ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κλιματική Κρίση
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικολογία
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτική και Ιστορία
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σεξουαλικό Δίκαιο
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Τετάρτη 22 Μαΐου: "Η δύναμη του πλίθινου σπιτιού" παρουσίαση του βιβλίου της Πόπης Δέδε-Δεσύλλα στον Κορυδαλλό
Σάββατο 20 Απριλίου - Τριήμερο αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών εκδηλώσεων: ''Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος'' παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη στον Άλιμο
Δευτέρα 22 Απριλίου: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη στη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 12 Απριλίου: ''Θάνατοι στη Χούντα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη στην αυλή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νέας Σμύρνης
Παρασκευή 19 Απριλίου: ''Τεχνητή Νοημοσύνη'' παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Μαυρόπουλου στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ
Σάββατο 13 Απριλίου Λουτράκι: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου
Κυριακή 7 Απριλίου Ναύπλιο: ''Στον καιρό της Λιλιπούπολης'' παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Ι. Αλλαμανή στη Βιβλιοθήκη του Φουγάρου
Παρασκευή 5 Απριλίου Λάρισα: ''21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821'' παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Αλεξίου
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Η Ανωτέρα Γυναικεία Σχολή (1921-1923)

Η Ανωτέρα Γυναικεία Σχολή (1921-1923)
Ένα προδρομικό παιδαγωγικό και πολιτικό εγχείρημα του Δημήτρη Γληνού

Μπέλλα Μαριάνθη

Σελ.: 224
Σχήμα: 17 x 24
ISBN: 978-960-499-241-6
Τιμή: 12,90 €
Τιμή online: 11,73 €

::. Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
::. Παιδαγωγικά


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση: Φεβρουάριος 2018

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΥΔΟΞΟΥ: 77115128
Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα της εκδοτικής συνεργασίας των εκδόσεων Τόπος & του Ιδρύματος Γληνού

Η Ανωτέρα Γυναικεία Σχολή ιδρύθηκε το 1921 από τα μέλη του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» Δημήτρη Γληνό, Μυρσίνη Κλεάνθους, Χαράλαμπο Θεοδωρίδη και Κώστα Σωτηρίου με σκοπό την ιστορική, κοινωνιολογική, φιλοσοφική και καλλιτεχνική μόρφωση των γυναικών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Την επίβλεψη και προστασία της ανέλαβαν δύο νεωτερικά σωματεία, ο «Εκπαιδευτικός Όμιλος» και ο «Σύνδεσμος Ελληνίδων υπέρ των Δικαιωμάτων της Γυναικός».

Το πρόγραμμά της είχε ως άξονα το ιδανικό του «Γυναικείου Ανθρωπισμού», το οποίο ανέπτυξε ο Γληνός στο εναρκτήριο μάθημα (11/10/1921) και περιλάμβανε τακτικά μαθήματα (Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας, Ιστορίας του Πολιτισμού, Τέχνης και Αισθητικής, Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας), διαλέξεις (Κοσμολογίας, Βιολογίας, Υγιεινής του Παιδιού, Αστικού Δικαίου, Πολιτικής Οικονομίας, Κοινωνιολογίας, Νεοελληνικής Λογοτεχνίας) και φροντιστήρια για την πρακτική άσκηση των μαθητριών.

Η Σχολή συνιστά ένα προδρομικό παιδαγωγικό εγχείρημα του Γληνού, καθώς το πρόγραμμα σπουδών της προσιδιάζει σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα πολιτικής εκπαίδευσης και πολιτισμικών σπουδών και παράλληλα ένα πολιτικό εγχείρημα, καθώς επιδιώκει να προετοιμάσει τις γυναίκες για τον νέο ρόλο τους ως οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων.

