ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Comics / Graphic Novel
Cult Stories
Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Αστυνομική Λογοτεχνία
Βιογραφίες
Γελοιογραφίες
Δοκίμιο
Επιστημονική Φαντασία
Ερωτικό μυθιστόρημα
Εφηβική Λογοτεχνία
Θέατρο
Θεωρία / Εφαρμογές Τέχνης
Ιστορικό Μυθιστόρημα
Κλασική Λογοτεχνία
Κλασική λογοτεχνία / Λάμψη του Λόγου
Λευκώματα
Λογοτεχνικό Δοκίμιο
Μαγειρική
Μουσική
Μουσικολογία
Παιδικό Βιβλίο
Ποίηση
Πολιτικό μυθιστόρημα
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Τέχνη
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
''Πολιτικές Στέγασης Προσφύγων'' του Νίκου Κουραχάνη: πρώτη παρουσίαση του βιβλίου την Πέμπτη 18 Ιουλίου, Κηπάκι Τσαμαδού Εξάρχεια
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ BAZAAR ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ (ΠΕΜΠΤΗ 11 - ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019)
''ΤΟΚΟΡΟΡΟ'': παρουσίαση του αστυνομικού μυθιστορήματος του Γιάννη Μόσχου στο Polis Art Cafe, Πέμπτη 6 Ιουνίου
''Δεν θα είσαι εκεί'': παρουσίαση του νέου βιβλίου της Κατερίνας Παπαντωνίου στο βιβλιοπωλείο Επίκεντρον, Πέμπτη 20 Ιουνίου
''Κουβανική επανάσταση-60 χρόνια'' : εκδήλωση με αφορμή το νέο τεύχος της Μαρξιστικής Σκέψης, Δευτέρα 10 Ιουνίου στο Polis Art Cafe.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνέντευξη στα ΝΕΑ (16.05.19)
ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟ
''Τo μικρό Εγώ είμαι Εγώ'' παρουσίαση του κλασικού παραμυθιού της Mira Lobe, Σάββατο 18 Μαΐου στη Βιβλιοθήκη Καισαριανής
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ » Αθλητισμός / σειρά Ballpen
Στιγμές Μουντιάλ

Στιγμές Μουντιάλ

Σωτηρακόπουλος Χρήστος

Σελ.: 264
Σχήμα: 15 x 23
ISBN: 978-960-499-104-4
Τιμή: 14,90 €
Τιμή online: 13,55 €
Τιμή ebook: 9,90 €


  Προσθήκη στο καλάθι


  Αγορά ebook

1η έκδοση Μάιος 2014

Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης: Της Κυριακής τα Είδωλα  & Ταξίδι στ' αστέρια του ίδιου συγγραφέα.

Για ένα ολόκληρο μήνα, κάθε τέσσερα χρόνια, τα μάτια είναι στραμμένα στο μέρος του πλανήτη που οργανώνει μία τεράστια γιορτή. Ποδοσφαιριστές από 32 χώρες, που κατάφεραν μέσα από δεκάδες παιχνίδια να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη διοργάνωση, παλεύουν και διεκδικούν την υπέρτατη διάκριση: τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στο Μουντιάλ!

Εκατοντάδες εκατομμύρια μάτια παρακολουθούν τα ματς με κομμένη την ανάσα. Κάθε φορά εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας η ίδια η ιστορία. Το δράμα και η χαρά, εναλλάσσονται και γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες της στιγμής που η ίδια η μοίρα παίρνει σάρκα και οστά και καθοδηγεί από το χέρι τους εκλεκτούς της σε ένα ταξίδι με προορισμό τον θρίαμβο και την αποθέωση. Κάποιους άλλους, ωστόσο, επιλέγει να τους αφήσει με την πίκρα ίσως και για να δοκιμάσει τις αντοχές τους. Μερικοί επιστρέφουν χρόνια μετά και την αναγκάζουν να υποκλιθεί στο μεγαλείο τους και να τους οδηγήσει στο θρόνο της αιωνιότητας. Κάποιοι όμως λυγίζουν!

Σε αυτό το νέο βιβλίο του, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος που τρεις δεκαετίες τώρα έχει ταξιδέψει στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη καλύπτοντας τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γεγονότα, μας ταξιδεύει νοερά μέσα στο χρόνο και παρακολουθούμε σαν παραμύθι μία σειρά στιγμών του Μουντιάλ όπου μία λεπτή διαχωριστική γραμμή κρίνει νικητές και ηττημένους. Με ελάχιστες παραλλαγές μπορεί και να είχαν διαφορετική εξέλιξη αυτές οι στιγμές. Γιατί τελικά, το ποδόσφαιρο εκτός από ένα παιχνίδι είναι και κομμάτι της ίδιας της ζωής…

---------------------------------------

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό (06.06.14), με ομιλητές τον συγγραφέα, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, τον δημοσιογράφο Αλέξη Σπυρόπουλο και τον Άγγελο Γέροντα.

