ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου: ''Η εξέγερση του 1931, η στάση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κύπρου και η Γ΄ ∆ιεθνής'' παρουσίαση του βιβλίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στο Μαρούσι
Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου: θεατρική παράσταση ''Tούμπα στα πλακάκια'' στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία»
Tετάρτη 25 Ιανουαρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στην Καλαμάτα
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου: παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Κουζή ''Η µεγάλη εργασιακή απορρύθµιση: Τα 30+ χρόνια προς το ευέλικτο πρότυπο''
Κυριακή 15 Ιανουαρίου: «Μια ντουζίνα στα δύο» παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Γαϊτανάρου στα Εξάρχεια
''S.114'': Σόλωνος 114 το νέο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΤΟΠΟΣ & ΠΟΤΑΜΟΣ
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΟΜΕΝΑ » ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Φρενολογία στα ελληνικά

Φρενολογία στα ελληνικά

Καράβατος Θανάσης

Σελ.: 336
Σχήμα: 13 x 20,5
ISBN: 978-960-499-350-5
Τιμή: 15,40 €
Τιμή online: 14,00 €


  Προσθήκη στο καλάθι

H Φρενολογία στα ελληνικά παρουσιάζει την εξ Εσπερίας «μετακένωση» στον τόπο μας της Οργανολογίας του Franz Joseph Gall (1758-1828) που έμεινε γνωστή στην ιστορία των περί εγκεφάλου αντιλήψεων ως φρενολογία. Πρόκειται για τη «μετατόπιση» των ψυχονοητικών λειτουργιών από τις κοιλίες του εγκεφάλου, όπου «κατοικούσαν» από τον 4ο μ.Χ., στον εγκεφαλικό φλοιό για τον οποίο έως τότε επικρατούσε αδιαφορία. Θα παραμείνει ένα ατελές «πρελούδιο» όσων θα επακολουθήσουν στο πέρας του 19ου αιώνα, έπειτα από τον εντοπισμό (1861) του έναρθρου λόγου στον μετωπιαίο λοβό από τον Paul Broca (1824-1880).

Η πρώτη φρενολογική «χαρτογράφηση» του εγκεφαλικού φλοιού «εντόπιζε» 27 ιδιότητες που καθόριζαν συμπεριφορές, χωρίς αντίστοιχη μελέτη των εγκεφαλικών περιοχών. Βασική αρχή της ήταν η παραδοχή του «έμφυτου», χωρίς να παραγνωρίζεται η επίδραση της εκπαίδευσης και των συνθηκών ζωής. Η ψυχή δεν ταυτίζεται με τον εγκέφαλο, αλλά για να παραχθεί ψυχισμός απαιτείται η λειτουργία του. Η φρενολογία είναι ένα «πεδίο έρευνας» των επιπτώσεών της, θετικών μεν στο σωφρονιστικό και το παιδαγωγικό σύστημα, αρνητικών δε με τις ρατσιστικές τους προεκτάσεις.

Η φρενολογία «έρχεται» στην Ελλάδα μέσω της ψυχολογίας. Ειδικότερα, της Ψυχολογίας την οποία εξέδωσε το 1841 ο λόγιος και Γυμνασιάρχης της Ερμούπολης Γεώργιος Σερούιος (1783-1849) που τη διδάσκει –με κεντρικό πυρήνα το «έμφυτο του προορισμού του ανθρώπου»– και την εφαρμόζει στην εκπαιδευτική του πράξη, ασκώντας ένα είδος επαγγελματικού προσανατολισμού. Στην ελληνική υποδοχή της φρενολογίας διαπιστώνονται ποικίλες στάσεις: συνηγορία, απόρριψη, αναίρεση, παρασιώπηση, ακόμα και αντιγραφή.


