ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστημολογία
Ιστορία
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Φιλοσοφία
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
''Άστεγοι και Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελλάδα της Κρίσης'':παρουσίαση του βιβλίου της Δ. Παπαδοπούλου & Ν. Κουραχάνη, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στο Polis Art Cafe
"Μητρότητα: η δύναμη στην αδυναμία", παρουσίαση του βιβλίου στη Βιβλιοκίνηση Μεταμόρφωσης, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη: ''Ικάρια πτήση, χρονικό της ρωσικής επανάστασης'' παρουσίαση του βιβλίου στον Ταύρο
"Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού": παρουσίαση του μυθιστορήματος του Άρη Μαραγκόπουλου στη Ρόδο την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου
''Πόλεμος και Αντίσταση στη Θεσσαλία'' παρουσίαση του βιβλίου στη Λάρισα, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου
Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου: εκδήλωση του περιοδικού ''Κρίση'' στο Έναστρον
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου: ''Ο Φιδέλ Κάστρο για τον Αλιέντε'' παρουσίαση του βιβλίου στην Ηλιούπολη
Τρίτη 5 Δεκεμβρίου: ''Μητρότητα, η δύναμη στην αδυναμία'' παρουσίαση του βιβλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ο.Τ.Ε.
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Ιστορία
Πόλεμος και Αντίσταση στη Θεσσαλία

Πόλεμος και Αντίσταση στη Θεσσαλία

Όψεις της ιστορίας της κατά τη δεκαετία του '40

Συλλογικό Έργο

Επιμέλεια: Χριστοφής Νίκος

Σελ.: 272
Σχήμα: 14 x 21
ISBN: 978-960-499-236-2
Τιμή: 12,90 €
Τιμή online: 11,73 €


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Νοέμβριος 2017

Οι συγγραφείς του βιβλίου:
Γιώργος Μαργαρίτης, Νίκος Τσικρίκης, Βασιλική Λάζου, Έρση Μαλαγιώργη, Κώστας Μιχαλάκης, Γιάννης Σκαλιδάκης, Δέσποινα Μήτσιου, Δόμνα Κόφφα, Ελισάβετ Τσιδεμιάδου, Παναγιώτης Κουστένης, Αγγελική Νικολάου Συλλογικό

Οι πιο σημαντικοί σταθμοί στην ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλίας τη δεκαετία του ’40. Ο πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, οι διωγμοί του εβραϊκού πληθυσμού, η μάχη της σοδειάς, ο θεσμός της λαϊκής αυτοδιοίκησης, η λειτουργία των σχολείων, ο Εμφύλιος, τα Έκτακτα Στρατοδικεία της μισαλλοδοξίας και του αφανισμού…

Ένα συλλογικό έργο με πλούσιο αρχειακό υλικό, προφορικές μαρτυρίες και άλλες καινοτόμες εκπαιδευτικές εφαρμογές που προσεγγίζει τα μεγάλα γεγονότα αλλά και την καθημερινή ζωή, μέσα από τα μάτια των «από κάτω», αυτών που υπέστησαν τις συνέπειες της Ιστορίας αλλά και πάλεψαν, για πρώτη φορά σε τέτοια μαζική έκταση, για να γίνουν οι πρωταγωνιστές της.

 

Συνέντευξη του Νίκου Χριστοφή στην Παναγιώτα Φούντα για την εφημ. Ελευθερία

Ιστορικά στοιχεία, δημοσιεύματα και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περιλαμβάνει το βιβλίο «Πόλεμος και Αντίσταση στη Θεσσαλία», ένα συλλογικό έργο που υπογράφουν 11 ερευνητές και επιμελήθηκε ο Λαρισαίος ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ), Νίκος Χριστοφής.

Το βιβλίο αποτυπώνει τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλίας μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό και προσεγγίζει τα μεγάλα γεγονότα αλλά και την καθημερινή ζωή, μέσα από τα μάτια όσων τα έζησαν. Αποτελεί, δε, μια πρωτότυπη καταγραφή της θεσσαλικής ιστορίας τη δεκαετία του '40, αποτέλεσμα συστηματικής επιστημονικής μελέτης. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Χριστοφής μιλά για την ανάγκη που οδήγησε στη συγγραφή μιας τέτοιας μελέτης και για τα ιδιαίτερα στοιχεία που παρουσιάζει η Θεσσαλία και τα οποία την καθιστούν σημαντική για την εξέλιξη του αντιστασιακού κινήματος στην Ελλάδα.

