ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Ουίλιαμ Μπάροουζ: Eκδήλωση-συζήτηση για το έργο του εμβληματικού Αμερικανού συγγραφέα, Παρασκευή 22 Μαρτίου στο Κομπραί
Τετάρτη 21/02 : ''Σα μαγεμένο το μυαλό μου'' εκδήλωση για το βιβλίο του Θανάση Σκρουμπέλου στον Πειραιά, «Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας»
Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου: ''Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;'' παρουσίαση του βιβλίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, Ναύπλιο:''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη
''Sakis Papadimitriou Piano Diary'' Έκθεση Φωτογραφίας & πρώτη παρουσίαση της μονογραφίας
Σάββατο 30 Δεκεμβρίου: H συγγραφέας - λαογράφος Σούλα Μπόζη στην ΕΡΤ1
Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου: «Σα μαγεμένο το μυαλό μου»: Ρεμπετική βραδιά στο Πόρτο Κάγιο στην Αγία Παρασκευή
50% ΕΚΠΤΩΣΗ σε επιλεγμένα βιβλία φαντασίας, γνώσης και αναστοχασμού
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Κοινωνική Πολιτική
Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα

Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα
Eργασιακές σχέσεις και μεταναστευτική πολιτική στην εποχή των μνημονίων

Καψάλης Απόστολος

Σελ.: 400
Σχήμα: 17 x 24
ISBN: 978-960-499-253-9
Τιμή: 19,00 €
Τιμή online: 17,27 €


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Απρίλιος 2018
Πρόλογος: Γιάννης Κουζής 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 77116152

Οι απαντήσεις στα κεντρικά ερωτήματα που αφορούν στη μετανάστευση μοιάζουν σχεδόν αυτονόητες ή αυταπόδεικτες. Συνήθως, όμως, προκύπτουν από μια στατική, εάν όχι φωτογραφική, ανάγνωση της πραγματικότητας. Οι περισσότερες από αυτές τις κυρίαρχες ιδέες για τους μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα χρήζουν αναθεώρησης στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης.

Ο συγγραφέας επικεντρώνει στον ρόλο που διαδραματίζει η πολιτική για τη μετανάστευση και την εργασία των μεταναστών στην εξέλιξη της εργατικής νομοθεσίας στη χώρα μας, μέσω μιας συμπυκνωμένης απεικόνισης των πολλαπλών εκδοχών εγκλωβισμού και ανελευθερίας των μεταναστών, σε ένα περιβάλλον κατάτμησης του εργατικού δικαίου και εκτεταμένης παραβατικότητας.

Στα χρόνια των μνημονίων, ένα σύμπλεγμα απορρύθμισης, ανισότητας και παρανομίας καθορίζει την ελληνική κοινωνική πολιτική, επιβάλλοντας ένα τέλμα ακινησίας και αδιεξόδου, τόσο στους ίδιους τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, όσο και στην κρατική ή κινηματική προσέγγιση της σύγχρονης διεθνικής κινητικότητας.

Με αφετηρία αυτή τη διαπίστωση, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη για την επεξεργασία μιας ριζικά διαφορετικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία διατυπώνεται διεξοδικά στο εν λόγω βιβλίο.

 

Άρθρο των Ν. Δασκαλοπούλου & Α. Τζιαντζή βασιμένο στο βιβλίο
Εφημερίδα των Συντακτών

Αν όλοι μας τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε βρεθεί στον δοκιμαστικό σωλήνα του νεοφιλελευθερισμού, οι μετανάστες υπήρξαν τα πρώτα του πειραματόζωα.

Με πρόφαση την ιδιότητα του μετανάστη μισθωτού, λίγο πριν από την αλλαγή του αιώνα άρχισαν να γράφονται κανόνες δικαίου οι οποίοι συγκροτούν ένα οιονεί «μεταναστευτικό» εργατικό δίκαιο σε όλο το εύρος της εργασιακής σχέσης, από τη σύναψή της μέχρι τον τερματισμό της.

Μέχρι που η «ισχυρή Ελλάδα» κράσαρε, το οικονομικό «θαύμα» εξαϋλώθηκε, οι νεαροί Ελληνες φεύγουν μετανάστες και αυτό που επινοήθηκε σαν παραδίκαιο για μια ειδική κατηγορία πληθυσμού, τώρα γενικεύεται ως το κυρίως εργατικό δίκαιο για όλους.

Η Ιστορία σε μια από τις άγριες πιρουέτες της έφερε μια διεστραμμένη δικαιοσύνη:στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι μετανάστες. Μόνο που κάποιοι είναι πιο μετανάστες από τους μετανάστες.
Η πρωτότυπη μελέτη του Αποστόλη Καψάλη «Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα» -καρπός επιστημονικής έρευνας, αλλά κι απαύγασμα των χρόνων που πέρασε ως μάχιμος εργατολόγος- το επιβεβαιώνει και το τεκμηριώνει απολύτως.

