ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Ars Cogitans
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία / Μυστηρίου
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Μυθιστόρημα
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Χρονογραφήματα
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΙΕΘΣ
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου: ''Ακροβασίες του μυαλού'' παρουσίαση του βιβλίου του Βαγέλη Μάστορα στην Άρτα
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου: ''Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε'' παρουσίαση του νέο βιβλίου του Δημήτρη Παπαχρήστου στον Πειραιά
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου: ''Η Δύναμη του Πλίθινου Σπιτιού'' παρουσίαση του βιβλίου της Πόπη Δέδε-∆εσύλλα στον Πύργο
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στη Νέα Σμύρνη
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου: ''Λίγα λόγια για μένα'' παρουσίαση του νέου βιβλίου της Καλλιρρόης Παρούση στο βιβλ. ''Επί Λέξει''
Τετάρτη 22 Νοεμβρίου: ''Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε'' παρουσίαση του νέου βιβλίο του Δημήτρη Παπαχρήστου στην Χαλκίδα
Τρίτη 14 Νοεμβρίου: ''Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε'': παρουσίαση του νέου βιβλίου στον Άλιμο
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου: ''8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα'' παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη στην Κέρκυρα
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Στιγμές Μουντιάλ

Στιγμές Μουντιάλ

Σωτηρακόπουλος Χρήστος

Σελ.: 264
Σχήμα: 15 x 23
ISBN: 978-960-499-104-4
Τιμή: 14,90 €
Τιμή online: 13,55 €


  Προσθήκη στο καλάθι

1η έκδοση Μάιος 2014

Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης: Της Κυριακής τα Είδωλα  & Ταξίδι στ' αστέρια του ίδιου συγγραφέα.

Για ένα ολόκληρο μήνα, κάθε τέσσερα χρόνια, τα μάτια είναι στραμμένα στο μέρος του πλανήτη που οργανώνει μία τεράστια γιορτή. Ποδοσφαιριστές από 32 χώρες, που κατάφεραν μέσα από δεκάδες παιχνίδια να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη διοργάνωση, παλεύουν και διεκδικούν την υπέρτατη διάκριση: τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στο Μουντιάλ!

Εκατοντάδες εκατομμύρια μάτια παρακολουθούν τα ματς με κομμένη την ανάσα. Κάθε φορά εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας η ίδια η ιστορία. Το δράμα και η χαρά, εναλλάσσονται και γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες της στιγμής που η ίδια η μοίρα παίρνει σάρκα και οστά και καθοδηγεί από το χέρι τους εκλεκτούς της σε ένα ταξίδι με προορισμό τον θρίαμβο και την αποθέωση. Κάποιους άλλους, ωστόσο, επιλέγει να τους αφήσει με την πίκρα ίσως και για να δοκιμάσει τις αντοχές τους. Μερικοί επιστρέφουν χρόνια μετά και την αναγκάζουν να υποκλιθεί στο μεγαλείο τους και να τους οδηγήσει στο θρόνο της αιωνιότητας. Κάποιοι όμως λυγίζουν!

Σε αυτό το νέο βιβλίο του, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος που τρεις δεκαετίες τώρα έχει ταξιδέψει στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη καλύπτοντας τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γεγονότα, μας ταξιδεύει νοερά μέσα στο χρόνο και παρακολουθούμε σαν παραμύθι μία σειρά στιγμών του Μουντιάλ όπου μία λεπτή διαχωριστική γραμμή κρίνει νικητές και ηττημένους. Με ελάχιστες παραλλαγές μπορεί και να είχαν διαφορετική εξέλιξη αυτές οι στιγμές. Γιατί τελικά, το ποδόσφαιρο εκτός από ένα παιχνίδι είναι και κομμάτι της ίδιας της ζωής…

---------------------------------------

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό (06.06.14), με ομιλητές τον συγγραφέα, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, τον δημοσιογράφο Αλέξη Σπυρόπουλο και τον Άγγελο Γέροντα.