Διαβάστε την συνέντευξη εδώ 
Ελευθερία 13/11/17

 

Παρουσίαση στην εφημ. Ελευθερία Λάρισας από τον Σ. Γουλούλη

Τα καλά νέα έρχονται από νέους ανθρώπους. Πολύ ευχάριστο σε μια εποχή που μάλλον δεν δείχνουν να εκφράζονται. Το συνέδριο που είχε γίνει στη Λάρισα το 2016 στο θέατρο ΟΥΗΛ, ένα χρόνο μετά, έγινε βιβλίο. Τίτλος: «Πόλεμος και Αντίσταση στη Θεσσαλία. Όψεις της ιστορίας της κατά τη δεκαετία του ’40», εκδόσεις «Τόπος», Αθήνα 2017.

Προήλθε με την επιμέλεια του Νίκου Χριστοφή, συμπολίτη, που τώρα εκτελεί χρέη διδάσκοντος στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έκανε κάτι πολύ απλό, σύνηθες στις καλές παρέες, όπως δείχνουν αν είναι αυτοί μεταξύ τους. Συγκέντρωσε δέκα συναδέλφους του, από τη Λάρισα και Θεσσαλία ή έχοντας σχέση με τη σχολή ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος), η οποία καλλιεργεί τη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία. Και μετά καθόρισε το πλαίσιο που θα κινηθούν. Τα υπόλοιπα βρίσκονται μπροστά μας.

Όσα κι αν γραφούν για την φοβερή δεκαετία που σημάδεψε όσο καμία άλλη τη νεώτερη Ελλάδα δεν εξαντλούνται. Νέα αρχεία προκύπτουν, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμη και προφορικά αρχεία, τα οποία δημιουργούν με συνεντεύξεις οι νέοι επιστήμονες, κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Όπως του παρόντος τόμου: Βασιλική Λάζου, «Η εμπειρία του πολέμου, της κατοχής και της Αντίστασης μέσα από προφορικές μαρτυρίες παιδιών». Κερασία Μαλαγιώργη, «Ακολουθώντας τους Εβραίους του Βόλου, 1943-44, Προφορικές μαρτυρίες». (Δείγμα επιστημονικής ευσυνειδησίας υπήρξε ότι η συγγραφέας μετέβη στο Ισραήλ για συνεντεύξεις). Οι υπόλοιπες μελέτες είναι οι εξής: Γ. Μαργαρίτης, «Ο πόλεμος στο μέτωπο και την Αντίσταση». Ν. Τσικρίκης, «Η καθημερινή ζωή στην Κατοχή, για τον Βόλο». Γιάννης Σκαλιδάκης, «Η λαϊκή αυτοδιοίκηση στην Αγιά-Μεταξοχώρι». Δέσποινα Μήτσιου, «Η Εκπαίδευση στη Λάρισα…». Δόμνα Κόφφα, «Η πολιτική λειτουργία της στρατιωτικής δικαιοδύνης: Το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρικάλων». Ελ. Τσιδεμιάδου - Παν. Κουστένης, «Η Αριστερά και οι εκλογές του 1946». Και κάτι αναπάντεχο από την Αγγ. Νικολάου: μία δραματοποίηση δημόσιας εκτελέσεως με βάση αρχειακό υλικό! Όπως φαίνεται από τα θέματα οι συγγραφείς μιλούν πρωτίστως για ανθρώπους που δεν μπόρεσαν ποτέ να εκφρασθούν. Προέκταση αυτού είναι ότι σέβονται τον αναγνώστη.

Ο νέος τόμος με τις κατευθύνσεις που έδωσε ο επιμελητής (κανονικά εκδότης) μέσω των διαφορετικών μεθοδολογικών προσεγγίσεων των δέκα συγγραφέων φέρνει στο φως παραμελημένες πτυχές της ιστορίας. Εμφανίζει πλούτο αρχειακών πηγών, δεν περιορίζεται σε μάχες, αποκαλύπτει διάφορες εξίσου, και μερικές φορές, ακόμα σημαντικότερες πτυχές της ζωής της περιοχής μας. Το ευχάριστο είναι ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες που γίνονταν παλαιότερα μέσω της ΕΣΔΙΑ Λάρισας (σήμερα: «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης» (ανήκει πλέον στον Δήμο Λάρισας) με δύο συλλογικούς τόμους (από συνέδρια). Οπωσδήποτε μπορεί να σταθεί ως αφορμή για περαιτέρω έρευνα και με άλλα επιστημονικά συνέδρια που θα ανεβάσουν το επίπεδο του διαλόγου σε αυτά τα δύσκολα ζητήματα.

