ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Τετάρτη 22 Μαΐου: "Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού" παρουσίαση του βιβλίου της Πόπης Δέδε-Δεσύλλα στον Κορυδαλλό
Σάββατο 20 Απριλίου - Τριήμερο αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών εκδηλώσεων: ''Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος'' παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη στον Άλιμο
Δευτέρα 22 Απριλίου: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη στη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 12 Απριλίου: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νέας Σμύρνης
Παρασκευή 19 Απριλίου: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ
Σάββατο 13 Απριλίου Λουτράκι: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου
Κυριακή 7 Απριλίου Ναύπλιο: ''Στον καιρό της Λιλιπούπολης'' παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Ι. Αλλαμανή στη Βιβλιοθήκη του Φουγάρου
Παρασκευή 5 Απριλίου Λάρισα: ''21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821'' παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Αλεξίου
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΟΜΕΝΑ » ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Όταν η μνήμη αποκαλύπτει

Όταν η μνήμη αποκαλύπτει

De Romilly Jacqueline

Σελ.: 122
Σχήμα: 13,5 x 20,5
ISBN: 978-960-6723-18-6
Τιμή: 12,00 €
Τιμή online: 10,91 €


  Προσθήκη στο καλάθι

Εκδότης Συνάψεις
Μετάφραση: Άννυ Σπυράκου

Σ’ αυτό το μικρό αλλά μεστό βιβλίο της, η αείμνηστη μεγάλη ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί (1913-2010) μοιράζεται μαζί μας κάτι που ανακάλυψε στα τελευταία χρόνια της ζωής της. Ήταν κάποιες, μετρημένες στα δάχτυλα, στιγμές της ζωής της που επανήλθαν τελείως απρόσμενα στη μνήμη της, αφήνοντάς την έκθαμβη. Αυτό γυρεύει να κατανοήσει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της. Μια μικρή εικόνα, μια απλή λέξη είναι ικανές να ξεδιπλώσουν αναμνήσεις και να αναβιώνουν ένα σβησμένο παρελθόν που ξαναζούμε ανασυνθέτοντάς το. Μέσα από τέτοια παραδείγματα, η Ζακλίν ντε Ρομιγί μας οδηγεί σε μια άλλη αντίληψη του χρόνου, την «αιωνιότητα» στην οποία αποφεύγει να δώσει μια θρησκευτική εξήγηση. Αρκείται να την ενσωματώσει στην ακλόνητη πεποίθηση που τη συνόδευσε σε όλη τη διάρκεια του μακρόχρονου βίου της και η οποία καθόρισε πολλές φορές τη στάση της: «Υπάρχει κάτι άλλο», γιατί, όπως μας λέει, φαίνεται «πως ό,τι ζούμε εγγράφεται ολόκληρο στο κινητό πλαίσιο του παρόντος και της γοργής εξέλιξής του, που λίγο ως πολύ προορίζεται στη λήθη, αλλά επίσης και σε ένα άλλο επίπεδο, στο οποίο κανονικά δεν έχουμε πρόσβαση και όπου διατηρούνται στο χρόνο εντυπώσεις που θεωρούμε φευγαλέες επειδή η άποψή μας για τα πράγματα δεν είναι πλήρης».

 



Παρουσίαση στα Νέα από τον Σ. Μαλαβάκη
Η «ερωμένη» του Θουκυδίδη

(...) Στα τελευταία χρόνια της ζωής της, όντας σχεδόν τυφλή, η Ρομιγί αφιερώνεται στον εσωτερικό της κόσμο και γράφει ή μάλλον υπαγορεύει μικρά κείμενα εκμυστηρεύσεων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το «Οταν η μνήμη αποκαλύπτει».

Στο στοχαστικό αυτό βιβλίο που εκδόθηκε έναν χρόνο πριν από τον θάνατό της, η γηραιά Ρομιγί καταδύεται στο παρελθόν της και ανακαλύπτει τις πύλες ενός άλλου κόσμου, την επιβεβαίωση πως κάτι άλλο υπάρχει: «Ανακαλύπτουμε πως υπάρχει κάτι άλλο από το να ζούμε χωρίς σκοπό. Εχουμε την ευχέρεια να υπακούσουμε σ' αυτή την εσωτερική παρόρμηση, προσανατολισμένη προς έναν κόσμο διαβλεπόμενο, εκθαμβωτικό, διαρκή... που βρίσκεται έξω από τον χρόνο. Πώς να τον ονομάσουμε αλλιώς παρά αιωνιότητα;», αναρωτιέται η ίδια.