Διαβάστε το άρθρο εδώ,
Εφ. των Συντακτών (28/04/18) 

 

Συνέντευξη στον Θ. Αντωνόπουλο για τη Lifo

Μετανάστες Εργάτες στην Ελλάδα»: Φθηνό εργατικό δυναμικό ή πεδίο άσκησης ακραίων αντεργατικών πολιτικών; Μια συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις και τη μεταναστευτική πολιτική στη μνημονιακή εποχή με τον εργατολόγο και διδάκτορα στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου, Απόστολο Καψάλη, με αφορμή το νέο του πόνημα 

Η μελέτη έρχεται αφενός να καλύψει ένα μάλλον ισχνό στην εγχώρια βιβλιογραφία (αλλά και στη διεθνή μέχρι πρόσφατα) πεδίο, αφετέρου να φωτίσει μια σειρά μύθους και ανομολόγητες, συχνά, αλήθειες γύρω από τη μεταναστευτική εργασία.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο απόσπασμα της διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα που ταυτόχρονα περιέχει όλες τις επικαιροποιημένες διατάξεις και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία μέχρι και φέτος τον Μάρτιο. Ο κ. Καψάλης γνωρίζει καλά το αντικείμενό του όχι μόνο χάρη στην επιστημονική του κατάρτιση αλλά και την προσωπική του εμπειρία ως ερευνητή εργασιακών σχέσεων στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αλλά και Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το 2015. Έχει επίσης ασχοληθεί ενεργά σε νομικό και κινηματικό επίπεδο με τις υποθέσεις της Κωνσταντίνας Κούνεβα το 2008 και των εργατών γης στη Μανωλάδα το 2013.  

(Για την ιστορία, οι δράστες στην πρώτη περίπτωση δεν βρέθηκαν ποτέ και η εργολαβική εταιρεία στην οπαία εργαζόταν απαλλάχθηκε στο εφετείο από κάθε ευθύνη, με την παθούσα να έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο όπου αθωώθηκαν τελεσίδικα το '16 οι δράστες της δεύτερης υπόθεσης... Πέρσι, ωστόσο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρίνοντας ότι οι μετανάστες στη Μανωλάδα ήταν θύματα καταναγκαστικής εργασίας επιδίκασε αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο άνω των 500.000 ευρώ).

Η διαμόρφωση των μεταναστευτικών ροών από το '90 και μετά, η ανταπόκριση της Πολιτείας και της αγοράς εργασίας στην αναπάντεχη προσφορά φτηνού και άφθονου εργατικού δυναμικού τον καιρό του λεγόμενου «ελληνικού οικονομικού θαύματος», στο οποίο οι μετανάστες είχαν αποφασιστική συμβολή, οι νέες ροές μετά το '08 και οι συνέπειες της κρίσης παρά τη μικρή βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας, η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να προβεί σε αποφασιστικές τομές στο θέμα της μεταναστευτικής εργασίας παρά τις καλύτερες δικαιωματικές της επιδόσεις, η σχέση των μεταναστών εργαζομένων με τον συνδικαλισμό, η μετατροπή τους σε «πειραματόζωα» για τη γενικευμένη εφαρμογή ακραίων αντεργατικών πολιτικών ήδη πριν από τα μνημόνια -το λεγόμενο παρεργατικό δίκαιο-, το πόσο «αιματοβαμμένες» παραμένουν οι φράουλες της (κάθε) Μανωλάδας ήταν τα κύρια σημεία της συνομιλίας που ακολουθεί.

Τι προτείνει εκείνος; Ανάληψη από το υπουργείο Εργασίας των θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής, τουλάχιστον όσων σχετίζονται με την εργασία, πάταξη κάθε παραβατικής και αδήλωτης εκμεταλλευτικής μορφής εργασίας, εξάλειψη των συνθηκών απανθρωπιάς και καλλιέργειας της παραβατικότητας.  
«Ας έχουμε τέλος κατά νου ότι με το μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν έχουμε "τελειώσει"... Είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε εκ νέου ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, αλίμονο λοιπόν αν δεν καταφέρουμε να βάλουμε μια τάξη σε μερικά πράγματα» λέει επιγραμματικά.  

