ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Διαδικτυακή παρουσίαση του μυθιστορήματος «Καχάμπρε» του Κολομβιανού ποιητή και πεζογράφου Αρμάντο Ρομέρο την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ώρα 19.00.
''Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής'': παρουσίαση του συλλογικού έργου που επιμελήθηκε ο Στέλιος Στυλιανίδης
Σάββατο 23 Οκτωβρίου: παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ηλία Κουρκούτα στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου: Παρουσίαση του βιβλίου "Συναντήσεις με τον πατέρα" στα εκπαιδευτήρια "Παιδαγωγική" στον Πειραιά
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου:''Όταν γεννιέσσαι τρεις φορές'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στην Άρτα
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου: ''Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία'' παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα στον κήπο του κτηρίου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Κυριακή 10 Οκτωβρίου: συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου ''Πόλεμος ή Ειρήνη'',πολυχώρος πολιτισμού ''Σκαλί art'' στην Ηλιούπολη
Πέμπτη 7 Οκτωβρίου: παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Λούκα στη Θεσσαλονίκη, στον Πολυχώρο Πολιτισμού & Αθλητισμού WE
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τσακισμένη ακτή

Τσακισμένη ακτή

Τεμπλ Πίτερ

Μετάφραση: Καλοκύρης Aντώνης

Σελ.: 440
Σχήμα: 15,3 x 23,8
ISBN: 978-960-6760-36-5
Τιμή: 21,20 €
Τιμή online: 19,27 €

::. Αστυνομική Λογοτεχνία


  Προσθήκη στο καλάθι

1η Έκδοση: Μάιος 2008

 

Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης την Αλήθεια και Στη διαβολεμένη μέρα του ίδιου συγγραφέα.

 

Bραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συγγραφέων Αστυνομικού Μυθιστορήματος (Duncan Lawrie Dagger Award for Best Crime Fiction) για το καλύτερο μυθιστόρημα 2007 παγκοσμίως.

 

H Τσακισμένη ακτή του Πίτερ Τεμπλ είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν είναι αστυνομικό με την πολυχρησιμοποιημένη έννοια του όρου. Είναι πρώτα απ’ όλα εξαιρετική λογοτεχνία. Μια λογοτεχνία που δημιουργεί πειστική ατμόσφαιρα, δραματικές εντάσεις, απίστευτους χαρακτήρες και, οπωσδήποτε, πλοκή που κόβει την ανάσα (πώς αλλιώς θα έπαιρνε το σημαντικότερο παγκοσμίως βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος για το οποίο ήταν υποψήφιοι οι πιο γνωστοί μετρ του είδους;). Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι κριτικοί υπογράμμισαν ότι είναι ένα μοναδικό βιβλίο για οποιοδήποτε λογοτεχνικό είδος.

Η υπόθεση: μετά από μια επιχείρηση που κόντεψε να του κοστίσει τη ζωή, ο αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών της Μελβούρνης Τζο Κάσιν επιστρέφει στην πολίχνη που μεγάλωσε, σε μια φαινομενικά ήσυχη ακτή της Αυστραλίας, όπου είναι έντονο το στοιχείο των Αβοριγίνων. Εντάσσεται στον τοπικό αστυνομικό σταθμό ελπίζοντας να ησυχάσει και ταυτόχρονα να αναρρώσει από την πρόσφατη περιπέτειά του. Αλλά η δολοφονία ενός πλούσιου ντόπιου «παράγοντα» της περιοχής, για την οποία κατηγορούνται νεαροί Αβορίγινες, τον προβληματίζει και βαθμιαία τον υποχρεώνει να ακολουθήσει τη δική του παράπλευρη διερεύνηση του εγκλήματος. Μια σκοτεινή διερεύνηση στα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας, που θυμίζει έντονα, ως προς το ύφος της, το ταξίδι υπαρξιακής αναζήτησης στο γνωστό μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ Η καρδιά του σκότους (Heart of Darkness).
 

Πορνογραφία, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, κοινωνικές διακρίσεις, βρόμικο χρήμα σε βάρος της ποιότητας της ζωής, παγκοσμιοποίηση, όλα τα σύγχρονα θέματα θίγονται εδώ με υπόγειο, πλην σαφέστατο, τρόπο με φόντο ένα άγριο, απειλητικό τοπίο της Αυστραλίας, που δεν θυμίζει με τίποτε τα ανέμελα παιχνίδια του σερφ στην παραλία.

