ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Μυθιστόρημα
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Σάββατο 18 Μαΐου Signing: «Ένα καινούργιο χθες» του Φώτη Πεχλιβανίδη στο COMICDOM CON ATHENS
Τετάρτη 5 Ιουνίου στα Γιάννενα: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη
Τρίτη 28 Μαΐου στον Πειραιά: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη
Οι εκδόσεις Τόπος στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Δευτέρα 27 Μαΐου στον Βύρωνα: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη
Δευτέρα 20 Μαΐου στην Κάρυστο: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη
Παρασκευή 24 Μαΐου στην Πρέβεζα: ''Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση'' παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Λάσκου
Κυριακή 19/05 στη Θεσσαλονίκη: ''Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα'' παρουσίαση του βιβλίου της Μαρώς Κάργα στη ΔΕΘ
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
100 αποτυπώματα

100 αποτυπώματα

Τζιαντζή Μαριάννα

Σελ.: 216
Σχήμα: 15 x 25
ISBN: 978-960-499-465-6
Τιμή: 14,40 €
Τιμή online: 13,09 €

::. Χρονογραφήματα


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Iούνιος 2023

Πίνακας εξωφύλλου: Το «χέρι» του εξωφύλλου είναι έργο της ∆ανάης Ορφανουδάκη από τον κύκλο 43° (Eκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, 2017).

Το διάστηµα 2000-2013 η Ιστορία συχνά έδειχνε να γυρίζει µε δραµατικό τρόπο σελίδα. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεµβρίου 2001, η κήρυξη του «πολέµου κατά της τροµοκρατίας», το αιµατοκύλισµα στη Μέση Ανατολή, η Aραβική Άνοιξη, η έναρξη της χρηµατοπιστωτικής κρίσης µε τη χρεο­κοπία της Lehman Brothers, τα πρώτα χρόνια των µνηµονίων. Ένα νήµα που διαπερνά εκείνη την εποχή και αγγίζει το σήµερα είναι η απαξίωση της εργασίας, η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, αλλά και πολλών µεταπολεµικών σταθερών και βεβαιοτήτων. 

Με κριτήριο τη συνάφειά τους µε τη σηµερινή εποχή, η συγγραφέας και χρονικογράφος Μαριάννα Τζιαντζή επιλέγει 100 «Αποτυπώµατα» από την πολυδιαβασµένη στήλη της στην Καθηµερινή της Κυριακής που συνδέουν το χθες µε το σήµερα και φωτίζουν τις ρίζες ζητηµάτων που µας καίνε, όπως είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς και του ρατσισµού, η Ευρώπη-φρούριο, το καθεστώς των παρακολουθήσεων, ο µοντέρνος βρόµικος πόλεµος, η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, η γενικευµένη ανασφάλεια, ο ιστορικός αναλφαβητισµός, η «οθονοκρατία», το υπερχρεωµένο µέλλον µας. Φαινόµενα που εδώ απεικονίζονται µε τα χρώµατα και τους ήχους, τις κραυγές, τους στεναγµούς και τις µουσικές της καθηµερινότητας.

 

Παρουσίαση του βιβλίου από τον Απόστολο Λυκεσά 

(…) Η χρονογράφος καθαρίζει τα γεγονότα από τη φλυαρία των λεπτομερειών, αποτυπώνει το νόημα με ευκρίνεια και επιμέλεια ως μέλος του επίλεκτου σώματος της κοινωνικής σήμανσης. Δηλαδή εντοπίζει τα αποτυπώματα των αληθινών δολοφόνων, ακόμη κι αν αυτοί φορούν «γάντια» ή το άλλοθι του λευκού κολάρου.

Το λέει με τον τρόπο της και η ίδια η Τζιαντζή, όταν σημειώνει πως «δεν ήταν η πρόθεση να αποτυπωθεί το “κλίμα” μιας εποχής. Αυτό που αποτυπώνεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το βλέμμα με το οποίο ο/η χρονογράφος αντιλαμβάνεται την εποχή του και σχολιάζει επίκαιρα ή και μακρινά γεγονότα, για να επιστρέψει στο σήμερα».

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Εφημερίδα των Συντακτών (20.07.2023)

O Βασίλης Λαδάς γράφει για τα Αποτυπώματα

(…) Στα χρονογραφήματα της Τζιαντζή απουσιάζουν τα λαμπρά γεγονότα, η λουσάτη Ελλάδα, οι Ολυμπιακοί αγώνες, οι ήρωες, τη μεγαλοπρεπή κτίρια. Υπάρχουν όμως οι ταπεινές σκάλες των πολυκατοικιών, πανομοιότυπες, στενές, να μην περιορίζονται τα τετραγωνικά μέτρα των διαμερισμάτων. Οι καθαρίστριες, όταν αναφέρονται στη δουλειά τους και πόσες πολυκατοικίες ξεβρομίζουν τη λέξη πολυκατοικία την αντικαθιστούν με τη λέξη σκάλα, «έχω τρεις σκάλες», «έχω μόνο μία». Η πανάρχαια σκάλα των συμβολισμών της ανόδου και της καθόδου κυριαρχεί του σύγχρονου ασανσέρ ως ιδιαίτερο γνώρισμα των πολυκατοικιών. Στις σκάλες τους, πέριξ του Πολυτεχνείου, βρήκαν καταφύγιο, μετά την άλωση του, το 1973, οι φοιτητές. Αγκαλιασμένοι στα σκαλοπάτια τους έντρομοι, άγρυπνοι, αγωνιώντες. "Ιστορίες με σκάλες", 21-11-2004, τιτλοφορείται το χρονογράφημα  για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2004. "Οι ένοικοι των διαμερισμάτων, πιθανόν να κοιτούσαν τους νέους από την κλειδαρότρυπα της εξώπορτας", γράφει. Αλλά η χρονογράφος είναι επιεικής και ευγενής μαζί τους. Δεν κινούν τα νήματα.(…)

