ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Μυθιστόρημα
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Τετάρτη 21/02 : ''Σα μαγεμένο το μυαλό μου'' εκδήλωση για το βιβλίο του Θανάση Σκρουμπέλου στον Πειραιά, «Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας»
Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου: ''Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;'' παρουσίαση του βιβλίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, Ναύπλιο:''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη
''Sakis Papadimitriou Piano Diary'' Έκθεση Φωτογραφίας & πρώτη παρουσίαση της μονογραφίας
Σάββατο 30 Δεκεμβρίου: H συγγραφέας - λαογράφος Σούλα Μπόζη στην ΕΡΤ1
Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου: «Σα μαγεμένο το μυαλό μου»: Ρεμπετική βραδιά στο Πόρτο Κάγιο στην Αγία Παρασκευή
50% ΕΚΠΤΩΣΗ σε επιλεγμένα βιβλία φαντασίας, γνώσης και αναστοχασμού
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στην Άρτα
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Η Αλεξάνδρεια σε ακολουθεί

Η Αλεξάνδρεια σε ακολουθεί

Κάργα Μαρώ

Σελ.: 512
Σχήμα: 15 x 23
ISBN: 978-960-499-199-0
Τιμή: 15,90 €
Τιμή online: 14,45 €

::. Ερωτικό μυθιστόρημα
::. Ιστορικό Μυθιστόρημα


  Προσθήκη στο καλάθι

Προτείνουμε επίσης: Αχγιάτ Ανχάρ (Ζωές ποτάμια) και Ο κήπος μας στην άκρη της ερήμου (2020), τα οποία συμπληρώνουν την τριλογία.

     

 

 

1η έκδοση: Οκτώβριος 2016
 

Εδώ δεν είναι ούτε αι Αθήναι, ούτε η Σμύρνη, πόσο μάλλον η Λήμνος, μάνα.
Είναι η Αλεξάνδρεια. Πα να πει κάτι σαν το Παρίσι κι ακόμα παραπάνω...

1898, Αλεξάνδρεια της Belle Époque και της βρετανικής Κατοχής. Πόλη της ευμάρειας και της αφθονίας, πόλη της ανθηρής ελληνικής παροικίας στην ακμή του αλεξανδρινού Ελληνισμού, αλλά και της ασυδοσίας των ευπόρων και του ξεπεσμού της. Πόλη των εστέτ και των μποέμ, αλλά και πόλη των Μπαρμπερίνων και των αραπομαχαλάδων, με τα λερά σοκάκια και τα δυσώνυμα χαμαιτυπεία, εκεί όπου κατέληγαν συνήθως οι καλογυαλισμένες άμαξες των εύπορων Αλεξανδρινών, οι ίδιες άμαξες που τους είχαν μεταφέρει λίγες ώρες πριν σε βεγγέρες, στις λαμπερές επαύλεις Ρωμιών και ξένων. Πόλη της εγγλέζικης παροικίας, του «απόλυτου κυρίαρχου της χώρας», πόλη των μεγαλοαστών Λεβαντίνων, Εβραίων, Ιταλών και Γάλλων αλλά και της χεδιβικής αυλής, μα πάνω απ’ όλα πόλη «Ρωμαίικη». Με τα ρωμαίικα μπακάλικα, φρουτάδικα, ζαχαροπλαστεία, καφενέδες, μαγέρικα, πανδοχεία και επιχειρήσεις, με τις λέσχες και τα καφωδεία που φούντωναν καθημερινά οι συζητήσεις για τις τιμές του μπαμπακιού στην Μπόρσα, όπου περιουσίες κερδίζονταν και χάνονταν αυθημερόν.