Παρόλο που η χροιά των λόγων της είναι σχεδόν θρησκευτική, η Ρομιγί στο μυαλό της έχει τον Πλάτωνα και τη σπηλιά του, από όπου οι άνθρωποι, παρότι βρίσκονται αλυσοδεμένοι μέσα στο σκοτάδι, αγωνίζονται να δείξουν πως όσο ανερμάτιστη κι αν είναι η πορεία μας, κάπου «υπάρχει νόημα».

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει ο Σ. Μαλαβάκης,Τα Νέα (05.06.12)

 

Παρουσίαση στο Ποντίκι από τον Ξ. Μπρουντζάκη

Σε αυτό το βιβλίο της η σπουδαία ελληνίστρια ασχολείται με τις αναμνήσεις. Για την ακρίβεια, με τον τρόπο με τον οποίο αυτές αναδύονται από τα βάθη του προσωπικού - και πραγματικού - χρό­νου στην επιφάνεια δίχως αυτό να συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη αφορμή ή με το περιεχόμε­νό τους. Πρόκειται για αναμνήσεις εντυπωσιακά αυθαίρετες, που μοιάζουν με ανακαλύψεις του χρόνου έτσι όπως εμφανίζονται στα τελευταία χρόνια του βίου της συγγραφέως. Στον σύντομο πρόλογό της, προσπαθώντας να απομονώσει αυ­τό το συγκεκριμένο είδος ανάμνησης, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμιά σύνδεση ή σχέση με την ανάμνηση του χαμένου χρόνου, όπως αριστουρ γη ματικά πραγματεύεται στο έργο του ο Προυστ. Στην περίπτωσή της έχουμε περιστατικά του δικού της ιστορικού χρόνου, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους στον παρόντα χρόνο με αφορμή μια μυρωδιά ή μια λέξη. Έτσι επαναβιώνεται το παρελθόν δημιουργώντας μια νέα αντίληψη του χρόνου και της «αθανασίας» του. Μια σειρά από ιστορίες του παρελθόντος, οι οποίες εμφανίστη­καν στην επιφάνεια του χρόνου, γίνονται η αφορ­μή έντονου προβληματισμού που, παρότι απο-φεύγει τη μεταφυσική θρησκευτική προσέγγιση, παραμένει στο σκεπτικό ότι πιθανόν να υπάρχει και κάτι άλλο σε αυτή την πολύπλοκη σχέση μας με τον χρόνο, που δεν κατανοούμε ή δεν μπορού­με να έχουμε μια πλήρη εικόνα του. Έτσι, πέρα από τον χρόνο με τον οποίο αναπτύσσουμε σχέ­σεις κατανόησης, μήπως υπάρχει κι ένας άλλος χρόνος που δεν τον αντιλαμβανόμαστε - ξένος, διαφορετικός;  

Το Ποντίκι
Γράφει ο Ξ. Μπρουντζάκης (13.07.12)
 

Παρουσίαση στο Βήμα από τον Α. Βιστωνίτη

«Ούτε οι μαρτυρίες ούτε η σκέψη έχουν νόημα εάν δεν αντλούν από την αλήθεια της εμπειρίας, όπως τη βίωσε η γερόντισσα που είμαι σήμερα». Ετσι καταλήγει η Ζακλίν ντε Ρομιγί στον πρόλογο του σύντομου αλλά άκρως ευαίσθητου βιβλίου της Οταν η μνήμη αποκαλύπτει. Ηταν 95 ετών όταν το έγραψε (το υπαγόρευσε, για την ακρίβεια) και κυκλοφόρησε το 2009, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό της.