 

------------------------------------------------

Παρουσίση του Στιγμές Μουντιάλ στην Καθημερινή

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, πλην της υπενθύμισης ότι ανήκει στους (λιγοστούς) «επιγόνους» του Γιάννη Διακογιάννη και τους αγαπημένους σπορτκάστερ της νεότερης γενιάς, η οποία έχει όμως προ πολλού μπερδέψει το άθλημα με το τηλεοπτικό προϊόν και το Fifa Pro. Από τα στούντιο της δημόσιας και της ιδιωτικής τηλεόρασης πέρασε γρήγορα στα δημοσιογραφικά μπουθ των γηπέδων, στα μήκη και τα πλάτη του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Γλαφυρός, με καλή μνήμη και καλύτερο αρχείο (αν και κάποιες φορές η γλώττα προτρέχει της ποδοσφαιρικής διανοίας), ο Σωτηρακόπουλος είναι από τις μάλλον ευάριθμες περιπτώσεις των αθλητικών δημοσιογράφων που μπορούν και γράφουν έξω από τα κλισέ της τρέχουσας αθλητικογραφίας.

Οι Στιγμές Μουντιάλ είναι ένα επικαιρικό απάνθισμα από την πλούσια δημοσιογραφική του εμπειρία, αλλά και από μικρές, γνωστές και άγνωστες, ιστορίες που συνθέτουν τη «μεγάλη αφήγηση», η οποία ακούει στο όνομα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για τους μεσήλικες αναγνώστες, εκείνους δηλαδή που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού (1970) στους ελληνικούς τηλεοπτικούς δέκτες με «του Διακογιάννη τη φωνή», το βιβλίο λειτουργεί σαν αναμοχλευτής ποδοσφαιρικών παθών, μνημών και αναμνήσεων. Στις περιγραφές του προσθέτουν και αυτοί ένα κομμάτι από τα δικά τους βιώματα, συγκρίνουν τα γινόμενα με τα γραφόμενα, το παρελθόν με τα μάτια του παρόντος, ξεφυλλίζουν, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τον Τύπο της εποχής («Καλό Παγκόσμιο Κύπελλο, άξιοι νικητές αλλά φτωχός τελικός», ήταν η εκτίμηση του Ερικ Μπάττυ στο World Soccer, για τον τελικό Βραζιλία - Ιταλία 4-1, «Η Αγγλία συγκλονίζεται», Αθλητική Ηχώ, 1966, «86 φάουλ, μία κόκκινη και 4 κίτρινες κάρτες. Η Ολλανδία γκρέμισε τον θρύλο της Βραζιλίας με γκολ των φτερωτών Νέεσκενς-Κρόϋφ») και σε επόμενη σελίδα «Σκάνδαλο το πάρτυ των Ολλανδών», Αθλητική Ηχώ, 1974, «Αγριος τελικός. Με τη θυελλώδη και πανίσχυρη Αργεντινή», Αθλητική Ηχώ 1978, όμως ό,τι ξεχωρίζει από το φωτογραφικό υλικό είναι η εικόνα από τα αποδυτήρια της καταβεβλημένης Εθνικής Ολλανδίας, μετά την ήττα στον τελικό με την Αργεντινή, όπου στο βάθος ο φαβοριτοφόρος παίκτης καπνίζει) και αφήνονται στην περιήγηση του Σωτηρακόπουλου σε χώρους όπου είχε το προνόμιο και «την ευτυχία να μετατρέψει το χόμπι του σε επάγγελμα», όπως και ο ίδιος εξομολογείται στον πρόλογο του βιβλίου, που με τα χρόνια αποστασιοποιείται από την ποδοσφαιρική overdose μέσα από συνδρομητικά κανάλια.

