ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
PERU: παρουσίαση του νέου φωτογραφικού λευκώματος του Μιχάλη Μπολιάκη στον Ιανό στη Σταδίου την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.
''The Working Dead'': παρουσίαη του comic του Πάνου Ζάχαρη στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου
''Ο Στάλιν στην Κολιμά'': παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μπελαντή στο Ηράκλειο Κρήτης, Παρασκευή 5 Οκτωβρίου
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου: ''Όταν οι μητέρες συνομιλούν'', μια ομιλία-διάλογος με τις Γ. Τσούμπα & Κ. Τζωρτζακάκη
''Μουσικός Περίδρομος'': παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Φωτιάδη στην Καβάλα, Κυριακή 17 Ιουνίου
''ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ στην εποχή μας'': παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στo Ίλιον, Τετάρτη 20 Ιουνίου
Μυητικό σεμινάριο στον πιο επιδραστικό συγγραφέα του εικοστού αιώνα με αφορμή την έκδοση James Joyce, "Tζάκομο Τζόις".
''Στιγμές Μουντιάλ'' με το Χρήστο Σωτηρακοπουλο στο Public της Πάτρας! : Σάββατο 09/06/18
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Σάνκια

Σάνκια

Πριλέπιν Ζαχάρ

Μετάφραση: Μακρίδης Βασίλης

Σελ.: 368
Σχήμα: 14 x 21
ISBN: 978-960-499-245-4
Τιμή: 14,90 €
Τιμή online: 13,55 €


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση Μάρτιος 2018

Είχαν αναλάβει την ευθύνη για λογαριασμό όλων, σε μια εποχή που ακουγόταν εντελώς ηλίθιο να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη για οποιονδήποτε άλλο πέρα από τον εαυτό του…

Το Σάνκια είναι η συνταρακτική ιστορία µιας οµάδας επαναστατηµένων νεαρών που έχουν αµετάκλητα εµπλακεί ανάµεσα στο γερασµένο σοβιετικό παρελθόν –που οι ίδιοι δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν– και στην υπαρξιακή ανάγκη τους να εκφράσουν µια δυναµική διέξοδο στην κοινωνική κατάπτωση της χώρας τους.

Με επίκεντρο τον σύνθετο οµώνυµο ήρωα, έναν νεαρό κατά περίπτωση στοχαστικό ή αφελή, βίαιο ή τρυφερό, σκληρό αλλά και ροµαντικό, άλλοτε γεµάτο ελπίδες και άλλοτε σε απόγνωση, η αφήγηση µεταφέρει τον αναγνώστη πότε στην ερηµωµένη, παρηκµασµένη επαρχία της Ρωσίας και πότε στην πλαστή ευµάρεια της πρωτεύουσας. Μέσα από αλλεπάλληλες δραµατικές σκηνές, που φέρνουν στο µυαλό τους καλύτερους Ρώσους κλασικούς, αποτυπώνεται εντυπωσιακά ο σύγχρονος καπιταλισµός της καταστολής και της βίας, το ταξικό χάος και η λανθάνουσα εμφύλια σύγκρουση.

Με φόντο αυτή την κοινωνική αποσύνθεση της σύγχρονης Ρωσίας, το πολυβραβευµένο και µεταφρασµένο σε είκοσι γλώσσες µυθιστόρηµα του Ζαχάρ Πριλέπιν εστιάζει πεισµατικά στην ψυχολογία των σύγχρονων νέων, που η καθηµερινότητά τους δεν διαθέτει άλλη επιλογή πέρα από την άνευ όρων, ακόμα και µάταιη,  σύγκρουση µε το σύστηµα που τους εξόρισε από την αυθεντική ζωή.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε το 2006 στη Ρωσία, κέρδισε αμέσως το νεανικό κοινό των αναγνωστών και το σοβαρό λογοτεχνικό βραβείο Yasnaya Polyana (2007) του ιδρύματος Τολστόι, ενώ ψηφίστηκε και στη βραχεία λίστα του Ρωσικού Booker και του Εθνικού Βραβείου Ευπώλητων βιβλίων. Έχει ήδη μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.
 

Έγραψαν για τον Πριλέπιν

«O Πριλέπιν είναι αυτός που ξέφυγε από την εικοσάχρονη μονοθεματικότητα της λογοτεχνίας. Όλα αυτά τα χρόνια, το μετασοβιετικό μυθιστόρημα είχε ως θέμα κάποιο άτομο άνω των σαράντα που είχε ζήσει την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος – είτε μιας ολοκληρωτικής αυτοκρατορίας είτε ενός ουράνιου καταφύγιου ισότητας και δικαιοσύνης… Ο Πριλέπιν είναι ο πρώτος που έφερε στη λογοτεχνία ανθρώπους με τελείως διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων».

Ντμίτρι Μπακ, αντιπρύτανης του Ρωσικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών, διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Ρωσικής Λογοτεχνίας

«Ίσως ο σημαντικότερος συγγραφέας της σύγχρονης Ρωσίας· ένας ευαίσθητος και ευφυής κριτής της σημερινής κατάστασης».

