Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει τα μαθήματα Δίκαιο και Κοινωνία, Πολιτικοί θεσμοί της Λ. Αμερικής, Κινεζικό πολιτικό σύστημα, Ελληνική Συνταγματική Ιστορία, Δηµοκρατία και Κρίση. Διευθύνει το σεμινάριο «Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα».
Έχει δημοσιεύσει πληθώρα βιβλίων, επιστημονικών άρθρων και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους. Αρθρογραφεί στις εφημερίδες Τα Νέα, Η Εφημερίδα των Συντακτών και Documento καθώς και σε διάφορους ιστότοπους.
Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Η τέχνη του πολέμου για την εξουσία, Τόπος, 2025, Το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας (µε τον Γρ. Αυδίκο κ.ά.), Τόπος, 2022, Πόλεµος ή ειρήνη (6 σηµεία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική) (µε τον Κ. Ήσυχο), Τόπος, 2020, Το κράτος στην Κίνα (1949-2019), Τόπος, 2019, Estado y democracia en el siglo XXI, Munoz Moya editores, 2018, Ο Φιδέλ Κάστρο για τον Αλιέντε, Τόπος, 2017, Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας (1821-2001), ΚΨΜ, 2017, Τι είναι το κράτος; τι δηµοκρατία χρειαζόµαστε;, Τόπος, 2016, Δίκαιο, οικονομική κρίση και δημοκρατία, Τόπος, 2014, Ο Τσε για το κράτος και την επανάσταση, Τόπος, 2012, Το δίλημμα της Μπολιβαριανής Δηµοκρατίας - Κράτος και δίκαιο στη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, Ξιφαράς, 2010, Το μέλλον της δημοκρατίας, Τόπος 2024 (με τον Ερνέστο Ντοµίνγκες Λόπες).
|