Τα σύντομα κείμενά του διαβάζονται σαν σημειώσεις πριν από μία τηλεοπτική αναμετάδοση ή σαν σχόλια μετά τη λήξη του αγώνα ή της διοργάνωσης. Πολλά από αυτά είναι πορτρέτα-μινιατούρες των πρωταγωνιστών (του «Ζιζού» με την αυτοκτονική κεφαλιά στον Ματεράτσι, του «Κινέζου» Μπανκς, με την «απόκρουση του αιώνα», του Γκαρίντσα, με τα στραβά πόδια, του σοφιστικέ Σόκρατες κ.ά.) σ’ αυτή την παγκοσμιοποιημένη γιορτή του ποδοσφαίρου, που από το 1930 «κάνει τον κόσμο να γυρίζει» στους ρυθμούς της μπάλας, κι άλλα αφορούν ως επί το πλείστον γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα από ιστορικές αναμετρήσεις στα γήπεδα των παγκοσμίων κυπέλλων. Ο Σωτηρακόπουλος δεν ενδιαφέρεται για τη σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαιρικού πλανήτη, αντίθετα, σαν το παιδί «που κρύβουμε όλοι μέσα μας», όπως παραδέχεται επιλογικά, μας προσφέρει απλόχερα μια ματιά στο δικό του «ποδοσφαιρικό λεύκωμα».
 

Κώστας Καλφόπουλος, Καθημερινή 15.06.14.

------------------------------------------------

Παρουσίαση του βιβλίου στην Real News

«ΚΑΘΕ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ νιώθουμε και πάλι παιδιά. Αν μη τι άλλο, είναι ένα συναίσθημα μονάκριβο! Όλοι έχουν ένα βίωμα από την παιδική τους ηλικία βλέποντας μπάλα. Και συνήθως αυτό το πρώτο σκίρτημα είναι από το Παγκόσμιο Κύπελλο, που σιγά σιγά μετατρέπεται σε έρωτα». Αυτό γράφει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος στον πρόλογο του νέου του βιβλίου «Στιγμές Μουντιάλ», επισημαίνοντας μάλιστα ότι, παρότι είναι από τους ευτυχείς που μετέτρεψαν το χόμπι τους σε επάγγελμα, παρόλο που παρακολούθησε από κοντά Παγκόσμια Κύπελλα (μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων) και μίλησε με τους παιδικούς του ήρωες, η ψυχή του αψηφάει ρυτίδες και γκριζαρισμένα μαλλιά και βλέπει τα ιερά τέρατα των γηπέδων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα έβλεπε όταν εκείνος ήταν παιδί. Η χαρά αυτού του «έρωτα» παρέμεινε αναλλοίωτη.

Το βιβλίο του γνωστού αθλητικογράφου συγγραφέα έρχεται να συντροφεύσει τους λάτρεις της «στρογγυλής θεάς» ακριβώς την εποχή που διεξάγεται η μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου: Την εποχή που, για έναν ολόκληρο μήνα, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη χώρα όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκεί όπου ομάδες 32 χωρών θα παλέψουν για την υπέρτατη διάκριση: τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου.

Μέσα από τις σελίδες του, λοιπόν, ο Χρ. Σωτηρακόπουλος ο οποίος επί τρεις δεκαετίες ταξιδεύει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη καλύπτοντας τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γεγονότα, μας ταξιδεύει νοερά στον χρόνο για να παρακολουθήσουμε, σαν σε παραμύθι, μια σειρά στιγμών του Μουντιάλ, όπου μια λεπτή διαχωριστική γραμμή κρίνει τους νικητές και τους ηττημένους. Με ελάχιστες παραλλαγές καθεμιά από αυτές τις στιγμές θα μπορούσε να έχει διαφορετική εξέλιξη. Γιατί, τελικά, το ποδόσφαιρο, εκτός από παιχνίδι, είναι και κομμάτι της ίδιας της ζωής- εξίσου συναρπαστικό, σκληρό, απολαυστικό και απρόβλεπτο.

Real News, 22.06.14.

-----------------------------------------------------------

Παρουσίαση στην Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία

Πίσω από τα ματς κρύβονταν... δικτατορίες

Ένας από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους αθλητικούς δημοσιογράφους, στην τέταρτη συγγραφική του απόπειρα, μας χαρίζει ακόμα ένα εξαιρετικό βιβλίο. Ο λόγος για τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και το πρόσφατο βιβλίο του «Σιτιγμές Μουντιάλ», το οποίο κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό. Μέσα από αυτό το βιβλίο ο Χ. Σωτηρακόπουλος μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στα περασμένα Παγκόσμια Κύπελλα. Ωστόσο δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που μας αφηγείται απλά τα αγωνιστικά δρώμενα και δεν μιλάει μόνο με αριθμούς. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

