ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ TOPOS PUBLICATIONS
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΟΤΙΒΟ EBOOKS
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Γληνού
Γονείς και παιδί
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Διδακτική
Διδακτική των Επιστημών
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις
Δίκαιο
Εγκληματολογία
Ειδική Αγωγή
Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές
Επιστημολογία
Ιστορία
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική Ανθρωπολογία
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Ψυχιατρική
Κοινωνιολογία
Κοινωνιολογία του Πολιτισμού
Μαρξιστική θεωρία
Μαρτυρίες
Μέθοδοι έρευνας και Στατιστική
Μελέτες - Ερευνα
Οικονομία
Παιδαγωγικά
Πολιτική
Πολιτισμική Ιστορία
Σημειολογία
Σύγχρονη Ριζοσπαστική Θεωρία
Φιλοσοφία
Ψυχιατρική
Ψυχική Υγεία
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση
Ψυχολογία
Ψυχολογία & Δίκαιο
Αναζήτηση
Συγγραφείς
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Τίτλοι
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
Περιοδικά
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΚΡΙΣΗ
ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
ΟΥΤΟΠΙΑ
ΣΥΝΑΨΙΣ
Πρακτορευόμενα
GRANT THORNTON
KOMMON
NEΔΑ
PUBLIC ISSUE
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΙΡΟΓΑ
ΙΕΘΣ
ΣΥΝΑΨΕΙΣ
Links
Οδηγός Ανάγνωσης
Κατάλογοι
Τα νέα του Τόπου
18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Συζήτηση με τον Γάλλο δημοσιογράφο και ανταποκριτή της Liberation Φαμπιάν Περιέ, Σάββατο 27 Νοεμβρίου
Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου: ''O Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο»'' παρουσίαση του βιβλίου του José Oriol Marrero Martίnez στη Βέροια
Σάββατο 27 Νοεμβρίου: παρουσίαση του βιβλίου ''O Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο»'' José Oriol Marrero Martίnez, στη Λευκάδα
Κυριακή 28 Νοεμβρίου: διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου ''Από τη Σοβιετική Ψυχολογία στη λογική της Ιστορίας :Ψυχολογία και Μαρξισμός'' των Δ. Πατέλη & Γ. Κακαρίνου
Σάββατο 20 Νοεμβρίου: ''Χαμένες ταυτότητες'' παρουσίαση του βιβλίου του Ρεζά Γκολαμί στην Καλαμάτα
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου: ''Επανάσταση, κρίση, επανάσταση;'' παρουσίαση του συλλογικού έργου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
''One day a kite flying...μια μέρα ένα πέταγμα αετού'': έκθεση φωτογραφίας από το τελευταίο φωτογραφικό έργο του Ανδρέα Ζαχαράτου
Κυριακή 14 Νοεμβρίου: Παρουσίαση του μυθιστορήματος "Ο Αμερικάνος" του Νίκου Αραπάκη στην Αθήνα
Περισσότερα »
Το Γράμμα του Τόπου
Γράμμα του Τόπου
Δελτίο παραγγελίας

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε σε excel το δελτίο παραγγελίας των βιβλίων του Τόπου.

Όροι χρήσης

Παρακαλούμε, πριν την παραγγελία σας να διαβάσετε την Πολιτική Απορρήτου, τους Όρους Χρήσης και πληροφορίες για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ » Πολιτική
Ο Μαρξ της εποχής μας

Ο Μαρξ της εποχής μας
Μεγαλείο και κακοδαιμονίες ενός κριτικού εγχειρήματος

Μπενσαΐντ Ντανιέλ

Μετάφραση: Καυκιάς Γιάννης

Σελ.: 456
Σχήμα: 17x24
ISBN: 978-960-499-087-0
Τιμή: 18,90 €
Τιμή online: 17,18 €

::. Μαρξιστική θεωρία


  Προσθήκη στο καλάθι

Κωδικός Ευδόξου: 41959423
1η έκδοση: Νοέμβριος 2013

Σειρά: Σύγχρονη ριζοσπαστική θεωρία
Διευθυντής σειράς: Σπύρος Σακελλαρόπουλος

Στους αναγνώστες που επέλεξαν αυτό το βιβλίο προτείνουμε επίσης το δοκίμιο Μαρξ του Υβόν Κινιού.

