπιτιού'' παρουσίαση του βιβλίου της Πόπη Δέδε-∆εσύλλα στον Πύργο
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στη Νέα Σμύρνη
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου: ''Λίγα λόγια για μένα'' παρουσίαση του νέου βιβλίου της Καλλιρρόης Παρούση στο βιβλ. ''Επί Λέξει''
Τετάρτη 22 Νοεμβρίου: ''Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε'' παρουσίαση του νέου βιβλίο του Δημήτρη Παπαχρήστου στην Χαλκίδα
Τρίτη 14 Νοεμβρίου: ''Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε'': παρουσίαση του νέου βιβλίου στον Άλιμο
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στην Κέρκυρα
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Ποίηση
Τα μάτια του λόγου

Τα μάτια του λόγου

Μποκανέρα Χόρχε

Μετάφραση: Δημητρούκα Αγαθή

Σελ.: 136
Σχήμα: 15 x 24
ISBN: 978-960-499-408-3
Τιμή: 13,90 €
Τιμή online: 12,64 €


  Προσθήκη στο καλάθι

Εικαστικό εξωφύλλου: «Ο ξυπόλυτος πότης», 2004. Λάδι, κολάζ-ύφασµα, 89x79 εκ. Έργο του Κουβανού ζωγράφου Αλφρέδο Σοσαµπράβο.

Δελτίο τύπου & Εξώφυλλο

1η έκδοση: Απρίλιος 2022

ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΣΕ ΛΕΣΑΜΑ ΛΙΜΑ CASA DE LAS AMÉRICAS, 2020

«Όποιος γεννιέται σε λιµάνι γεννιέται µε το ταξίδι µέσα του [...]. Το σακίδιο της ανθολογίας Τα µάτια του λόγου φυλάει πολλά από τη διαδροµή του ταξιδιού· κουβαλάει την επιθυµία να φιλήσει τα πόδια της ποίησης, γνωρίζοντας ότι στο τέλος απλώς θα φάει χώµα· κουβαλάει το χρυσό νόµισµα που πρέπει να παραδοθεί σε µια µικρή Κωφάλαλη για να έχει πρόσβαση στο ουράνιο τόξο της γλώσσας της. Μεταφέρει, επίσης, τα θολά ζώα που ο ποιητής µαδάει, απολεπίζει και γδέρνει, µε την επιµονή να δει ένα δάκρυ στον πάτο της χύτρας. Και το εµµονικό κουλό χέρι της γραφής, τους αγνοούµενους συντρόφους, την αδηφάγα πείνα των καθρεφτών, τους εραστές που έβαλαν τα µάτια τους να τραγουδήσουν, τη ζούγκλα µε τα σπλάχνα της έξω, τον θάνατο που δουλεύει µπροστά στα µάτια όλου του κόσµου, το µαύρο αλεύρι της ξενιτιάς και τις µαρίµπες που πετάνε».

(Από την εισαγωγή του βιβλίου)

Τα µάτια του λόγου είναι ένα απάνθισµα από το ποιητικό έργο του σηµαντικότερου ίσως σύγχρονου Αργεντινού ποιητή Χόρχε Μποκανέρα, τον οποίο δένει «ένας οµφάλιος λώρος µε την Ελλάδα», από την πλευρά της µητέρας του και του µετανάστη, από τη Σάµο, παππού του. «Κάθε προσωπική ανθολογία», γράφει ο Μποκανέρα, «κλείνει µέσα της κι έναν τρόπο σύνθεσης, ενορχήστρωσης γλώσσας, εικόνων, εννοιών, εκλάµψεων και κενών σηµείων. Κατ’ αυτή την έννοια, Τα µάτια του λόγου φιλοδοξούν ν’ αγγίξουν το βάθος του ανθρώπου, εκεί όπου, σύµφωνα µε τα λόγια του ποιητή Μπούστος, “οι φωνές µας γλείφουν τον άνεµο”».


«∆εν υπάρχουν κενά στην ποίηση του Χόρχε Μποκανέρα. Κάθε λέξη εκτείνεται ως την επόµενη, την πιάνει γερά, µε τέτοιο τρόπο που η ένταση του νοήµατος διπλασιά­ζεται κι ύστερα πολλαπλασιάζεται σε ένα συνεχές κρεσέντο, στο οποίο η προφανής και ενίοτε οδυνηρή κλασική οµορφιά, αντί να αποσπά την προσοχή του αναγνώστη από την ουσία του ποιήµατος, του κόβει την ανάσα (εµένα µου την αιχµαλώτισε), λες κι αυτή η ανεπαίσθητη κίνηση του σώµατος θα µπορούσε να διαταράξει το βάρος των λέξεων και τη βαθιά αρµονία τους».

Ζοζέ Σαραµάγκου

 

Ο δαίμονας του τυπογραφείου χτύπησε τα "Μάτια του λόγου": Στη σελίδα 69 στη 2η στροφή, η ορθή μετάφραση του τέταρτου στίχου είναι: αυτό που είναι να έρθει. Κι αυτός που οδηγεί, οδηγείται.  

