ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου: παρουσίαση του βιβλίου "Θέλξεις" της Titania Matina στην αίθουσα του ΣΕΑ.
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Ο Λουάν Τζούλις στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου: ''Η κιβωτός του Νο'' παρουσίαση του βιβλίου του Β. Χερουβείμ στη Νάξο
Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου: «Σχολές Οικογενειακής – Συστημικής Θεραπείας», παρουσίαση του βιβλίου των Βάσω Παπαδιώτη- Αθανασίου & Λία Σοφτά-Nail
«Σχολές Οικογενειακής – Συστημικής Θεραπείας»: Παρουσίαση του βιβλίου των Βάσω Παπαδιώτη- Αθανασίου & Λία Σοφτά-Nail, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων στα Βριλήσσια 
''Πολιτικές Στέγασης Προσφύγων'' του Νίκου Κουραχάνη: πρώτη παρουσίαση του βιβλίου την Πέμπτη 18 Ιουλίου, Κηπάκι Τσαμαδού Εξάρχεια
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ BAZAAR ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ (ΠΕΜΠΤΗ 11 - ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019)
''ΤΟΚΟΡΟΡΟ'': παρουσίαση του αστυνομικού μυθιστορήματος του Γιάννη Μόσχου στο Polis Art Cafe, Πέμπτη 6 Ιουνίου
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Δεν θα είσαι εκεί

Δεν θα είσαι εκεί

Παπαντωνίου Κατερίνα

Σελ.: 112
Σχήμα: 12x20
ISBN: 978-960-499-287-4
Τιμή: 9,90 €
Τιμή online: 9,00 €


  Προσθήκη στο καλάθι

Προτείνουμε επίσης: Σκοτεινό Ασανσερ
Εξώφυλλο & δελτίο τύπου

1η έκδοση: Μάιος 2019

Με ξένα κλειδιά είχε ανοίξει ξένη πόρτα.

Ο δικαστικός επιμελητής Αργύρης Πολυζώης, στο πλαίσιο μιας τυπικής διαδικασίας αποβολής, εισέρχεται σε ένα διαμέρισμα. Στον άδειο χώρο στέκεται εμβρόντητος μπροστά στο θέαμα που αντικρίζει: φωτογραφίες μιας γυναίκας σε αμέτρητες πόζες τον περιβάλλουν, τον κοιτάζουν, τον προκαλούν.

Το αλλόκοτο ψηφιδωτό διαταράσσει τη γεμάτη κανόνες και ρυθμίσεις καθημερινότητά του και, βέβαιος ότι πρόκειται για την κάτοικο του διαμερίσματος, την αναζητά. Η αναζήτηση τον παγιδεύει στον αδυσώπητο ίλιγγο του πολλαπλού εαυτού, ενώ η συνάντησή του με την άγνωστη γυναίκα αποδεικνύεται καταλυτική.

Στο φόντο η πόλη σε κίνδυνο και ένας χορός από φωνές οικείων ανθρώπων αντιστέκεται στη λήθη.

 

Συνέντευξη στην Κρίστυ Κουνινιώτη για την εφ. Πελοπόννησος
«Σκέφτομαι με εικόνες, ποτέ με αφηρημένα σχήματα» 

Δικηγόρος στο επάγγελμα, εισέπραξε άκρως θερμές κριτικές για το πρώτο της βιβλίο, «Σκοτεινό ασανσέρ» που εκδόθηκε το 2016 από τις εκδόσεις «Τόπος». Πριν λίγες εβδομάδες, κυκλοφόρησε το δεύτερο, με τίτλο «δεν θα είσαι εκεί», το οποίο σ’ αιχμαλωτίζει από τις πρώτες κιόλας αράδες του. Η Κατερίνα Παπαντωνίου μιλάει στην «ΠτΚ» για την ιδέα της νουβέλας της, τον λαβυρινθώδη ήρωά της, την Ιστορία, τις εικόνες και τον κινηματογράφο, τα αγαπημένα της παιχνίδια.

