Έλληνες λογοτέχνες γίνονται «υπερήρωες» σε κόμικς
Ο Καβάφης, ο Καρυωτάκης, ο Καρκαβίτσας, ο Νικολαΐδης, ο Ροδοκανάκης και ο Παπαδιαμάντης γίνονται «υπερήρωες» στα χέρια των συγγραφέων κόμικς Θανάση Πέτρου και Δημήτρη Βανέλλη, στο τελευταίο τους βιβλίο «Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες».
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012
ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ
Στο νέο βιβλίο σας «Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες» τα βάζετε με τα ιερά τέρατα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ποιο ήταν το έναυσμα για να το κάνετε αυτό και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
Όταν μεταφέρεται ένα κείμενο σε μια άλλη μορφή τέχνης, στη συγκεκριμένη περίπτωση σε κόμικς, αυτό που προκύπτει είναι ένα καινούργιο έργο, που δεν μπορεί να κριθεί αποκλειστικά ούτε με εικαστικά ούτε με λογοτεχνικά κριτήρια. Στα κόμικς λόγος και εικόνα συνδυάζονται, χωρίς να αθροίζονται, οπότε από το αρχικό κείμενο διατηρείται η πλοκή, όχι όμως και το λογοτεχνικό ύφος του εκάστοτε συγγραφέα.
Προσπαθούμε, όμως, να διατηρούμε το ιδιαίτερο κλίμα και την ατμόσφαιρα του κάθε διηγήματος. Προφανώς, δεν τα βάζουμε και δεν θέλουμε να τα βάλουμε με τα «ιερά τέρατα» της νεοελληνικής λογοτεχνίας, απλώς δείχνουμε ότι οι ιστορίες τους μπορούν να είναι εξίσου ενδιαφέρουσες μετά από τόσα πολλά χρόνια. Όσο για το έναυσμα, πολύ απλά μας άρεσαν αυτές οι ιστορίες και θεωρήσαμε ότι θα γίνονταν ενδιαφέροντα κόμικς.
Έξι φανταστικές ιστορίες με πρωταγωνιστές λογοτέχνες σε κόμικς. Αρκετά πρωτότυπο και παρακινδυνευμένο. Θεωρείτε ότι χρειάζεται που και που να βγαίνουμε από τα στενά (στενόμυαλα στην ουσία) όρια της τέχνης;
Προφανώς, πιστεύουμε πως πρέπει να βγαίνουμε από τα στενά όρια της τέχνης. Αυτή η υπέρβαση είναι, άλλωστε, η βασική ώθηση που κάνει την τέχνη να εξελίσσεται. Ειδικότερα για τα κόμικς, όταν ξεκινήσαμε να διασκευάζουμε λογοτεχνία του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, θέλαμε να κάνουμε σαφές ότι η θεματολογία των κόμικς, όπως και κάθε μορφή τέχνης, μπορεί να επεκταθεί οπουδήποτε.
Εμείς, αυτό το γνωρίζαμε, αλλά, φοβόμαστε ότι ακόμα υπάρχουν αναγνώστες που πιστεύουν ότι τα κόμικς απευθύνονται μόνο σε παιδιά ή είναι μόνο κωμικά ή περιπετειώδη.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ. |