«Μια μαρξιστική ανάγνωση του Μαρξ με την έννοια της ενδέκατης θέσης για τον Φόιερμπαχ: Να ερμηνεύσουμε τον κόσμο με σκοπό να τον αλλάξουμε... Μια ανάγνωση που δεν είναι ούτε απολογητική ούτε συντηρητική».

Le Quinzaine Littéraire

Ο κορυφαίος διανοητής Ντανιέλ Μπενσαΐντ στη μελέτη αυτή, ένα από τα σημαντικότερα έργα αναφοράς για τη μαρξιστική θεωρία, συμπυκνώνει το μεγαλείο αλλά και τις κακοδαιμονίες του μαρξιστικού εγχειρήματος. Η δημοσίευση του Κεφαλαίου προκάλεσε έναν «κεραυνό που δεν ακούγεται». «Γράφοντας ξεκάθαρα, με μαύρα γράμματα σε λευκό χαρτί, κάτι το ανατρεπτικά κόκκινο» βύθισε σε κρίση τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές επιστήμες. Ο Μαρξ θεωρήθηκε ο πιο οξυδερκής αναλυτής της εξουσίας του εμπορεύματος. Κι έπειτα ο δογματισμός οικειοποιήθηκε το έργο και τον θρύλο του, οικοδόμησε ένα μαυσωλείο για λογαριασμό του.

Ο αναγνώστης δεν πρέπει να αναμένει από αυτό το βιβλίο την αποκάλυψη μιας αγνής σκέψης, αποκαθαρμένης από τις πολιτικές σκουριές της. Αντίθετα, θα κατανοήσει ότι ο Μαρξ πέρασε τη ζωή του μαλώνοντας με τη σκιά του, παλεύοντας με τα ίδια του τα φαντάσματα.

Ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ αναλύει σε βάθος ένα έργο πολλαπλό και σύνθετο, σε ουσιαστική αντιπαράθεση με την ποικιλία και τις αντιθέσεις των ερμηνειών του. Επιδίωξή του είναι η αποκατάσταση της επιστημονικής αλήθειας για ό,τι έγινε αντικείμενο σφετερισμού από εχθρούς και «φίλους» του Μαρξ. «Να ταράξουμε τον βαθύ ύπνο των ορθοδοξιών», γράφει χαρακτηριστικά. «Το έργο τού Μαρξ δεν είναι ένα θεωρητικό δογματικό σύστημα αλλά μια κριτική θεωρία για την κοινωνική πάλη και την αλλαγή του κόσμου». Ο φετιχισμός του εμπορεύματος βασιλεύει πια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Οι μεγάλες αναταράξεις που συγκλονίζουν τον σημερινό κόσμο όχι μόνο
δεν πνίγουν τον «κεραυνό», αλλά επιτρέπουν επιτέλους να ακουστεί.

-----------------------------------------------

Μια κριτική στο ΠΟΝΤΙΚΙ

''Ο πανταχού παρών Μαρξ''

Ο συγγραφέας δεν μασά τα λόγια του: το «Κεφάλαιο» του Μαρξ ανέτρεψε όλα τα μέχρι τότε δεδομένα της πολιτικής οικονομίας προτείνοντας μιαν επαναστατική, μοναδική και βαθύτατη ανάλυση του καπιταλιστικού συστήματος. Ωστόσο, ο μαρξισμός δεν αποτελεί θέσφατο, ούτε δόγμα, όπως θέλουν να πιστεύουν εκείνοι που εννοούν την πολιτική του θεωρία σαν ένα μονοδιάστατο, συμπαγές σύστημα εξουσίας με αλάθητα, τιμωρίες, αγίους και... δαίμονες. Σπάνια μια τόσο μεγαλοφυής θεωρία είχε τέτοιας κλίμακας κακοποίηση από αυτούς που θεωρήθηκαν απόστολοι και επίγονοί της.