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε τη νέα σας νουβέλα, που ξεκινά με ένα άδειο κατασχεμένο σπίτι, ταπετσαρισμένο με πάμπολλες διαφορετικές φωτογραφίες τις ίδιας γυναίκας;
Ξεκίνησα να γράφω ένα διήγημα με αφορμή τον στίχο της Anne Sexton «Μερικές γυναίκες παντρεύονται σπίτια» από το ποίημα «Νοικοκυρά» (Housewife). Πώς μια γυναίκα κατοικεί ένα σπίτι, πώς κατασκευάζει τη φωλιά της; Πώς κατοικείται η γυναίκα από το σπίτι-εστία και όταν εντέλει φεύγει από το σπίτι αυτό, τι μένει πίσω από τη γυναίκα-εστία; Εικόνες, στιγμιότυπα που κολλάνε πάνω στους τοίχους και τους διαβρώνουν όπως το νερό. Με αυτά τα υλικά ένας άντρας μπαίνει σε ένα άδειο διαμέρισμα. Μετά τα πρώτα του βήματα στέκεται εμβρόντητος μπροστά στο θέαμα που αντικρίζει σε όλους τους τοίχους. Φωτογραφίες μιας γυναίκας σε αμέτρητες πόζες, μια γυναίκα πάνω από μια τούρτα γενεθλίων, μια γυναίκα κρατά στα χέρια σακούλες με ψώνια, σε άλλη φωτογραφία φορά μπουρνούζι, σε άλλη ένα έξωμο φόρεμα. Η αντίδραση του άντρα στην αλλόκοτη ταπετσαρία έκανε το διήγημα νουβέλα.

«δεν θα είσαι εκεί» ο τίτλος. Δηλωτικό απουσίας. Γιατί σε μέλλοντα χρόνο;
Οταν αναβάλλεις το παρόν, όταν απέχεις από το παρόν, τότε μετά βεβαιότητας δεν θα είσαι στο μέλλον. Επιδίωξα να στήσω ένα παιχνίδι για τις παραδεδομένες αντιλήψεις και τις ψευδαισθήσεις για τον χώρο και τον χρόνο, την πλοκή και τους ήρωες. Χρησιμοποίησα στερεότυπα. Λευκός εργαζόμενος άντρας, δικαστικός επιμελητής, λίγο μετά τα σαράντα, λίγο μετά το διαζύγιο, εισέρχεται οικειοθελώς σε έναν λαβύρινθο. Αγνωστα και οικεία φαντάσματα τον περιμένουν στους δρόμους, σε νοσοκομεία, σε κινηματογράφους και παλιά μεταλλωρυχεία. Κι έτσι προετοιμάζει το μέλλον του. Βυθίζεται με περίσσεια εσωτερική βεβαιότητα σε υπαρξιακή δίνη έχοντας προεξοφλήσει ότι δεν θα του φτάσουν οι αναπνοές. (...)

Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ
της Κ. Κουνινιώτη, εφ. Πελοπόννησος (23.06.19)

 

Παρουσίαση στο diastixo.gr από τον Χρίστο Παπαγεωργίου

Ισοπεδώνοντας ό,τι άφησε όρθιο με το πρώτο σαν σίφουνα βιβλίο της, η πεζογράφος Κατερίνα Παπαντωνίου με τη δεύτερη κατάθεσή της κυριολεκτικώς βάζει τις βάσεις για μια καριέρα λογοτεχνική, η οποία και θα είναι εντυπωσιακή, συναρπαστική και –γιατί όχι– συγκλονιστική. Αυτή τη φορά, μάλιστα, στην παρούσα νουβέλα κάνει το εξής διαφορετικό, σε σχέση με την προηγούμενη: Ακολουθεί έναν ιστό μυθοποιητικό, έχει δηλαδή να διαχειριστεί μια ιστορία, η οποία όσο φανταστική και αν είναι, όσο πέραν και έξω της λογικής και αν είναι, έχει μια ισορροπιστική εικόνα με αρχή, μέση και τέλος, έχει μια αφήγηση η οποία ολοκληρώνεται στην έξοδο με το δυστυχές γεγονός.