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ
Lifo.gr ( 23.05.18)

 

Κριτική στο περιοδικό Marginalia από τον Νίκο Κουραχάνη

(...) Η μελέτη του Απόστολου Καψάλη –προϊόν της μακροχρόνιας, προσηλωμένης και συστηματικής έρευνάς του στο πεδίο της μετανάστευσης– αποτελεί μια ουσιαστική και απολύτως ευπρόσδεκτη συμβολή στην ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία. Συμβολή η οποία προεκτείνει μια διαμορφωμένη ακαδημαϊκή παράδοση μελέτης του μεταναστευτικού φαινομένου· κοινωνός της παράδοσης αυτής εξάλλου είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, οι αναγνώσεις αυτού του βιβλίου μπορούν να λάβουν ευρύτερες προεκτάσεις –πέραν του διαλόγου για το μεταναστευτικό.

Το πόνημα αυτό είναι μια γνήσια προσπάθεια ανάλυσης του μέτρου ισορροπίας του δίπολου κεφαλαίου και εργασίας. Οι μετανάστες στην ανάλυση του Καψάλη είναι υποκείμενα που αποτελούν κομμάτια της εργατικής τάξης. Μέσα σε μια περίοδο έντονης στροφής των μεταναστευτικών σπουδών προς τις πολιτισμικές ταυτότητες -στροφή που εν πολλοίς συμπυκνώθηκε στη διατύπωση του «δικαιώματος στη διαφορά»- ο Καψάλης επαναφέρει το πρίσμα ανάγνωσης στην παράμετρο της κοινωνικής τάξης.

Το δικαίωμα στη διαφορά[1] –θεμελιώδες και διαχρονικό αίτημα των υποστηρικτών της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας– καταλήγει σε πολλές περιπτώσεις να λειτουργεί εις βάρος της ταξικής ανάγνωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Της ανάγνωσης δηλαδή εκείνης που συνηγορεί υπέρ των φτωχών. Η πολιτισμική συνεισφορά των κινημάτων του Μάη του ’68 είναι σημαντική: το φεμινιστικό, το αντιρατσιστικό και το οικολογικό κίνημα αδιαμφισβήτητα προσέφεραν νέες και απαραίτητες αναγνώσεις της κοινωνικής ανισότητας. Είναι και οι έμφυλες και οι φυλετικές διακρίσεις, πέρα από τις ταξικές, που αποτελούν θύλακες ανισότητας.

Παρ’ όλ’ αυτά, το δικαίωμα αναγνώρισης του διαφορετικού (του διαφορετικού φύλου, της διαφορετικής φυλής, της διαφορετικής θρησκείας, του διαφορετικού πολιτισμού) δεν αποκόπτεται από ιδεολογικά συμφραζόμενα. Το δικαίωμα στη διαφορά, θεμελιώδες διακύβευμα όλων των σύγχρονων κοινωνικών ομάδων που υφίστανται την καταπίεση του ετεροκατασκευασμένου ως «κανονικού» -και άρα κυρίαρχου- με όρους νέου φιλελευθερισμού χρησιμοποιείται από τους ισχυρούς ως «δικαίωμα στην ανισότητα». Η στροφή από τις ταξικές στις πολιτισμικές διαστάσεις της ανισότητας, αν και δεν το επιδιώκει, ευνοεί τη μετατροπή του δικαιώματος στη διαφορά σε δικαίωμα στην ανισότητα. Ωστόσο, δεν είναι ο πλούσιος Σαουδάραβας εκείνος που θα βιώσει τον ρατσισμό ως μετανάστης σε μια ξένη χώρα, αλλά, ο φτωχός Πακιστανός εργάτης. Τη βάση αυτού του πρίσματος ανάγνωσης επιδιώκει να επαναφέρει στο προσκήνιο η εργασία του Καψάλη. Και το πράττει αυτό αναδεικνύοντας, πέρα από τις επιστημονικές, τις πολιτικές του καταβολές και την έμπρακτη ταξική του μεροληψία εις όφελος των αδύναμων.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Νίκος Κουραχάνης, Marginalia ΤΕΥΧΟΣ #5

 

Συνέντευξη στου συγγραφέα στην Σ. Πουλημένη για το alterthess

Σε μια εκτενή έρευνα στο ζήτημα των δημόσιων πολιτικών για την μετανάστευση ο Απ. Καψάλης διαπιστώνει πως οι εκφάνσεις των νομοθετικών παρεμβάσεων του κράτους από τη δεκαετία του 1990 και μετά κατασκευάζουν τον «ειδικό τύπο» του μετανάστη εργαζόμενου με τις συνθήκες της επισφάλειας και της παρανομίας να συνοδεύουν τόσο τη μεταναστευτική ιδιότητα όσο και τον εργασιακό βίο των μεταναστών. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στο Κοινωνικό Κέντρο- Στέκι Μεταναστών στη Θεσσαλονίκη συζητήσαμε με τον συγγραφέα τις επιπτώσεις αυτού του «παρα-εργατικού δικαίου» στα δικαιώματά των μεταναστών αλλά και τη συμβολή του στη γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα χρόνια πριν αλλά κατά τη διάρκεια των μνημονίων. 