Αντιμέτωπος με την πολυπλοκότητα και συνεκτικότητα της μαρξιστικής θεωρίας, ο συγγραφέας δίνει πραγματική μάχη να απαλλάξει το έργο από τις «μοναδικές» αλήθειες των ερμηνειών του, τόσο από τους φίλους όσο και από τους εχθρούς - από ό,τι παρεξηγημένα θεωρήθηκε ως μαρξιστική σκέψη. Στη θέση του δόγματος, ο συγγραφέας-μάς παρουσιάζει τη θεωρία μιας πρακτικής που επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, πράγμα που δεν σημαίνει κατ' ανάγκην πολλές παρανοήσεις.

Πρόκειται για ένα κείμενο με αυστηρά δοκιμιακό, περιεχόμενο και με αριστοτεχνικά δομημένο θεωρητικό λόγο, που προστρέχει επιτυχώς σε μια λογοτεχνική διατύπωση πολύπλοκων θεωρητικών συμπερασμάτων- κι αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε ξεχωριστή μνεία στον άθλο του μεταφραστή, που μας χάρισε μιαν εξαιρετική απόδοση ενός κειμένου με ιδιαίτερα απαιτητικές γλωσσικές ιδιαιτερότητες.

Ξενοφών Μπρουντζάκης, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, 30.01.14
 

 

Παρουσίαση του βιβλίου στην Ελευθεροτυπία

 "To κεφάλαιο ως απονεκρωμένη εργασία"

Ένα από τα κλασικά πλέον πονήματα στη σύγχρονη μαρξιστική βιβλιογραφία, που επιχείρησαν να επαναφέρουν τον Μαρξ και τη σκέψη του εντός του ιστορικού χρόνου, μετά την «παρέκκλιση» του καταστροφικού σταλινικού θετικισμού, είναι ο Μαρξ της Εποχής μας του αείμνηστου Γάλλου φιλοσόφου Ντανιέλ Μπενσαΐντ (1946-2010). To βιβλίο εμφανίζεται στα ελληνικά (εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1996 και στα αγγλικά το 2002) σε μία συγκυρία της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, όπου τα ζητήματα του κεφαλαίου και του φετιχισμού του εμπορεύματος επανακάμπτουν με δριμύτητα στο όψιμο νεοτερικό προσκήνιο, θέτοντας τη μαρξική προβληματική στο επίκεντρο.

Στον πρόλογο της αγγλικής έκδοσης, ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ επισημαίνει ότι το βιβλίο αυτό είναι παράγωγο της δεκαετίας του 1980, καθώς η αντι-μεταρρύθμιση και η νεοφιλελεύθερη αντίδραση έστρωναν το έδαφος για τις θριαμβολογίες του Φράνσις Φουκουγιάμα περί του Τέλους της Ιστορίας. Για το Φρανσουά Φουρέ, επισημαίνει ο Μπενσαΐντ, ο «φάκελος κομμουνισμός» έκλεισε άπαξ διαπαντός: Η οικονομία της αγοράς και ο καπιταλισμός κατέστησαν ο ανυπέρβλητος ορίζοντας της εποχής μας. Ο κομμουνισμός, πέθανε, μαζί του ο Μαρξ και οι μαρξιστικές πρωτοπορίες.

Η σημερινή οξεία καπιταλιστική κρίση δείχνει όμως, σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, ότι «το τέλός» δεν τελειώνει ποτέ και ότι η Ιστορία, όπως χαριτολογώντας γράφει ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ, «ξαναχτυπά». Ο Μαρξ είναι εδώ και η μαρξική σκέψη αναζωογονείται συνεχώς μέσα από εκατοντάδες εκδόσεις, σεμινάρια και αφιερώματα και κυρίας μέσα από το έργο έγκυρων στοχαστών, όπως ο Ντεριντά και ο Ντελέζ, που ποτέ δεν ισχυρίστηκαν ότι είναι μαρξιστές. Όσον αφορά τον κομμουνισμό, τονίζει ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ, είναι ένα θέμα που πρέπει να τεθεί επί τάπητος εκ.νέου, υπενθυμίζοντας όπως ο Ιγκλετον ότι η σχέση του σταλινισμού με τον κομμουνισμό είναι της ίδιας τάξεως που είναι και η σχέση του χριστιανισμού με την Ιερά Εξέταση.