Στο πρώτο της βιβλίο η συγγραφέας εξέπεμψε μια στρατηγική, η οποία ήθελε αποσπασματικά και σπονδυλωτά να πραγματοποιήσει ένα δημιούργημα, το οποίο φυσικά και λειτούργησε, παρότι οι επιμέρους ιστορίες φαίνονταν εντελώς άσχετες μεταξύ τους. Εδώ έχουμε ήρωες και πρωταγωνιστές, έχουμε δευτερεύοντες χαρακτήρες, έχουμε αντιήρωες που παρότι δεν εμφανίζονται ποτέ είναι παρόντες, έχουμε κεφάλαια ενδιαφέροντα και ισοϋψή, έτσι μιλάμε για μια κλασική νουβέλα με την αναμενόμενη έκταση, με τη λιγότερη λεπτομερειακή επεξεργασία, με λόγο καίριο και ζωντανό, τέλος, έχουμε έναν μύθο που απέχει από την πραγματικότητα μέσα σε στοιχεία καθημερινά, μέσα σε ρεαλιστικές εισροές. Η Παπαντωνίου είναι μια συγγραφέας η οποία επιμένει να ποιητικίζει, να συντομεύει, να κριτικάρει την κοινωνία και τους θεσμούς της, να συμπυκνώνει και όχι να αναλύει, να αναφέρει χωρίς να ενδιαφέρεται να πλατειάσει, να περικλείει στην αφήγηση κενά, όχι λογοτεχνικής εφαρμογής αλλά εκφραστικής επιλογής. 

(...) Η Παπαντωνίου οικοδομεί τις ιστορίες της πάνω στα κενά, πάνω σε αυτά που δεν περνάνε ποτέ στα γραπτά, πάνω σε αυτά που εμείς ως αναγνώστες πρέπει να υποθέσουμε και να φανταστούμε, έτσι η δομή είναι πέραν κάθε αμφιβολίας επαρκέστατη. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά, σχεδόν καταθλιπτική, χωρίς χιούμορ, χωρίς διάστιχα (άλλωστε η έκταση δεν θα το επέτρεπε), με τραγικότητες, ενώ το ύφος, εντελώς στο πλαίσιο της δραματικής αναφορικότητας, προϊδεάζει για μια γκροτέσκα αφήγηση. Εκείνο όμως το εντελώς προσωπικό που χαρακτηρίζει τη γραφή της Παπαντωνίου είναι η απομυθοποιημένη γλώσσα, η κινούμενη από την αριστοκρατική και θεαματική εκδοχή σε μια αμφίσημη διάσταση, ανάμεσα στο υπαρκτό και το επινοημένο, ανάμεσα στο συμβάν και στη φαινομενολογική του υπόσταση. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα, όχι απλώς ενδιαφέρον και επαρκές, αλλά πολύ περισσότερο εμβληματικό και μυστηριώδες, μας καλεί να ξοδέψουμε έναν αναγνωστικό χρόνο όχι υπερβολικό, προκειμένου να λειτουργήσει μέσα μας αυτό που η συγγραφέας στέλνει ως μήνυμα, δηλαδή την τυχαιότητα της ύπαρξης, το αναπάντεχο της ζωής (...)

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
γράφει ο Χρίστος Παπαγεωργίου (diastixo.gr, 28.06.19)

 

Συνέντευξη στην Βίκυ Μπάκου για το tetragwno.gr

Στο τελευταίο και πρόσφατο βιβλίο της νομικού και συγγραφέα Κατερίνας Παπαντωνίου «Δεν θα είσαι εκεί», όπου τονίζει την αποξένωση της σημερινής κοινωνίας ήδη από τον τίτλο, βλέπουμε τον πρωταγωνιστή μαγεμένο από μια άγνωστη γυναίκα, καθώς επιτελεί το καθήκον του αυστηρού δικαστικού επιμελητή. Με φόντο την Αθήνα παρουσιάζεται η διττή προσωπικότητά του. Ένας αυστηρός, ορθολογιστής θα λέγαμε δικαστικός επιμελητής, ή ένας άνθρωπος γεμάτος «τραύματα και πληγές που ανοίγουν από την εποχή της παιδικής του ηλικίας»; Με την έμπειρη ματιά της η Κατερίνα Παπαντωνίου στο διήγημα της μας παρουσιάζει πως γίνεται να συνυπάρχουν οι δύο προσωπικότητες ενώ διαφαίνεται η εσωτερική πάλη του πρωταγωνιστή δημιουργώντας μας το αίσθημα της ενσυναίσθησης.

