ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Δευτέρα 10 Απριλίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στον Πειραιά
Τετάρτη 05/04: Συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Εκλογές 1981: Αποτιμώντας ένα κρίσιμο ορόσημο της μεταπολιτευτικής ιστορίας» (Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ/mέta)
Τετάρτη 29 Μαρτίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στη Λαμία
Τετάρτη 22 Μαρτίου: ''Ακροβασίες του μυαλού: Η ιστορία ενός διπολικού'' παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Μάστορα στα Ιωάννινα
Δευτέρα 13 Μαρτίου: ''Επιχείρηση «Νόστος»'' παρουσίαση του αστυνομικού μυθιστορήματος του Νικόλα Ζηργάνου στην Αθήνα
Δευτέρα 13 Μαρτίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 10 Μαρτίου: ''Μεγάλη Ιδέα (1844-1922), Από τους εθνικούς μύθους στη φωτιά της Σμύρνης'' παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Αλεξίου στην Ξάνθη
Πέμπτη 9 Μαρτίου: ''Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα'' παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ηλία Μπιστολά στο βιβλιοπωλείο-καφέ Κομπραί
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Μελέτες - Ερευνα
Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία

Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία


 

Συλλογικό Έργο

Επιστημονική επιμέλεια: Μπένος Αλέξης Κονδύλης Ηλίας

Σελ.: 184
Σχήμα: 14 x 20,5
ISBN: 978-960-499-369-7
Τιμή: 11,00 €
Τιμή online: 10,00 €


  Προσθήκη στο καλάθι

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 102075672

Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2021
Εξώφυλλο & δελτίο τύπου

 

Οι συγγραφείς του βιβλίου : Valentina Gallo, Howard Waitzkin, Απόστολος Βεΐζης, Δημήτρης Κιβωτίδης, Ηλίας Κονδύλης, Χρήστος Λάσκος, Έφη Μακρίδου, Σταύρος Μαυρουδέας, Αλέξης Μπένος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Μαρία Πετμεζίδου, Μιχάλης Πουλημάς, Γιώργος Σερέτης, Φίλιππος Ταραντίλης

Στόχος της έκδοσης είναι, έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, να αποτελέσει μια πρώτη προσπάθεια αποτίμησης αυτής της σύγχρονης παγκόσμιας περιπέτειας. Η κριτική ανάλυση των αιτίων της πανδημίας, η επιδημιολογική αποτίμηση της εξέλιξής της, η περιγραφή της αντιμετώπισής της ως πρωταρχικού κινδύνου της δημόσιας υγείας, η πολιτική ελέγχου της διασποράς του ιού, η διαχείριση της νοσηρότητας και της περίθαλψης των κρουσμάτων και γενικά η πολιτική υγείας για την αντιμετώπισή της αποτελούν σημαντικά πεδία της έρευνας.

Η διεπιστημονική προσέγγιση που επιχειρείται σε αυτήν τη συλλογική εργασία φιλοδοξεί, με δεδομένους βέβαια τους περιορισμούς εξαιτίας της δυναμικής εξέλιξης της πραγματικότητας, να συμβάλει στην περαιτέρω ανάλυση και εμβάθυνση του ρόλου της πανδημίας στη διεύρυνση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην υγεία καθώς και στα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή τους υπέρ του κόσμου της εργασίας.

 

Συνέντευξη του Αλέξη Μπένου στο tvxs

Oι γιατροί το έχουν πει. Μέσα στην πανδημία χάθηκαν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν η κυβέρνηση είχε θωρακίσει το ΕΣΥ. Το βιβλίο «Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία» από τις εκδόσεις Τόπος ήρθε να επιβεβαιώσει με τρόπο επιστημονικό ότι στην Ελλάδα είχαμε σημαντικά περισσότερους θανάτους το 2020 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με 3.800 από αυτούς μάλιστα να μη σχετίζονται άμεσα με τον κορονοϊό.

Ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ και εκ των συγγραφέων του βιβλίου, εξηγεί στο tvxs.gr πώς οι επιπρόσθετοι αυτοί θάνατοι σχετίζονται με την έλλειψη σοβαρού δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την μη ετοιμότητα του ΕΟΔΥ, καθώς και με την απροθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου, ο κ. Μπένος αναφέρεται ακόμα στον ρόλο των κοινωνικών ανισοτήτων που προϋπήρχαν και διευρύνθηκαν μέσα στην πανδημία. 

Από την έρευνά σας προκύπτει ότι το διάστημα 22/2 έως 31/12 2020 είχαμε στην Ελλάδα 8.405 περισσότερους θανάτους από το μέσο όρο των τελευταίων ετών αλλά το 45,2% αυτών δεν αποδίδεται στην Covid-19, μα σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε «λοιπή νοσηρότητα». Ποια είναι η ερμηνεία αυτού του ευρήματος;

Για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω, το ΕΣΥ βρέθηκε απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει την πανδημία. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, μετατράπηκε ή ίσως «μεταλλάχθηκε» σε μονοθεματικό σύστημα covid, αφήνοντας εν πολλοίς όλα τα υπόλοιπα νοσήματα εκτός. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο, όπως για παράδειγμα οι 3,9 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις στα επείγοντα, τακτικά και απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων και τις 108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις από το Φεβρουάριο ως και το Νοέμβριο 2020.

Άνθρωποι με επείγοντα προβλήματα, όπως ένας έντονος πόνος στο στήθος ή με χρόνια προβλήματα όπως οι καρκίνοι, καρδιαγγειακά ή ψυχιατρικά νοσήματα, δεν είχαν πού να απευθυνθούν. Αυτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις έφερε επιβάρυνση της υγείας τους. Για παράδειγμα ένας διαβητικός που έπρεπε να ελέγξει τον διαβήτη του, δεν μπορούσε να το κάνει, ο διαβήτης του απορρυθμιζόταν, παρομοίως και η υπέρτασή του. Είχαμε απορρύθμιση των προβλημάτων χιλιάδων ανθρώπων. Το ξέρουμε ανεκδοτολογικά αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το αποτυπώσουμε με νούμερα ότι άνθρωποι με εμφράγματα που χρειάζονταν καρδιολογική ΜΕΘ έμεναν σπίτι τους, από φόβο αλλά και επειδή δεν υπήρχε κάποιος μηχανισμός να τους καλύψει. 

Η εγκατάλειψη της «άλλης νοσηρότητας» δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καταγράφεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αλλά όπως είπατε και όπως προκύπτει από την έρευνα, οι επιπρόσθετοι θάνατοι στην Ελλάδα που δεν αποδίδονται στην Covid-19 είναι  υπερδιπλάσιοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 45,2% έναντι 20% των πλεοναζόντων θανάτων. Αυτό δείχνει ότι το σύστημα διαλύθηκε και οι άνθρωποι αφέθηκαν στην τύχη τους. Στο διάγραμμα φαίνεται πως η έκρηξη του φαινομένου έγινε τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος. Το βιβλίο καταγράφει τί συνέβη μέχρι το τέλος του 2020, όμως εμείς έχουμε ήδη εικόνα για το τρίτο κύμα. Εκεί μπορεί να μην είχαμε το «μπαμ» του Νοεμβρίου, αλλά αθροιστικά οι θάνατοι του τρίτου κύματος είναι κατά πολύ περισσότεροι. Θα δώσουμε και αυτά τα στοιχεία σύντομα.

Συνεπώς η θνησιμότητα από την «άλλη νοσηρότητα» με την οποία ασχοληθήκαμε στο βιβλίο αναδεικνύεται ζήτημα εξίσου σοβαρό με αυτή της Covid-19. Ωστόσο οι κυβερνώντες σπάνια αναφέρονται σε αυτή γιατί απλούστατα ακυρώνει το αφήγημά τους περι success story. 