 

Στην πόλη αυτή η ιστορία της Φωτεινής, της Άννας και της Φρόσως, που συνέθεταν μέρος από το πλούσιο μωσαϊκό χαρακτήρων του Αχγιάτ Ανχάρ (ζωές ποτάμια), συνεχίζεται. Συνεχίζεται μέσα στην Ιστορία που με τη βαριά σκιά της, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1921 (εποχή εξεγέρσεων των Αιγυπτίων κατά της βρετανικής Κατοχής), κυριαρχεί καταλυτικά στις ζωές των ηρώων, συχνά χωρίς οι ίδιοι να το αντιλαμβάνονται: Οι απόγονοι της Φωτεινής, ο Φάνος, ο Άγγελος, η Σαπφώ και η Ελπινίκη ζουν την Ιστορία ως προσωπική, οικογενειακή ιστορία. Το αποτέλεσμα: Ένα μυθιστόρημα-ποταμός, ένας ύμνος στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, που πρωταγωνιστεί αδιάλειπτα καθώς περιβάλλει με τα αρώματα, τις εικόνες, τις διαφορετικές κουλτούρες, τη δράση των ηρώων.
  

Παρουσίαση στο fractalart.gr της Δέσποινας Ι. Δούκα
Το έπος της Αλεξάνδρειας και όσων «αξιώθηκαν μια τέτοια πόλη»  

Το 2015 πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία η Μαρώ Κάργα με το μυθιστόρημά της Αχγιάτ Ανχάρ. Η συγγραφέας είναι Λημνιά εκπαιδευτικός, ζωγράφος και γλύπτρια, εγκατεστημένη στην Τήνο, με ρίζες από τη Σμύρνη, το Αϊβαλί, την Πόλη και την Αλεξάνδρεια. Ο τίτλος του βιβλίου σημαίνει: ζωές ποτάμια. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποιοτικά βιβλίο για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα, που θα το ζήλευαν δόκιμοι λογοτέχνες, το πρώτο μιας αλεξανδρινής τριλογίας στα πρότυπα του ιστορικού μυθιστορήματος και του μυθιστορήματος-ποταμού. Το φθινόπωρο του 2016 κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος της τριλογίας με τίτλο Η Αλεξάνδρεια σε ακολουθεί, «ένας ύμνος στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, που πρωταγωνιστεί αδιάλειπτα καθώς περιβάλλει με τα αρώματα, τις εικόνες, τις διαφορετικές κουλτούρες, τη δράση των ηρώων».

Στο βιβλίο ξαναβρίσκουμε τα πρόσωπα του πρώτου τόμου που αγαπήσαμε: την ελληνοεβραία Φωτεινή και τον αιγυπτιώτη Θεόφιλο, τα παιδιά τους Φάνο (Στέφανο), Άγγελο, Σαπφώ και Ελπινίκη, την αδελφή της Φωτεινής Στέλλα και τα παιδιά της Μάγγη και Λεόντιο, την κωνσταντινουπολίτισσα θεία τους Άννα και την ψυχοκόρη των γονιών της Φρόσω, τη Λημνιά υπηρέτρια Αριστέα και τη μικρασιάτισσα παραμάνα του Θεόφιλου Αργύρα. Επιτυχημένοι, πλούσιοι, Αλεξανδρινοί, τριγυρισμένοι από πλήθος πραγματικών και πλασματικών προσώπων, ταξιδεύουν από την Ευρώπη έως την Κίνα, συνάπτουν σχέσεις με Έλληνες, Γάλλους, Άγγλους, Εβραίους, Κινέζους και Άραβες.

Κύριες παράμετροι του βιβλίου είναι το πολύσημον κάλλος (η φυσική ομορφιά, οι λαμπροί νόες κ.λπ.), η μοίρα, το κακό και ο πόλεμος εναντίον του, ο έρωτας, ο θάνατος, ο χρόνος, η ηδονή των αισθήσεων, οι οικογενειακοί δεσμοί. Κέντρο της συνάντησής τους είναι η πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια του τέλους του 19ου και της πρώτης εικοσαετίας του 20ου αιώνα (1898-1922 είναι τα έτη που καλύπτει το βιβλίο), αλλά, κυρίως, η Αλεξάνδρεια των Ελλήνων με την εξωστρέφειά της, την πολυγλωσσία της, την ανεκτικότητα και την υποκρισία της, την πολυπρόσωπη φύση της, την πανσπερμία των ανθρώπων της, την ποικιλία του βίου και των νοοτροπιών της, την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία της. Η Αλεξάνδρεια, κυριαρχική και πρωτεϊκή, καθορίζει τη μοίρα των ηρώων˙ την κουβαλούν μαζί τους στα μακρινά ταξίδια τους και πάντα επιστρέφουν σ’ εκείνη. Η Αλεξάνδρεια της Μπελ Επόκ, της Αγγλικής Κατοχής και της Αραβικής διεκδίκησης, των Ευρωπαίων και κυρίως της Ελληνικής παροικίας, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των δικηγόρων, των επιχειρηματιών, των πολιτικών, των διανοουμένων, αλλά και των αραπομαχαλάδων και των χαμαιτυπείων, του πλούτου και της φτώχειας. Το βιβλίο αναδεικνύεται σε πανόραμα και χρονικό του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας τον καιρό της ακμής ενώ τα σύννεφα πυκνώνουν.

