ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστήμες & Τεχνολογία
Επιστημολογία
Ιστορία
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Λαογραφία
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτισμική Ιστορία
Σειρά mέta / Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Φύλο – Σεξουαλικότητα
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Χιλή, Ελλάδα, Αργεντινή: 50 χρόνια από την ανατροπή του Αλιέντε, πενήντα χρόνια κοινές μνήμες
Δευτέρα 02/10: Στην Αθήνα ο βραβευμένος Αργεντίνος ποιητής Χόρχε Μποκανέρα,  παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής ''Τα μάτια του λόγου'' στο βιβλιοπωλείο ''Επί λέξει''
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου: ''Θεωρίες Συνωμοσίας'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Λένη στην Πρέβεζα
Δευτέρα 2 Οκτωβρίου: ''Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου (1923-1944)'' παρουσίαση του βιβλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου: ''Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος'' παρουσίαση του βιβλίου του Ξ. Κοντιάδη
Σας περιμένουμε στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Πεδίον Άρεως 1-17/9/2023
Κλειστά λόγω θερινών διακοπών 07/08-21/08
Ενημέρωση Εκδόσεις Τόπος
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Κοινωνιολογία
Άστεγοι και Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελλάδα της Κρίσης

Άστεγοι και Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελλάδα της Κρίσης

Παπαδοπούλου Δέσποινα- Κουραχάνης Νίκος

Σελ.: 176
Σχήμα: 14 x 21
ISBN: 978-960-499-221-8
Τιμή: 13,90 €
Τιμή online: 12,64 €

::. Κοινωνική Πολιτική


  Προσθήκη στο καλάθι

Κωδικός Ευδόξου: 68369751

1η έκδοση Απρίλιος 2017

Από την εισαγωγή του βιβλίου:

Το βιβλίο πραγματεύεται τις διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισμού που αποτυπώνονται στις ζωές των εξαθλιωμένων, και τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνικές πολιτικές επιχειρούν να τις διαχειριστούν. Ζωές οι οποίες δεν καταφέρνουν να απολαύσουν την πολιτισμένη διαβίωση που ευαγγελίστηκαν οι θεμελιωτές της νεωτερικότητας, του αστικού πολιτισμού και κυρίως της μεταπολεμικής συναίνεσης. Ζωές που μετατρέπονται σε αόρατες από τον κυρίαρχο περί ευημερίας λόγο. Ωστόσο υπάρχουν. Και όσο υπάρχουν, υπενθυμίζουν τις αποτυχίες των σύγχρονων καπιταλιστικών δημοκρατιών να εκπληρώσουν θεμελιώδεις προϋποθέσεις του κοινωνικού συμβολαίου που συνυπέγραψαν.

Ο πολλαπλασιασμός αυτών των ζωών στα χρόνια της κρίσης υπερτονίζει τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στη συρρίκνωση του κράτους ευημερίας και την κοινωνική θέση των πολιτών. Θέση η οποία δεν διέπεται πλέον από ισότητα ευκαιριών, πρόσβασης και προοπτικών αναδιανομής πόρων για την άμβλυνση της κοινωνικής ανισότητας. Οι ‘γυμνές ζωές’ πολλαπλασιάζονται και ο πολλαπλασιασμός τους υποδηλώνει ότι η ‘νέα’ κοινωνική πολιτική που κυοφορείται δεν στοχεύει στη διαφύλαξη του μεγαλύτερου ιδεολογικοπολιτικού επιτεύγματος των αστικών δημοκρατιών, την κοινωνική ιδιότητα του πολίτη, αλλά, αντίθετα, στην οριακή διαχείριση της ανθρώπινης επιβίωσης.

 

Παρουσίαση στην Αυγή από τον Κώστα Κάβουρα
«Γυμνές ζωές» στα χρόνια της κρίσης

Με το πρόσφατο βιβλίο τους «Άστεγοι και κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα της κρίσης» οι συγγραφείς Δέσποινα Παπαδοπούλου και Νίκος Κουραχάνης επιδιώκουν να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, καθώς αναγνωρίζουν σημαντική καθυστέρηση στη συστηματική επιστημονική ενασχόληση μαζί του.