Διαβάστε την συνέντευξη εδώ
Γράφει η Β. Μπάκου για το tetragwno.gr (29.07.19)

 

 

Παρουσίαση στην Athens Voice από τον Δημήτρη Φύσσα
Μια πρωτότυπη αθηναϊκή νουβέλα

(...) Η συγγραφέας βλέπει με αρκετή συμπάθεια τον ήρωά της, μέσα από τον οποίο μελετάει την αντρική ψυχολογία –ή έστω την ψυχολογία μιας όχι ευάριθμης κατηγορίας αντρών- με πολλή επιτυχία.
Ελλειπτική γραφή, όχι φιοριτούρες στο ύφος, ξαφνικός φωτισμός φαινομενικά ασήμαντων λεπτομερειών και ελεγχόμενα απρόσμενες εξελίξεις του μύθου, συναποτελούν το ρεαλιστικό πλαίσιο του αθηναιογραφήματος αυτού της Παπαντωνίου, το οποίο προφανώς αντλεί και από την επαγγελματική ιδιότητά της (δικηγόρος «μαχόμενη», τουτέστιν της πιάτσας και όχι της γυάλας, νομική σύμβουλος κλπ), ενώ το αρκετά «ανοιχτό» τέλος επιβεβαιώνει την πρώιμη ωριμότητά της και το πέρασμα σε ανώτερη πίστα, σε σύγκριση με τα ήδη καλά νεονουάρ διηγήματά της («Σκοτεινό ασανσέρ»).
 Το «Δεν θα είσαι εκεί», ο τίτλος του οποίου –υποθέτω όχι τυχαία– θυμίζει έντονα το φιλμ «Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί» των Κοέν (...)

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Δημήτρης Φύσσας, Athens Voice (15.09.19)


Δείτε στην Bookpress την προδημοσίευση του βιβλίου.
Ακούστε εδώ μια συνέντευξη της Κατερίνας Παπαντωνίου στην Ελεωνόρα Ορφανίδου για την εκπομπή Ντάμες -Σπαθί, Αθήνα 9,84 (31.05.19, ακούστε μετά το 39:06) και εδώ την συνέντευξη στον Δημήτρη Φύσσα (Αθήνα 9,84, εκπομπή Τα λόγια της αγάπης,  ακούστε μετά το 1:06:30).


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Έρωτες στη Μεταπολίτευση
Διονύσης Χαριτόπουλος
Πολιτικές Στέγασης Προσφύγων
Νίκος Κουραχάνης
Θέλξεις
Tιτάνια Ματίνα
δύο / υγρασία
Αντιγόνη Ντόκα
Ιστορίες ανάμεσα
Δημήτρης Οικονομίδης
Τα αβέβαια σημεία
Γιάννης Σκαρπέλος
Τοκορόρο
Γιάννης Μόσχος
Δεν θα είσαι εκεί
Κατερίνα Παπαντωνίου
Κοινωνικός Πλούτος και Συσσώρευση του Κεφαλαίου
Kώστας Νάκος
Ένοπλη πάλη μετά τον Δεκέμβρη του 2008
Αναστασία Τσουκαλά
Για το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού
Έργο Συλλογικό
Οι αλώβητοι
Βασίλης Τσιράκης
Μαρξιστική Σκέψη τ. 28
Έργο Συλλογικό
Λεξικό Εγκληματολογίας
Έργο Συλλογικό
Κρίση και Κοινωνική Πολιτική
Έργο Συλλογικό
Η άλλη Ελλάδα, 1950-1965
Άρης Μαραγκόπουλος
Ο Μαυροκόκκινος Δεκέμβρης
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος
Ανυπότακτοι Δύσκολων Καιρών
Τάσος Κανταράς
Εξηγώντας το Θαύμα
Βασίλης Σαμπράκος
Η διδασκαλία του Μαρξ
Νικολάι Μπουχάριν
Θετική Ψυχολογία & Ψυχοθεραπεία
Έργο Συλλογικό
Είναι ο γιος μου
Ιωάννα Τσοκοπούλου
Μείζονα Ποιητικά
Μιχάλης Κατσαρός
Του Μπούκοβι την ομαδάρα...
Θανάσης Σκρουμπέλος
Οι Λαϊκοί δρόμοι στο μεσοπολεμικό αστικό τραγούδι
Νίκος Ανδρίκος
Κοινωνική Εργασία, πολιτισμική ετερότητα και κριτικός αναστοχασμός
Έργο Συλλογικό
Πειραιάς βαθύς
Διονύσης Χαριτόπουλος
Παγκόσμια κρίση (2007-2017)
Σταύρος Τομπάζος
Παιδί και εικόνα
Richard Jolley
Κοινωνική Εργασία στην Υγεία
Βασίλης Καραγκούνης
Σχολές Οικογενειακής - Συστημικής Θεραπείας
Έργο Συλλογικό
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Ιστορία και πράξη
Κωνσταντίνος Καβουλάκος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