(...) Στο βιβλίο η γυναικεία υφή και αφή υφίσταται αλλά δεν κυριαρχεί όπως στο Αχγιάτ Ανχάρ. Η Αλεξάνδρεια έχει μιαν άλλη περπατησιά: στον πρώτο τόμο προβάλλονται περισσότερο οι γυναίκες, ενώ εδώ υπάρχει μια ισόρροπη προβολή ανδρικών και γυναικείων χαρακτήρων. Ενισχυτικά, ανταμωμένη με το πολίτικο ιδίωμα, συμπροβάλλεται η γλώσσα της Αλεξανδρινής παροικίας: ελληνικά και γαλλικά κατά βάσιν, αλλά και διαλεκτικά στοιχεία, αγγλικά και αραβικά.

Η Κάργα δεν περιορίζεται στην εύκολη σκιαγράφηση του ανθρώπινου τύπου: δημιουργεί ζωντανούς ανθρώπους, που διαθέτουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τα χαρακτηριστικά του Αλεξανδρινού: το φιλεύρευνο, το φιλόδοξο, το ανεκτικό, το ερωτικό, το πολύγλωσσο, την πολιτική ευελιξία, τον κοσμοπολιτισμό. Τα πλασματικά πρόσωπα συνδυάζονται με τους πραγματικούς ρυθμιστές της μοίρας της Αιγύπτου όπως τον Γεώργιο Αβέρωφ, τον πατριάρχη Σωφρόνιο τον Γ΄, τον Εμμανουήλ Μπενάκη, τον Κωνσταντίνο Σαλβάγο, τον λόρδο Κρόμερ, τον Μουσταφά Καμίλ, τον Μουχάμαντ Φαρίντ ή τον Σάαντ Ζαγλούλ, τα ατομικά και οικογενειακά πλασματικά γεγονότα διαπλέκονται με τα ιστορικά. Η προσωπική μοίρα καθορίζεται αλλά και καθορίζει τα ιστορικά γεγονότα, αποτελεί ταυτόχρονα έρμαιο του τυχαίου και της ιστορίας αλλά και διαμορφωτή της, ερμηνεύοντας έτσι την ιδιοσυστασία αλλά και τον δυναμισμό των Αλεξανδρινών.

(...) Το στέρεο ύφος της Κάργα συναντάμε και σ’ αυτόν τον τόμο: άνετη αφήγηση που επιγεννά το αίσθημα ότι η συγγραφέας συμπορεύεται με τους ήρωές της, ότι γνωρίζει σε βάθος την εποχή˙ πρόσωπα που εκφράζονται αβίαστα και πηγαία, το καθένα στη ντοπιολαλιά του˙ πλούτος οπτικής που αποτυπώνεται στη γλώσσα του βιβλίου έτσι ώστε περιγραφή και αφήγηση να αποδίδουν με ακρίβεια την εξωτερική εμφάνιση, τις σκέψεις, τον ψυχισμό, την πνοή των ηρώων και πάνω από όλα την πολυπρόσωπη Αλεξάνδρεια και την τοπογραφία της.