 

Παρουσίαση στην Εφ. Συντακτών από τον Δ. Γκιώνη

(...) Η σχολή κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο, για την εποχή, αριθμό φοιτητριών. Τον πρώτο χρόνο φοίτησαν 170 φοιτήτριες και τον δεύτερο 146, μεταξύ των οποίων και 15 άνδρες, φοιτητές και δάσκαλοι. Οι φοιτήτριες ήταν αστικής κυρίως προέλευσης και διέθεταν εγκύκλια μόρφωση, καθώς για την εγγραφή τους απαιτούνταν απολυτήριο Γυμνασίου ή δίπλωμα Αρσακείου ή αντίστοιχη μόρφωση στο σπίτι […]

Η σχολή λειτούργησε επί δύο χρόνια (1921-1922 και 1922-1923) με επιτυχία, η οποία μπορεί να αποδοθεί στην πρωτοτυπία των διδακτικών αντικειμένων, το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας, τη συνεργασία διαπρεπών επιστημόνων και διανοουμένων και την καλή οργάνωσή της. Η λειτουργία της σταμάτησε τον Μάιο του 1923, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων του δεύτερου χρόνου. Ο Γληνός και οι συνεργάτες του, μετά τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν τη Μικρασιατική Καταστροφή, επανήλθαν στις κρατικές θέσεις που κατείχαν πριν τον Νοέμβριο του 1920. Το ενδιαφέρον τους πλέον επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση και συνέχιση του έργου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και στη συστηματική επιμόρφωση των δασκάλων που θα εργάζονταν για την αναμόρφωση του σχολείου».

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
γράφει ο Δ. Γκιώνης, Εφ. Συντακτων, 16.02.19

 

Παρουσίαση στην Αυγή από την Πόλυ Κρημνιώτη
Ανωτέρα Γυναικεία Σχολή (1921-1923)
Ένα πρωτοπόρο εγχείρημα εκπαίδευσης και φεμινισμού στις αρχές του 20ού αίωνα

Λίγο μετά τη συντριπτική ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920 και το ξήλωμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1917, λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, που θα σημάνει μια σκληρή συνθήκη για την ελληνική κοινωνία, με τους δημοτικιστές και τους μεταρρυθμιστές υπό διωγμό, αλλά τις ανάγκες της εποχής να απαιτούν αλλαγή πλεύσης από τον νεοκλασικισμό που επαναφέρουν στο σχολείο οι φιλομοναρχικοί, ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό εγχείρημα κάνει την εμφάνισή του.

Η Ανωτέρα Γυναικεία Σχολή ιδρύεται το 1921 σε μια Ελλάδα που ο γυναικείος αναλφαβητισμός ξεπερνάει το 70%, οι γυναίκες φυσικά δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, το κυρίαρχο ιδεολόγημα εξακολουθεί να περιορίζει την εκπαίδευσή τους στην παροχή εκείνης της γνώσης και των εργαλείων που θα την προετοιμάσουν για τον ρόλο της καλής συζύγου, μητέρας και νοικοκυράς. Η μεταρρύθμιση του '17 της δίνει το δικαίωμα να φοιτά στην κρατική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όμως το ταξικό πρόσημο επιτρέπει στην πιο πλούσια γυναίκα της πόλης να μορφωθεί επαρκώς. Βέβαια υπάρχει ο Εκπαιδευτικός Όμιλος που κρατά ψηλά τη σημαία της μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού, ενώ ο θαλερός ακόμα Δημήτρης Γληνός, παρότι η πρόταση που έχει υποβάλει μαζί με τον Δελμούζο στον Βενιζέλο για την ίδρυση ενός ελεύθερου νεοελληνικού πανεπιστημίου στο οποίο οι Φιλελεύθεροι θα μορφώνουν τους οργανικούς τους διανοούμενους μένει αναπάντητη, δεν διστάζει να βάλει τη γυναίκα ισότητα στο εκπαιδευτικό όραμά του και να συνεργαστεί με το ριζοσπαστικό φεμινιστικό κίνημα της εποχής. Μιας εποχής κατά την οποία ο φιλελεύθερος και μεταρρυθμιστικός άνεμος και παράλληλα η πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης ορίζουν το νέο πλαίσιο.

