ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου: Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Λούκα στον Πολυχώρο Λιπασμάτων (Κερατσίνι)
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου:''Όταν γεννιέσσαι τρεις φορές'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στο Αγρίνιο
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου: παρουσίαση της "Ξερολιθιάς" του Βασίλη Τσιράκη στη Θεσσαλονίκη
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου: ''Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι'' παρουσίαση του αστυνομικού μυθιστορήματος του Γιάννη Μόσχου στο βιβ. ''Επίκεντρον''
Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου: ''Ψηφιακή εποχή'' του Γιάννη Τόλιου, παρουσίαση του βιβλίου στο Μαρούσι
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου: ''21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821''παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Αλεξίου στην Καρδίτσα
Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου: παρουσίαση του βιβλίου του Ρεζά Γκολαμί "Χαμένες ταυτότητες" στον τεχνοχώρο Φάμπρικα
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021: Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Λούκα στη Μυτιλήνη
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Comics / Graphic Novel
Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες

Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες

Πέτρου Θανάσης- Βανέλλης Δημήτρης

Σελ.: 80
Σχήμα: 23 X 30
ISBN: 978-960-499-027-6
Τιμή: 10,90 €
Τιμή online: 9,91 €

1η έκδοση: Μάρτιος 2012

TO ΓΙΟΥΣΟΥΡΙ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ COMICDOM (Απρίλιος 2013) και επίσης με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΟΜΙΚΣ (Δ. Βανέλλης)

Καβάφης, Καρυωτάκης, Καρκαβίτσας, Ροδοκανάκης, Νικολαΐδης ο Κύπριος, Παπαδιαμάντης! Οι δημιουργοί του επιτυχημένου Παραρλάμα (Τόπος 2011) με το Γιούσουρι τολμούν να «αναμετρηθούν» με τα ιερά τέρατα της νεοελληνικής λογοτεχνίας – και το καταφέρνουν άψογα, «μεταγράφοντας» έξι φανταστικά αφηγήματα σε συναρπαστικό κόμικς. Το φανταστικό αφήγημα γέννησε την επιστημονική φαντασία, το κόμικς και το σύγχρονο graphic novel. Διόλου τυχαίο, επομένως, που τα φανταστικά αφηγήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας εμπνέουν τον Θανάση Πέτρου και τον Δημήτρη Βανέλλη: στο Γιούσουρι, το παλαιό θέμα των ιστοριών διασταυρώνεται πειστικά με τη νέα μορφή της κομίστικης ανάγνωσης.

 

Oι ιστορίες του τόμου είναι:
Κ.Π. Καβάφης (1863-1933): "Eις το Φως της Hμέρας"
Ανδρέας Καρκαβίτσας (1865-1922): "Το Γιούσουρι"
Κ.Γ. Καρυωτάκης (1896-1928): "Ο ονειροπόλος"
Πλάτων Ροδοκανάκης (1883-1920): "Κλεοπάτρας θάνατος"
Νίκος Νικολαΐδης ο Κύπριος (περ.1884-1956): "Ο Σκέλεθρας"
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911): "Υπό την βασιλικήν δρυν"

O σεναριογράφος Δημήτρης Βανέλλης ενώ, εξ ανάγκης, υποχρεώθηκε να κρατήσει τα απαραίτητα αφηγηματικά στοιχεία, ταυτόχρονα έδωσε τις εντάσεις, πρόβαλε τα πάθη, σκιαγράφησε τους χαρακτήρες, συμπύκνωσε σωστά τους διαλόγους, υπογράμμισε τις ανατροπές και τις κορυφώσεις με μέτρο και ακρίβεια. Από την άλλη, ο κομίστας Θανάσης Πέτρου ανέδειξε τη σκηνογραφία, τον χρόνο και τον ρυθμό της εποχής (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στο κόμικς). Ζωγράφισε, στην κυριολεξία, πρόσωπα και πράγματα έως τις έσχατες λεπτομέρειές τους ενώ ταυτόχρονα άφησε ελεύθερο τον αναγνώστη να φανταστεί από μόνος του πράγματα. Απεικόνισε πολύ πετυχημένα τη διαφορετική «θερμοκρασία» των συμβάντων. Ζούμαρε στα σωστά σημεία (και το εκτέλεσε άψογα). Μοντάρισε με πειστικότητα τις σκηνές του. Έδεσε με σωστά χρώματα την «ταυτότητα» της κάθε ιστορίας. Ο αναγνώστης καλείται να κρίνει από μόνος του την αλήθεια των παραπάνω ισχυρισμών.

