ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Σάββατο 21 Μαρτίου: ''Το κράτος στην Κίνα''παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Καλτσώνη στη Θεσσαλονίκη
Σάββατο 7 Μαρτίου: παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μωυσή Λίτση ''Στης Μεταπολίτευσης τα χρόνια'', πολυχώρος ΕΝΕΚΕΝ Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου: ''The Working Dead...and'' παρουσίαση του νέου κόμικ του Πάνου Ζάχαρη στο ''Σχεδία Home''
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου: ''Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτκής'': παρουσίαση του βιβλίου του Φαμπιάν Περιέ στο βιβ. IANOS (Σταδίου)
Δευτέρα 16 Μαρτίου: ''Ένοπλη πάλη μετά τον Δεκέμβρη του 2008'' παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Τσουκαλά στο στο ''Red n' Νoir'' στην Κυψέλη
Παρασκευή 13 Μαρτίου: ''Παράταιρη Επανάσταση'' παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Χλιουνάκη στην Ηλιούπολη
Τετάρτη 4 Μαρτίου: ''Όταν γεννιέσαι τρεις φορές'' παρουσίαση του βιβλίου στην Άμφισσα
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου: παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Πέτσα ''Χαρακτηριστικά και αξίες των κρατουμένων στα Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων και η άσκηση του δικαιώματος τους στην εκπαίδευση'' στο Polis Art Cafe
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ » ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Μαρξιστική Σκέψη τ.17

Μαρξιστική Σκέψη τ.17
Κίνα: Από ημι-αποικία στον 20ό υπερδύναμη στον 21ο αιώνα

Συλλογικό Έργο

Σελ.: 528
Σχήμα: 16,5 x 23,5
ISBN: 1792-7684-17
Τιμή: 13,00 €
Τιμή online: 11,82 €


  Προσθήκη στο καλάθι

Απρίλιος- Σεπτέμβριος 2015
Διεύθυνση έκδοσης: Χρήστος Κεφαλής


Στην Κίνα αφιερώνεται ο νέος διπλός τόμος 17 της Μαρξιστικής Σκέψης. Ο τόμος περιέχει πηγές και αναλύσεις για την πορεία της Κίνας από τις αρχές του 20ού αιώνα ως τις μέρες μας. Παρουσιάζονται όλα τα σημαντικά γεγονότα και οι σταθμοί στην πορεία της Κίνας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο: η μετατροπή της Κίνας σε ημι-αποικία των μεγάλων δυνάμεων από τις αρχές του 20ού αιώνα, οι διαδοχικές επαναστάσεις του 1911, του 1925-27 και του 1930-49 ως τη νίκη της λαϊκής επανάστασης, η περίοδος της «σοσιαλιστικής οικοδόμησης» 1947-1978 και η σύγχρονη περίοδος των μεταρρυθμίσεων της αγοράς ως τις μέρες μας. Ο τόμος χωρίζεται σε 3 μέρη.

Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται πηγές και ντοκουμέντα προερχόμενα από επιφανείς μαρξιστές, ιστορικές προσωπικότητες της Κίνας και αποφάσεις του ΚΚ της Κίνας. Συγκεκριμένα, ο αναγνώστης θα βρει κείμενα των Χέγκελ, Μαρξ, Ντ. Ριαζάνοφ, Σουν Γιατ-σεν (πρώτος προσωρινός Πρόεδρος της Κίνας στα 1912), Λένιν, Τσεν Του-σιου (πρώτος ΓΓ του ΚΚ της Κίνας), Τρότσκι, Μάο τσε-τουνγκ, Τενγκ Σιαοπίνγκ και Ζάο Ζιγιάνγκ, καθώς και μέρη από τις αποφάσεις του ΚΚ της Κίνας για την ιστορία του κόμματος (1945 και 1981) και του τωρινού καταστατικού του ΚΚ της Κίνας (2012).

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ιστορικές αναλύσεις για την περίοδο 1911-1977. Ο Τ. Μαστρογιαννόπουλος αναφέρεται στις κινεζικές επαναστάσεις του 1911-27, ο Δ. Καρέλλας στη διαμόρφωση του μαρξισμού του Μάο ως το 1945, ο Δ. Καλτσώνης στο κινεζικό σύνταγμα του 1954, οι Λ. Μαϊτάν και Τζ. Ριντέλ στην περίοδο του «Μεγάλου Άλματος προς τα Εμπρός», οι Ι. Ντόιτσερ και Ν. Χρουστσόφ στην Πολιτιστική Επανάσταση, ενώ η Μεγάλη Πορεία καλύπτεται από ένα κεφάλαιο της επίσημης κινεζικής Ιστορίας της Σύγχρονης Κινεζικής Επανάστασης.