 

------------------------------------------------

Παρουσίση του Στιγμές Μουντιάλ στην Καθημερινή

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, πλην της υπενθύμισης ότι ανήκει στους (λιγοστούς) «επιγόνους» του Γιάννη Διακογιάννη και τους αγαπημένους σπορτκάστερ της νεότερης γενιάς, η οποία έχει όμως προ πολλού μπερδέψει το άθλημα με το τηλεοπτικό προϊόν και το Fifa Pro. Από τα στούντιο της δημόσιας και της ιδιωτικής τηλεόρασης πέρασε γρήγορα στα δημοσιογραφικά μπουθ των γηπέδων, στα μήκη και τα πλάτη του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Γλαφυρός, με καλή μνήμη και καλύτερο αρχείο (αν και κάποιες φορές η γλώττα προτρέχει της ποδοσφαιρικής διανοίας), ο Σωτηρακόπουλος είναι από τις μάλλον ευάριθμες περιπτώσεις των αθλητικών δημοσιογράφων που μπορούν και γράφουν έξω από τα κλισέ της τρέχουσας αθλητικογραφίας.

Οι Στιγμές Μουντιάλ είναι ένα επικαιρικό απάνθισμα από την πλούσια δημοσιογραφική του εμπειρία, αλλά και από μικρές, γνωστές και άγνωστες, ιστορίες που συνθέτουν τη «μεγάλη αφήγηση», η οποία ακούει στο όνομα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για τους μεσήλικες αναγνώστες, εκείνους δηλαδή που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού (1970) στους ελληνικούς τηλεοπτικούς δέκτες με «του Διακογιάννη τη φωνή», το βιβλίο λειτουργεί σαν αναμοχλευτής ποδοσφαιρικών παθών, μνημών και αναμνήσεων. Στις περιγραφές του προσθέτουν και αυτοί ένα κομμάτι από τα δικά τους βιώματα, συγκρίνουν τα γινόμενα με τα γραφόμενα, το παρελθόν με τα μάτια του παρόντος, ξεφυλλίζουν, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τον Τύπο της εποχής («Καλό Παγκόσμιο Κύπελλο, άξιοι νικητές αλλά φτωχός τελικός», ήταν η εκτίμηση του Ερικ Μπάττυ στο World Soccer, για τον τελικό Βραζιλία - Ιταλία 4-1, «Η Αγγλία συγκλονίζεται», Αθλητική Ηχώ, 1966, «86 φάουλ, μία κόκκινη και 4 κίτρινες κάρτες. Η Ολλανδία γκρέμισε τον θρύλο της Βραζιλίας με γκολ των φτερωτών Νέεσκενς-Κρόϋφ») και σε επόμενη σελίδα «Σκάνδαλο το πάρτυ των Ολλανδών», Αθλητική Ηχώ, 1974, «Αγριος τελικός. Με τη θυελλώδη και πανίσχυρη Αργεντινή», Αθλητική Ηχώ 1978, όμως ό,τι ξεχωρίζει από το φωτογραφικό υλικό είναι η εικόνα από τα αποδυτήρια της καταβεβλημένης Εθνικής Ολλανδίας, μετά την ήττα στον τελικό με την Αργεντινή, όπου στο βάθος ο φαβοριτοφόρος παίκτης καπνίζει) και αφήνονται στην περιήγηση του Σωτηρακόπουλου σε χώρους όπου είχε το προνόμιο και «την ευτυχία να μετατρέψει το χόμπι του σε επάγγελμα», όπως και ο ίδιος εξομολογείται στον πρόλογο του βιβλίου, που με τα χρόνια αποστασιοποιείται από την ποδοσφαιρική overdose μέσα από συνδρομητικά κανάλια.

Τα σύντομα κείμενά του διαβάζονται σαν σημειώσεις πριν από μία τηλεοπτική αναμετάδοση ή σαν σχόλια μετά τη λήξη του αγώνα ή της διοργάνωσης. Πολλά από αυτά είναι πορτρέτα-μινιατούρες των πρωταγωνιστών (του «Ζιζού» με την αυτοκτονική κεφαλιά στον Ματεράτσι, του «Κινέζου» Μπανκς, με την «απόκρουση του αιώνα», του Γκαρίντσα, με τα στραβά πόδια, του σοφιστικέ Σόκρατες κ.ά.) σ’ αυτή την παγκοσμιοποιημένη γιορτή του ποδοσφαίρου, που από το 1930 «κάνει τον κόσμο να γυρίζει» στους ρυθμούς της μπάλας, κι άλλα αφορούν ως επί το πλείστον γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα από ιστορικές αναμετρήσεις στα γήπεδα των παγκοσμίων κυπέλλων. Ο Σωτηρακόπουλος δεν ενδιαφέρεται για τη σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαιρικού πλανήτη, αντίθετα, σαν το παιδί «που κρύβουμε όλοι μέσα μας», όπως παραδέχεται επιλογικά, μας προσφέρει απλόχερα μια ματιά στο δικό του «ποδοσφαιρικό λεύκωμα».
 