----------------------------------------------

Παρουσίαση στο Ποντίκι Art

Όταν το καλό εξελίσσεται σε καλύτερο, όλοι έχουν λόγο να χαίρονται. Πριν από έναν χρόνο κυκλοφόρησε σε μορφή graphic novel το «Παραρλάμα και άλλες ιστορίες» του Δημοσθένη Βουτυρά. Το εγχείρημα ήταν τόσο επιτυχές, που μας ξάφνιασε. Σπάνια μια ιδέα μετατρέπεται σε απτό αποτέλεσμα με τόση επιτυχία. Ωστόσο, η συνέχεια υπήρξε περισσότερο εντυπωσι­ακή. Υπό τη διεύθυνση του Άρη Μαραγκόπουλου, οι εκδόσεις Τόπος σε καιρούς χαλεπούς ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν, πριν από όλα, δυο σημαντικούς δημιουργούς: τον σεναριογράφο κόμικς Δημήτρη Βανέλλη και τον εικονογράφο Θανάση Πέτρου. Η επανεμφάνιση των παραπάνω συντελεστών με ένα νέο βιβλίο που περιέχει έργα των Καβάφη, Καρυωτάκη, Καρκαβίτσα, του Κύπριου συγγραφέα Νικολαΐδη και των Ροδοκανάκη και Παπαδιαμάντη, έρχεται σαν μια καλή είδηση για τους φίλους του graphic novel αλλά και ευρύτερα για όλους εκείνους τους αναγνώστες που ζητούν κάτι δια­φορετικό από την εγχώρια εκδοτική δραστηριότητα. Τα κείμενα που επιλέχτηκαν τα συνδέει η «φανταστική» τους διάσταση, με δυο λόγια έλκουν τη γραφή τους από τη λεγόμενη φανταστική λογοτεχνία. Αν και στη χώρα μας αυτό το λογοτεχνικό είδος υπηρετήθηκε περισσότερο ακούσια παρά συνειδητά, τα χαρακτηρι­στικά «δείγματα» που παρατίθενται δεν υπολείπονται σε έμπνευση και αξία από τα αντίστοιχά τους «πρωτότυπα». Οι επιλεγμένες ιστορίες υπηρετηθήκαν μέσω του λόγου με ζηλευτή ακρίβεια και οικονομία που δεν διαταράσσει την αφηγηματική δομή και την παράθεση της δράσης και της εξέλιξης των ιστοριών. Ο Βανέλλης με μαεστρία ισορροπεί το κείμενό του, το οποίο υπη­ρετεί από τη μια τη λογοτεχνική αξία το υ πρωτότυπο υ και από την άλλη τη σεναριακή εκδοχή του. Ο έτερος συντελεστής, ο εικονογράφος Θανάσης Πέτρου, εκτός του ότι αποτυπώνει με πιστότητα, έμπνευση και φαντασία τις διάφορες εποχές των κειμένων - τόπους, οικο­δομήματα, εσωτερικούς χώρους, ενδυμασίες -, κατα­φέρνει να παρακολουθεί την ένταση των εκφράσεων των ηρώων αποδίδοντας την εσωτερικότητά τους με ενάργεια και διεισδυτικότητα.