Στο τρίτο μέρος αναλύονται οι εξελίξεις στη σύγχρονη Κίνα: η πορεία των μεταρρυθμίσεων της αγοράς, ο αντίκτυπός τους στην κατάσταση των εργαζομένων και το περιβάλλον, οι αναπτυσσόμενοι κοινωνικοί αγώνες, οι παραπέρα οικονομικές προοπτικές στην Κίνα, ο ρόλος του κράτους, ο κινεζικός μαρξισμός και η κριτική λογοτεχνία σήμερα. Ο αναγνώστης θα βρει κείμενα των Χ. Κεφαλή, Τζ. Μπ. Φόστερ & Ρ. ΜακΤσέσνεϊ, Ορ. Λουκά, Β. Σερμπετζόγλου & Μ. Ζέρβα, Μίντσι Λι, Ντ. Κοτζ, Β. Κόλο, Ντικάνγκ, Τσεν Τιάν, Χαν Κουν-τσουνγκ και Γιεν Λενκέ.

Ο τόμος προσφέρει έτσι στο κοινό μια ποικιλία προσεγγίσεων για ένα ευρύ φάσμα πτυχών της κινεζικής ιστορίας και της ζωής στη σύγχρονη Κίνα. Όπως σημειώνεται στον πρόλογο, η ιστορία της Κίνας από το 1900 ως σήμερα:  «Ήταν μια πορεία ορμητικών αλλαγών, η ταχύτητα των οποίων σίγουρα δεν έχει όμοιό της στην παγκόσμια ιστορία… ο παρών τόμος θα προσφέρει στον αναγνώστη γνώσεις και στοιχεία… καλύπτοντας ένα μέρος από το μεγάλο κενό πληροφόρησης και πηγών στην ελληνική βιβλιογραφία για την πρόσφατη ιστορία της Κίνας και τη σύγχρονη Κίνα».

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο της Μαρξιστικής Σκέψης στο www.marxistikiskepsi.grΠαρουσίαση του τεύχους από τον Κοσμά Κέφαλο στην εφημερίδα Αυγή

«Κι αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα
Η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται».

Με αυτόν τον χιλιοτραγουδισμένο στίχο του Ναζίμ Χικμέτ ξεκινά ο πρόσφατα κυκλοφορημένος, αφιερωμένος στην Κίνα, διπλός τόμος 17 της Μαρξιστικής Σκέψης. Στις 526 σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει αναλύσεις και ντοκουμέντα για την παλιά και πρόσφατη ιστορία της Κίνας, καθώς και για τη σύγχρονη Κίνα. Μέσα από αυτά παρουσιάζεται η πορεία της τεράστιας χώρας, που από ημιαποικία ώς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα μετατραπεί σε υπερδύναμη στον 21ο αιώνα.

Το διακριτικό γνώρισμα του πανάρχαιου πολιτισμού της Κίνας, ανιχνευμένο ήδη από τον Χέγκελ και τον Μαρξ, ήταν η στατικότητα των οικονομικών και πολιτικών δομών, ο δεσποτισμός του κράτους και η δύναμη της οικογένειας. Αυτή η στατικότητα διαλύεται με την ορμητική επέμβαση των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων από τα τέλη του 19ου αιώνα, που δίνει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη του κινεζικού καπιταλισμού και την εμφάνιση ενός νεαρού προλεταριάτου.

Η αστική επανάσταση του 1911 και η λαϊκή επανάσταση του 1925-27, όταν δημιουργείται το ΚΚ της Κίνας κάτω από την επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης, καταφέρουν κτυπήματα στην παλιά φεουδαρχική αυτοκρατορία, επιφέροντας την εθνική ενοποίηση της Κίνας. Ωστόσο, η πολιτική της Κομιντέρν για παραμονή του κόμματος στο αστικό Κουομιντάνγκ θα οδηγήσει στη σφαγή των κομμουνιστών μετά το πραξικόπημα του Τσιανγκ Κάι-σεκ και στην ήττα της επανάστασης.

Στη συνέχεια, το ΚΚ της Κίνας θα δημιουργήσει βάσεις στις αγροτικές περιοχές, όπου οι αγρότες υφίστανται ακόμη την καταπίεση των φεουδαρχών. Περνώντας από δύσκολες στιγμές όπως η Μεγάλη Πορεία του 1934-35, η φάση αυτή υπό την ηγεσία του Μάο θα καταλήξει στη νίκη της επανάστασης και την ίδρυση της ΛΔ Κίνας το 1949. Θα ακολουθήσει η αγροτική μεταρρύθμιση και σημαντικές επιτυχίες στα πρώτα χρόνια της οικοδόμησης. Βιαστικές επιλογές στη συνέχεια, ωστόσο -το Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός και η Πολιτιστική Επανάσταση- θα αντιστρέψουν την κατάσταση. Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι θα χαθούν στον λιμό του 1958-1961. Αυτά θα κάνουν αναπόφευκτη τη στροφή στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς υπό τον Ντενγκ.