H Τσακισμένη ακτή είναι η θρυμματισμένη ζωή στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μέσα από τον ισχυρό προβολέα μιας σκληρής, για γερά νεύρα, αστυνομικής ιστορίας που είναι ταυτόχρονα πολιτική, με την ουσιαστική έννοια του όρου. Υπόδειγμα σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, που ωστόσο υπερβαίνει το είδος και εντάσσεται στη λογοτεχνία αξιώσεων.

Το βιβλίο, εκτός από το διεθνούς κύρους Duncan Lawrie Dagger Award έχει επίσης κερδίσει το Australia's Ned Kelly Award για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του 2007 και το Australian Publishing Book of the Year Award.

 

Παρουσίαση του βιβλίου στην Καθημερινή από τον Νίκο Κουνενή

Ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με καταιγιστική δράση, συνεχείς ανατροπές και σαφείς πολιτικές στοχεύσεις, η «Τσακισμένη ακτή» αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ταξίδι υπαρξιακής αναζήτησης του πρωταγωνιστή μέσα στα ασφυκτικά κοινωνικά πλαίσια της συντηρητικής αυστραλιανής επαρχίας.

Νίκος Κουνενής, 25.11.08

Μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη
 
Με όλα τα στοιχεία του θρίλερ, αλλά χωρίς τη μανιέρα του είδους, η Τσακισμένη Ακτή του πολυβραβευμένου Πίτερ Τεμπλ είναι μια ιστορία γεμάτη ένταση, νεύρο και αγωνία. Διαδραματίζεται σε μια παραθαλάσσια περιοχή της νότιας Αυστραλίας, σε μια μικρή πολίχνη μακριά από τη Μελβούρνη. Με αφορμή τη δολοφονία ενός ντόπιου πλούσιου παράγοντα της περιοχής έρχονται σταδιακά στο φως μια σειρά από συγκλονιστικά μυστικά και γεγονότα που ανάγονται τρεις δεκαετίες πίσω. Και ενώ οι πρώτοι ύποπτοι που συλλαμβάνονται είναι νεαροί Αβοριγίνες, ο Τζο Κάσιν, αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών, διερευνά παράπλευρα άλλες πτυχές της υπόθεσης, ειδικά όταν τα ύποπτα άτομα πέφτουν θύματα μιας κακοσχεδιασμένης αστυνομικής καταδίωξης. Ένας μεγάλος αριθμός χαρακτήρων μπαινοβγαίνουν στην ιστορία, δίνοντάς της μια ευρύτερη κοινωνική διάσταση, καθώς η μικρή κοινότητα σπαράσσεται από φυλετικές διακρίσεις, ανεργία, εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Άλλο ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του μυθιστορήματος είναι η παρουσία του τοπίου και της περιβάλλουσας Φύσης και μάλιστα με έναν τόσο παραστατικό τρόπο ώστε ο ίδιος ο τόπος όπου εξελίσσεται η πλοκή να πρωταγωνιστεί και να καθορίζει τη συμπεριφορά των κατοίκων του.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Passport, Οκτ. 08


"Τσακισμένες ακτές, τσακισμένοι άνθρωποι"
 
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, όταν πρέπει να περιγράψεις το βιβλίο του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα Peter Temple Τσακισμένη ακτή, (Εκδ. Τόπος, μετάφρ. Α .Καλοκύρη, σελ.433). Μία λέξη αρκεί, ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ. Σου’ ρχεται από κει που δεν το περιμένεις. Ένα απλό αστυνομικό κάθισα να διαβάσω και βρέθηκα μπροστά σε ένα σχεδόν τέλειο λογοτεχνικό επίτευγμα, ιδανικό παράδειγμα του πόσο έχει προχωρήσει η (κάποτε περιφρονημένη) αστυνομική λογοτεχνία στις μέρες μας και πώς μπορείς, χρησιμοποιώντας τη φόρμα ενός θρίλερ, να μιλήσεις για τα «μεγάλα» προβλήματα της κοινωνίας.
librofilo.blogspot.com, 19.03.09


Διαβάστε  εδώ ολόκληρο το κείμενο το blogger librofilo για την Τσακισμένη ακτή

 

Παρουσίαση από την Χρύσα Κοζανιτά
Τσακισμένη Ακτή
: όταν το αστυνομικό μυθιστόρημα συναντά την καλή λογοτεχνία

O Peter Temple είναι ένας συγγραφέας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, ίσως μόνο στους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος. Κατάγεται από τη Νότιο Αφρική και είναι από τους πιο γνωστούς συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Αυστραλία, όπου κατοικεί μόνιμα από το 1980.

