ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

Τα νέα του Τόπου
::. Περί καθεστωτικής κριτικής συνέχεια… (08-02-2009 14:26)
Υπό τον τίτλο «Ασήκωτα μυγάκια και ελαφρές χρυσόμυγες στο σπαθί τους» ο Δημοσθένης Κούρτοβικ συνέχισε στη γνωστή στήλη του στο «Βιβλιοδρόμιο», (εφημ. Τα Νέα, 07.02.09) την κατά μέτωπο επίθεση στους εκπροσώπους της προσδιορισμένης από τον ίδιο ως «καθεστωτικής» κριτικής. Έχουν προηγηθεί λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτές τοποθετήσεις / απαντήσεις του Αλέξη Ζήρα (στο περ. «Διαβάζω»), του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και της Ελισάβετ Κοτζιά.

Η δική μας στάση στο θέμα έχει εκφραστεί παντοιοτρόπως στο παρελθόν*1: παράδειγμα η σφοδρή αντιπαράθεση με τον ποιητή Διονύση Καψάλη*2, η αντιπαράθεση με αφορμή το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη Ελένη ή ο Κανένας έναντι της άκριτης παρανάγνωσής του που έγινε κατά τον ίδιο τρόπο τόσο από την Ελισάβετ Κοτζιά*3 όσο και από τον Β. Χατζηβασιλείου*4, η πρόσφατη αντιπαράθεσή μας με μερίδα της ίδιας κριτικής με αφορμή την απόδοση κλασικών νεοελληνικών κειμένων στη σύγχρονη γλώσσα*5 η ακόμα πιο πρόσφατη κριτική μας για την παρανάγνωση που ο  Β. Χατζηβασιλείου επεφύλαξε στο True Love (βλ. εδώ, στον «Οδηγό Ανάγνωσης» για το True Love) κ.λπ. κ.λπ.
Τα γράφουμε όλα αυτά ώστε να μη θεωρηθεί, από τους νεότερους αναγνώστες, ότι εύκολα και άκριτα υπερασπιζόμαστε σήμερα μια «αντικαθεστωτική» στάση όπως αυτή του Δημοσθένη Κούρτοβικ. Τα γράφουμε επίσης ώστε να γίνει κατανοητό κάτι ακόμα σοβαρότερο, το οποίο ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, λόγω της επικαιρότητας του άρθρου του, δεν επισημαίνει: το γεγονός δηλαδή ότι η καθεστωτική κριτική είναι ανέκαθεν η μόνη κριτική στην Ελλάδα – κι αυτό ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, από τα χρόνια των «καθεστωτικών» Γιώργου Κατσίμπαλη και Ανδρέα Καραντώνη, όπως κι αργότερα, στα χρόνια του Βάσσου Βαρίκα και του Κώστα Σταματίου ή, πιο πρόσφατα, επί της μεταπολιτευτικής «τρόικας» Αλέξανδρου Κοτζιά - Σπύρου Τσακνιά - Αλέκου Αργυρίου…
Η απάντηση στο όποιο ειλικρινές ερώτημα επ' αυτής της δυστυχίας είναι περίπου η ίδια που αφορά την πορεία της χώρας και της νεοελληνικής λογοτεχνίας όλα αυτά τα χρόνια:
Μια περιφερειακή χώρα, μια φοβική χώρα, ένας εισαγόμενος μοντερνισμός, αποκομμένος από την παράδοση, που εκλαμβάνεται ως εκσυγχρονισμός, επαρχιακή στάση στα πράγματα, μικροαστική νοοτροπία της αριστεράς που διαμόρφωσε μεταπολεμικά το λογοτεχνικό κατεστημένο*6, πελατειακή σχέση κριτικού - συγγραφέα, ακριβώς όπως και η σχέση πολιτικού - πολίτη,  χαμηλό επίπεδο επί της θεωρίας της λογοτεχνίας, αδιαφορία / άγνοια των κριτικών για τη διεθνή εμπειρία, φαντασιακά ψευδοϊδεολογήματα που υποκαθιστούν το Πραγματικό (ελληνοκεντρισμός ή ευρωπαϊκή στάση, σοσιαλρεαλισμός ή αφαίρεση, πολυτονικό ή μονοτονικό, δημοτική ή καθαρεύουσα, πρόζα ή ποιητικότητα, κ.λπ. κ.λπ.), αδιαφορία για την πραγμάτευση του Πολιτικού στη μυθιστορία,  μετά την κατάρρευση της Αριστεράς υποκατάσταση των ανθρωπιστικών αξιών και της λογοτεχνικότητας από ένα φτηνό κοσμοπολιτισμό τηλεοπτικής κοπής, αδιαφορία για ένα παρεμβατικό, συλλογικών συμφερόντων σωματείο Συγγραφέων, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των εφημεριδογράφων επί του βιβλίου (εξαιρέσεις ελάχιστες), λοιδορία των συγγραφέων από τους κρατικούς φορείς που αγοράζουν με ψίχουλα τις συγγραφικές συνειδήσεις (βλ. π.χ. τον απαράδεκτο θεσμό των λεγόμενων τιμητικών συντάξεων) κ.λπ.
Ναι, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ το γνωρίζουν αλλά ποιούν τη νήσσα: το πρόβλημα είναι πολλά και ταυτόχρονα ένα: επειδή απλά αποτελεί πρόβλημα μιας συντηρητικής, ακαλλιέργητης, απαίδευτης και αδιάφορης για τον πολιτισμό χώρας, μιας χώρας που οι πολιτικοί της αποδείχτηκαν όλοι ανεξαιρέτως ανίκανοι να στεριώσουν μια σύγχρονη Εθνική βιβλιοθήκη, ένα σύγχρονο Δίκτυο δανειστικών βιβλιοθηκών για όλη τη χώρα, μια σύγχρονη, μη ιδρυματική, βασική εκπαίδευση, ένα σύγχρονο Παν/μιο που να βασίζεται στην έρευνα και όχι στην κονσέρβα των πληροφοριών κ.λπ. κ.λπ.
Σε ένα από την κορυφή έως τη βάση πελατειακό κράτος όλα είναι πελατειακά, όλα λειτουργούν με τη φτηνή συναλλαγή, με το λιγότερο δυνατό κόστος (έχει και η κριτική το κόστος της), με την κομπίνα – και το χειρότερο: όπως στο πρόσφατο  Βατοπέδι, δηλ. ανενδοίαστα, δίχως την παραμικρή αισχύνη.
Παραφράζοντας λοιπόν ελαφρά αυτό που σημειώσαμε σχετικά πρόσφατα, με αφορμή τις λέσχες ανάγνωσης και τον σχετικό διαγωνισμό του ΕΚΕΒΙ, δεν μένει παρά να επαναλάβουμε: κατά τη χώρα και η κριτική της…