Κι αν ακόμη, όπως έχει ήδη λεχθεί, ως το 1974, τη χρονιά που άλλαξε τα πάντα στον τόπο μας, οι παλαιοί δεν δημιούργησαν ήδη τον μύθο της δεκαετίας 1940-50 προς μία πλευρά, ή ακόμη μετά το 1974, δεν δημιουργήθηκε άλλος μύθος προς άλλη πλευρά, οι νέοι επιστήμονες όπως του παρόντος συλλογικού τόμου, χωρίς πάθος αλλά και απαλλαγμένοι από φόβους, κρίνουν τα γεγονότα της περιόδου με μειλίχιο τρόπο, αποκαθιστούν πολλές ανακρίβειες και υπερβολές του παρελθόντος. Κυρίως αυτό γίνεται στην Ελλάδα μετά το 1990, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι οι επιστήμονες συγγραφείς είναι απολιτικοί. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην γίνεται εκμετάλλευση πάνω στις πληγές του ελληνικού λαού, προερχόμενη από κάθε κατεύθυνση. Επομένως η δουλειά του κ. Χριστοφή και των συναδέλφων του είναι πολλαπλά εποικοδομητικός και για τους ίδιους και για την κοινωνία.

Ασφαλώς κι όσα γράφουν όσοι έζησαν τα γεγονότα με ανεπτυγμένο το θυμικό τους, δεν γίνεται αλλιώς, είναι -αν και υποκειμενικά-, απολύτως θεμιτά, και πρέπει να καταγράφονται για να σώζονται. Οι επιστημονικές δουλειές όμως έχουν άλλο προορισμό, να δώσουν να καταλάβει κανείς ότι με βιβλία όπως αυτό που έφερε στη δημοσιότητα ο Ν. Χριστοφής, η ιστορία δεν είναι ράφι βιβλιοπωλείου να διαλέξει κανείς κατά τα γούστα του, αλλά υπεύθυνη δουλειά που απαιτεί ειδικές σπουδές, πειθαρχία στη σκέψη και φιλότιμο για δημιουργία. Τα νέα παιδιά τέτοια κίνητρα έχουν, και αξίζουν κάθε υποστήριξη όπως εδώ που έγινε ως ένα σημείο από τον Δήμο Λάρισας. Συνιστώ στους αναγνώστες, όσοι τιμούν τη μετριοπάθεια, να αγοράσουν το βιβλίο, τουλάχιστον να καλυφθούν τα έξοδα. Διότι έτσι θα έλθουν κι άλλα παρόμοια. Έτσι θα πάει η κοινωνία μπροστά, εκμεταλλευόμενη ακόμη και τη σκοτεινή πλευρά της. Η επεξεργασμένη συλλογική αλήθεια αν και σχετική είναι η ανώτερη.

Σ. Γουλούλης, Ελευθερία Λάρισας (17.12.17)

 


Δείτε στον Οδηγό Ανάγνωσης τα περιεχόμενα του βιβλίου.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Γλαύκος Θρασάκης
Βασίλης Βασιλικός
Ελληνική Σοφία: Τα θεμέλια του Δικαίου
Πάνος Κορωνάκης-Rohlf - Μαρία Μπατζίνη
Ο Στάλιν στην Κολιμά
Δημήτρης Μπελαντής
Χολέρα και πανούκλα
Πατρίκ Ντεβίλ
Η ανάδυση της έννοιας «ψυχική νόσος» στον ευρωπαϊκό πολιτισμό
Θανάσης Καράβατος
Ο Εμμανουήλ Ροΐδης & η «νευροεπιστήμη» του 19ου αιώνα
Θανάσης Καράβατος
Φιλοσοφικές και πολιτικές διαστάσεις της κοινωνικής συνοχής
Mary Healy
Πόλεμος και Αντίσταση στη Θεσσαλία
Έργο Συλλογικό
Μετασχηματισμοί της εκπαίδευσης
Αντώνης Γεωργούλας
Μια εποχή στο τσιμέντο
Νίκος Ιωαννίδης
Πρόβες Πολέμου
Διονύσης Χαριτόπουλος
Συναισθηματικές και Συμπεριφορικές Διαταραχές στα Παιδιά
Ηλίας Κουρκούτας
Βασικά Θέματα Ψυχομετρίας
Έργο Συλλογικό
Ο Κυπριακός Κοινωνικός Σχηματισμός (1191-2004)
Σπύρος Σακελλαρόπουλος
Γυμνός
Λουάν Τζούλις
Το μικρό Εγώ είμαι Εγώ
Μίρα Λόμπε
Τα κοκάλινα ρολόγια
Ντέιβιντ Μίτσελ
Φαρμακομούνα
Μαρία Διονυσίου
Δημιουργικές Ασάφειες
Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup)
Άμμος στο βυθό
Βίκυ Χασάνδρα
Η Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική και οι διανοητές της
Πέρι Άντερσον
Ο Φιδέλ Κάστρο για τον Αλιέντε
Φιδέλ Κάστρο
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