Κώστας Καλφόπουλος, Καθημερινή 15.06.14.

------------------------------------------------

Παρουσίαση του βιβλίου στην Real News

«ΚΑΘΕ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ νιώθουμε και πάλι παιδιά. Αν μη τι άλλο, είναι ένα συναίσθημα μονάκριβο! Όλοι έχουν ένα βίωμα από την παιδική τους ηλικία βλέποντας μπάλα. Και συνήθως αυτό το πρώτο σκίρτημα είναι από το Παγκόσμιο Κύπελλο, που σιγά σιγά μετατρέπεται σε έρωτα». Αυτό γράφει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος στον πρόλογο του νέου του βιβλίου «Στιγμές Μουντιάλ», επισημαίνοντας μάλιστα ότι, παρότι είναι από τους ευτυχείς που μετέτρεψαν το χόμπι τους σε επάγγελμα, παρόλο που παρακολούθησε από κοντά Παγκόσμια Κύπελλα (μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων) και μίλησε με τους παιδικούς του ήρωες, η ψυχή του αψηφάει ρυτίδες και γκριζαρισμένα μαλλιά και βλέπει τα ιερά τέρατα των γηπέδων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα έβλεπε όταν εκείνος ήταν παιδί. Η χαρά αυτού του «έρωτα» παρέμεινε αναλλοίωτη.

Το βιβλίο του γνωστού αθλητικογράφου συγγραφέα έρχεται να συντροφεύσει τους λάτρεις της «στρογγυλής θεάς» ακριβώς την εποχή που διεξάγεται η μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου: Την εποχή που, για έναν ολόκληρο μήνα, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη χώρα όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκεί όπου ομάδες 32 χωρών θα παλέψουν για την υπέρτατη διάκριση: τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου.

Μέσα από τις σελίδες του, λοιπόν, ο Χρ. Σωτηρακόπουλος ο οποίος επί τρεις δεκαετίες ταξιδεύει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη καλύπτοντας τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γεγονότα, μας ταξιδεύει νοερά στον χρόνο για να παρακολουθήσουμε, σαν σε παραμύθι, μια σειρά στιγμών του Μουντιάλ, όπου μια λεπτή διαχωριστική γραμμή κρίνει τους νικητές και τους ηττημένους. Με ελάχιστες παραλλαγές καθεμιά από αυτές τις στιγμές θα μπορούσε να έχει διαφορετική εξέλιξη. Γιατί, τελικά, το ποδόσφαιρο, εκτός από παιχνίδι, είναι και κομμάτι της ίδιας της ζωής- εξίσου συναρπαστικό, σκληρό, απολαυστικό και απρόβλεπτο.

Real News, 22.06.14.

-----------------------------------------------------------

Παρουσίαση στην Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία

Πίσω από τα ματς κρύβονταν... δικτατορίες

Ένας από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους αθλητικούς δημοσιογράφους, στην τέταρτη συγγραφική του απόπειρα, μας χαρίζει ακόμα ένα εξαιρετικό βιβλίο. Ο λόγος για τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και το πρόσφατο βιβλίο του «Σιτιγμές Μουντιάλ», το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο Χ. Σωτηρακόπουλος μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στα περασμένα Παγκόσμια Κύπελλα. Ωστόσο δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που μας αφηγείται απλά τα αγωνιστικά δρώμενα και δεν μιλάει μόνο με αριθμούς. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

Μας αφηγείται ιστορίες ξεχωριστές, που με τον τρόπο τους έχουν σημαδέψει όλες τις διοργανώσεις, από την αρχή τους το 1930 στην Ουρουγουάη, μέχρι και το 2010 στη Νότιο Αφρική. Κάποιες είναι αγωνιστικές, και μιλούν για αγώνες που έχουν αφήσει ιστορία, παίκτες-σύμβολα που έχουν αποτελέσει ορόσημο στο χώρο του αθλήματος. Άλλες ιστορίες είναι πολιτικές, όπου πίσω από τα ματς κρύβονταν δικτατορίες, πόλεμοι και απειλές, ενώ άλλες είναι πολιτισμικές, εκ των οποίων ορισμένες είναι γνωστές με άγνωστο παρασκήνιο, και άλλες λιγότερο γνωστές, ίσως και τελείως άγνωστες. Καθεμιά όμως με το δικό της ξεχωριστό στίγμα, το οποίο έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στην ιστορία. Πάνω από όλα όμως είναι ιστορίες ανθρώπινες.