 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ
Κωνσταντίνος Λάππας για το tvxs (02.06.2021)
 

 

Συνέντευξη του Η. Κονδύλη στον Ημεροδρόμο και τον Δημήτρη Κούλαλη
 «Τις επιδημίες δεν τις αντιμετωπίζεις με ατομική ευθύνη, αλλά με υψηλό αίσθημα δημόσιας και κοινωνικής ευθύνης»

«Ο καπιταλισμός γεννά επιδημίες, αλλά δεν μπορεί να τις ελέγξει εν τη γενέσει τους», σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ημεροδρόμο», ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Πολιτικής της Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Αφορμή γι’ αυτή τη συζήτηση στάθηκε η συμμετοχή του ως ένας εκ τω δύο επιστημονικών επιμελητών του συλλογικού έργου: «Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Τόπος». Σε ποια κατάσταση βρήκε τις κοινωνίες μας η πανδημία; Τα μέτρα που πάρθηκαν αρκούσαν ή αποτελέσαν ομολογία αποτυχίας των ακολουθούμενων εδώ και δεκαετίες κυρίαρχων πολιτικών στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας; Γιατί η πανδημία ανέδειξε τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα ως μία σχέση παρασιτικής επιβίωσης του δεύτερου εις βάρος του πρώτου; Υπάρχει η περιβόητη… ατομική ευθύνη; Ποιοι έκαναν «δουλίτσες» με το Δημόσιο, ενώ η ανάγκη για ένα ισχυρό ΕΣΥ ήταν πιο ορατή από ποτέ;

Αυτά και άλλα πολλά συζητήσαμε με τον Ηλία Κονδύλη, οι απαντήσεις του οποίου φώτισαν τόσο το πρόσφατο παρελθόν, όσο και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως οργανωμένα συλλογικά υποκείμενα στο μέλλον, όταν η «απέναντι» πλευρά μεθοδικά και εντατικά μετατρέπει το αγαθό της Υγείας σε οφίτσιο λίγων και εκλεκτών.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Ηλία Κονδύλη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και εκ των επιμελητών του βιβλίου στον Ημεροδρόμο και τον Δημήτρη Κούλαλη(05.07.2021).

 

Η επιδημία και η προστασία της υγείας του λαού του Αλέξη Μπένη 

Βασική αρχή της δημόσιας Υγείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η τρέχουσα επιδημία, είναι η συνεχής και πλήρης καταγραφή όλων των δεδομένων.
Οι πρόσφατες αψιμαχίες στη Βουλή ανέδειξαν για άλλη μια φορά την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η επιδημία από την αρχική έλευσή της μέχρι σήμερα.
Ακραίο δείγμα αυτής της αντιμετώπισης είναι η επικοινωνιακή προσέγγιση του πρωθυπουργού στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της πλεονάζουσας θνησιμότητας και η άγαρμπη προσπάθειά του να το απαξιώσει ως ψευδοπρόβλημα που προβάλλεται για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Αποτελεσματικότητα
Βασική αρχή της δημόσιας Υγείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η τρέχουσα επιδημία, είναι η συνεχής και πλήρης καταγραφή όλων των σχετικών δεδομένων, η δημοσιοποίησή τους και η διαφάνεια στην ανίχνευση και αντιμετώπιση νέων φαινομένων. Η πλεονάζουσα θνησιμότητα (περισσότεροι θάνατοι στον ίδιο πληθυσμό σε σύγκριση με τους θανάτους στην προ της πανδημίας περίοδο) είναι ένα διεθνώς υπαρκτό φαινόμενο από την έλευση της πανδημίας.  Ένα μέρος της οφείλεται προφανώς στην Covid-19, που, δυστυχώς, καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια «γριπούλα» και συνεχίζει τις μέρες αυτές να σκοτώνει ένα πούλμαν γεμάτο με ανθρώπους την ημέρα, το οποίο θεωρείται πλέον κάτι το αυτονόητο και αποδεκτό.  Ένα άλλο μέρος της όμως (λίγο πάνω από 40% στη χώρα μας) δεν μπορεί να αποδοθεί στην Covid-19 και σχετίζεται με τα νοσήματα της προ Covid-19 περιόδου. Δυστυχώς, αποτελεί τη δυσάρεστη έκβαση της πλήρους αποδιάρθρωσης των υπηρεσιών Υγείας που αναδείχθηκε από την απότομη έλευση της επιδημίας.