Με ασθενέστατη ακοή και σχεδόν τυφλή, εκείνη η φυσιογνωμία των ανθρωπιστικών επιστημών με το τεράστιο έργο πάνω στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, μας πρόσφερε τη δική της μικρή ποιητική του χρόνου όπως προκύπτει από την υπόσταση και την παρουσία των αναμνήσεων στη ζωή της. Αναμνήσεων από διαβάσματα, από μουσικά ακούσματα, από χώρους, σπίτια και δρόμους, από το σπίτι της στην Προβηγκία, από μια συνάντηση με συναδέλφους στο Τολέδο πριν από πολλά χρόνια, από στιγμές «έκστασης και θάμβους».

Η αλήθεια της εμπειρίας
Στις αναμνήσεις βρίσκεται η αλήθεια της εμπειρίας. Και πιο πολύ σε εκείνες που αναδύονται αιφνιδιαστικά για να μας θυμίσουν ότι η εσωτερική ζωή σε μεγάλο βαθμό δεν είναι παρά άθροισμα μικρών αναμνήσεων, μια γοητευτική εκδοχή της αιωνιότητας. Οι αναμνήσεις αντιπροσωπεύουν τη διάρκεια, αυτό «που ξεπερνά την άμεση πραγματικότητα» λέει η ίδια. Δεν είναι, επομένως, απλά αποτυπώματα του χρόνου, γι' αυτό και δεν επανέρχονται χωρίς σκιές. Δημιουργούν ένα πλαίσιο μεταγενέστερων εντυπώσεων επαναφέροντας παλιές αισθήσεις που προέρχονται από χρώματα, οσμές, συναισθήματα.
Εύλογα σε τέτοιες περιπτώσεις ανακαλεί κανείς τον Προυστ και το Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο. Ωστόσο οι προθέσεις της Ρομιγί ήταν διαφορετικές. Οι αναμνήσεις της, με τη σεμνότητα που τις αναφέρει, είναι «ασήμαντες» και κατά κάποιον τρόπο τυχαίες. Μολονότι αναφέρονται στο παρελθόν, έχουν τη δύναμη να επιβάλλονται στο παρόν. Ξεπηδούν εντελώς απότομα και κατακλύζουν τον νου και τις αισθήσεις μας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που, αναφερόμενη στην παιδική της ηλικία, λέει ότι «ήταν ακόμη εκείνο το τρομαγμένο κοριτσάκι». Γιατί η κοιτίδα της μνήμης βρίσκεται στην παιδική μας ηλικία, απ' όπου καταγόμαστε, καθώς έλεγε ο Εξυπερί. (...)

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει ο Α. Βιστωνίτης, Το Βήμα (09.09.12)


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Η Αριστερά και ο Ίψεν
Έργο Συλλογικό
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε
Δημήτρης Παπαχρήστος
Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος
Ξενοφών Κοντιάδης 
Η κοινωνική ασφάλιση ως θεσμός αλληλεγγύης
Βαγγέλης Κουμαριανός
Sakis Papadimitriou- Piano Diary / Ημερολόγιο Πιάνου- Σάκης Παπαδημητρίου
Ανδρέας Ζαχαράτος
Εικαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Αντώνης Βάος
Μία μέρα στους σταυρούς
Αρμάντο Ρομέρο
Η κρυφτή γυναίκα
Έργο Συλλογικό
100 αποτυπώματα
Μαριάννα Τζιαντζή
Ο Τόπος των Νεκρών Δρόμων
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Στιγμές από το καρτιέ
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Θεωρίες Συνωμοσίας
Δημήτρης Λένης
Ροδόπη
Έργο Συλλογικό
The Working Deadline!
Πάνος Ζάχαρης
Σαμοθράκη
Μιχάλης Μπολιάκης
Ω! Τι υπέροχη εκδρομή!
Άρης Μαραγκόπουλος
Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι
Αλέξις Ραβέλο
Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (2ος Τόμος)
Έργο Συλλογικό
Όψεις Εργασιακής Ενσωµάτωσης των Προσφύγων
Χρήστος Μπάγκαβος - Νίκος Κουραχάνης
Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Δημήτρης Πεπόνης
Εκλογές 1981
Έργο Συλλογικό
Επιχείρηση ''Νόστος''
Νικόλας Ζηργάνος
Παιδικό άγχος
Αγορίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου
Η κόρη και η νύχτα
Αθηνά Τσάκαλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