Μας αφηγείται ιστορίες ξεχωριστές, που με τον τρόπο τους έχουν σημαδέψει όλες τις διοργανώσεις, από την αρχή τους το 1930 στην Ουρουγουάη, μέχρι και το 2010 στη Νότιο Αφρική. Κάποιες είναι αγωνιστικές, και μιλούν για αγώνες που έχουν αφήσει ιστορία, παίκτες-σύμβολα που έχουν αποτελέσει ορόσημο στο χώρο του αθλήματος. Άλλες ιστορίες είναι πολιτικές, όπου πίσω από τα ματς κρύβονταν δικτατορίες, πόλεμοι και απειλές, ενώ άλλες είναι πολιτισμικές, εκ των οποίων ορισμένες είναι γνωστές με άγνωστο παρασκήνιο, και άλλες λιγότερο γνωστές, ίσως και τελείως άγνωστες. Καθεμιά όμως με το δικό της ξεχωριστό στίγμα, το οποίο έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στην ιστορία. Πάνω από όλα όμως είναι ιστορίες ανθρώπινες.

Ίσως ακουστεί κλισέ, όμως πραγματικά αυτό το χρονικό -επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω- είναι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη, ενώ το αφηγηματικό ύφος του Χ. Σωτηρακόπουλου είναι γλαφυρό. Επίσης, έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο αναφορικά με την εξιστόρηση των γεγονότων και κυρίως κατά χρονολογική, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και να κρατά σε ευχάριστη διάθεση τον αναγνώστη και αποφεύγοντας να γίνει ένα «ανιαρό μάθημα ιστορίας».

Το πιο δυνατό ατού όμως αυτού του βιβλίου είναι πως διαβάζεται και από μη ποδοσφαιρόφιλους. Καθώς, όπως είπαμε και πριν, οι ιστορίες του είναι ανθρώπινες. Και πάνω από όλα, το ποδόσφαιρο το αποτελούμε εμείς. Οι άνθρωποι.

Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, Γιάννης-Παντελής Κωστίκος, 28.06.14.
 

----------------------------------------------------------------

Διαβάστε στον οδηγό ανάγνωσης τα περιεχόμενα και τον πρόλογο του βιβλίου. Διαβάστε εδώ την συνέντευξη του συγγραφέα στο περιοδικό Fractal Art.


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Πολιτικές Στέγασης Προσφύγων
Νίκος Κουραχάνης
Θέλξεις
Tιτάνια Ματίνα
δύο / υγρασία
Αντιγόνη Ντόκα
Ιστορίες ανάμεσα
Δημήτρης Οικονομίδης
Τα αβέβαια σημεία
Γιάννης Σκαρπέλος
Τοκορόρο
Γιάννης Μόσχος
Δεν θα είσαι εκεί
Κατερίνα Παπαντωνίου
Κοινωνικός Πλούτος και Συσσώρευση του Κεφαλαίου
Kώστας Νάκος
Ένοπλη πάλη μετά τον Δεκέμβρη του 2008
Αναστασία Τσουκαλά
Για το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού
Έργο Συλλογικό
Οι αλώβητοι
Βασίλης Τσιράκης
Μαρξιστική Σκέψη τ. 28
Έργο Συλλογικό
Λεξικό Εγκληματολογίας
Έργο Συλλογικό
Κρίση και Κοινωνική Πολιτική
Έργο Συλλογικό
Η άλλη Ελλάδα, 1950-1965
Άρης Μαραγκόπουλος
Ο Μαυροκόκκινος Δεκέμβρης
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος
Ανυπότακτοι Δύσκολων Καιρών
Τάσος Κανταράς
Εξηγώντας το Θαύμα
Βασίλης Σαμπράκος
Η διδασκαλία του Μαρξ
Νικολάι Μπουχάριν
Θετική Ψυχολογία & Ψυχοθεραπεία
Έργο Συλλογικό
Είναι ο γιος μου
Ιωάννα Τσοκοπούλου
Μείζονα Ποιητικά
Μιχάλης Κατσαρός
Του Μπούκοβι την ομαδάρα...
Θανάσης Σκρουμπέλος
Οι Λαϊκοί δρόμοι στο μεσοπολεμικό αστικό τραγούδι
Νίκος Ανδρίκος
Κοινωνική Εργασία, πολιτισμική ετερότητα και κριτικός αναστοχασμός
Έργο Συλλογικό
Πειραιάς βαθύς
Διονύσης Χαριτόπουλος
Παγκόσμια κρίση (2007-2017)
Σταύρος Τομπάζος
Παιδί και εικόνα
Richard Jolley
Κοινωνική Εργασία στην Υγεία
Βασίλης Καραγκούνης
Σχολές Οικογενειακής - Συστημικής Θεραπείας
Έργο Συλλογικό
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Ιωάννης Πανουτσόπουλος
Ιστορία και πράξη
Κωνσταντίνος Καβουλάκος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