Α.Μ.

1. Βλ. περισσότερα επί του θέματος στο βιβλίο του Άρη Μαραγκόπουλου: Διαφθορείς, Εραστές, Παραβάτες, το κεφάλαιο «Η πεζογραφία ως Ελλάδα» σελ. 90-127, εκδ. Ελλ. Γράμματα, 2005 – αλλά και στον Οδηγό Ανάγνωσης του Τrue Love το άρθρο (που είχε δημοσιευτεί στο περ. «Διαβάζω», 12/05, τ. 458, σ. 121-125) «Έξι δεδομένα για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία».
2. Αφορμή της διαμάχης εκείνης: οι τρόποι κριτικής στην παραλογοτεχνία και ουσιαστικό θέμα η «ποιητική» αλαζονεία βλ. εφημ. Αυγή, «Ενθέματα», Νοέμβριος 1997.
3. Βλ. εφημ. Καθημερινή 06.09.98.
4. Βλ. εφημ. Ελευθεροτυπία, 07.08.98.
5. Σε όλη τη διάρκεια του 2005-2006 βλ. πρόχειρα: περ. «Διαβάζω» τ. 459/2006, σελ. 48-61.
6. Βλ. πχ. την περίφημη λογοκρισία των Βουρνά-Αργυρίου στο ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού  «Η Διαθήκη μου» ή τη λυσσαλέα σύγκρουση στους κόλπους της Αριστεράς για την Τριλογία του Στρατή Τσίρκα κ.λπ.
Επιστροφή »

rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         
 

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Το γκρίζο κύμα
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ακούσια αποικεσία
Ρένος Παπαδόπουλος
Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση
Αλέξις Ραβέλο
Πάρε τα χνάρια που άφησα
Σπύρος Δερβενιώτης
Πολιτικές διαιρετικές τομές και κοινωνικές ανισότητες
Έργο Συλλογικό
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Ψηλαφώντας την Έννοια της Αρετής
Σωτήρης Βαρνάβας
Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Αποστέρηση
Έργο Συλλογικό
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