Είναι λίγο να χαρακτηρίσουμε το βιβλίο συναρπαστικό. Στο Αχγιάτ Ανχάρ και στην Αλεξάνδρεια η Κάργα χτίζει τον δικό της ιδιαίτερο κόσμο και θέτει τη συγγραφική της ιδιόλεκτο ως υφολογική σφραγίδα. Προβάλλει μιαν «Αλεξάνδρεια βασιλεύουσα», που ακολουθεί τους ήρωές της, ακολουθεί τη συγγραφέα, ακολουθεί τον αναγνώστη. Η αφηγηματική δεξιότητα της Κάργα, η κινηματογραφική οπτική της, η σε βάθος γνώση του τόπου, δημιουργούν ένα αξέχαστο κείμενο, που θα μπορούσε εύκολα να μεταβεί στη μεγάλη οθόνη ως το έπος της Αλεξάνδρειας και όσων «αξιώθηκαν μια τέτοια πόλη».

Πού οδηγείται όμως αυτός ο κόσμος, ήρωες και δευτερεύοντα πρόσωπα; Πού οδηγείται η τριλογία; Οἵη περ φύλλων γενεὴ, τοίη δὲ καὶ ἀνδρῶν, για να θυμηθούμε τον Όμηρο; Μια αναγέννηση ή ένα αλεξανδρινό ρέκβιεμ; Θα μας αποκαλυφθεί στον τρίτο τόμο που αναμένεται σύντομα.
Έως τότε, να έχετε μιαν απολαυστική ανάγνωση.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ
Γράφει η Δέσποινα Ι. Δούκα, fractalart.gr

 

Συνέντευξη της Μαρώς Κάργα στη Γιούλη Τσακάλου 

Διαβάζοντας τα βιβλία σας «Αχγιάτ Ανχαρ» & «η Αλεξάνδρεια σε ακολουθεί», βρέθηκα αντιμέτωπη με την διάθεσή σας να ταξιδέψετε τον αναγνώστη νοερά στους αλεξανδρινούς μύθους, στην ιστορία μιας πόλης, στις μυρωδιές της, στις μνήμες της, σε μια πόλη-θρύλο, την κοσμοπολίτικη πολυφυλετική Αλεξάνδρεια, αλλά και στα συναισθήματα των ηρώων σας. Ποιο το ερέθισμα αυτών των βιβλίων και τι θέλατε να περάσετε μέσα από αυτά;

Ερέθισμα ήταν η πολυπολιτισμικότητα που χαρακτήριζε τα πρόσωπα της οικογένειάς μου. Άνθρωποι της διασποράς έφερναν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους στο περιβάλλον που μεγάλωσα κι αυτό εύλογα μ’ επηρέασε. Οι κουβέντες τους, ο τρόπος που μιλούσαν για τους τόπους που έζησαν, από νωρίς μ’ έκαναν να καταλάβω πόσο εύκολα εξαφανίζεται το όνειρο της διαρκούς ευμάρειας, όπως και το ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο χωρίς σαφή όρια, που βρίσκεται συνεχώς υπό μετασχηματισμό, σ’ έναν κόσμο όπου η πάντα μεταβαλλόμενη πραγματικότητα λόγο πολιτικοκοινωνικών συνθηκών ή ιστορικών γεγονότων μας επιβάλλεται κάποιες φορές σαν εξωτερική δίνη και μας αναγκάζει να διαπραγματευτούμε εκ νέου τη ζωή μας, την οποία, ακόμα και σε συνθήκες αντίξοες, οφείλουμε να τη διαχειριστούμε και να την αντέξουμε. Αυτό βέβαια είναι μια γνωστή αλήθεια που ούτε αλλάζει κάτι, ούτε παρηγορεί, αλλά ανοίγει έναν διάλογο με τους αναγνώστες.

Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ
της Γιούλης Τσακάλου
για το blog biblioparousiaseiskritikes.blogspot.gr (05.03.17)

 

Αφιέρωμα στην Εφ. Συντακτών από την Αργυρώ Πατσού
Αλεξάνδρεια: Ένα ταξίδεμα με τη Μαρώ Κάργα

(...) Την περιμένω τώρα, στην Πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, να φτάσει από την Τήνο. Φτάνει με τα βαριά της κοσμήματα, με τα λυτά μαύρα μαλλιά σχεδόν έως τα γόνατα. Ολόκληρη αναδύει αέρα Αλεξανδρινής αριστοκρατίας.