 


 

Συνέντευξη στον Ι. Κοντό για το πόλη-Κ
«Η σιωπή είναι συστατικό στοιχείο της ποίησης»

Ποιητής, κριτικός και δημοσιογράφος, ο Αργεντίνος, με ελληνικές καταβολές, Χόρχε Μποκανέρα είναι ίσως ο σημαντικότερος σύγχρονος Αργεντίνος ποιητής. Η πρόσφατη κυκλοφορία της ποιητικής συλλογής του Τα μάτια του λόγου από τις Εκδόσεις Τόπος στάθηκε η αφορμή για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του.

«Κάποιες φορές νομίζω πως ο ποιητής δε γεννιέται ούτε γίνεται. Ξεγίνεται», επισημαίνετε στην πρώτη γραμμή της εισαγωγής της προσωπικής ανθολογίας σας ποίησης Τα μάτια του λόγου. Πρόκειται πιθανόν για έναν από τους πιο απρόσμενους ορισμούς της ποίησης που έχουν πέσει στην αντίληψή μου. Θα θέλατε να τον αναλύσετε;
Ήταν ένας τρόπος για να απαντήσω στην πολύ συχνή ερώτηση «αν ένας ποιητής γεννιέται ή γίνεται». Ίσως ο ποιητής να «γεννιέται», με την έννοια του ότι από την παιδική ηλικία φαίνεται να είναι προικισμένος με μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Oπωσδήποτε πρέπει να «γίνεται», καθώς στην ποίηση δεν έχει αξία ο αυθορμητισμός, αλλά η τελειοποίηση όλων των εκφραστικών εργαλείων.

Όταν λέω ότι ο ποιητής «ξεγίνεται» αναφέρομαι στη διαδικασία αναζήτησης του καλλιτέχνη ο οποίος, μακράν του να επαφίεται σε ένα υποτιθέμενο έμφυτο ταλέντο ή στην παγίωση ενός επαγγέλματος, βυθίζεται στις εμμονές του και κατά κάποιον τρόπο αποσυναρμολογεί τον συμβατικό λόγο προκειμένου να διακρίνει αμυδρά ένα είδος πρωτογενούς χάους.

«Κάθε ποιητική έχει διαφορετική γένεση. Στην περίπτωσή μου συνδέεται με το λιμάνι όπου γεννήθηκα», συνεχίζετε. Με ποιους τρόπους σας έχει καθορίσει το ευρύτερο πολιτισμικό περιβάλλον της γενέτειράς σας ως άνθρωπο και ποιητή;
Πέρασα τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής μου σε ένα μεγάλο λιμάνι στα νότια του Μπουένος Άιρες. Ήταν ένα περιβάλλον πολλών γλωσσών – υπήρχαν μετανάστες, ξένοι, ναυτικοί, λιμενεργάτες, ψαράδες, φορτοεκφορτωτές, μουσικοί λαϊκών τραγουδιών και πλανόδια τσίρκα. Και σίγουρα, αυτή η ατμόσφαιρα δουλειάς και καπηλειού που έχει κάθε μέρος που είναι πέρασμα, με σημάδεψε∙ ειδικά η άλως περιπέτειας και μυστηρίου που το περιβάλλει. Η φαντασία μου πετούσε όταν το μυαλό μου σχημάτιζε ερωτήσεις αναφορικά με τους ανθρώπους που όργωναν τους χωματόδρομους εκεί: Από πού έρχονταν; Ποιος ήταν ο επόμενος προορισμός τους; Είχαν επιζήσει από κάποιο ναυάγιο; Τους περίμενε κάποιος κάπου; Πράγματα που αύξησαν την περιέργειά μου και διαμόρφωσαν έναν συγκεκριμένο τρόπο παρατήρησης του κόσμου. Ο Κουβανός ποιητής Ελισέο Ντιέγο τόνιζε ότι τον ποιητή τον διαφοροποιεί από τον υπόλοιπο κόσμο η ιδιότητα του να προσέχει. Οι γρήγοροι ρυθμοί στους οποίους ζούμε σήμερα έρχονται σε αντίθεση με αυτή την άσκηση της παρατήρησης, αυτές τις παύσεις που κάποιοι που καταλαβαίνουν τις ερμηνεύουν ως ένταση της στιγμής.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Συνέντευξη στον Ι. Κοντό , πόλη-Κ (25.06.22)

 

Παρουσίαση της ανθολογίας στο Rednblack.gr από τη Χριστίνα Καπετανοπούλου

(...) Χωρισμένα σε τρεις θεματικούς άξονες τα ποιήματα της συλλογής πότε κοιτάζουν την περιπέτεια της γραφής με τα «Μάτια του ελεύθερου σκοπευτή», πότε καρφώνονται στον έρωτα με «Μάτια ξεραμένο αίμα» και πότε εστιάζουν με «Τσεκουρωμένα μάτια» στο καθημερινό και το εφήμερο του κόσμου μας. Όλες αυτές οι ματιές είναι τρόποι που συγκροτούν την όραση, ένα ανοικτό οπτικό πεδίο εντός του οποίου Τα μάτια του λόγου εντέλει βλέπουν. (...) Η μετάφραση της Αγαθής Δημητρούκα ακούει, απολαμβάνει και αποδίδει εξαιρετικά τη βαθμιαία αύξηση της έντασης νοήματος και λέξεων, το κρεσέντο της στιβαρής ποιητικής φωνής του πολυβραβευμένου Αργεντινού συγγραφέα.