Διαβάζοντας ο αναγνώστης τα χρονογραφήματα, όπως επελέγησαν, παρακολουθεί το έπος των ανωνύμων στην περίοδο 2000-2013. Δεν ρίχνουν κυβερνήσεις, συνήθως υποτάσσονται για την επιβίωσή τους, ωστόσο η εφευρετικότητά τους καλπάζει. Για να προσφέρουν στον εαυτό τους στιγμές χαράς, μετατρέπουν τις τρώγλες τους σε εξοχικά κρεμώντας κούνιες από τα μαδέρια της οροφής το Πάσχα, όπως γράφει σε ένα από τα χρονογραφήματα.

Η Τζιαντζή στ’ αποτυπώματά της, σε μεγάλο βαθμό, την αξιοπρέπεια των φτωχών, των ανωνύμων, των πεταμένων, αναδεικνύει, στις γειτονιές στις δουλειές τους, έστω κι αν είναι άνθρωποι χειραγωγημένοι, από τις τεχνικές  της εξουσίας των ισχυρών, για να τους αποδέχονται ως κάτι φυσικό κι απαραίτητο. Και δεν μπορείς να πεις καλοσυνάτα τα κείμενά της. Αντιθέτως δείχνουν με θυμό τους δράστες των πληγών της κοινωνίας μας,  σφάζει με το χιούμορ.

Η Τζιαντζή γράφει χρονογραφήματα από το 1989 στην Εφημερίδα Πριν, έγραφε στην Καθημερινή και τώρα συνεχίζει να γράφει στην Εφημερίδα  των Συντακτών με αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος. Έχει μία θέση ανάμεσα στους  καλύτερους χρονογράφους μας, από την εποχή του Κωνσταντίνου Πωπ μέχρι σήμερα.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Ο Αναγνώστης (25.10.2023)

 

Παρουσίαση από τον Γιώργο Λαουτάρη
Το Αποτύπωμα Μιας Αξιόλογης Επικαιρότητας

Tην πολυδιαβασμένη της στήλη στην Καθημερινή με τίτλο Αποτυπώματα, ξεσκόνισε η Μαριάννα Τζιαντζή, ανθολογώντας τα καλύτερα χρονογραφήματά της από την περίοδο 2000-2013, ένα χρονικό διάστημα που αξίζει κανείς να «επισκεφτεί» ξανά για τις συνάφειες που ανακύπτουν με τη σημερινή τόσο διαφορετική εποχή.Τα 100 αποτυπώματα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τόπος είναι ένα βιβλίο που υπερβαίνει την επικαιρότητα, σχολιάζοντας τις κοινωνικές διεργασίες και αντιθέσεις, όπως άλλωστε προορίζεται να κάνει κάθε επιφυλλίδα σε μια αξιόλογη εφημερίδα. 
Η ιδιαιτερότητα των κειμένων αυτών είναι ότι γράφτηκαν από μια αντισυμβατική αριστερή δημοσιογράφο σε ένα έντυπο που κατά κανόνα απευθύνεται σε ένα συντηρητικό αναγνωστικό κοινό. Είτε ως τεκμήριο είτε ως επίφαση πολυφωνίας, τα «Αποτυπώματα» έδιναν στο φύλλο μια διαφορετική ματιά στα διακυβεύματα της επικαιρότητας.
Η αρθρογράφος συχνά ξεκινά το νήμα της σκέψης της σε κάθε άρθρο από ένα σημαντικό ή ασήμαντο συμβάν της πολιτικής, από μια φράση που ακούστηκε στην τηλεόραση ή μια επέτειο, ξετυλίγοντας μια συλλογιστική που χαρακτηρίζεται από ιστορικό βάθος, καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές γνώσεις αλλά και κοινωνική ευαισθησία. Είναι αυτές οι αναπάντεχες συνάψεις και αναλογίες που ανακαλεί η Μαριάννα Τζιαντζή στα κείμενά της που δίνουν στη δουλειά της μια μοναδική, ποιοτική ταυτότητα, αποτελώντας υπόδειγμα για το δημοσιογραφικό είδος της επιφυλλίδας. 
Το βιβλίο αποτελείται από 100 σύντομα κείμενα κοινωνικού σχολιασμού τα οποία δεν επιλέχθηκαν με κριτήριο να αποτυπωθεί το ιστορικό κλίμα της τότε εποχής. Αντίθετα, όπως επισημαίνει η συγγραφέας στην εισαγωγή της, «αυτό που αποτυπώνει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το βλέμμα με το οποίο ο χρονογράφος αντιλαμβάνεται την εποχή του και σχολιάζει επίκαιρα ή και μακρινά γεγονότα για να επιστρέψει στο σήμερα».

Γράφει ο Γ. Λαουτάρης,3vita.gr 01/2024


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ένα καινούργιο χθες
Φώτης Πεχλιβανίδης
Μεταπολίτευση
Διονύσης Ελευθεράτος
Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Αποστέρηση
Έργο Συλλογικό
Η Μεγάλη Ιδέα από την πλευρά των Οθωμανών, 1839-1869
Λεωνίδας Μοίρας
Η Επικίνδυνη Παρακμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Έργο Συλλογικό
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε
Δημήτρης Παπαχρήστος
Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος
Ξενοφών Κοντιάδης 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