-Από πού να πιάσουμε το νήμα για μια τέτοια πόλη, Μαρώ; τη ρωτάω. Πώς να περάσουμε από μέσα της χωρίς να συνθλιβούμε από το βάρος; Απ’ τ’ άρωμά της; Αρώματα μέσα σε αρώματα, μυρωδιές μέσα σε μυρωδιές. Από τους θεούς και τις θεές που λατρεύτηκαν; Μέσα σε θεούς θεοί, αναχωρητές, αιρέσεις. Από τις ιστορικές μορφές που χάραξαν τη μοίρα της; Μα έως και οι ίσκιοι εκεί έχουνε βάρος ιστορίας. Ένα καλειδοσκόπιο ανεξάντλητο και τελειωμός κανένας.

-Από το Βλέμμα, Αργυρώ, μου αποκρίνεται. Πάμε μέσα από το Βλέμμα. Μέσα από το βλέμμα της μικρής στο εξώφυλλο και από το βλέμμα της Αλεξάνδρειας στο γυναικείο πορτραίτο Φαγιούμ.(...)

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ
Αργυρώ Πατσού, Εφημ. Συντακτών (16/10/17)
  


Διαβάστε στον οδηγό ανάγνωσης τις πρώτες σελίδες του μυθιστορήματος. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της Μ. Κάργα στην Τζίνα Δαβιλά (Παλμός 99,5, Ρόδος). Επίσης ακούστε εδώ την Μάρω Κάργα σε μια ραδιοφωνική συζήτηση για το νέο της βιβλίο, με τη δημοσιογράφο Ράνια Παπαδοπούλου, εκπομπή Άνευ ορίων (20/2/17, Ράδιο Ιστιαία 100,4) και εδώ σε μια συζήτηση με τη Βίκη Καποτά για την ΕΡΤ Βόλου (6/3/2018). Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη στον Πιερή Παναγή για την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Με αφορμή το μυθιστόρημα ακολουθεί μια μαγευτική περιήγηση στην Αλεξάνδρεια της Belle Époque.  

Παρακολουθείστε εδώ την παρουσίαση του μυθιστορήματος στο βιβλιοπωλείο "επί λέξει" στις 9 Ιουνίου 2017.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Παιδιά χαμένα στην κατάθεση
Όλγα Θεμελή
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Η Αριστερά και ο Ίψεν
Έργο Συλλογικό
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε
Δημήτρης Παπαχρήστος
Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος
Ξενοφών Κοντιάδης 
Η κοινωνική ασφάλιση ως θεσμός αλληλεγγύης
Βαγγέλης Κουμαριανός
Sakis Papadimitriou- Piano Diary / Ημερολόγιο Πιάνου- Σάκης Παπαδημητρίου
Ανδρέας Ζαχαράτος
Εικαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Αντώνης Βάος
Μία μέρα στους σταυρούς
Αρμάντο Ρομέρο
Η κρυφτή γυναίκα
Έργο Συλλογικό
100 αποτυπώματα
Μαριάννα Τζιαντζή
Ο Τόπος των Νεκρών Δρόμων
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Στιγμές από το καρτιέ
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Θεωρίες Συνωμοσίας
Δημήτρης Λένης
Ροδόπη
Έργο Συλλογικό
The Working Deadline!
Πάνος Ζάχαρης
Σαμοθράκη
Μιχάλης Μπολιάκης
Ω! Τι υπέροχη εκδρομή!
Άρης Μαραγκόπουλος
Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι
Αλέξις Ραβέλο
Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (2ος Τόμος)
Έργο Συλλογικό
Όψεις Εργασιακής Ενσωµάτωσης των Προσφύγων
Χρήστος Μπάγκαβος - Νίκος Κουραχάνης
Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Δημήτρης Πεπόνης
Εκλογές 1981
Έργο Συλλογικό
Επιχείρηση ''Νόστος''
Νικόλας Ζηργάνος
Παιδικό άγχος
Αγορίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου
Η κόρη και η νύχτα
Αθηνά Τσάκαλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