Το μυθιστόρημά του Τσακισμένη Ακτή, είναι το σημαντικότερο έργο του, που εδώ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος. Το μυθιστόρημα έχει κερδίσει το Παγκόσμιο βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αστυνομικού Μυθιστορήματος για το 2007 και το βραβείο Ned Kelly 2007. Πρόκειται για την περίπτωση όπου ένα αμιγώς αστυνομικό μυθιστόρημα συναντά την καλή λογοτεχνία.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο αστυνομικός ανθρωποκτονιών της Μελβούρνης Τζο Κάσιν, ο οποίος καλείται να διελευκάνει την δολοφονία ενός επιφανούς μέλους της μικρής πόλης, όπου ζει και εργάζεται. Η πλοκή του βιβλίου είναι καλοδουλεμένη και χορταστική (433 σελίδες), με σημεία κορύφωσης και ύφεσης, τα οποία επιτυγχάνουν να αιχμαλωτίσουν τον αναγνώστη και συχνά να φτάσουν την αγωνία του στο ζενίθ.

Αυτά όμως είναι απλώς τα... προαπαιτούμενα για να γραφτεί ένα οποιοδήποτε αστυνομικό μυθιστόρημα. Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει την Τσακισμένη Ακτή να ξεχωρίζει;

Το μυθιστόρημα κινείται συνεχώς πάνω σε δίπολα αντιθέσεων. Η κορυφαία αντίθεση του βιβλίου, πάνω στην οποία χτίζεται όλη η πλοκή, είναι το λευκοί / γύφτοι, όπου "γύφτοι" βλέπε "γηγενής πληθυσμός της Αυστραλίας" ή αλλιώς "Αβορίγινες". Οι Αβορίγινες αποτελούν μια μειοψηφία στην πόλη όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα και από τις πρώτες σελίδες ακόμα ερχόμαστε σε επαφή με τον ρατσισμό των λευκών κατά των "γύφτων". Οι γύφτοι είναι περιθωριοποιημένοι και υπεύθυνοι για κάθε κακό, πάντοτε ύποπτοι και συχνά αδίκως διωκόμενοι.

Ο Τζο Κάσιν είναι μισός λευκός, μισός Αβορίγινας και επομένως η δική του η "ματιά" είναι μια ματιά πιο... πλατιά σε σχέση με των άλλων λευκών, των συναδέλφων του κλπ. Όσο ερευνά το μυστήριο της δολοφονίας, τόσο πιο βαθιά χώνεται σε ένα οργανωμένο έγκλημα πορνογραφίας, σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και βρώμικου χρήματος. Όταν μάλιστα διαπιστώνεται ότι πίσω από όλο αυτό κρύβονταν τα πιο επιφανή μέλη της μικρής κοινωνίας (και όχι κάποιος Αβορίγινας, όπως κάποιοι συνάδελφοι του Κάσιν ήθελαν να πιστεύουν), δεν είναι δύσκολο να κατάλαβουμε το μήνυμα του συγγραφέα προς τον σύγχρονο αναγνώστη του δυτικού κόσμου.

Πλούσιος / φτωχός, τίμιος / εγκληματίας, άσπρος / γύφτος, αυτά είναι τα δίπολα, στα οποία διεισδύει με την πένα του ο συγγραφέας. Γι' αυτό, άλλωστε, η Τσακισμένη Ακτή αναφέρεται από πολλούς ως ένα κυρίως πολιτικό μυθιστόρημα.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθούμε στο δίπολο ονειρική παραλία / τσακισμένη ακτή. Είναι γεγονός ότι η ακτές της Αυστραλίας έρχονται στο νου τον περισσότερων από μας ως ατέλειωτες ακτές ανεμελιάς, παιχνιδιού, σερφ κλπ. Στο βιβλίο υπάρχουν πολύ γλαφυρές περιγραφές της Αυστραλίας, και μίας κυρίως ακτής, που όμως, όπως προκύπτει από τα γυρίσματα της πλοκής ήταν περισσότερο τοπίο θανάτου παρά ανέμελου παιχνιδιού.