Η αποδιάρθρωση του ΕΣΥ
Πράγματι, οι απότομα διογκωμένες ανάγκες για φροντίδα των αρρώστων με Covid-19 βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις αποδιαρθρωμένες και υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αποτέλεσμα συνεχών πολιτικών λιτότητας την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα την κατάληψη όλων των υπηρεσιών από τους αρρώστους με Covid-19 και τον συνεπαγόμενο πλήρη αποκλεισμό όλης της μη Covid-19 νοσηρότητας. Αυτή η «κρυφή επιδημία» των αναπάντητων αναγκών για φροντίδα Υγείας της μη Covid-19 νοσηρότητας μαζί με τη λειτουργία στο κόκκινο όλων των υπηρεσιών του ΕΣΥ αναδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη και συνάμα υπερεπείγουσα ανάγκη για ουσιαστική ενδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έως τις εξειδικευμένες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.  

Ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας υγείας τόσο των ασθενών με Covid-19 όσο και των ασθενών με άλλα νοσήματα θα μπορούσε να καλυφθεί από ένα αναπτυγμένο σε εθνικό επίπεδο και ολοκληρωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα αντίστοιχα ενδυναμωμένο σύστημα νοσοκομειακών υπηρεσιών να απαντήσει σε όλες τις ανάγκες νοσοκομειακής φροντίδας. Η απάντηση βέβαια της κυβέρνησης είναι η γενναία χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, τον οποίο όμως προστατεύει φανατικά από πιθανή «μόλυνση» με Covid-19, και η σχεδιαζόμενη επέλαση της ιδιωτικής κερδοσκοπίας στις δημόσιες υπηρεσίες με τη μορφή Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στρατηγική ανεπάρκεια
Ο άλλος κρίσιμος τομέας τον οποίο η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά είναι οι υπηρεσίες δημόσιας Υγείας που θα έπρεπε να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική για τον έλεγχο της επιδημίας. Πρόσφατο παράδειγμα ανεπάρκειας, αλλά κυρίως αδιαφορίας για την υγεία του πληθυσμού, είναι η χαλαρότητα που έχει επιβληθεί σχετικά με τα μέτρα ελέγχου της επιδημίας (μάσκες, αποστάσεις, εξαερισμός χώρων, πλύσιμο χεριών κ.λπ.) μπροστά στην παντοδυναμία του εμβολίου. Η προσέγγιση αυτή, εκτός από τον άμεσο πιθανό κίνδυνο πρόκλησης νέων επιδημικών εκρήξεων, συμβάλλει -όπως και πολλές αντιφατικές αποφάσεις μέχρι σήμερα- στην υποδαύλιση του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Εν κατακλείδι, η προστασία της υγείας του λαού είναι προφανές ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα του σύγχρονου καπιταλισμού.  Ίσως ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι ο στόχος προστασίας της υγείας του λαού δεν μπορεί παρά να ενταχθεί στη στρατηγική ανατροπής του καπιταλισμού.

Αλέξης Μπένος, Αυγή (25.10.21)


Δείτε εδώ τα περιεχόμενα και εδώ ένα ενδεικτικό κεφάλαιο του βιβλίου.