Ξενοφών Μπρουντζάκης, 26.04.2012

Παρουσίαση στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής

Παπαδιαμάντης και Καβάφης σε κόμικς

Ιστορίες από την Αλεξάνδρεια των αρχών του περασμένου αιώνα, όπως τις μετέφερε ο Καβάφης. Μύθοι και αλήθειες για το βυθισμένο γιούσουρι από τον Καρκαβίτσα, η έννοια του χρόνου από τον Καρυωτάκη, διάσημοι ήρωες κλασικών έργων που ζωντανεύουν στη βιβλιοθήκη που στήνει ο Πλάτωνας Ροδοκανάκης, ένας μετανιωμένος παραδόπιστος από τον Νίκο Νικολαΐδη, αλλά και η ένοικος... της βασιλικής δρυός του Παπαδιαμάντη. Και αν εκ πρώτης όψεως το κοινό στις ιστορίες αυτές της νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι τα στοιχεία μυστηρίου και φαντασίας, το ενδιαφέρον είναι ότι μεταγράφονται σε... κόμικς. Πρόκειται για «Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες» (εκδόσεις «Τόπος»), που το Διεθνές Comicdom con 2013 ανέδειξε ως το καλύτερο κόμικς της χρονιάς. Οι δημιουργοί του, Δημήτρης Βανέλλης (σενάριο) και Θανάσης Πέτρου (εικονογράφηση), μιλούν στον «ΑτΚ» για την έκδοση και μας ξεναγούν στη γοητεία των κόμικς...

Ο Δημήτρης Βανέλλης εξηγεί σχετικά με το σκεπτικό της επιλογής των ιστοριών: «Μέσα από ένα μεγάλο μέρος διηγημάτων της ελληνικής λογοτεχνίας, αναζήτησα κάποια διηγήματα με βασικό κοινό στοιχείο ότι αγγίζουν τα όρια του φανταστικού, του κρυφού, το μυστηριώδους. Επιπλέον, χρονολογικά είναι κείμενα των αρχών του αιώνα (από το 1920- 1930) μέχρι και προπολεμικά θέλοντας να υπάρχει σ' αυτά μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα εποχής. Του αρέσει του Θανάση να ζωγραφίζει τις εποχές αυτές, αλλά και για να αναδείξουμε κάποια πράγματα σχετικά άγνωστα. Και φυσικά το ζητούμενο είναι πάντα κείμενα που να μπορεί η δράση τους να μεταφερθεί σε εικόνες. Για μένα το κόμικ είναι κάτι σαν σενάριο σινεμά. Μου αρέσει να εκπλήσσομαι και ανυπομονώ να δω πώς θα οπτικοποιήσει την ιστορία ο συνεργάτης μου».

Γιώτα Σωτηροπούλου, 3.06.2013

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

 Παρουσίαση στο περιοδικό Ο Αναγνώστης

Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες των Καρκαβίτσα, Καβάφη, Καρυωτάκη, Ροδοκανάκη, Νικολαΐδη του Κύπριου και Παπαδιαμάντη, συγγραφέων που ανθολογούνται στα σχολικά εγχειρίδια Γυμνασίου και Λυκείου ανανεώθηκαν διασκευασμένα χάρη στους Δημήτρη Βανέλλη και Θανάση Πέτρου. Κάποιοι απ’ αυτούς του συγγραφείς είναι ογκόλιθοι στην ιστορία της λογοτεχνίας, άλλοι είναι ελάσσονες, όλοι όμως ξέφυγαν από την φόρμα που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε και μας παρουσιάζονται ως κόμιξ. Πρόκειται για μεταγραφές /σενάρια εμπνευσμένα από ελληνικά διηγήματα του φανταστικού που, στη νέα τους μορφή, έχουν την δύναμη να κερδίσουν με την αισθητική τους νεαρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες. Ο Δημήτρης Βανέλλης (Βραβείο COMICDOM 2013) κράτησε την πλοκή και άλλαξε το γλωσσικό ιδίωμα των πρωτοτύπων, ενώ οι περιγραφές έγιναν εικόνες σαν κινηματογραφικά πλάνα και οι διάλογοι έσπασαν στα γνωστά μπαλονάκια των κόμιξ.

Έχουμε επίγνωση ότι διαβάζουμε και δεν διαβάζουμε Καβάφη ή Καρκαβίτσα, με βεβαιότητα όμως λέμε πως μπορούμε να οδηγηθούμε στα πρωτότυπα! Ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί αν προταθεί Το Γιούσουρι, όπως και το Παρλαράμα και άλλα διηγήματα του Δημοσθένη Βουτυρά, από τους φιλολόγους στις τάξεις τους.

Η ιδέα της διασκευής λογοτεχνικών έργων σε κόμιξ και η χρησιμοποίησή της στην εκπαίδευση δεν είναι καινούρια. Το θέμα είναι το αποτέλεσμα του νέου έργου καθαυτού. Ανεξάρτητα λοιπόν από την εκπαιδευτική πρόταση προς τους μαθητές, η πρόταση των Βανέλλη/Πέτρου ανοίγει πόρτες για την δημιουργική επεξεργασία των λογοτεχνικών κειμένων.
 