Εξαίρετο ανάγνωσμα, τόσο γι' αυτούς που ενδιαφέρονται για ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, δράσης και αγωνίας, όσο και γι' αυτούς που αναζητούν σύγχρονους προβληματισμούς πάνω σε καυτά θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.

Χρύσα Κοζανιτά
για το blog
logotechnoupoli.gr 

Διαβάστε στον Οδηγό Αναγνωσης τις πρώτες σελίδες αυτού του συναρπαστικού μυθιστορήματος, την πλήρη παρουσίαση του Νίκου Κουνενή στην Καθημερινή με τίτλο "Ένα πολιτικό μυθιστόρημα" και την παρουσίαση της Χρύσας Σπυροπούλου στη "Βιβλιοθήκη" της Ελευθεροτυπίας. 

 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Ο Αμερικάνος
Νίκος Αραπάκης
Επανάσταση, κρίση, επανάσταση;
Έργο Συλλογικό
Για τη διδακτική της φιλοσοφίας
Έργο Συλλογικό
Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής
Έργο Συλλογικό
O Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο»
Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες
Καταστάσεις άρνησης: Μαθαίνοντας για τις θηριωδίες και τον πόνο
Stanley Cohen
Η πάλη των σκοπιών
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία: Από την θεωρία στην πράξη 
Malcolm Payne
Διαζώνη
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χαμένες ταυτότητες
Ρεζά Γκολαμί
Sempre Viva
Ισίδωρος Λεοντής - Χριστίνα Κοτσαρίνη
One day a kite flying...μια μέρα ένα πέταγμα αετού
Ανδρέας Ζαχαράτος
Καχάμπρε
Αρμάντο Ρομέρο
Επανάσταση στη δίνη του Eμφυλίου
Δημήτρης Μπελαντής
Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία
Έργο Συλλογικό
Όλα τα έχουν πει οι μοίρες
Νίκος Καζής
Η καρδιά του Σίσυφου
Τάσος Κανταράς
Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι
Γιάννης Μόσχος
Ο φασιστικός ιός
Καρλ Πολάνυι
Ο Γευστικός Πολιτισμός
Σούλα Μπόζη
Ευερεθιστότητα στα παιδιά & τους εφήβους
Αργύρης Στριγγάρης - Eric Taylor
Οµαδική Ψυχοθεραπεία και ∆ιαπροσωπική Νευροβιολογία
Susan Gantt - Bonnie Badenoch
Ψηφιακή Εποχή
Γιάννης Τόλιος
Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Συναντήσεις με τον πατέρα
Γεωργία Τσούμπα - Κατερίνα Τζωρτζακάκη
Ο σκύλος της αγάπης
Ηλίας Κουρκούτας
Μια ντουζίνα στα δύο
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Μια γυναίκα απολογείται
Μαρία Λούκα
21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821
Σπύρος Αλεξίου
Από τον Κεμαλισμό στον Ριζοσπαστισμό
Νίκος Χριστοφής
Φρενολογία στα ελληνικά
Θανάσης Καράβατος
Ο μοιρολάτρης Ζακ και ο αφέντης του
Ντενί Ντιντερό
Απελευθερωθείτε από την ΙΨΑΔ
Έργο Συλλογικό
Η Δημοσιογραφία ως Τέχνη
Έργο Συλλογικό
Κατακτώντας την ευημερία
Έργο Συλλογικό
Ο κήπος μας στην άκρη της ερήμου
Μαρώ Κάργα
Διαλεκτά κείμενα
Φρίντριχ Ενγκελς
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών
Λεωνίδας Μοίρας
Ξερολιθιά
Βασίλης Τσιράκης
Μια λοξή ματιά στην ιστορία
Διονύσης Ελευθεράτος
Πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού
Άρης Μαραγκόπουλος
Πόλεμος ή Ειρήνη
Kώστας Ησυχος - Δημήτρης Καλτσώνης
Ηγεµονία, στρατηγική, οργάνωση
Παναγιώτης Σωτήρης
20 χρόνια χωρίς τον Καπετάνιο
Μανώλης Σαριδάκης
Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα (Β' ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
Άννα Χριστοπούλου
Κοινοτική κοινωνική εργασία
Βασίλης Καραγκούνης
Είμαστε ο λαός των ρομά
Ian Hancock
Ελληνική Σοφία: Τα θεμέλια της Ιατρικής
Πάνος Κορωνάκης-Rohlf - Μαρία Μπατζίνη
Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ
Άρης Μαραγκόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