 

Παρουσίαση στην Εφ. Συντακτών από τον Σ. Μανουσέλη

Το πανάρχαιο όνειρο της επιστήμης -αλλά και κάθε εξουσίας- να καταφέρει με κάποιον τρόπο να «διαβάσει» απευθείας τις πιο μύχιες σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων, καθώς αυτά γεννιούνται στο μυαλό τους, φαίνεται να υλοποιείται στις μέρες μας χάρη στην ανάπτυξη εντυπωσιακών τεχνικών νευροαπεικόνισης των εγκεφαλικών δομών και λειτουργιών. Πράγματι, χάρη σε μια σειρά από νέες τεχνικές απεικόνισης του ανθρώπινου εγκεφάλου έγινε, πρώτη φορά, εφικτός ο ακριβής εντοπισμός των περίπλοκων εγκεφαλικών λειτουργιών και η ανάλυση των νευρωνικών μικροκυκλωμάτων που εμπλέκονται στην ανάδυσή τους.

Ομως, όπως αποκαλύπτουν τα πρώτα πέντε κεφάλαια του βιβλίου «Φρενολογία στα ελληνικά», ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα ήταν σαφές ότι οι ψυχικές ή πνευματικές ικανότητες των ανθρώπων έχουν την έδρα τους στο εσωτερικό του ανθρώπινου εγκεφάλου. Και η «φρενολογία» ήταν η πρόωρη επιστημονική-εμπειρική προσπάθεια ανατομικού εντοπισμού των ιδιαίτερων πνευματικών ικανοτήτων μας πάνω στον φλοιό του εγκεφάλου μας και, μέσω αυτού, πάνω στα μορφώματα του κρανίου μας.

Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, ο Θανάσης Καράβατος, δεν χρειάζεται συστάσεις - είναι ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, όπου και διετέλεσε, από το 1998 έως το 2007, διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ. Πολυγραφότατος, μας έχει προσφέρει μια σειρά από αξιολογότατα βιβλία γύρω από διάφορα επίκαιρα ψυχιατρικά, νευρολογικά θέματα. Επίσης είναι ο εκδότης και πρωτεργάτης του διεπιστημονικού περιοδικού «Σύναψις», μιας πρωτοπόρας τριμηνιαίας Επιθεώρησης Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και των Επιστημών του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Θ. Καράβατο, το πρόσφατο βιβλίο του «Φρενολογία στα ελληνικά» παρουσιάζει την εξ Εσπερίας «μετα-κένωση» στον τόπο μας της Οργανολογίας του Franz Joseph Gall (1758-1828), που αργότερα μετονομάστηκε και έμεινε γνωστή στην Ιστορία των περί εγκεφάλου αντιλήψεων ως Φρενολογία. Πρόκειται για τη «μετατόπιση» των ψυχονοητικών λειτουργιών από τις κοιλίες του εγκεφάλου, όπου «κατοικούσαν» από τον 4ο αι. μ.Χ., στον εγκεφαλικό φλοιό, για τον οποίο έως τότε επικρατούσε αδιαφορία.

Η φρενολογική «χαρτογράφηση» του εγκεφαλικού φλοιού από τον Gall «εντόπιζε» 27 ιδιότητες που καθόριζαν συμπεριφορές, χωρίς όμως να μελετά τις αντίστοιχες εγκεφαλικές περιοχές. Πάντως, ενώ η παραδοχή του «έμφυτου» χαρακτήρα των 27 ιδιοτήτων ήταν βασική αρχή της φρενολογίας, δεν παραγνωρίζει την επίδραση της εκπαίδευσης και των συνθηκών ζωής στην τελική διαμόρφωσή τους. Για τους φρενολόγους, η ψυχή δεν ταυτίζεται με τον εγκέφαλο, όμως, για να παραχθεί ο ψυχισμός απαιτείται η λειτουργία του εγκεφάλου.

Στα πρώτα κεφάλαια αυτού του εξαιρετικά καλογραμμένου βιβλίου, επιχειρείται η επιστημονική και επιστημολογική ανασυγκρότηση της πρώτης συστηματικής προσπάθειας εντοπισμού των ανθρώπινων ψυχονοητικών λειτουργιών σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές δομές. Μια προσπάθεια που, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, θα παραμείνει ένα ατελές -αλλά αναγκαίο!- «πρελούδιο» των μετέπειτα εντοπιστικών ερευνών στη Νευρολογία, που θα εμφανιστούν στο πέρας του 19ου αιώνα, έπειτα από τον εντοπισμό -το 1861- του έναρθρου λόγου στον μετωπιαίο λοβό από τον Paul Broca.