Newsweek

«Ο Πριλέπιν είναι το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας, η γλώσσα του θυμίζει τον Τολστόι».

Τατιάνα Τόλσταγια,συγγραφέας  

Έγραψαν για το Σάνκια

«Αν θες να χτυπήσεις την ευαίσθητη χορδή της σημερινής Ρωσίας δεν χρειάζεσαι το Άννα Καρένινα, χρειάζεσαι το Σάνκια».

Αλεξέι Ναβάλνι, από τον πρόλογο στην αγγλική έκδοση
 

«Έχουμε ένα μυθιστόρημα ιδεών, ένα μυθιστόρημα δράσης, ένα μυθιστόρημα σπαρακτικό και ένα μυθιστόρημα πανέμορφο. Κάποιοι ίσως θεωρήσουν τον Σάνκια αντιήρωα, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και της καταστροφικής τάσης του.  Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι προσπαθεί να γεμίσει το κενό που νοιώθει με κάτι που να έχει νόημα. Για αυτό είναι ένας χαρακτήρας που σε καθηλώνει και με αυτόν στο πηδάλιο το Σάνκια βρίσκεται στην κορυφή των πολιτικών μυθιστορημάτων και των μυθιστορημάτων ενηλικίωσης».

Επιθεώρηση Σύγχρονης Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ


Παρουσίαση από τον Γιώργο Λαουτάρη
Πώς επαναστατούν οι απόγονοι του Λένιν

Τα άγρια άνθη της μετα-σοβιετικής εποχής περιγράφει στο συνταρακτικό μυθιστόρημα Σάνκια ο Ζαχάρ Πριλέπιν. Τον πολυμεταφρασμένο Ρώσο συγγραφέα συστήνουν στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά οι εκδόσεις Τόπος, με τη σκληρή ιστορία μιας εξεγερμένης ομάδας νεαρών που δεν κινούνται απλώς στα όρια της νομιμότητας, αλλά και στα όρια της επιβίωσης, με στόχο την εξέγερση και την κοινωνική ανατροπή.

Είναι μια εξέγερση χωρίς ιδεολογία, χωρίς στρατηγική στόχευση, χωρίς αύριο. Στο φόντο βρίσκονται οι ταξικές αντιθέσεις που διαπερνούν το κοινωνικό σώμα της Ρωσίας του ’90, όπως αντανακλώνται στην ένταση της καταστολής, στη φτώχεια και στην έλλειψη προοπτικής. Πρωταγωνιστής είναι μια νέα γενιά που γνώρισε την σοβιετική κατάρρευση ως βίωμα και το σοσιαλιστικό μεγαλείο ως νοσταλγικές αφηγήσεις των μεγαλυτέρων.

Ο Πριλέπιν περιγράφει τα χρόνια της αριστερής αντιπολίτευσης στο καθεστώς Γέλτσιν, ένα «κίνημα που κυνηγήθηκε, καταπνίγηκε», όπως αναφέρει ο ίδιος. Σε αυτό τον κόσμο των αδυσώπητων αντιθέσεων, η κλιμάκωση των μορφών πάλης ενάντια στο καθεστώς είναι ακραία κι όμως φυσιολογική.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ που πυροδοτεί την εξέγερση της άγριας ομάδας των πρωταγωνιστών δεν έχει ως συστατικά του τον μαρξισμό ή την ταξική συνείδηση, αλλά το αλκοόλ, την απόγνωση και την αυτοθυσία.

Δύσκολα ταυτίζεται κανείς με τον Σάνκια, τον κεντρικό ήρωα ή αντι-ήρωα του βιβλίου, όμως εύκολα αναγνωρίζει μέσα από αυτόν τη ριζοσπαστική πολιτικοποίηση που γεννά ο καπιταλισμός στις πιο βάρβαρες εκδοχές του.

Γιώργος Λαουτάρης
vivlio.blog 10/04/18

 

Παρουσίαση στην iskra από τον Γ. Αλεξάτο
Η μετασοβιετική Ρωσία σε ένα λογοτεχνικό αριστούργημα

Είναι αναμφίβολα εξαιρετικά σημαντική, για τη γνωριμία του ελληνικού αναγνωστικού κοινού με τη σύγχρονη ρωσική λογοτεχνία, η κυκλοφορία στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Τόπος», σε μετάφραση του Βασίλη Μακρίδη, του μυθιστορήματος του Ζαχάρ Πριλέπιν, «Σάνκια».

Ο συγγραφέας, ο πλέον πολυδιαβασμένος της μετασοβιετικής λογοτεχνικής γενιάς, παλιός πολεμιστής στην Τσετσενία και μαχητής τώρα στον αντιφασιστικό αγώνα του Ντονμπάς, εξέδωσε το «Σάνκια», το πρώτο του βιβλίο, το 2006, και ευθύς καθιερώθηκε ως σημαντικός λογοτέχνης. Τον επόμενο χρόνο το μυθιστόρημα πήρε το βραβείο Γιάσναγια Πολιάνα του Ιδρύματος Τολστόι.