Μαρίζα Ντεκάστρο, Ο Αναγνώστης  18.11.2014


 

Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του κόμικς στο Αθηνόραμα από τον Κωστή Παπαγιώργη και εδώ την παρουσίαση του Άρη Μαλανδράκη στο Protagon. Διαβάστε επίσης την παρουσίαση του Γιάννη Μπασκόζου στο Βήμα, τη συνέντευξη των δημιουργών του κόμικς στο www.clickatlife.gr και εδώ μια παρουσίαση του βιβλίου στο diavasame.gr.

Δείτε τέλος στον οδηγό ανάγνωσης τον πρόλογο του Άρη Μαραγκόπουλου.
 

 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Καταστάσεις άρνησης: Μαθαίνοντας για τις θηριωδίες και τον πόνο
Stanley Cohen
Για τη διδακτική της φιλοσοφίας
Έργο Συλλογικό
Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής
Έργο Συλλογικό
Η πάλη των σκοπιών
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία: Από την θεωρία στην πράξη 
Malcolm Payne
Διαζώνη
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χαμένες ταυτότητες
Ρεζά Γκολαμί
Sempre Viva
Ισίδωρος Λεοντής - Χριστίνα Κοτσαρίνη
One day a kite flying...μια μέρα ένα πέταγμα αετού
Ανδρέας Ζαχαράτος
Καχάμπρε
Αρμάντο Ρομέρο
Επανάσταση στη δίνη του Eμφυλίου
Δημήτρης Μπελαντής
Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία
Έργο Συλλογικό
Όλα τα έχουν πει οι μοίρες
Νίκος Καζής
Η καρδιά του Σίσυφου
Τάσος Κανταράς
Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι
Γιάννης Μόσχος
Ο φασιστικός ιός
Καρλ Πολάνυι
Ο Γευστικός Πολιτισμός
Σούλα Μπόζη
Ευερεθιστότητα στα παιδιά & τους εφήβους
Αργύρης Στριγγάρης - Eric Taylor
Οµαδική Ψυχοθεραπεία και ∆ιαπροσωπική Νευροβιολογία
Susan Gantt - Bonnie Badenoch
Ψηφιακή Εποχή
Γιάννης Τόλιος
Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Συναντήσεις με τον πατέρα
Γεωργία Τσούμπα - Κατερίνα Τζωρτζακάκη
Ο σκύλος της αγάπης
Ηλίας Κουρκούτας
Μια ντουζίνα στα δύο
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Μια γυναίκα απολογείται
Μαρία Λούκα
21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821
Σπύρος Αλεξίου
Από τον Κεμαλισμό στον Ριζοσπαστισμό
Νίκος Χριστοφής
Φρενολογία στα ελληνικά
Θανάσης Καράβατος
Ο μοιρολάτρης Ζακ και ο αφέντης του
Ντενί Ντιντερό
Απελευθερωθείτε από την ΙΨΑΔ
Έργο Συλλογικό
Η Δημοσιογραφία ως Τέχνη
Έργο Συλλογικό
Κατακτώντας την ευημερία
Έργο Συλλογικό
Ο κήπος μας στην άκρη της ερήμου
Μαρώ Κάργα
Διαλεκτά κείμενα
Φρίντριχ Ενγκελς
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών
Λεωνίδας Μοίρας
Ξερολιθιά
Βασίλης Τσιράκης
Μια λοξή ματιά στην ιστορία
Διονύσης Ελευθεράτος
Πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού
Άρης Μαραγκόπουλος
Πόλεμος ή Ειρήνη
Kώστας Ησυχος - Δημήτρης Καλτσώνης
Ηγεµονία, στρατηγική, οργάνωση
Παναγιώτης Σωτήρης
20 χρόνια χωρίς τον Καπετάνιο
Μανώλης Σαριδάκης
Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα (Β' ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
Άννα Χριστοπούλου
Κοινοτική κοινωνική εργασία
Βασίλης Καραγκούνης
Είμαστε ο λαός των ρομά
Ian Hancock
Ελληνική Σοφία: Τα θεμέλια της Ιατρικής
Πάνος Κορωνάκης-Rohlf - Μαρία Μπατζίνη
Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ
Άρης Μαραγκόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