Με όχημα αυτήν την ιστορική-επιστημολογική ανασυγκρότηση των φρενολογικών ιδεών, τα τελευταία πέντε κεφάλαια διερευνούν το πώς και από ποιους «έρχεται» η φρενολογία στην Ελλάδα μέσω της ψυχολογίας. Ειδικότερα, της «Ψυχολογίας» την οποία εξέδωσε το 1841 ο λόγιος και γυμνασιάρχης της Ερμούπολης Γεώργιος Σερούιος (1783-1849), ο οποίος όχι μόνο τη διδάσκει αλλά και την εφαρμόζει στην εκπαιδευτική του πράξη, ασκώντας ένα είδος πρώιμου επαγγελματικού προσανατολισμού που βασίζεται στη φρενολογική ανάλυση των μαθητών του.

Εφημ. Συντακτών, 17.04.2021
Γράφει ο Σ. Μανουσέλης

 


Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του Ανδρέα Κ. Παπανικολάου για την εφημ. Το Βήμα  (21.03.2021)
Η φρενολογία κάποτε και τώρα. Στο πόνημα του καθηγητή Ψυχιατρικής Θανάση Καράβατου η επίδραση της φρενολογίας στη νευρολογία τού χθες γίνεται αφορμή για επίκαιρους παραλληλισμούς, οι οποίοι αφορούν τόσο την ίδια την επιστήμη όσο και την εκλαΐκευσή της.


 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Βία κατά των ανηλίκων
Έργο Συλλογικό
8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα
Δημήτρης Στρατούλης
Το δίκιο
Νίκος Αραπάκης
Το μπαράζ / Καλλιθέα, αγάπη μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Μια μέρα
Αντιγόνη Ντόκα
Κοινωνική θεωρία και κοινωνική πολιτική
Έργο Συλλογικό
Η Κατερίνα και το φεγγάρι
Θανάσης Σκρουμπέλος
Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση
Άρης Χατζηστεφάνου
Τo Πρεκαριάτο
Guy Standing
Μεγάλη Ιδέα (1844-1922)
Σπύρος Αλεξίου
Χωρίς αφεντικά
Michael Albert
Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο
Ξενοφών Κοντιάδης 
Οι πόλεις της κόκκινης νύχτας
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Ο Ελληνικός Καπιταλισμός
Αποστόλης Παλιούρας
Το τελευταίο κορίτσι
Γιάννης Ξανθόπουλος
Ημερολόγιον Εκστρατείας Στρατιωτικού Νοσοκόμου  Αθανασίου Σ. Πεφάνη
Έργο Συλλογικό
Ακροβασίες του μυαλού
Βαγγέλης Μάστορας
Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης
Σούλα Μπόζη
Εντός Εκτός
Ολύμπιος Δαφέρμος
Η µεγάλη εργασιακή απορρύθµιση
Γιάννης Κουζής
Αντι-κείμενα σεξουαλικότητας
Έργο Συλλογικό
Η εμπλαισίωση των θεωριών της Κοινωνικής Εργασίας
Karen Healy
Λογική
Greg Restall
Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία Στην Αρχαία Ελλάδα
Νίκος Δηµητρακόπουλος
Η καλύτερή μου φίλη
Αγγελική Σπανού
Ριβερράν
Τρύφωνας Γέσιος -Κρανιώτης
Μαρξισμός και φιλοσοφία της μουσικής
Πάνος Ντούβος
Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα
Ηλίας Μπιστολάς
Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός στη μετααμερικανική εποχή  
Θέµης Τζήµας
Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο
Άρης Μαραγκόπουλος
Στον καιρό της Λιλιπούπολης
Γιώργος Αλλαμανής
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