Η ανώτερη φιλοσοφική, κοινωνιολογική, ιστορική και καλλιτεχνική μόρφωση των Ελληνίδων ώστε να κατανοούν τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ζωή και να συμμετέχουν ενεργά σ' αυτή γίνεται η αιχμή του δόρατος στην Ανωτέρα Γυναικεία Σχολή, που υπό τη σκέπη του Εκπαιδευτικού Ομίλου και με τη συνεργασία του νεοσύστατου Συνδέσμου για τα Δικαιώματα των Γυναικών που, ιδρυμένος το 1920, φέρνει το αίτημα της γυναικείας ψήφου στο προσκήνιο, ανοίγει τις πόρτες της και υποδέχεται τις πρώτες φοιτήτριες στις 10 Οκτωβρίου 1920. Ο Δημήτρης Γληνός στο εναρκτήριο μάθημα αναπτύσσει το ιδανικό τού "γυναικείου ανθρωπισμού". "Είναι ένα νέο ιδανικό παιδείας για τη γυναίκα, βγαλμένο από ένα νέο ιδανικό ζωής. Δεν πρόκειται για εξανδρισμό, μα για εξανθρωπισμό της γυναίκας. Για μια σταδιακή αλλαγή της από ένα παρασιτικό και εξαρτημένο άτομο, περιορισμένο στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού, σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με ενεργή συμμετοχή στην κοινωνική ζωή του τόπου. Η γυναίκα θα κατακτήσει το ιδανικό αυτό με τη συμμετοχή στην παραγωγική εργασία, που θα της εξασφαλίσει οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια, και αφετέρου με τη βαθιά και ουσιαστική μόρφωση που θα συνέβαλε στη συνειδητή συμμετοχή στην κοινωνική ζωή τόπου". (...) 

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει η Πόλυ Κρημνιώτη (Αυγή, 03.03.19)
 


Δείτε στον Οδηγό Ανάγνωσης τα περιεχόμενα και το προλογικό σημείωμα του βιβλίου.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Μαριάνθης Μπέλλα στον Κώστα Στοφόρο (Δρόμος Αριστεράς, 14/04/18).
Δείτε εδώ ένα απόσπασμα του βιβλίου, που δημοσιεύτηκε στην ενότητα του vice.com Βιβλίο & Φεμινισμός (09/08/18).


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Την εποχή που τα φίδια αλλάζουν δέρμα
Μαρώ Κάργα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αντώνης Μαυρόπουλος
Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας
Nick Srnicek
Ανεξάρτητες Αρχές
Γιάννης Γιαννάκος
Πολλά Μικρά Απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος
SEX - ΝΟΜΟΣ - ΕΓΚΛΗΜΑ
Ευτύχης Φυτράκης
Θάνατοι στη Χούντα
Δημήτρης Βεριώνης
Να ξαναμιλήσουμε για την εκμετάλλευση
Χρήστος Λάσκος
Πτέρυγα Α' - Κελί 71
Βασίλης Τσιράκης
Ο κόσμος καίγεται
Πέτρος Κόκκαλης - Ξενοφών Κοντιάδης 
Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών: Γ΄ κύκλος (B΄ Τόμος)
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Η Αριστερά και ο Ίψεν
Έργο Συλλογικό
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε
Δημήτρης Παπαχρήστος
Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος
Ξενοφών Κοντιάδης 
Η κοινωνική ασφάλιση ως θεσμός αλληλεγγύης
Βαγγέλης Κουμαριανός
Sakis Papadimitriou- Piano Diary / Ημερολόγιο Πιάνου- Σάκης Παπαδημητρίου
Ανδρέας Ζαχαράτος
Εικαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Αντώνης Βάος
Μία μέρα στους σταυρούς
Αρμάντο Ρομέρο
Η κρυφτή γυναίκα
Έργο Συλλογικό
100 αποτυπώματα
Μαριάννα Τζιαντζή
Ο Τόπος των Νεκρών Δρόμων
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Στιγμές από το καρτιέ
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Θεωρίες Συνωμοσίας
Δημήτρης Λένης
Ροδόπη
Έργο Συλλογικό
The Working Deadline!
Πάνος Ζάχαρης
Σαμοθράκη
Μιχάλης Μπολιάκης
Ω! Τι υπέροχη εκδρομή!
Άρης Μαραγκόπουλος
Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι
Αλέξις Ραβέλο
Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (2ος Τόμος)
Έργο Συλλογικό
Όψεις Εργασιακής Ενσωµάτωσης των Προσφύγων
Χρήστος Μπάγκαβος - Νίκος Κουραχάνης
Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Δημήτρης Πεπόνης
Εκλογές 1981
Έργο Συλλογικό
Επιχείρηση ''Νόστος''
Νικόλας Ζηργάνος
Παιδικό άγχος
Αγορίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου
Η κόρη και η νύχτα
Αθηνά Τσάκαλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