Παρά τις διακηρύξεις του ΚΚ της Κίνας περί «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά», η Κίνα σήμερα είναι μια χώρα που γνωρίζει μια ορμητική, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, καπιταλιστική ανάπτυξη. Είναι βέβαια μια καπιταλιστική ανάπτυξη στο ανοδικό της στάδιο, όπου κάποια εξισωτικά στοιχεία της «σοσιαλιστικής περιόδου» (ίση πρόσβαση των αγροτών στη γη, σχετικά εκτεταμένος κρατικός τομέας) συνυπάρχουν με νέες βαθιές αντιθέσεις: από τη μια ένας κατασκευαστικός οργασμός, με τη δημιουργία τεράστιων νέων πόλεων και την εκπλήρωση της αστικοποίησης μέσα σε μια 30ετία, από την άλλη 150 εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες χωρίς δικαιώματα, που αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό για τις πολυεθνικές, τεράστια υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κρατικός αυταρχισμός, κ.ά. Εξελίξεις που δεν μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους, αποτελώντας λόγο για να βρίσκεται και σήμερα ένα μέρος της καρδιάς μας στην Κίνα.

Κοσμάς Κέφαλος, Η Αυγή, 09.07.2015
 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ουτοπία τ.131
Έργο Συλλογικό
Βάλ’ τους Χ - Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας
Έργο Συλλογικό
Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής
Φαμπιάν Περιέ
Οταν γεννιέσαι τρεις φορές
Δημήτρης Στρατούλης
Μεθοδολογία έρευνας και Στατιστική
Αναστάσιος Σταλίκας - Θεόδωρος Κυριάζος
Ψυχισμός, σώμα, βία
Έργο Συλλογικό
#FootballTalk
Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Τα σκισμένα ημερολόγια
Δημήτρης Μητσοτάκης
Στης Μεταπολίτευσης τα χρόνια
Μωυσής Λίτσης
Κείμενα της δεκαετίας του 1920
Γκέοργκ Λούκατς
Παράταιρη Επανάσταση
Γιάννης Χλιουνάκης
The Working Dead... and
Πάνος Ζάχαρης
Το κράτος στην Κίνα, 1949-2019
Δημήτρης Καλτσώνης
Από τη Σοβιετική Ψυχολογία στη λογική της Ιστορίας
Δημήτρης Πατέλης - Γιώργος Κακαρίνος
Έρωτες στη Μεταπολίτευση
Διονύσης Χαριτόπουλος
Τι χορούς να χορέψω
Αθηνά Τσάκαλου
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Β' Κύκλος
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Πολιτικές Στέγασης Προσφύγων
Νίκος Κουραχάνης
Θέλξεις
Tιτάνια Ματίνα
δύο / υγρασία
Αντιγόνη Ντόκα
Ιστορίες ανάμεσα
Δημήτρης Οικονομίδης
Τα αβέβαια σημεία
Γιάννης Σκαρπέλος
Τοκορόρο
Γιάννης Μόσχος
Δεν θα είσαι εκεί
Κατερίνα Παπαντωνίου
Κοινωνικός Πλούτος και Συσσώρευση του Κεφαλαίου
Kώστας Νάκος
Ένοπλη πάλη μετά τον Δεκέμβρη του 2008
Αναστασία Τσουκαλά
Για το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού
Έργο Συλλογικό
Οι αλώβητοι
Βασίλης Τσιράκης
Μαρξιστική Σκέψη τ. 28
Έργο Συλλογικό
Λεξικό Εγκληματολογίας
Έργο Συλλογικό
Κρίση και Κοινωνική Πολιτική
Έργο Συλλογικό
Η άλλη Ελλάδα, 1950-1965
Άρης Μαραγκόπουλος
Ο Μαυροκόκκινος Δεκέμβρης
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος
Ανυπότακτοι Δύσκολων Καιρών
Τάσος Κανταράς
Εξηγώντας το Θαύμα
Βασίλης Σαμπράκος
Η διδασκαλία του Μαρξ
Νικολάι Μπουχάριν
Θετική Ψυχολογία & Ψυχοθεραπεία
Έργο Συλλογικό
Είναι ο γιος μου
Ιωάννα Τσοκοπούλου
Μείζονα Ποιητικά
Μιχάλης Κατσαρός
Του Μπούκοβι την ομαδάρα...
Θανάσης Σκρουμπέλος
Οι Λαϊκοί δρόμοι στο μεσοπολεμικό αστικό τραγούδι
Νίκος Ανδρίκος
Κοινωνική Εργασία, πολιτισμική ετερότητα και κριτικός αναστοχασμός
Έργο Συλλογικό
Πειραιάς βαθύς
Διονύσης Χαριτόπουλος
Παγκόσμια κρίση (2007-2017)
Σταύρος Τομπάζος
Παιδί και εικόνα
Richard Jolley
Κοινωνική Εργασία στην Υγεία
Βασίλης Καραγκούνης
Σχολές Οικογενειακής - Συστημικής Θεραπείας
Έργο Συλλογικό
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Ιστορία και πράξη
Κωνσταντίνος Καβουλάκος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