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ
Rednblack.gr 15.2.2022 

 

Συνέντευξη στην Χριστίνα Πάντζου για την Εφημερίδα των Συντακτών
«Όποιος χάνει λέξεις έχει τις μέρες μετρημένες»
Η κουκούλα. Το φίμωμα. Ολες αυτές οι λέξεις για τις ανείπωτες πρακτικές που χρησιμοποίησαν στη δικτατορία παραπέμπουν στο σκοτάδι.

Πολυβραβευμένος Αργεντίνος ποιητής, εξόριστος στα χρόνια της δικτατορίας, επί χρόνια διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Κρίσις» που ίδρυσε ο Εδουάρντο Γκαλεάνο. Ο ελληνικής καταγωγής ακαδημαϊκός και διανοούμενος Χόρχε Μποκανέρα ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει την ποιητική συλλογή του «Τα μάτια του λόγου» (εκδ. Τόπος) και συνομίλησε με την «Εφ.Συν.» για την ισχύ της ποίησης «σε κάθε καιρό»· τις λέξεις και τον λόγο που πρέπει να νοηματοδοτηθούν ξανά· την απειλή του εκφασισμού στην πατρίδα του, όπου αυτόν τον μήνα ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι ίσως κερδίσει την προεδρία.

Αλλά μίλησε και για την Ελλάδα, που από νήμα έγινε ομφάλιος λώρος του, με τον Σαμιώτη παππού του Αλέξανδρο Ησυχο να τον πηγαίνει στο λιμάνι (της Ελπίδας, στην περιφέρεια του Μπουένος Αϊρες όπου γεννήθηκε) να αγναντεύουν τα καράβια και τον θείο του να του μιλά για τον Γιάννη Ρίτσο· κι εκείνος, παιδί ακόμη, να ξετυλίγει τον μίτο της περιπέτειας που είναι η ποίηση αναζητώντας από πού έρχονται αυτοί οι ναυτικοί και οι ξένοι και πού πάνε, κι εκείνο το «Καλό ταξίδι» που άκουγε πάντα.

Οι αποκρίσεις του ποιητή παρέπεμπαν κυρίως στα ποιήματά του όπου είναι οι ίδιοι οι στίχοι τους που ανοίγουν διάλογο μαζί του…

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Εφημ. Συντακτών, γράφει η Χριστίνα Πάντζου 2.10.2023

 


Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής ''Τα μάτια του λόγου'' του βραβευμένου Αργεντίνου ποιητή Χόρχε Μποκανέρα, στο βιβλιοπωλείο «επί λέξει» (Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023). Για το βιβλίο μίλησαν οι: Αγαθή Δημητρούκα (μεταφράστρια της συλλογής), ο ποιητής Ιωάννης Πανουτσόπουλος, ο Κώστας Ήσυχος και ο Χόρχε Μποκανέρα. Διερμηνεία από τα ισπανικά Άλια Ήσυχου. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Αθήνα.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Η Αριστερά και ο Ίψεν
Έργο Συλλογικό
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε
Δημήτρης Παπαχρήστος
Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος
Ξενοφών Κοντιάδης 
Η κοινωνική ασφάλιση ως θεσμός αλληλεγγύης
Βαγγέλης Κουμαριανός
Sakis Papadimitriou- Piano Diary / Ημερολόγιο Πιάνου- Σάκης Παπαδημητρίου
Ανδρέας Ζαχαράτος
Εικαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Αντώνης Βάος
Μία μέρα στους σταυρούς
Αρμάντο Ρομέρο
Η κρυφτή γυναίκα
Έργο Συλλογικό
100 αποτυπώματα
Μαριάννα Τζιαντζή
Ο Τόπος των Νεκρών Δρόμων
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Στιγμές από το καρτιέ
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Θεωρίες Συνωμοσίας
Δημήτρης Λένης
Ροδόπη
Έργο Συλλογικό
The Working Deadline!
Πάνος Ζάχαρης
Σαμοθράκη
Μιχάλης Μπολιάκης
Ω! Τι υπέροχη εκδρομή!
Άρης Μαραγκόπουλος
Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι
Αλέξις Ραβέλο
Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (2ος Τόμος)
Έργο Συλλογικό
Η Δύναμη του Πλίθινου Σπιτιού
Πόπη Δέδε-∆εσύλλα
Όψεις Εργασιακής Ενσωµάτωσης των Προσφύγων
Χρήστος Μπάγκαβος - Νίκος Κουραχάνης
Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Δημήτρης Πεπόνης
Εκλογές 1981
Έργο Συλλογικό
Επιχείρηση ''Νόστος''
Νικόλας Ζηργάνος
Παιδικό άγχος
Αγορίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου
Η κόρη και η νύχτα
Αθηνά Τσάκαλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