Αλλά το μείζον πρόβλημα, γράφει ο Γάλλος φιλόσοφος, δεν είναι ο κομμουνισμός αλλά το κεφάλαιο ως απονεκρωμένη εργασία, οι ανελεύθερες δομές εξουσίας που διαμορφώνει, οι αλλοτριωτικές/φετιχιστικές λειτουργίες που εμπεδώνει στις ανθρώπινες κοινωνίες και κυρίως η φτώχεια και η ψυχική μιζέρια που επιφέρει σε παγκόσμια κλίμακα, τώρα πια και στις αναπτυγμένες δυτικές χώρες της E.E. Αν ο μαρξισμός, όπως γράφει ο Στάθης Κουβελάκης, είναι μία θεωρία της καπιταλιστικής Kρίσης, τότε σήμερα είναι επίκαιρος όσο ποτέ.

Συνεπώς, τόσο το σπουδαίο αυτό έργο του Ντανιέλ Μπενσαΐντ όσο και τα παραπάνω βιβλία, που εμπλουτίζουν σημαντικά τη σύγχρονη ελληνική μαρξιστική βιβλιογραφία, δεν φωτίζουν μόνο της σκιές μιας καπιταλιστικής κρίσης και κυρίως τις παρενέργειες που επιφέρει στις ανθρώπινες ζωές με κυνική βαρβαρότητα, αλλά μας θυμίζουν ταυτόχρονα ότι η μαρξική κριτική σκέψη ανθεί σήμερα ξανά με μεγάλο θεωρητικό και ηθικό δυναμισμό, πέρα από τις σταλινικές παλινωδίες, αποδεικνύοντας το ήθος του Μαρξ και το σταθερό ουμανιστικό περιεχόμενο του στοχασμού του.

Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, 25.01.2014

------------------------------------------------------

Διαβάστε στον οδηγό ανάγνωσης τα περιεχόμενα και τον πρόλογο του βιβλίου, την εκτεταμένη βιβλιοκριτική του Δημήτρη Γρηγορόπουλου στην εφημερίδα Πριν (29.12.2013), την βιβλιοπαρουσίαση του Σταύρου Τομπάζου στην τριμηνιαία επιθεώρηση Θέσεις (Τεύχος 129, περίοδος: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2014), το άρθρο του Κώστα Μαρδά: Μαρξ της εποχής μας, μια μελέτη επιστήμης για το τι είναι και τι δεν είναι ο μαρξισμός (05.05.2014), καθώς και την παρουσίαση του βιβλίου στο περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω (13.03.14.). Aκούστε εδώ το πεντάλεπτο των εκδόσεων Τόπος σχετικά με το βιβλίο στον ραδιοσταθμό "Στο κόκκινο 105,5". Eπίσης, ακούστε εδώ την συζήτηση από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, με ομιλητές τους: Στάθη Κουβελάκη, καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Σταύρο Τομπάζο, καθηγητή του τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σπύρο Σακελλαρόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και τον δημοσιογράφο Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

Διαβάστε εδώ μια κριτική από τον Χρ. Λάσκο: Ο κεραυνός που δεν ακούγεται (05.09.2021, alterthess.gr)


 


rss feed Νέων

rss feed Νέων Εκδόσεων

Follow us:         

 

Εκδόσεις Τόπος
Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου, 114 73 Αθήνα
Τηλ.: +30 210 8222835
Fax: +30 210 8222684
Επικοινωνία: info@motibo.com

Βιβλιοπωλείο / Κεντρική διάθεση:
Καλλιδρομίου & Πλαπούτα, 114 73 Αθήνα,
Tηλ. +30 210 3221580
Fax: +30 210 3211246
Επικοινωνία: bookstore@motibo.com