Η Εφημερίδα των Συντακτών με δισέλιδη προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου φέρνει στο φως αποκαλυπτικά   στοιχεία σοκ  που εμπεριέχει το βιβλίο, σχετικά με τους θανάτους στη χώρα μας στη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς 2020, που αποτυπώνουν την «εγκατάλειψη» νόσων πέραν της Covid-19 (29.05.2021). Δείτε επίσης εδώ τη δημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου στο Infowar (31.05.2021) και εδώ ακούστε μια συνέντευξη του Α. Μπένου στο Κόκκινο Θεσσσαλονίκης (06.07.2021).

Ακούστε εδώ μια συζήτηση του Α. Μπένου με τον Φ. Παπούλια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ (ΕΡΤ Πρώτο Πρόγραμμα, 02.08.2021).

Δείτε την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στην Αθήνα (κτήριο Ελλήνων Αρχαιολόγων, 21/10/2021).
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Χαράλαμπος Οικονόμου (Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Υγείας, Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου), Χρίστος Παπαθεοδώρου (Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου), Αφροδίτη Ρέτζιου, γιατρός (πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ) και οι επιμελητές της έκδοσης Αλέξης Μπένος και Ηλίας Κονδύλης, καθηγητές Πανεπιστημίου. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ντάνυ Βέργου.

 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Δημήτρης Πεπόνης
Εκλογές 1981
Έργο Συλλογικό
Επιχείρηση ''Νόστος''
Νικόλας Ζηργάνος
Παιδικό άγχος
Αγορίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου
Η κόρη και η νύχτα
Αθηνά Τσάκαλου
Η άνοδος και η πτώση των εργατικών διεθνών: Γ΄ κύκλος
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου (1923-1944)
Σπύρος Σακελλαρόπουλος - Αλέξης Αλέκου
Βία κατά των ανηλίκων
Έργο Συλλογικό
8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα
Δημήτρης Στρατούλης
Το δίκιο
Νίκος Αραπάκης
Το μπαράζ / Καλλιθέα, αγάπη μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Μια μέρα
Αντιγόνη Ντόκα
Κοινωνική θεωρία και κοινωνική πολιτική
Έργο Συλλογικό
Η Κατερίνα και το φεγγάρι
Θανάσης Σκρουμπέλος
Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση
Άρης Χατζηστεφάνου
Τo Πρεκαριάτο
Guy Standing
Μεγάλη Ιδέα (1844-1922)
Σπύρος Αλεξίου
Χωρίς αφεντικά
Michael Albert
Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο
Ξενοφών Κοντιάδης 
Οι πόλεις της κόκκινης νύχτας
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Ο Ελληνικός Καπιταλισμός
Αποστόλης Παλιούρας
Το τελευταίο κορίτσι
Γιάννης Ξανθόπουλος
Ημερολόγιον Εκστρατείας Στρατιωτικού Νοσοκόμου  Αθανασίου Σ. Πεφάνη
Έργο Συλλογικό
Ακροβασίες του μυαλού
Βαγγέλης Μάστορας
Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης
Σούλα Μπόζη
Εντός Εκτός
Ολύμπιος Δαφέρμος
Η µεγάλη εργασιακή απορρύθµιση
Γιάννης Κουζής
Αντι-κείμενα σεξουαλικότητας
Έργο Συλλογικό
Η εμπλαισίωση των θεωριών της Κοινωνικής Εργασίας
Karen Healy
Λογική
Greg Restall
Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία Στην Αρχαία Ελλάδα
Νίκος Δηµητρακόπουλος
Η καλύτερή μου φίλη
Αγγελική Σπανού
Ριβερράν
Τρύφωνας Γέσιος -Κρανιώτης
Μαρξισμός και φιλοσοφία της μουσικής
Πάνος Ντούβος
Χώμα στα μάτια, στα αυτιά, στο στόμα
Ηλίας Μπιστολάς
Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός στη μετααμερικανική εποχή  
Θέµης Τζήµας
Αγαπημένο Βρωμοδουβλίνο
Άρης Μαραγκόπουλος
Στον καιρό της Λιλιπούπολης
Γιώργος Αλλαμανής
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