-Βασική θέση του βιβλίου σας είναι ότι η νομοθεσία για την μεταναστευτική πολιτική από το `90 και μετά είναι μια εργασιοκεντρική νομοθεσία, κάτι που οδηγεί τους μετανάστες σε μεγαλύτερο αποκλεισμό από τα δικαιώματα τους, ενώ ταυτόχρονα απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;
Κατά πρώτον, πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλες οι βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις του ελληνικού κράτους από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα, οι οποίες αφορούν στην καταγραφή και στη ρύθμιση του καθεστώτος διαμονής, επικεντρώνουν στην εργασία των μεταναστών. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τους νεοεισερχόμενους αλλοδαπούς η ελληνική πολιτεία σε πολιτικό επίπεδο τους αντιμετωπίζει διαχρονικά ως «εισβολείς» και σε ρυθμιστικό επίπεδο σαν «εργάτες». Έτσι, μέσα από τη διατήρηση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και μεταναστριών σε καθεστώς μειωμένων αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, οι δύο μεγάλες καμπάνιες νομιμοποίησης του 1998-2001 και του 2005-2007 εστιάζουν στην εργασία των μεταναστών. Μέχρι τουλάχιστον το 2014, μεταξύ των απαραίτητων προϋποθέσεων για την απόκτηση και ανανέωση βραχύβιας διάρκειας άδειας παραμονής-διαμονής είναι η έγγραφη σύμβαση εργασίας και η απόδειξη ενός συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων σε ετήσια βάση. Σε συνδυασμό μάλιστα και με το ελάχιστο διαθέσιμο/ δηλωθέν ετήσιο εισόδημα, ακόμη και η πρώτη εκδοχή του συστήματος της οικογενειακής επανένωσης εδράζεται στην εργασία του επισπεύδοντος αλλοδαπού. 

Δείτε τη συνέντευξη εδώ
Γράφει η Σ. Πουλημένη, alterthess.gr  (06.02.19)

 


Διαβάστε στον Οδηγό Ανάγνωσης τα περιεχόμενα και τον πρόλογο του βιβλίου. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του συγγραφέα στην εκπομπή του Διονύση Ελευθεράτου στο Κόκκινο (21/05/18).

Διαβάστε εδώ το άρθρο σε επιμέλεια Π. Κοντέ, για την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου  (Εποχή 03.06.18) & δείτε την παρουσίαση που έγινε στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (23/05/18). 
Για το βιβλίο μίλησαν οι:  Άρις Καζάκος (καθηγητής ΑΠΘ), Γιάννης Κουζής (καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Δέσποινα Παπαδοπούλου (καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου) και ο συγγραφέας.
Χαιρέτησε η Κωνσταντίνα Κούνεβα (ευρωβουλευτής). Tη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Η Αριστερά και ο Ίψεν
Έργο Συλλογικό
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε
Δημήτρης Παπαχρήστος
Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος
Ξενοφών Κοντιάδης 
Η κοινωνική ασφάλιση ως θεσμός αλληλεγγύης
Βαγγέλης Κουμαριανός
Sakis Papadimitriou- Piano Diary / Ημερολόγιο Πιάνου- Σάκης Παπαδημητρίου
Ανδρέας Ζαχαράτος
Εικαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Αντώνης Βάος
Μία μέρα στους σταυρούς
Αρμάντο Ρομέρο
Η κρυφτή γυναίκα
Έργο Συλλογικό
100 αποτυπώματα
Μαριάννα Τζιαντζή
Ο Τόπος των Νεκρών Δρόμων
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Στιγμές από το καρτιέ
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Θεωρίες Συνωμοσίας
Δημήτρης Λένης
Ροδόπη
Έργο Συλλογικό
The Working Deadline!
Πάνος Ζάχαρης
Σαμοθράκη
Μιχάλης Μπολιάκης
Ω! Τι υπέροχη εκδρομή!
Άρης Μαραγκόπουλος
Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι
Αλέξις Ραβέλο
Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (2ος Τόμος)
Έργο Συλλογικό
Όψεις Εργασιακής Ενσωµάτωσης των Προσφύγων
Χρήστος Μπάγκαβος - Νίκος Κουραχάνης
Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Δημήτρης Πεπόνης
Εκλογές 1981
Έργο Συλλογικό
Επιχείρηση ''Νόστος''
Νικόλας Ζηργάνος
Παιδικό άγχος
Αγορίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου
Η κόρη και η νύχτα
Αθηνά Τσάκαλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