Με γραφή άμεση, καθοριζόμενη από τη συμμετοχή του ίδιου του συγγραφέα στο κίνημα που συγκροτήθηκε ήδη από τα χρόνια της ταπείνωσης του ρωσικού λαού από το καθεστώς Γέλτσιν, το «Σάνκια» αναφέρεται ακριβώς στην περιπετειώδη ιστορία μιας ομάδας νέων που με βίαιες ακτιβιστικές ενέργειες και με ανάμικτα στοιχεία εθνικισμού και νοσταλγίας της σοβιετικής εποχής, εκφράζουν την αντίθεσή τους σ’ αυτό που χαρακτηρίζουν βαθιά παρακμή της ρωσικής κοινωνίας.

Την ιστορία αυτή την παρακολουθούμε με κεντρικό πρόσωπο ένα μέλος αυτής της ομάδας, τον νεαρό Αλεξάντρ, που τον αποκαλούν χαϊδευτικά Σάνκια. Η οικονομική και πολιτισμική παρακμή της ρωσικής κοινωνίας, ο πολιτικός αυταρχισμός, η εγκατάλειψη της ρωσικής υπαίθρου, που μετατρέπεται σε τόπο επιβίωσης γερόντων ξεχασμένων από το κράτος, αλλά και το απρόσωπο των μεγαλουπόλεων, όπου η φτώχεια και η απόγνωση των πολλών έρχεται σε καταφανή αντίθεση με την προκλητική επίδειξη πλούτου από τους νεόπλουτους γιάπηδες, προβάλλουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, καθιστώντας το μια εντυπωσιακή εικονογράφηση της μετασοβιετικής ρωσικής πραγματικότητας.

Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν είναι καθόλου παράξενη η εμφάνιση και η δράση ομάδων, όπως αυτή στην οποία συμμετέχει ο Σάνκια, αποτελούμενων από νέους για τους οποίους η βία είναι η μόνη διέξοδος εκτόνωσης οργής συσσωρευμένης, έστω και χωρίς κάποιο συγκροτημένο σχέδιο διεξόδου. Είναι η προσωπική απόγνωση του καθενός απ’ αυτούς, που λειτουργεί ως κίνητρο αντίστασης. Με την πλήρη παραγνώριση των συνεπειών της βίαιης δράσης τους, σ’ αυτούς τους ίδιους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την άγρια αστυνομική καταστολή, με ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, με φυλακίσεις, ακόμη και με τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Ακριβώς αυτό είναι που καθιστά το βιβλίο άξιο να χαρακτηριστεί σύγχρονο λογοτεχνικό αριστούργημα. Η εντυπωσιακή ικανότητα του συγγραφέα να διεισδύει βαθιά στον ψυχισμό των ηρώων του, που συνιστά και το ιδιαίτερο γνώρισμα της κλασικής ρωσικής λογοτεχνίας.

 

Γιώργος Αλεξάτος
iskra.gr, 19/07/18


Διαβάστε εδώ την προδημοσίευση του βιβλίου στο ηλεκτρονικό περιοδικό ο Αναγνώστης & διαβάστε εδώ την παρουσίαση του Δημήτρη Μουρατίδη στο μπλογκ «Βιβλιδοδείκτης» (bibliodiktis.blogspot.com,06/08/18)


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Πειραιάς βαθύς
Διονύσης Χαριτόπουλος
Παγκόσμια κρίση (2007-2017)
Σταύρος Τομπάζος
Παιδί και εικόνα
Richard Jolley
Κοινωνική Εργασία στην Υγεία
Βασίλης Καραγκούνης
PERU
Μιχάλης Μπολιάκης
Σχολές Οικογενειακής - Συστημικής Θεραπείας
Έργο Συλλογικό
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Ιστορία και πράξη
Κωνσταντίνος Καβουλάκος
Οι Λαϊκοί δρόμοι στο μεσοπολεμικό αστικό τραγούδι
Νίκος Ανδρίκος
Έξοδος Αδιέξοδος
Έργο Συλλογικό
Κοινωνική Εργασία, πολιτισμική ετερότητα και κριτικός αναστοχασμός
Έργο Συλλογικό
The Greek Icon
Ανδρέας Ζαχαράτος
Όψεις Συγκριτικής Κοινωνικής Πολιτικής
Βαρβάρα Λαλιώτη
Η τριλογία του ’80
Άρης Μαραγκόπουλος
Ουτοπία τ.125
Έργο Συλλογικό
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ στην εποχή μας
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Τζάκομο Τζόις
Τζέιμς Τζόις
Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα
Απόστολος Καψάλης
Αντιλογισμός
Βαγγέλης Δημητρίου
Ταξιδεύοντας
Γιώργος Λιοδάκης
The Working Dead
Πάνος Ζάχαρης
Σάνκια
Ζαχάρ Πριλέπιν
Ο Γάτος μου ο Κλόουν ο Μαλόουν
Θανάσης Σκρουμπέλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