Προσφορές
Login
Your e-mail:
Your password:
Εχετε ξεχάσει τον κωδικό σας;
Θέλετε να εγγραφείτε;
Νέες εκδόσεις
Για το θέατρο
Βσέβολοντ Μέγερχολντ
Ταξίδι στ’ αστέρια
Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Κατίνα Μπέλο
Θανάσης Σκρουμπέλος
Προυντόν, Μαρξ, Πικάσο
Μαξ Ράφαελ
Η εξέγερση του 1931, η στάση του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κύπρου και η Γ΄ ∆ιεθνής
Σπύρος Σακελλαρόπουλος - Μανώλης Χουµεριανός
Ο Αμερικάνος
Νίκος Αραπάκης
Επανάσταση, κρίση, επανάσταση;
Έργο Συλλογικό
Για τη διδακτική της φιλοσοφίας
Έργο Συλλογικό
Εγχειρίδιο Ψυχοδυναμικής Ψυχιατρικής
Έργο Συλλογικό
O Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο»
Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες
Καταστάσεις άρνησης: Μαθαίνοντας για τις θηριωδίες και τον πόνο
Stanley Cohen
Η πάλη των σκοπιών
Αντώνης Γεωργούλας
Κοινωνική εργασία: Από την θεωρία στην πράξη 
Malcolm Payne
Διαζώνη
Ουίλιαμ Μπάροουζ
Χαμένες ταυτότητες
Ρεζά Γκολαμί
Sempre Viva
Ισίδωρος Λεοντής - Χριστίνα Κοτσαρίνη
One day a kite flying... μια μέρα ένα πέταγμα αετού
Ανδρέας Ζαχαράτος
Καχάμπρε
Αρμάντο Ρομέρο
Επανάσταση στη δίνη του Eμφυλίου
Δημήτρης Μπελαντής
Πανδημία COVID-19 και οι σύγχρονες απειλές στη δημόσια υγεία
Έργο Συλλογικό
Όλα τα έχουν πει οι μοίρες
Νίκος Καζής
Η καρδιά του Σίσυφου
Τάσος Κανταράς
Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι
Γιάννης Μόσχος
Ο φασιστικός ιός
Καρλ Πολάνυι
Ο Γευστικός Πολιτισμός
Σούλα Μπόζη
Ευερεθιστότητα στα παιδιά & τους εφήβους
Αργύρης Στριγγάρης - Eric Taylor
Οµαδική Ψυχοθεραπεία και ∆ιαπροσωπική Νευροβιολογία
Susan Gantt - Bonnie Badenoch
Ψηφιακή Εποχή
Γιάννης Τόλιος
Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά
Σεραφείμ Σεφεριάδης
Συναντήσεις με τον πατέρα
Γεωργία Τσούμπα - Κατερίνα Τζωρτζακάκη
Ο σκύλος της αγάπης
Ηλίας Κουρκούτας
Μια ντουζίνα στα δύο
Γρηγόρης Γαϊτανάρος
Μια γυναίκα απολογείται
Μαρία Λούκα
21 ρωγμές στην επίσημη ιστορία για το 1821
Σπύρος Αλεξίου
Από τον Κεμαλισμό στον Ριζοσπαστισμό
Νίκος Χριστοφής
Φρενολογία στα ελληνικά
Θανάσης Καράβατος
Ο μοιρολάτρης Ζακ και ο αφέντης του
Ντενί Ντιντερό
Απελευθερωθείτε από την ΙΨΑΔ
Έργο Συλλογικό
Η Δημοσιογραφία ως Τέχνη
Έργο Συλλογικό
Κατακτώντας την ευημερία
Έργο Συλλογικό
Ο κήπος μας στην άκρη της ερήμου
Μαρώ Κάργα
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών
Λεωνίδας Μοίρας
Ξερολιθιά
Βασίλης Τσιράκης
Μια λοξή ματιά στην ιστορία
Διονύσης Ελευθεράτος
Πορτρέτο του συγγραφέα ως κριτικού
Άρης Μαραγκόπουλος
Πόλεμος ή Ειρήνη
Kώστας Ησυχος - Δημήτρης Καλτσώνης
Ηγεµονία, στρατηγική, οργάνωση
Παναγιώτης Σωτήρης
Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα (Β' ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
Άννα Χριστοπούλου
Κοινοτική κοινωνική εργασία
Βασίλης Καραγκούνης
Είμαστε ο λαός των ρομά
Ian Hancock
Ελληνική Σοφία: Τα θεμέλια της Ιατρικής
Πάνος Κορωνάκης-Rohlf - Μαρία Μπατζίνη
Φλλσστ, φλλσστ, φλλλσσστ
Άρης Μαραγκόπουλος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