Ίσως ακουστεί κλισέ, όμως πραγματικά αυτό το χρονικό -επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω- είναι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη, ενώ το αφηγηματικό ύφος του Χ. Σωτηρακόπουλου είναι γλαφυρό. Επίσης, έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο αναφορικά με την εξιστόρηση των γεγονότων και κυρίως κατά χρονολογική, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και να κρατά σε ευχάριστη διάθεση τον αναγνώστη και αποφεύγοντας να γίνει ένα «ανιαρό μάθημα ιστορίας».

Το πιο δυνατό ατού όμως αυτού του βιβλίου είναι πως διαβάζεται και από μη ποδοσφαιρόφιλους. Καθώς, όπως είπαμε και πριν, οι ιστορίες του είναι ανθρώπινες. Και πάνω από όλα, το ποδόσφαιρο το αποτελούμε εμείς. Οι άνθρωποι.

Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, Γιάννης-Παντελής Κωστίκος, 28.06.14.
 

----------------------------------------------------------------

Διαβάστε στον οδηγό ανάγνωσης τα περιεχόμενα και τον πρόλογο του βιβλίου. Διαβάστε εδώ την συνέντευξη του συγγραφέα στο περιοδικό Fractal Art.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Μεθώνης 71Α, 10683 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Κεντρική διάθεση:
Zωσιμάδων 6, 10683 Αθήνα
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος
Δυτικές Χώρες
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χωριό Ποτέμκιν
Γιώργος Παναγή
Μόνο τους πεθαμένους
Αλέξις Ραβέλο
Η Αριστερά και ο Ίψεν
Έργο Συλλογικό
Λίγα λόγια για μένα
Καλλιρρόη Παρούση
Η δύναμη του Focusing
Ann Weiser Cornell
Οι εφαρμογές της θετικής ψυχολογίας στη συμβουλευτική
Έργο Συλλογικό
Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο
Ολύμπιος Δαφέρμος
Για την πολιτική που διαμορφώνει
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Μπορεί η Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Έργο Συλλογικό
Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε
Δημήτρης Παπαχρήστος
Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος
Ξενοφών Κοντιάδης 
Η κοινωνική ασφάλιση ως θεσμός αλληλεγγύης
Βαγγέλης Κουμαριανός
Sakis Papadimitriou- Piano Diary / Ημερολόγιο Πιάνου- Σάκης Παπαδημητρίου
Ανδρέας Ζαχαράτος
Εικαστική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Αντώνης Βάος
Μία μέρα στους σταυρούς
Αρμάντο Ρομέρο
Η κρυφτή γυναίκα
Έργο Συλλογικό
100 αποτυπώματα
Μαριάννα Τζιαντζή
Ο Τόπος των Νεκρών Δρόμων
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Στιγμές από το καρτιέ
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Θεωρίες Συνωμοσίας
Δημήτρης Λένης
Ροδόπη
Έργο Συλλογικό
The Working Deadline!
Πάνος Ζάχαρης
Σαμοθράκη
Μιχάλης Μπολιάκης
Ω! Τι υπέροχη εκδρομή!
Άρης Μαραγκόπουλος
Τρεις κηδείες για τον Ελάδιο Μονρόι
Αλέξις Ραβέλο
Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (2ος Τόμος)
Έργο Συλλογικό
Η Δύναμη του Πλίθινου Σπιτιού
Πόπη Δέδε-∆εσύλλα
Όψεις Εργασιακής Ενσωµάτωσης των Προσφύγων
Χρήστος Μπάγκαβος - Νίκος Κουραχάνης
Το Τέλος της Μεγάλης Παρέκκλισης
Δημήτρης Πεπόνης
Εκλογές 1981
Έργο Συλλογικό
Επιχείρηση ''Νόστος''
Νικόλας Ζηργάνος
Παιδικό άγχος
Αγορίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου
Η κόρη και η νύχτα
Αθηνά Τσάκαλου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