Καταπιάνονται με τις διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισμού των εξαθλιωμένων μέσα σε συνθήκες ύφεσης και τις κοινωνικές πολιτικές που επιχειρούν να τις διαχειριστούν. Παρουσιάζουν τις βασικές προσεγγίσεις της σύγχρονης κοινωνιολογίας του αποκλεισμού και επιχειρούν τη σύνδεσή τους με την κρίση και την έλλειψη στέγης.

Υποστηρίζουν πως η έλλειψη στέγης είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει από τη συσσώρευση και τον συνδυασμό πολλών επιμέρους παραγόντων: δομικοί, θεσμικοί, σχεσιακοί και ατομικοί. Διαπιστώνουν την κυριαρχία των δομικών και θεσμικών παραγόντων, γεγονός που συσχετίζεται με την κρίση και τις συντελούμενες περικοπές στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Επιπλέον, ταξινομούν τέσσερις τύπους κοινωνικών πολιτικών για τους άστεγους: πολιτικές πρόληψης, πολιτικές επείγουσας διαχείρισης του προβλήματος, πολιτικές μεταβατικής φιλοξενίας και πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

Μέσω έρευνας πεδίου, διαπιστώνεται η παγίωση ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας με μεγάλες ελλείψεις, που έχει στο επίκεντρό του τις πολιτικές επείγουσας διαχείρισης του προβλήματος, που υλοποιούνται κατά βάση από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδιωτικούς φορείς, γεγονός που προμηνύει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Το βιβλίο καταθέτει μία πολύτιμη συνεισφορά στη συζήτηση για τα ακραία φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, όπως η έλλειψη στέγης. Οι διαπιστώσεις του σκιαγραφούν δύσκολους καιρούς, για όσους δεν μπορέσουν να αντέξουν τις δομικές αναδιαρθρώσεις και τις ακραίες ανισότητες που γεννά η κρίση.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει ο Κ. Κάβουρας, εφημ. Αυγή 20/06/17

 

Παρουσίαση στην Εποχή από τον Παναγιώτη Καρλαγάνη
Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η αναπαραγωγή του

Το βιβλίο των Ν. Κουραχάνη και Δ. Παπαδοπούλου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα υπό τον τίτλο «Άστεγοι και Κοινωνικός Αποκλεισμός Στην Ελλάδα της Κρίσης» από τις εκδόσεις Τόπος, ασχολείται με μια κατηγορία ανθρώπων που συνήθως η κατάσταση τους προκαλεί έντονη συγκινησιακή φόρτιση στα περισσότερα μελή της κοινωνίας, παρότι η μελέτη της στερείται βάθους χρόνου και συστηματικότητας. Ο εμπλουτισμός του επιστημονικού διαλόγου γύρω από αυτό το κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα, κατεύθυνση στην οποία κινείται και το συγκεκριμένο συγγραφικό εγχείρημα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να γίνουν βήματα προς την απάλυνση των συνεπειών του, καθώς, όπως καταδεικνύει και το βιβλίο, θα ήταν παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε για επίλυση έστω και μερική.

Εισαγωγικά το βιβλίο μας φέρνει σε επαφή με θεωρητικές προσεγγίσεις και ερμηνευτικά σχήματα για τον κοινωνικό αποκλεισμό, την κοινωνική ανισότητα και φαινόμενα αναπαραγωγής αυτών. Εξετάζονται ζητήματα όπως τα αίτια χαλάρωσης, και εν τέλη διάρρηξης, του κοινωνικού δεσμού και της αδυναμίας άσκησης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Μολονότι μια σημαντική ιδιαιτερότητα της μελέτης της έλλειψης στέγης είναι η απουσία ενός παγιωμένου μεθοδολογικού πλαισίου, οι συγγραφείς επιχειρούν να αναδείξουν διαθέσιμα μεθοδολογικά εργαλεία άντλησης στοιχείων. Μια καινοτομία που προσθέτει το βιβλίο στη σχετική προβληματική, είναι η απόπειρα ερμηνείας του φαινομένου μέσα από μια διεπιστημονική ματιά, καθώς εξετάζεται σε συνάρτηση με το λειτουργισμό, τον κονστρουκτιβισμό, την ανθρωπολογία και τα νεοτέρα κοινωνικά κινήματα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα κύρια αίτια εκδήλωσης του φαινόμενου είναι δομικά. Αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους συσχετίζοντας το φαινόμενο με την απουσία εισοδήματος λόγω μακροχρόνιας ανεργίας, την ανυπαρξία υποστηρικτικού περιβάλλοντος και την έλλειψη υπηρεσιών υποστήριξης για ευάλωτους ενοικιαστές, στα πλαίσια ενός υπολειμματικού κράτους ευημερίας. Το τελευταίο μέρος του βιβλίου εστιάζει στη διάσταση του φαινομένου στον ελληνικό χώρο, στην επίδραση της οικονομικής κρίσης σε αυτό, καθώς και σε πτυχές των διάφορων προσπαθειών αντιμετώπισης του, δίνοντας έμφαση στη λειτουργία του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», και ασκώντας κριτική στις κοινωνικές πολιτικές με χαρακτηριστικά έκτακτης ανάγκης, σαν να πρόκειται για φυσική καταστροφή.

Μια πολύ σημαντική πλευρά του βιβλίου είναι η αποτύπωση της ποιοτικής διάστασης του φαινομένου. Πολλές φορές οι αριθμοί των κοινωνικών στατιστικών που αναφέρονται στη φτώχεια, την ανεργία, την ανισότητα είναι ανατριχιαστικοί, αλλά παραμένουν νούμερα. Στα σύντομα αποσπάσματα των συνεντεύξεων με τους αστέγους που περιέχονται στο βιβλίο, εκτός από το επιστημονικό ενδιαφέρον, ο μέσος αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί την πικρία, την ντροπή, την αγανάκτηση, τη ψυχολογική και ενίοτε σωματική βία και την απελπισία σε αυτούς τους ανθρώπους. Ας κλείσουμε, λοιπόν, με τα λόγια δυο αστέγων που συμμετείχαν στην έρευνα. Μια γυναίκα 47 ετών που έμεινε άστεγη μαζί το γιο της, εξαιτίας της ανεργίας, ανέφερε: «Μας έδιωξαν από το σπίτι και για να βρίσκουμε κάτι να τρώμε στο δρόμο, άρχισα να πουλάω μερικά κοσμήματα που μου είχαν μείνει και ό,τι άλλα πράγματα μπορούσαμε για να βγάλουμε κάποια λεφτά». Και ένας πρώην ελεύθερος επαγγελματίας 54 ετών που έκλεισε την επιχείρησή του και φιλοξενείται περιστασιακά από φίλους εξιστόρησε: «Δεν το έχω συνειδητοποιήσει κι εγώ (πως έμεινα άστεγος). Αν κάτσω και το σκεφτώ και το πάρω στα σοβαρά ίσως τρελαθώ. (…)Τώρα είμαι κάνα πεντάμηνο που μένω σε ένα γνωστό μου, αλλά ντρέπομαι πολύ. Είναι οικογενειάρχης με παιδιά κι έχουν κι εμένα μέσα στα πόδια τους. Πότε κοιμάμαι στο υπνωτήριο και πότε τους λέω ότι θα κοιμηθώ στο υπνωτήριο και κοιμάμαι στο δρόμο. Το τελευταίο είναι μαρτύριο. Δεν κλείνεις μάτι από το φόβο».

Ας ελπίσουμε ότι το εμπεριστατωμένο επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον των συγγραφέων θα ωθήσει σε τροχιά βελτίωσης τις μεταλλαγμένες από την κρίση κοινωνικές πολιτικές του ελληνικού κράτους για την έλλειψη στέγης, όπως και θα ευαισθητοποιήσει τις πολιτικές ηγεσίες, τους επαγγελματίες και τα στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και τους ενεργούς πολίτες. 

Παναγώτης Καρλαγάνης
εφημ. Εποχή 26/06/17  


Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στο Polis Art Cafe' στο Polis Art Café (18/01/18).
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Σάββας Ρομπόλης (Ομότιμος Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Χρίστος Παπαθεοδώρου (Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Βασίλης Αράπογλου (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης). Την συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Σερβετάς (Δημοσιογράφος)


 


Δείτε στον Οδηγό ανάγνωσης τα περιεχόμενα του βιβλίου και την συνέντευξη της Δ. Παπαδοπούλου στον Νίκο Σερβετά για το Documento (09/04/17). Επίσης, διαβάστε το άρθρο του καθηγητή Σάββα Γ. Ρομπόλη που δημοσιεύτηκε στην εφημ. Εποχή (21/01/18).

 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος
Ξενοφών Κοντιάδης 
Η κοινωνική ασφάλιση ως θεσμός αλληλεγγύης
Βαγγέλης Κουμαριανός
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Εικαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Αντώνης Βάος
Μία μέρα στους σταυρούς
Αρμάντο Ρομέρο
Η κρυφτή γυναίκα
Έργο Συλλογικό
100 αποτυπώματα
Μαριάννα Τζιαντζή
Ο Τόπος των Νεκρών Δρόμων
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Στιγμές από το καρτιέ
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Θεωρίες Συνωμοσίας
Δημήτρης Λένης
Ροδόπη
Έργο Συλλογικό
The Working Deadline!
Πάνος Ζάχαρης
Σαμοθράκη
Μιχάλης Μπολιάκης
Ω! Τι υπέροχη εκδρομή!
Άρης Μαραγκόπουλος
Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι
Αλέξις Ραβέλο
Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (2ος Τόμος)
Έργο Συλλογικό
Η Δύναμη του Πλίθινου Σπιτιού
Πόπη Δέδε-∆εσύλλα
Όψεις Εργασιακής Ενσωµάτωσης των Προσφύγων
Χρήστος Μπάγκαβος - Νίκος Κουραχάνης
Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Δημήτρης Πεπόνης
Εκλογές 1981
Έργο Συλλογικό
Επιχείρηση ''Νόστος''
Νικόλας Ζηργάνος
Παιδικό άγχος
Αγορίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου
Η κόρη και η νύχτα
Αθηνά Τσάκαλου
Η άνοδος και η πτώση των εργατικών διεθνών: Γ΄ κύκλος
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος
Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κύπρου (1923-1944)
Αλέξης Αλέκου - Σπύρος Σακελλαρόπουλος
Βία κατά των ανηλίκων
Έργο Συλλογικό
8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα
Δημήτρης Στρατούλης
Το δίκιο
Νίκος Αραπάκης
Το μπαράζ / Καλλιθέα, αγάπη μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Μια μέρα
Αντιγόνη Ντόκα
Κοινωνική θεωρία και κοινωνική πολιτική
Έργο Συλλογικό
Η Κατερίνα και το φεγγάρι
Θανάσης Σκρουμπέλος
Προπαγάνδα και παραπληροφόρηση
Άρης Χατζηστεφάνου
Τo Πρεκαριάτο
Guy Standing
Μεγάλη Ιδέα (1844-1922)
Σπύρος Αλεξίου
Χωρίς αφεντικά
Michael Albert
Η τρέλα ν’ αλλάξουν τον κόσμο
Ξενοφών Κοντιάδης 
Οι πόλεις της κόκκινης νύχτας
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Ο Ελληνικός Καπιταλισμός
Αποστόλης Παλιούρας
Το τελευταίο κορίτσι
Γιάννης Ξανθόπουλος
Ημερολόγιον Εκστρατείας Στρατιωτικού Νοσοκόμου  Αθανασίου Σ. Πεφάνη
Έργο Συλλογικό
Ακροβασίες του μυαλού
Βαγγέλης Μάστορας
Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης
Σούλα Μπόζη
Εντός Εκτός
Ολύμπιος Δαφέρμος
Η µεγάλη εργασιακή απορρύθµιση
Γιάννης Κουζής
Αντι-κείμενα σεξουαλικότητας
Έργο Συλλογικό
Η εμπλαισίωση των θεωριών της Κοινωνικής Εργασίας
Karen Healy
Λογική
Greg Restall
Θετικές Επιστήμες και Τεχνολογία Στην Αρχαία Ελλάδα
Νίκος Δηµητρακόπουλος
Η καλύτερή μου φίλη
Αγγελική Σπανού
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